Waarom moet ik hier heen?

Noord-Brabant is genieten van bossen, zandverstuivingen en meren. Maar ook steden als Den Bosch en Eindhoven en gezellige kleinere dorpen. Een goede plek om te genieten van hoe mooi Nederland is.

Noord-Brabant is zeer sfeervol, maar vooral afwisselend. Deze provincie in Nederland heeft gezellige steden om te winkelen en lekker te eten en drinken. Maar ook uitgestrekte natuurgebieden om te verdwalen. En natuurlijk attractieparken die iedereen kent. Maar ook veel aandacht voor Vincent van Gogh.

Bezienswaardigheden Noord-Brabant:

Biesbosch Nationaal Park

Een groot deel van de Biesbosch ligt in Noord-Brabant. Dit is een levend gebied, dat in veel delen nog eb en vloed kent. De Biesbosch is een natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en kanovaren. En natuurlijk met je eigen boot over de grotere wateren varen. Hier leven tal van bijzondere dieren zoals de bever, zeearend en visarend.

Ook kun je hier met een boswachter op pad. Onder meer in een fluisterboot. Waarmee je door een doolhof van riviertjes en kreken vaart. Met overal eilandjes van wilgen en rietvelden. Er zijn ook talloze fietsroutes, waarbij je met een veerbootje de oversteek kunt maken.

Lees mijn tips voor het Biesbosch Nationaal Park

De Efteling

Pirana in de Efteling
Pirana in de Efteling.

De Efteling is het meest bekende attractiepark in Nederland. En ver daarbuiten. Met talloze attracties voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Je waant je een dag in een Sprookjeswereld. Pardoes is de inmiddels bekende tovernar. Het kan hier druk worden, maar je kunt de lange rijen voorkomen. En goedkoop je entreebewijs kopen.

Lees mijn tips voor de Efteling

Loonse en Drunense Duinen

Loonse en Drunense Duinen.
De ruimte van De Loonse en Drunense Duinen. Corno van den Berg

Het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is het grootste levende stuifzandgebied van West-Europa. En een van de meest bekende plekken in Noord-Brabant. Met her en der bossen en heidevelden. Het wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. En je mag hier van de paden af, dus lekker struinen.

Een van de meest bijzondere dieren die hier leven zijn dassen. Ze zijn schuw, maar worden geregeld bij zonsopgang en zonsondergang gezien. Ook leeft hier de zeldzame nachtzwaluw, die je op warme dagen kunt horen en zien. Een andere bijzonderheid is de groene zandloopkever. Dit wonderlijke dier is fel groen van kleur. En zeer fraai. Hij kan erg hard rennen voor zo’n klein dier.

Er worden in dit natuurgebied talloze excursies georganiseerd. Waarbij je bijvoorbeeld met een gids op pad gaat. Je ziet altijd meer op dit soort wandelingen. In de herfst zijn er speciale heidewandelingen die ook zeer geschikt zijn voor fotografie. Net als de schaapskudde en de schaapherder. Dit is mooi Noord-Brabant.

Lees mijn tips voor de Loonse en Drunense Duinen

De Moerputten

De Moerputtenbrug
De Moerputtenbrug in De Moerputten. Corno van den Berg

De Moerputten is een van de laatste laagveenmoerassen ten zuiden van de grote rivieren. Dit natuurgebied is vooral bekend van de Moerputtenbrug. Deze loopt over de Lange Putten, een plas die is ontstaan door de winning van veen.

Het is een heerlijk wandelgebied, waar de uitgestorven vlinder het pimpernelblauwtje met succes is geherintroduceerd. De brug is nu een voetgangersbrug waar het Halve Zolenpad over heen voert. En hij is populair bij fotografen. Als je hier loopt begrijp je waarom.

Lees mijn tips voor De Moerputten

Den Bosch

Wie door ’s Hertogenbosch loopt zal iets opvallen. De gevels van veel huizen in de oude binnenstad zijn fraai bewerkt. Je vindt ze onder meer in de Lepelstraat, Karenstraat, Hinthamerstraat en aan de Markt. Let er maar op als je aan het winkelen bent. Of wat gaat eten in een van de vele restaurants, terrassen en cafés.

Een rondvaart over de Dieze is heerlijk. Deze rivier loopt dwars door de stad. En werd al in de middeleeuwen gebruikt, wat nu nog goed te zien is. Let op de oude gevels en donkere opslagkamers. En leer alles over het Hellegat.

De beroemdste inwoner van de stad is de schilder Jheronimus Bosch. In het Jheronimus Bosch Art Center krijg je veel informatie over zijn leven en zijn werken. Het NoordBrabants Museum is bijzonder door de werken van onder meer Vincent van Gogh.

Rivier De Dommel

De Dommel is een beek die langzaam groeit tot een kleine rivier. Je vindt hem onder meer in de Kempen en de Meierij. Hij begint in België en stroomt dan 85 kilometer door ons land. Je kunt hem afvaren, maar ook langs de oevers wandelen. Waarbij je veel vennetjes tegen komt.

Je hebt veel keuze. Zoals De Malpie (Valkenswaard), het Dommeldal (bij Waalre, Bocht, Liempde en Kasteren) en Dommebeemden en Moerkuilen (Sint-Oedenrode). De Dommel is perfect om op de kanoën. Je kunt hier een uurtje peddelen, maar ook dagtochten doen. Een van de meest bekende plekken om te bezoeken is de Genneper Watermolen.

Breda

Kasteel Bouvigne in Breda
Kasteel Bouvigne in Breda.

Breda is een stad voor levensgenieters. Je kunt hier lekker eten en drinken op de vele terrasjes. Met tal van lokale restaurants. Maar in Breda is veel meer te ontdekken. Het Begijnhof is overbekend, net als de Grote Kerk en het Kasteel Bouvigne, dat net buiten de stad ligt.

Breda noemt zich Nassaustad. De stad is nauw verbonden met het Huis Oranje-Nassau, oftewel ons koningshuis. In het Kasteel van Breda leefden de Nassaus van 1403 tot 1568. In de Grote Kerk liggen maar liefst 9 Nassaus én de eerste Prins van Oranje begraven. Ze liggen in bijzondere grafmonumenten.

Meer informatie: welkominbreda.nl

Kampina

Natuurgebied Kampina
Een ven in Kampina in het laatste licht.

Kampina is een natuurgebied met bos, natte heide, vennen, graslanden en beekdalen. Je kunt hier lekker wandelen tussen de vele vennen, waaronder het Belversven. Maar je komt ook ook langs twee beken; de Kampina en de Beerze. Deze meanderen hier door het landschap. Wat in Nederland zeldzaam is geworden. De Spoordonkse Watermolen stamt uit 1453 en staat er nog. Let op de vistrap voor de molen.

Vergeet ook niet het uitkijkpunt op het Banisveld mee te pakken. Met name tegen zonsondergang is het hier goed toeven. Je kunt hier de bijzondere lavendelheide vinden. En veel bijzondere vogels als de sprinkhaanrietzanger, maar ook reptielen als de boomkikker en zoogdieren als de das. Je vindt deze parel tussen Boxtel en Oisterwijk.

Lees mijn tips voor Kampina

Kasteel Cranendonck

Kasteel Cranendonck behoorde toe aan de Oranjes. Nog steeds heeft Willem Alexander de officiële titel Baron van Cranendonck. Het huidige kasteel is veel recenter. En werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd. Het is eigenlijk een villa met kasteelachtige vormen. Dat later nog als raadhuis werd gebruikt. Tegenwoordig is het vooral een populaire trouwlocatie. Je vindt het kasteel in Soerendonk.

De Maashorst

De Maashorst is een landschapspark waar je onder meer dieren als wisent, Tauros en de Exmoorpony kunt tegen komen. Ooit leefden de voorouders van deze dieren hier. De Maashorst is een van de plekken waar wordt gekeken of deze soorten weer in de natuur terug kunnen worden geplaatst. Het is een goed wandelgebied met diverse wandelpaden. In het bezoekerscentrum kun je leren hoe de Maashorst aan zijn naam komt. En hoe bijzonder een wijst is.

Meer informatie: bezoekdemaashorst.nl

Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is het restant van een van de meest ruige gebieden die Nederland ooit heeft gekend. Dit was een hoogveengebied dat zeer mensonvriendelijk was. Dit moeras is inmiddels bereikbaar via zogeheten knuppelpaden. Dit zijn houten paden gemaakt van boomstammen. Deze werden al eeuwen geleden gebruikt in moerassen zoals deze.

De Groote Peel is een van de rijkste vogelgebieden van West-Europa. Je vindt dit natuurgebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg.

Meer informatie: nationaal-parkdegrootepeel.nl

Heusden

De stad Heusden
Het fraaie Heusden. VisitBrabant

Heusden is een vestingstad, iets wat nog steeds goed is te zien. De nauwe straatjes en talloze monumenten zijn het bewijs. Al in de 13e eeuw kreeg het stadsrechten. Toen was het Kasteel Heusden gebouwd, dat in 1680 echter totaal werd vernield door blikseminslag in de kruittoren. De stad werd meerdere keren verwoest, terwijl ook ziektes als de pest hier huis hielden.

Aan het einde van de 16e eeuw werd het herbouwd met typisch Nederlandse vestingwerken. Tegenwoordig heeft het negen bastions, zes ravelijnen (versterkte eilanden) en een aangelegde waterweg. De laatste jaren zijn hier talloze restauraties geweest om de stad in ere te herstellen. Het leukste is te wandelen door de stad, en daarna de vestingwerken te ontdekken.

Strabrechtse Heide

De Strabrechtse Heide is een heerlijk gebied met dopheide, jeneverbessen en vennetjes met fraaie namen als Beuven, Wachven, Storven, Keelven en Grafven. Waar je veel vogels kunt zien als zwarte ooievaar en in het voorjaar en najaar soms kraanvogels. Maar ook planten als klokjesgentiaan kunt vinden. Het gras wordt kort gehouden door Kempische heideschapen.

Deze heidevelden zijn onderdeel van een grensoverschrijdend gebied: De Groote Heide. Dit zijn diverse natuurgebieden die ooit één waren. En doorliepen tot in België. Je vindt dit natuurgebied in de gemeenten Heeze-Leende, Someren en Geldrop-Mierlo.

Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk wordt ook wel een waterburcht genoemd. De voorloper van het huidige kasteel werd al in 1080 gebouwd. Wanneer het huidige kasteel is gebouwd is niet bekend. Wel heeft Prins Maurits tot twee keer toe geprobeerd het te veroveren rond het jaar 1600. Iets wat zijn halfbroer Frederik Hendrik wel lukte. Als je hier rond loopt hoor je van alles over de oorlogen. En over Zonnekoning Lodewijk XIV die hier ook was.

Meer informatie: kasteelheeswijk.nl

Willemstad

Willemstad is een vestingstad aan het Hollands Diep. De naam komt van Willem’s stad, oftewel Willem van Oranje. Het was is één van zijn strategisch gelegen vestingsteden. De Stelling van Willemstad is nu nog te zien. Met oude stadsmuren, stervormige dijken, forten, bunkers en kruithuizen. Je kunt de vestingwallen verkennen, maar ook simpelweg wandelen dor de stad. Vergeet niet het Mauritshuis, dat in 1623 voor Prins Maurits werd gebouwd.

Safaripark Beekse Bergen

Op safari in Nederland; het kan bij Beekse Bergen. Met je eigen auto rij je langs de wilde dieren uit Afrika. Wat een bijzondere belevenis is. Al zijn er ook andere dieren; zoals tijger, rode panda en lippenbeer. Je kunt hier ook overnachten bij de wilde dieren in het Safari Resort.

Meer informatie: beeksebergen.nl

Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara

De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara.
Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch.

De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch is een basiliek met een bijzondere geschiedenis. Deze basilica minor werd tussen 1867 en 1880 gebouwd. Het plan kwam van Willem Hellemons, de pastoor van Oudenbosch. De kerk werd te klein, dus benaderde hij de befaamde architect P.J.H. Cuypers. De architect had net het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam ontworpen en was zeer beroemd.

Cuypers zag het plan van Hellemons wel zitten. Dus kun je nu deze imposante kopie van de Sint-Pieter in Vaticaanstad bezoeken. Hij lijkt sprekend op de beroemde basiliek. Dit geldt zowel voor de buitenkant als het interieur. Al is de voorgevel van de Sint-Jan van Lateranen. Een eerbetoon aan de Romeinse bouwstijlen. De imposante verschijning van de Basiliek zie je al van veraf in het Brabantse landschap. Je kunt de kerk gratis bezoeken.

Meer informatie: basiliekoudenbosch.com

Oisterwijkse Bossen en Vennen

De Oisterwijkse Bossen en Vennen liggen middenin Noord-Brabant. De vele vennen hier hebben heerlijke namen als Klein Aderven, Wolfsputven, Witven, Groot Kolkven en de Lammervennen. Ze zijn zeer populair bij fotografen. De reden is dat de meeste vennen midden in de bossen liggen en vrij steile oevers hebben. ook vind je hier eilandjes in de vennen. Als je hier gaat wandelen kom je vanzelf beekdalen tegen, zoals de Rosep, Reusel en de Achterste Stroom.

Meer informatie: natuurmonumenten.nl/oisterwijkse-bossen-en-vennen

Deel jouw tips!

Ik ben benieuwd naar jouw favoriete plek. Zoals een natuurgebied, dorp of stad. Het mag best klein zijn, het hoeven geen nationale parken te zijn. Of grote steden. Het mag juist wel wat kleiner zijn.

En ik wil dan ook graag weten waarom. Is er een mooi uitkijkpunt? Een bijzonder museum dat ik moet zien? Of een wandelroute die mooi is? Of is het lekker om te fietsen? Onderaan de pagina noem ik de reizigers die mee hebben gewerkt aan deze pagina. Lijkt je dat leuk, doe dan mee!

Geef die tips door op deze pagina. Dank!

Corno’s reistips:

Onderstaande partijen bieden vakantiehuizen aan voor de komende maanden. Net als de vakantieparken dat doen. Ook kun je bij diverse campings boeken.

Vakantieparken in Brabant: