Overijssel

Overijssel is Deventer, Giethoorn en de Sallandse Heuvelrug

De provincie Overijssel heeft veel attracties. Naast een rijke natuur met heidevelden, meren en bossen vind je hier ook diverse Hanzesteden. Met opvallend veel bezienswaardigheden. Deze provincie ligt in het oosten van Nederland. De diversiteit is groot.

Denk aan diverse Hanzesteden die je kunt ontdekken. Waarbij je nooit ver weg bent van de diverse natuurgebieden. Die je te voet, maar ook op de fiets kunt ontdekken. Ik heb veel bekende, maar ook enkele minder bekende plekken verzameld in deze tips.

Als jij een toevoeging hebt hoor ik het graag. Overijssel is perfect voor een vakantie in eigen land. Al is het maar een midweek of weekendje weg. Zelfs een dagtocht kan hier goed. Dit zijn de bezienswaardigheden van Overijssel.

Giethoorn

Giethoorn.

Dit stadje wordt wel het Venetië van het Noorden genoemd. Je kunt hier met bootjes langs de vele huizen varen in een traditionele punter, kano of fluisterboot. Ook kun je hier goed wandelen en fietsen. Waarbij je ook het naastgelegen Nationaal Park Weerribben-Wieden kunt bezoeken. Het kan in Giethoorn erg druk worden, dus je moet je reis goed voorbereiden. Met deze tips kun je de meeste toeristen vermijden.
Lees mijn tips voor Giethoorn

Weerribben-Wieden

Weerribben.

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is een heerlijk meren- en moerasgebied. Dit is het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Waar water de baas is. Het bestaat vooral uit meren, plassen, slootjes en kanalen. Waar je veengebieden ziet, maar ook rietlanden en bossen. 

Al in de 14e eeuw begonnen mensen hier met turf steken. Het veen werd gedroogd en was perfect als brandstof. Voor warmte en om te koken. Je kunt dit natuurgebied het beste per fluisterboot verkennen. Al kan het ook per kano bijvoorbeeld. Of per roeiboot. Waarbij je op je tocht mogelijk een otter tegen komt. Of een zilverreiger. 
Meer informatie: visitweerribbenwieden.com

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Bootje huren Giethoorn en Weerribben

Zowel Giethoorn als de Weerribben kun je het beste per boot verkennen. waarbij je het beste bieden kunt aan doen. Er zijn diverse routes om te varen met een speciale boot. Je kunt de boot vooraf online huren, zodat je geen zorgen hebt. Neem de tijd voor deze excursie, het is zeer de moeite waard. het beste kun je vroeg op pad de Weerribben in, zodat je nog wat dieren kunt zien als vogels. En dan in de middag naar Giethoorn. Al kan het ook andersom ook natuurlijk.
Meer informatie: Giethoorn Bootje Huren

Sallandse Heuvelrug

Heide met jeneverbessen op de Sallandse Heuvelrug.

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten. Vol met heidevelden en bossen, die je kunt verkennen. Dit is net als de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug een overblijfsel uit de laatste IJstijd. Gedurende die tijd groeide het ijs uit het noorden massaal. Door de kracht van het ijs werden grote massa’s zand en stenen naar Nederland geschoven. Wat dus goed te zien is in dit grote natuurgebied. 

Het hoogste punt is de Grote Koningsbelt op 75 meter hoogte. Je vindt hier meer bergen, zoals de Holterberg, Nijverdalse Berg, Wullenberg en Noetselerberg. Het is een heerlijke plek om te wandelen. Met continu wisselende vergezichten. Bezoek ook landhuis De Sprengenberg, een soort kasteeltje in dit bijzondere landschap.
Lees mijn tips voor de Sallandse Heuvelrug

Overijssels Vechtdal

Boswachter Nico Arkes in Vechtdal Overijssel. ©Corno van den Berg

In het Overijssels Vechtdal zijn bijna alle Nederlandse landschappen te vinden. Denk aan heide, zandverstuivingen, bossen, vennetjes en natuurlijk de rivier de Vecht. Maar dit gebied heeft enkele unieke excursies. Zoals een koesafari, maar ook Bushcraft; oftewel hoe overleef je in de natuur? En ga op stap met de boswachter, zoals ik deed.
Lees mijn tips voor het Overijssels Vechtdal

Deventer

Deventer is met trots een Hanzestad. Hanzesteden maakten onderdeel uit van een handelsverbond tussen talloze steden in Duitsland en Noord-Europa. Dit duurde van de 13e tot en met de 18e eeuw. In Deventer kun je lekker shoppen. Alsook de straatjes met veel monumenten kunt bezoeken. Waaronder de Proosdij, het oudste stenen woonhuis van Nederland. Het pand werd omstreeks 1130 al gebouwd met stenen. En staat nog steeds.

De Waag van Deventer is de parel van de stad. Hier werden vroeger de goederen eerlijk gewogen. Het is tegenwoordig een museum met veel informatie over het ontstaan van de Hanzestad. De Deventer Boekenmarkt is de grootste van Europa. Hij wordt gehouden op de 1e zondag van augustus. Ook het jaarlijkse Dickens Festijn in december is populair, waarbij honderden mensen karakters uit de boeken van Dickens naspelen.
Bekijk de leukste accommodaties in Deventer

Twickel

Twickel.

Landgoed Twickel is een eeuwenoude buitenplaats. Het stamt uit de 16e eeuw, al heeft hier eerder een andere kasteel gestaan. Je kunt een rondleiding door het kasteel volgen. Maar het zijn vooral de tuinen en het park waarom Twickel zeer bekend staat. Met name de rozentuin en de rotstuin zijn geliefd. Bekijk ook de Oranjerie, waar talloze exotische (en destijds vooral dure) bomen staan. Het park eromheen is vrij toegankelijk, dus ideaal om te wandelen.
Meer informatie: twickel.nl

Vechtdal

Het Vechtdal is eigenlijk de Overijsselse Vecht. Deze rivier slingert zich hier rustig door het landschap met heidevelden en dorpjes. Met heerlijke namen als Vilsteren, Ommen en Dalfsen. Je kunt in het Vechtdal lekker wandelen en fietsen. Er zijn diverse routes die je kunt pakken. 

Een andere goede manier is per boot. Je kunt bijvoorbeeld ook met het veerpontje Vechtzomp vanuit Gramsbergen naar Laar in Duitsland. De Rheezermaten bij Hardenberg is vooral bekend vanwege de esdorpen. Uitkijktoren De Stokte biedt een fraai uitzicht over het landschap.

Het mooist is de omgeving rond Beerze. De heuvels worden hier Beerzebelten genoemd. Beerze zelf is een piepklein esdorp met zogeheten hallenhuisboerderijen, die karakteristiek zijn voor deze regio. Dit deel van het Vechtdal kun je het beste te voet verkennen. 
Meer informatie: vechtdaloverijssel.nl

Zwolle

Zwolle is de provinciehoofdstad en tevens een Hanzestad. Al werd de stad pas in 1448 aan dit verbond van handelssteden toegevoegd. In die eeuw werd ook de beroemde Sassenpoort in de stadsmuur gebouwd. De Onze Lieve Vrouwetoren of Peperbus is de stadstoren van de Zwolle. De 75 meter hoge toren kun je beklimmen. 

Het is ook een heerlijke stad om te winkelen. Vergeet niet boekhandel Waanders in de Broerenkerk te bezoeken. Dit is volgens velen de mooiste boekhandel van Nederland. In Museum de Fundatie zie je werken van Vincent van Gogh, Gerard ter Borch en Willam Turner. Vanuit de Wolk heb je een fraai zicht over de stad. Maak de dag passend af met een terrasje en wat te eten in de vele restaurants.
Bekijk de leukste accommodaties in Zwolle

Rivier de Dinkel

Rivier de Dinkel

De Dinkel is een rivier die ontspringt in Duitsland, maar ook een groot deel door Overijssel stroomt. Hij komt bij Losser in Twente ons land binnen. Hij slingert zich daarna een weg langs het Lutterzand en verlaat Nederland weer in de buurt van Ootmarsum in de gemeente met de toepasselijke naam gemeente Dinkelland.

Lemelerberg

De Lemelerberg is 78 meter hoog en ligt midden in de heidevelden, de bossen en vennetjes. Als je de klim te voet hebt gemaakt heb je een heerlijk uitzicht over de omgeving. Het kan ook per fiets of met een mountainbike. De zonsopgang, en de zonsondergang, is hier erg mooi. En dan is het rustiger. Met name rond het Lutterzand kun je heerlijk wandelen langs de meanderende rivier. Volgens geleerden is het een van de mooiste rivieren van Nederland.

Avonturenpark Hellendoorn

Avonturenpark Hellendoorn is een pretpark voor het hele gezin. Je vindt hier meer dan 30 attracties voor alle leeftijden. Denk aan achtbanen, maar ook wildwaterbanen. En er zijn diverse shows. Avonturenpark Hellendoorn ligt tussen Zwolle en Almelo.
Meer informatie: avonturenpark.nl

Kampen

Kampen

Ook Kampen is een Hanzestad. Deze stad aan de IJssel kun je goed verkennen met een stadswandeling. Dan proef je het verleden van de visserij, de kooplieden en de vele ambachten. Wat nog terug te zien is in de vele historische pakhuizen. Waarbij je ook vanzelf de Stadsbrug met Gouden Wielen zult ontdekken. Net als de Stadsmuren, de Bovenkerk en de Nieuwe Toren.
Bekijk de leukste accommodaties in Kampen

Slagharen

Slagharen was ooit een ponypark, maar is inmiddels een pretpark met achtbanen en talloze andere attracties. Nog steeds hebben veel attracties een verwijzing naar het oude Cowboys en Indianenthema van het park. Slagharen is zeer geliefd bij kinderen van alle leeftijden. Alsook volwassenen die hier weer kind kunnen zijn.
Meer informatie: slagharen.com

IJsselvallei

IJsselvallei.

De IJsselvallei ligt tussen de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug in. Met als kloppend hart de rivier de IJssel in het midden. Deze groene vallei wordt ook wel het IJsseldal genoemd. Het ligt op de grens van de provincies Gelderland en Overijssel.
Lees mijn tips voor de IJsselvallei

Lekker overnachten in Overijssel

Deze provincie is perfect om wat langer te verblijven. Denk aan een midweekje of weekendje weg. Er zijn talloze leuke kleine hotels, gezellige Bed & Breakfasts en appartementen. 
Bekijk de leukste accommodaties in Overijssel

Meer artikelen over Overijssel