IJsselvallei

De IJsselvallei is een natuurlijke vallei in het oosten van ons land

De IJsselvallei is een groene vallei in het hart van ons land. Een gebied met een rijke historie en grote diversiteit. Die je eenvoudig te voet, per fiets of met de auto kunt ontdekken. Keer op keer. Dit zijn enkele attracties van de IJsselvallei die ik bezocht. En de mooiste bezienswaardigheden van de IJsselvallei.

De vallei van de IJssel ligt tussen de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug in. Met als kloppend hart de rivier de IJssel in het midden. Deze groene vallei wordt ook wel het IJsseldal genoemd. Het ligt op de grens van de provincies Gelderland en Overijssel.

Je ziet in de IJsselvallei het natuurlijke rivierenlandschap. Met veel natuur, waaronder bossen, beekjes en uiterwaarden. En rivierduinen die door de eeuwen heen zijn afgezet. Het is resultaat van een IJstijd zo’n 200.000 jaar geleden. Het ijs duwde het landschap hier omhoog. Waardoor de stuwwallen van de Veluwe ontstonden, net als de Sallandse Heuvelrug.

Waarna rivieren als Rijn en de IJssel het landschap verder vorm gaven. Waarbij veel klei in de lagere delen achter bleef. Waardoor een bijzondere mix van zand en klei ontstond. En de mens die hier leefde leerde omgaan met het landschap.

Dit is ook nu nog een gebied waar het water het voor het zeggen heeft. Met dus ook veel dijken om de mensen te beschermen. Met ook diverse kastelen en landgoederen. En diverse gezellige dorpen en steden, die je eenvoudig kunt ontdekken.

De IJssel

De IJssel is feitelijk een aftakking van de Rijn. Bij Westervoort breekt hij af van de Rijn en stroomt noordwaarts naar het IJsselmeer. Het is de enige grote rivier in ons land die naar het noorden stroomt. River de IJssel is ongeveer 125 kilometer lang. Een deel ervan is te zien in diverse natuurprojecten, waar het water weer kan stromen in de uiterwaarden. Waardoor gedeeltes onder water staan. Wat talloze dieren als vogels aan trekt. En zorgt voor veel wilde bloemen in de IJsselvallei.

Bussloo

Bussloo is in het laagseizoen het domein van wandelaars en honden. ©Corno van den Berg

Bussloo is een meer in de gelijknamige plaats. Deze recreatieplas bevindt zich tussen de steden in de Veluwse gemeente Voorst Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Het meer is bijna twee kilometer lang en ruim een kilometer breed maximaal. Het diepste punt is 12 meter. Het meer is door de mens gemaakt. Om de snelweg A1 aan te leggen was zand nodig. De afgraving begon in 1968 en werd in 1971 gestopt. Een jaar later kon je het al bezoeken.

Je kunt hier relaxen op de zandstranden en ligweiden. Maar natuurlijk ook zwemmen, alsook joggen en in het laagseizoen je hond uitlaten. Dit kan vanaf 1 oktober tot en met 30 april. Waarna de zwemmers het gebied weer overnemen. Ook het Hotel Thermen Bussloo bevindt zich op het terrein. Net als diverse restaurants.
Meer informatie: bezoekvoorst.nl/recreatiegebied-bussloo

Kasteel Engelenburg

Kasteel Engelenburg. ©Corno van den Berg

Kasteel Engelenburg is tegenwoordig een hotel met een golfbaan. De statige oprijlaan laat goed de grootsheid van dit voormalige kasteel zien. Het stamt uit de 17e eeuw en heeft diverse aangelegde tuinen. De golfbaan bestaat uit 18 holes, die om het kasteel liggen. Je kunt hier golfen combineren met een overnachting of een lunch of diner. 
Adres: Eerbeekseweg, Brummen
Ga overnachten bij Kasteel Engelenburg

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Hattem

Hattem is een kleine Hanzestad aan de noordrand van de Veluwe. En het is een van de oudste stadjes; het werd al rond het jaar 800 genoemd in diverse documenten. Al kreeg het pas stadsrechten in 1299. Waar de naam vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Het is een stad met een rijke geschiedenis.

In 12e tot 17e eeuw in de middeleeuwen had Hattem een groot samenwerkingsverband met talloze andere steden. Dit waren met name steden uit het huidige Duitsland. Deze zogeheten Hanzesteden kregen vaak een grote rijkdom. Wat je nu nog kunt zien. Enkele attracties zijn het Anton Pieck Museum, de oude stadsmuur en het stadhuis. En natuurlijk de beroemde Dijkpoort. Deze imposante stadspoort stamt uit de 14e eeuw.
Bekijk de leukste accommodaties in Hattem

Papierfabriek De Middelste Molen

Papier maken bij de Middelste Molen.

Papierfabriek De Middelste Molen is de enige nog werkende papierfabriek in ons land. En het is een museum, waar je kunt zien hoe vroeger papier werd gemaakt. Wat een bijzonder proces is, waarbij machines maar ook vakkundigheid nodig zijn. Elke eerste woensdag van de maand wordt er nog steeds papier gemaakt. Je kunt een rondleiding volgen, maar ook zelf papier bedrukken. Waarbij je de keuze hebt uit talloze soorten papier. Waaronder papier gemaakt van olifantenpoep bijvoorbeeld.
Adres: Kanaal Zuid 497, Loenen
Meer informatie: demiddelstemolen.nl

Wilpermolen

De molen in Wilp zie je als je door het dorp rijdt. Deze stellingmolen staat direct langs de weg. Hij werd in 1736 gebouwd als koren- en pelmolen. Na een brand in 1760 werd het een ruïne, maar werd hij later toch herbouwd. Hij draait nog steeds, onder meer om veevoer te malen. 
Adres: Molenallee 12, Wilp
Meer informatie: wilpermolen.nl

Kasteel Nijenbeek

Kasteel Nijenbeek. ©Corno van den Berg

Kasteel Nijenbeek ligt aan de de Voorsterbeek, dit is een oude bedding van de IJssel. De ruïne ligt nu zo’n 200 meter naast de IJssel in het Landgoed de Poll. Het is nog steeds een versterkte woontoren, een zogeheten donjon. De ruïne is nog 20 meter hoog. Het kasteel werd waarschijnlijk in de 13e eeuw gebouwd door graaf Gerard III van Gelre. In de 14e eeuw kreeg het kasteel een ommuurd plein en een voorburcht. Iets wat nu nog te zien is. 

De ruïne geeft aan hoe dit gebied al eeuwenlang van groot belang is. Je kunt de ruïne bezoeken met speciale rondleidingen. Het aantal rondleidingen is beperkt omdat in de ruïne diverse zeldzame diersoorten leven. Waaronder de watervleermuis en de steenmarter.
Adres: Tuinstraat 7, Voorst
Meer informatie: denijenbeek.nl

Eerbeekse Oliemolen

Eerbeekse Oliemolen. ©Corno van den Berg

De Eerbeekse Oliemolen is een watermolen op de Eerbeekse Beek. Dit rijksmonument stamt uit 1825, al was hier al rond 1395 een korenmolen. De oliemolen werd lang gebruikt voor beukennootjesolie. deze olie werd gebruikt voor het maken van pannenkoeken en oliebollen. De molen is in 2007 weer maalvaardig gemaakt. En open voor bezoekers.
Adres: Kanaalweg 3, Eerbeek
Meer informatie: dekorenmolen.com

Deventer

Deventer ligt aan de IJssel midden in de IJsselvallei. Hanzestad Deventer is gebouwd op een rivierduin aan de IJssel. En Deventer behoort tot de oudste steden van Nederland. Met onder meer het oudste stenen huis van ons land. Alsook het oudste wandelpark en de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland. De binnenstad is zeer de moeite waard om te ontdekken. Je kunt hier lekker langs de kade lopen en het water voorbij zien stromen. Aan de overkant heb je een fraai gezicht op de stad.
Bekijk de leukste accommodaties in Deventer

Zwolle

Ook Zwolle ligt op een steenworp afstand van de IJssel. En is ook een Hanzestad. In Zwolle kun je goed shoppen, alsook lekker eten en drinken. Ook vanaf de kade heb je een fraai gezicht op de stad en de IJssel. En ook hier kun je goed wandelen langs de oever.
Bekijk de leukste accommodaties in Zwolle

Meer artikelen over Gelderland