Kampina

Natuurgebied met talloze vennen en riviertjes als De Beerze en de Rosep

Kampina is een bijzonder natuurgebied in Noord-Brabant. Waar je lekker kunt wandelen langs heide, laagveen, dennenbossen en talloze vennen. De vennen hebben heerlijke namen als Belversven, Huisvennen, Winkelsven en de Zandbergsvennen. In dit artikel vind je veel informatie over de attracties. Alsook over excursies in het gebied, zoals wandelen en fietsen. En ik heb de mooiste bezienswaardigheden van Kampina verzameld.

Dit gebied is vooral bij wandelliefhebbers erg bekend. Dit natuurgebied laat goed het ruige typische Nederlandse landschap van beken, heide en bossen zien. Dat je eenvoudig te voet kunt ontdekken.

De naam Kampina is een verwijzing in het Latijn naar de Kempen, dat bekend staat om zijn woeste gronden. Het is een streek op de grens van Nederland en België. Kampina is onderdeel van Nationaal Landschap Het Groene Woud, waartoe ook het aangrenzende Oisterwijkse Bossen en Vennen, De Mortelen en het Banisveld behoren.

Geschiedenis Kampina

Een van de vennen in Kampina.

Het is een natuurgebied met een bijzondere geschiedenis. De ruim 1.200 hectare zijn al sinds 1929 eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Waardoor dit het eerste beschermde natuurgebied in Noord-Brabant is. Wat een zegen bleek. Pieter van Tienhoven was een van de oprichters van Natuurmonumenten. Hij wilde Kampina behoeden voor de ruilverkaveling die overal in ons land werd toegepast. 

Ook was hij tegen kanalisatie van de rivieren in het gebied. Iets wat ook populair was in ons land. Mede daardoor is Kampina bijzonder in ons land. Dit is zoals een groot deel van ons land in het verleden ooit was. Wat je vanzelf zult zien als je hier op pad gaat.

Het natuurgebied heeft diverse ingangen om het te bezoeken. Met talloze wandelpaden alsook andere manieren om van de natuur te genieten. Ik ging verschillende keren wandelen in Kampina en werd verrast door de schoonheid. En ik genoot van de kudde IJslandse paarden en runderen.

Wandelen in Kampina.

Kampinase Heide

De Kampinase Heide is het centrale deel van het gebied. Naast de bekende dopheide vind je hier bijvoorbeeld ook lavendelheide, met name in de nattere delen. De heide groeit tussen talloze vennen, waarvan het Belversven een van de mooiste is. Je ziet hier vaak groene kikkers wegspringen als je in de buurt van de vennen komt. Ook leven hier talloze soorten libellen.

De Beerze

De Beerze is een rivier die hier al eeuwenlang door het landschap slingert. Het water heeft een beekdal gecreëerd. Op diverse wandelpaden kom je de Beerze tegen en kun je zien hoe het water het landschap heeft vormgegeven. In de winter treedt het water van de Beerze geregeld buiten haar oevers. En dan zie je vanzelf allerlei watervogels en trekvogels in het beekdal. Je vindt de Beerze in het zuidelijke deel van Kampina.

Graf van Tienhoven

Een stapel grote zwerfkeien met daarin de jaren 1875 en 1953 gebeiteld. Dit is het natuurgraf van Pieter van Tienhoven van Natuurmonumenten. Hij wilde dat na zijn dood zijn as hier werd uitgestrooid. Wat ook gebeurde op de plek waar nu de gedenksteen staat.

Overnachten in en bij Kampina

Ik heb hier meerdere wandelingen gemaakt, waaronder een paar vroeg in de ochtend. Wat heerlijk is met alle vogelgeluiden. In de omgeving vind je gezellige Bed & Breakfasts, kleine hotels en hostels, maar ook handige appartementen.

Bekijk de leukste accommodaties bij Oisterwijk en Boxtel

Wandelroute Belversven (4,8 km)

De wandelroute voert langs het bekende Belversven, maar ook door het bos. Waarbij je ook het riviertje de Rosep tegen komt. Op deze wandeling worden vaak reeën gezien.Het vertrekpunt (en eindpunt) voor deze wandeling is de parkeerplaats aan de Burg. vd Oeverweg – Posthoornseweg in Oisterwijk.

Van Tienhovenroute (2,7 km)

De Van Tienhovenroute laat goed de diversiteit zien van het gebied. Je wandelt hier langs heide, maar ook langs bossen en vennen. Tijdens deze route kom je onder meer het grafmonument van Pieter van Tienhoven tegen. Je hoeft alleen de oranje pijlen te volgen. Het vertrekpunt is de parkeerplaats bij Roond.

Wandelroute Dal van de Beerze (7,2 km)

Het dal van de Beerze is Nederland op zijn mooist. Deze route volgt de rivier en zijn weg door het landschap. Het vertrekpunt (en eindpunt) voor deze wandelroute is de Spoordonkse Watermolen in Oirschot.

Stuifduinen in Kampina. ©Corno van den Berg

Wandelroute Smalwater (8,5 km)

De Smalwaterwandeling voert je onder meer langs het monument voor de verzetsmensen die Airborne militairen lieten onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. Dit is struinen door wildernis. Het vertrekpunt van de wandeling is de parkeerplaats bij Roond.

Fietsroute Oisterwijkse Bossen en Kampina

De Fietsroute Oisterwijkse Bossen en Kampina loopt door beide natuurgebieden. Waarbij je al fietsend kennis maakt met de bossen, de heide, de vennen en de rivieren. En met wat geluk, de dieren die hier leven. Het vertrekpunt voor deze fietstocht is de parkeerplaats bij de Bezoekerscentrum Oisterwijkse Bossen en Vennen in Oisterwijk.

De bloeiende heide in het najaar

Heide in bloei op Kampina.

In augustus en september is Kampina populair door de heide die dan in volle bloei staat. Wandelen door de kleurrijke heidevelden is bijzonder. Hou er wel rekening mee dat het hier dan druk kan worden. Met name in de weekenden. Het beste kun je dan doordeweeks gaan, met name vroeg in de ochtend. Dan kun je ook de beste foto’s maken. Net als bij zonsondergang.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 96 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen