Waarom moet ik hier heen?

In de Lasloods op de NDSM-Werf is het grootste Street Art Museum ter wereld geopend. De voormalige Lasloods, inmiddels een Rijksmonument, is met een oppervlakte van ruim 7.000 m² twee keer zo groot als de beroemde Turbinehal van Tate Modern in Londen.

Het STRAAT Museum in Amsterdam is het grootste Street Art Museum ter wereld. Het opende in oktober 2020 in de NDSM-werf in het noorden van de hoofdstad.

Er zijn zo’n 150 verschillende kunstwerken te zien. De kunstenaars komen uit talloze landen. Bij aankomst zie je een kunstwerk van Anne Frank, dat nu al beroemd is. Officieel heet het STRAAT Museum, al wordt internationaal Street Art Museum Amsterdam aangehouden.

Het Straat Museum In Amsterdam.
Het STRAAT Museum In Amsterdam. Roderik van Nispen

Curator David Roos: ,,STRAAT laat de grootste kunststroming van deze tijd zien en biedt context aan graffiti en street art. De collectie bestaat uit werken die dezelfde verscheidenheid laten zien zoals je die buiten op straat ook tegenkomt. Bijzonder aan onze collectie is ook dat alle werken in het museum zijn gemaakt. Bij STRAAT kun je ervoor kiezen om je volledig te verliezen in de kunstwerken. Of om hun achterliggende betekenis te verkennen. Dit kan door je te verdiepen in de verhalen die normaal gesproken op straat onverteld blijven.”

Het Straat Museum bezoeken.
Het STRAAT Museum van binnen.Roderik van Nispen

Anne Frank in het Street Art Museum

De wereldberoemde Braziliaanse kunstenaar Eduardo Kobra schilderde hier een 24 meter hoog portret van Anne Frank op de gevel van het museum. Het opvallend kleurig kunstwerk met de titel ‘Let Me Be Myself’ vertelt het verhaal van Anne Frank, dat vandaag de dag nog steeds actueel is.

Kobra is vooral bekend van het grootste straatkunstwerk ter wereld in Rio de Janeiro. Hij was ook de officiële kunstenaar van de recente Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Het is de bedoeling dat meer grote namen gaan meewerken aan dit museum, zodat het grootste collectie van Street Art in Nederland wordt.

De vele kunstwerken in het Street Art Museum.
De vele kunstwerken in het Street Art Museum.Roderik van Nispen

Alle werken worden voor het STRAAT Museum gemaakt

Alle werken worden speciaal voor het museum gemaakt. Dit gebeurt in de loods zelf. Waarbij het enorme formaat opvallend te noemen is. En als je het STRAAT Museum bezoekt zul je verbaasd zijn over de vele grote werken.

Het Straat Museum op de NDSM-Werf.
Het Straat Museum op de NDSM-Werf. Roderik van Nispen

,,Na de verbouwing hangen de werken zij aan zij met de oude hijskranen in een ruimte die 24 meter hoog is en een monumentale industriële uitstraling heeft. Het grootste is 15 bij 9 meter.”

Corno’s reistips:

Amsterdam is een heerlijke stad voor een dagtrip. Maar je kunt er ook prima een weekendje of aantal dagen vertoeven. Hierbij een aantal handige tips voor je bezoek aan Amsterdam.

Locatie van het STRAAT Museum

Het adres van het STRAAT Museum is het NDSM-Plein. Dit is een van de hipste plekken in Amsterdam. Het ligt net naast de IJ-Hallen.

Het is eenvoudig bereikbaar met de fiets en de gratis pontjes vanaf Amsterdam Centraal. Parkeren is hier nog relatief goedkoop, dus met de auto komen kan ook.

Meer informatie vind je op de officiële website.

Kunstwerken