Waarom moet ik hier heen?

De Moerputten is een wonderlijke plek. Hier reed ooit een trein, maar nu is de oude spoorlijn een wandelpad. Inclusief de beroemde brug. Vergeet ook het omliggende moerasbos en de graslanden niet te ontdekken.

De Moerputten is vooral bekend vanwege de Moerputtenbrug over de veenplas Lange Putten. Deze werd in 1890 aangelegd voor een spoorlijn tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe. De trein is weg; je kunt nu wandelen over het voormalige traject van de trein. En de bijzondere spoorbrug. Waarbij je uitzicht hebt over het veenmoeras.

De Moerputten is een parel in Noord-Brabant. En misschien wel in Nederland. Er zijn diverse wandelpaden, waaronder het bekende Halve Zolenpad. Maar je kunt ook wandelen over houten paden die over het water in de natte bossen zijn gelegd. Wat een heerlijke ervaring is.

Het pad waar de oude spoorlijn liep.
Het pad waar de oude spoorlijn liep. Corno van den Berg

De wonderlijke geschiedenis van de Moerputten

Aan de bekende Langstraat in Den Bosch bloeide rond 1850 de handel en nijverheid. Er was een grote behoefte aan onder meer leer. Waardoor een spoorverbinding met Lage Zwaluwe handig zou zijn. Maar ja, de Moerputten lagen in de weg. De naam zegt het al: Moer. Wat staat voor moeras of drassig land. Dat met name nuttig was als opvanggebied bij hoog water.

In 1888 werd begonnen met de bouw. Overstromingen en muggenplagen vertraagden de bouw. Maar vanaf 1890 reden er maar liefst vijf treinen per dag. Goederentreinen dus. Maar door de komst van de auto, en dus vrachtauto’s, werd de trein onrendabel. Een lokaal initiatief hield de bruggen langs de spoorlijn intact.

Jarenlang werd gesproken om de brug te slopen. Maar in 1995 werd het een Rijksmonument, waarna Staatsbosbeheer de brug en het omliggende gebied kocht. De brug was echter in slechte staat. Sterker nog, de verf zorgde voor giftige stoffen in het water. Vanaf 2004 tot 2011 is hij grondig gerenoveerd. Wat je nog goed kunt zien, met name aan de pijlers. Het ijzer werd behandeld en kreeg de oorspronkelijke kleur uit de tijd dat de trein nog reed. En kan nu de natuur hier los.

Bezienswaardigheden De Moerputten:

Moerputtenbrug

De Moerputtenbrug
De Moerputtenbrug. Corno van den Berg

De 600 meter lange Spoorbrug is bekend van sociale media als Facebook en Instagram. Hij is stoer, ook al door de 35 gemetselde pijlers. Zoals je kunt zien zijn de peilers veel breder dan het spoor. De gedachte was om er later een tweede brug naast te bouwen. Maar ook zonder die tweede is het een immens gevaarte dat boven het water uit torent.

De spoorlijn liep door het laagveengebied en dus was de brug nodig. Net als de iets verderop gelegen Venkantbrug. Tegenwoordig is het een fraai voorbeeld van industrieel erfgoed uit de 19e eeuw. De spoorrails zijn weg. Ze hebben plaats gemaakt voor een wandelpad. Wat bijna niet was gebeurd.

Het Ponton

Vlak voordat je bij de brug aankomt loopt er links een paadje het bos in. Neem deze en je komt uit bij een ponton dat op het water drijft. Het is een populaire plek om foto’s te maken van de brug, het water en bijvoorbeeld de zon. Je kunt hier in het voorjaar en zomer talloze lelies zien bloeien, alsook gele plomp.

Wandelroute Halve Zolenpad (1,4 km)

Halve-zolenpad in De Moerputten.
Het Halve Zolenpad in De Moerputten. Corno van den Berg

De naam komt van de trein die hier reed. Met de trein door de Moerputten werd namelijk veel leer vervoerd. Waardoor de lokale bewoners de naam halve zolen kregen. Het pad met blauwe paaltjes voert naar beneden het bos in. En verandert al snel in een houten pad dat boven water slingert. Dit is een moerasbos, wat bijzonder is in ons land. Op talloze plaatsen zie je bloemen.

Het bos verandert in een rietveld. Dat metershoog kan worden. Waar veel vogels zitten zoals de nachtegaal en rietzangers. Het Halve Zolenpad is het eerste pad dat je tegenkomt vanaf de Parkeerplaats aan de Deutersestraat in Den Bosch.

Wandelroute Bruggenroute Moerputten (5 km)

Wandelen De Moerputten
Wandelen in De Moerputten. Corno van den Berg

De Bruggenroute is een heerlijke wandeling. Waarbij je onder meer over de Moerputtenbrug loopt, maar ook de moerasbossen in duikt. En de omliggende graslanden ontdekt. Met opvallend veel bloemen, vlinders, bijen en vogels.

De ingang van het pad is halverwege de oude spoorlijn in het bos. Je kunt ook eerst over de brug lopen, dan kom je het pad vanzelf tegen aan de linkerkant.

Venkantbrug

De Venkantbrug ligt ook in dit natuurgebied. Maar is veel korter; zo’n 33 meter. Hij ligt ten westen van de Moerputtenbrug. Ook deze is in 2011 gerestaureerd. Als je de Moerputtenbrug af loopt door het bos kom je vanzelf de Venkantbrug tegen. Al ligt deze veel minder mooi dan de grote brug.

Wat is de locatie van de Moerputten?

Je vindt de Moerputten ten westen van ‘s-Hertogenbosch, tussen de Vlijmenseweg en de Deutersestraat. Je kunt hier parkeren, al kan het hier erg druk worden. Probeer de weekenden te vermijden.

Wil jij op vakantie in Nederland?
We genieten nu meer en meer van ons eigen land. Wil jij lekker weg in een vakantiehuisje? Een vakantiepark? Of een huisje in de natuur? Er zijn mogelijkheden te over.


Ik heb diverse websites verzameld waar je nu al je dagje uit, weekendje weg of zelfs zomervakantie kunt boeken.