blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Sint Pietersberg

Bekendste berg van Nederland

De Sint Pietersberg is met 171 meter de bekendste berg van Nederland, al ligt een klein deel ook in België. Op en rond deze heuvel kun je goed wandelen, maar er is meer te doen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Sint Pietersberg bij Maastricht. Met ook tips voor excursies en tours.

ENCI Groeve

ENCI-Groeve op de Sint Pietersberg. ©Corno van den Berg

De ENCI Groeve is een kalksteengroeve aan de Maaszijde van de Sint-Pietersberg bij Maastricht. De winning van kalksteen, ook bekend als mergel, begon hier in 1926. ENCI is de afkorting voor Eerste Nederlandse Cement Industrie. Je kunt door de groeve wandelen, met onder meer de 40 meter hoge stalen trap met een heerlijk uitzicht.

Lees hier mijn tips voor de ENCI Groeve

Fort Sint Pieter

Een tour in Fort Sint Pieter ©Jonathan Vos Photography

Het fort bovenop de Sint Pietersberg beschermt de inwoners van Maastricht al ruim 300 jaar. Stadscommandant Daniël Wolf van Dopff begon aan de bouw in 1702 nadat de stad in was aangevallen door Lodewijk XIV, de Franse Zonnekoning. Hij liet een stenen, vijfhoekig fort bouwen op de heuvel met maar liefst twaalf geschutsopstellingen. Tegenwoordig kun je er een rondleiding volgen, waarbij je diep het fort in gaat. Dan zul je ervaren dat een deel direct is verbonden met de gangen in de berg.

Adres: Luikerweg 30, Maastricht

Grotten van de Sint Pietersberg

De grotten in de Sint Pietersberg zijn overbekend. Er zijn er talloze, een deel ervan is opengesteld voor het publiek. Met name de Grotten Noord en de Grotten Zonneberg zijn zeer de moeite waard. Je kunt met een gediplomeerde gids de grotten verkennen. Neem wel wat warme kleding mee, want het is relatief fris in de grotten.

Grotten Noord

De Grotten Noord zijn maar liefst 80 kilometer lang. Er zijn honderden gangen. Je krijgt een kijkje hoe de inwoners van de stad al eeuwenlang gebruik maken van het kalksteen en de grotten. Het was ooit een schuilplaats tegen de Fransen, was het een smokkelroute tijdens de Tweede Wereldoorlog en waren hier diverse champignonkwekerijen. Ook hoor je alles over de Mosasaurus, een aan de dinosauriërs verwant reptiel dat hier ooit rondzwom in een oerzee. Deze dieren konden wel 18 meter lang worden.

Vertrekpunt: Luikerweg 80 in Maastricht

Een excursie in de Grotten Noord. ©Jonathan Vos Photography

Grotten Zonneberg

Deze grotten werden grotendeels gegraven tijdens de Tweede Wereldoorlog. En werden vooral gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilkelder. Je kunt nog steeds talloze restanten zien, met diverse gebruiksvoorwerpen. Ook hier zijn tekeningen in het kalksteen te zien over hoe het leven was. Het was destijds een plek van hoop en vrees.

Vertrekpunt: Slavante 1 in Maastricht

Duivelsgrot

Als je gaat wandelen over de Sint Pietersberg is de Duivelsgrot een bijzondere plek. Deze grot is tegenwoordig afgesloten vanwege instortingsgevaar. Het is nu een plek voor diverse soorten vleermuizen, die je hier tegen het vallen van de avond kunt zien als ze uitvliegen. Dit geldt ook voor de vroege ochtend als de zoogdieren weer terug komen naar de grot om te overnachten.

De beroemde Duivelsgrot op de Sint Pietersberg. ©Corno van den Berg

Hoeve Lichtenberg

De Hoeve Lichtenberg is eigenlijk een kasteelruïne op de Sint Pietersberg. Het is een overblijfsel van een van de hoogteburchten in ons land. Met de bouw wordt waarschijnlijk begonnen rond 1212, dat werd gebouwd op de resten van een versterkte burcht. Het kasteel zelf werd rond 1400 gebouwd. En paar delen zijn nog uit 1212. De toren is nog in goede staat, waarbij je vanaf de toren een fraai uitzicht hebt. Een deel is gerestaureerd, waar je nu kunt overnachten. Natuurmonumenten is de huidige eigenaar van Hoeve Lichtenberg.

Adres: Lichtenbergweg 2, Maastricht

Chateau Neercanne

Vanaf een afstand kun je het beroemde Chateau Neercanne zien. Het voormalige kasteel is nu een restaurant, waar je goed kunt eten. Vanaf de Sint Pietersberg kun je het imposante kasteel op een andere heuvel goed zien liggen.

Overnachten bij de Sint Pietersberg

Je kunt deze plek eenvoudig in een dag bezoeken. Dit is inclusief een langere wandeling. Maar er nog veel meer in deze regio te zien. Waardoor het handig is om een hotel, appartement of hostel te zoeken voor een paar nachten. Ook zijn er leuke Bed & Breakfasts om te verblijven.

Dit zijn de leukste accommodaties in de omgeving van Maastricht en Valkenburg.   

Wandelen op de Sint Pietersberg

Wandelen door het ENCI-bos op de Sint Pietersberg. ©Corno van den Berg

Er zijn diverse wandelroutes om dit gebied te verkennen. Via diverse wandelpaden, vaak met een beetje hoogteverschil waan je je in het buitenland. 

Korte wandeling Sint Pietersberg (5,15 km)

Om een goed idee van de heuvel te krijgen is deze wandeling zeer geschikt. Je wandelt over het plateau met kalkhellingen. Ook de beroemde Oehoevallei kun je vanaf de rand bekijken. Al zul je de imposante roofvogel niet snel zien. Mogelijk wel tegen het vallen van de avond of heel vroeg in de ochtend.

Lange wandeling Sint Pietersberg (10,8 km)

Wie graag alle bezienswaardigheden van de berg wil zien, moet deze wandeling doen. Het vertrekpunt is Fort Sint Pieter en je wandelt langs de bijzondere kalkgraslanden met veel vlinders en insecten, maar ook langs de ENCI-groeve, de Duivelsgrot en het bekende uitkijkpunt D’n Obervant.

De Oehoevallei op de Sint Pietersberg. ©Corno van den Berg

Sint Pietersberg bezoeken

Deze heuvel net buiten Maastricht is erg populair. Mede daarom kan het erg druk worden in de grotten, het fort en de wandelroutes. Het beste kun je de weekenden vermijden, net als de schoolvakanties.

Mocht dit niet kunnen, dan is vroeg op pad gaan een goede oplossing. Zeker voor het wandelen is het dan lekker rustig. De rondleidingen door de grotten en het fort kun je het beste ver van te voren boeken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 97 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen