ENCI Groeve

Unieke mergelgroeve in Zuid-Limburg

De ENCI Groeve bij Maastricht is een bijzondere kalksteengroeve in de Sint Pietersberg. De winning van kalksteen, ook bekend als mergel, begon hier in 1926. ENCI is de afkorting voor Eerste Nederlandse Cement Industrie. In dit artikel lees je alles over de mooiste wandelingen in deze unieke groeve in Nederland. Dit zijn de leukste tips voor een bezoek aan de ENCI Groeve. 

Als je hier loopt, zal je iets opvallen. Het maken van cement was hier decennialang het meest belangrijk. Het gehele proces werd in de ENCI Groeve gedaan: winnen van kalksteen en het produceren van cement aan de Maaszijde van de Sint Pietersberg. Op 1 juli 2018 werd de winning van mergel gestopt. De productie van cement gaat nog door, maar dan via import van grondstoffen.

De ENCI Groeve is Nederlands enige kloof, het heeft met een unieke geschiedenis. Dit is een bijzonder landschap in Zuid-Limburg, dat je verder nergens anders tegen komt. Sinds 1995 is een groot deel van het natuurgebied overgedragen aan Natuurmonumenten. Deze geeft het op hun beurt voor een groot deel terug aan de natuur.

Al is dit best lastig, want de mens heeft deze omgeving gecreëerd. Maar de natuur heeft zich snel aangepast. Zo vind je hier talloze vogels die in de steile afgegraven wanden broeden. Zoals de oehoe, dit is de grootste uilensoort in ons land.

ENCI Groeve Uitkijkpunt

Het uitkijkplatform in de ENCI Groeve. ©Corno van den Berg

Een van de meest populaire plekken is het uitkijkpunt aan de rand van de groeve. Deze werd in 2015 geopend. Je kijkt uit over een groot deel van de groeve, met zicht op de stad Maastricht, de Maas en de mergel fabriek van de ENCI-groeve. Het speciaal gebouwde platform hangt boven de kloof, wat een bijzonder gevoel geeft.

De trap de groeve in

De trap de groeve in. ©Corno van den Berg

Sinds 2017 is de ijzeren trap geopend voor het publiek. Hij neemt je via 210 trappen zo'n 40 meter de diepte in, of eigenlijk de groeve in. Hij loopt vlak langs de mergelwanden, die steil oprijzen uit het landschap. Zodat je goed kunt hoe deze wanden door de miljoenen jaren heen zijn ontstaan. De trap is gebouwd op de plek waar vroeger de Oude Luikerweg liep, die van Maastricht naar Luik liep.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De grotten

Het gedeelte door de grot. ©Corno van den Berg

Onderaan heb je enkele grotten, het pad loopt door een grot heen. Zodat je kunt zien hoe in de groeve de mergel werd gewonnen. De ingang is helaas afgesloten, maar je kunt nog wel de wanden zien.

Oehoevallei

De Oehoevallei is al jarenlang de plek waar al sinds 1997 de oehoe broedt. Inmiddels zijn er al tientallen jongen groot gebracht in deze vallei. De vallei is afgesloten voor mensen, maar vanaf de rand kun je op diverse punten de vallei in kijken. Kijk goed, want hier leeft een unieke vogel.

De Oehoevallei op de Sint Pietersberg. ©Corno van den Berg

Uitkijkpunt Kiekoet

Het beste kun je het uitkijkpunt Kiekoet bezoeken, waarbij je een kans hebt om deze roofvogels te spotten. De beste tijd is vroeg op de dag als het licht wordt en rond de schemering. Weest stil en hou je ogen gericht op de kloof. Dan kun je ineens een opvallend grote vogel voorbij zien zweven. 

Meertjes in de ENCI Groeve

Het blauwgroene meertje in de ENCI Groeve.

In de groeve zie je diverse meertjes. Deze zijn vaak opvallend blauw en zelfs lichtblauw van kleur. Dit komt volgens geleerden door de weerkaatsing van de blauwe lucht en opvallende diepte van de plas. Als je hier rondloopt zie je de kleur continu veranderen, dat komt door de lichtval van bijvoorbeeld de zon. De mooiste kleuren krijg je dus bij warm weer en dan vooral rond het middaguur. Tot 2017 kon je in de ENCI Groeve zwemmen, maar dat is nu verboden.

Vijver Onder D'n Olifant

De vijver Onder D'n Olifant kom je vanzelf tegen als je door de groeve loopt. Deze ligt onder Hoeve Lichtenberg. Het wandelpad voert tussen de meertjes in de groeve en de vijver. Waar je opvallend vaak kikkers en watervogels kunt zien.

Overnachten bij de ENCI Groeve

Je kunt deze plek eenvoudig bezoeken. Dit is inclusief een wandeling door de groeve. Maar er nog veel meer in deze regio te zien. Waardoor het handig is om een hotel, appartement of hostel te zoeken voor een paar nachten. Ook zijn er leuke Bed & Breakfasts om te verblijven.
Dit zijn de leukste accommodaties in de omgeving van Maastricht en Valkenburg.

Wandelen in en rond de ENCI-Groeve

Wandelen langs de oude groeven.

Er zijn de diverse wandelroutes in en rond de groeve op de Sint Pietersberg. Ik heb de leukste zelf gedaan en me verbaasd over de schoonheid. De mooiste wandeling heb ik beschreven in dit artikel. Daarbij geef ik ook enkele tips voor het hiken.

Groeve Route Sint-Pietersberg (7 km)

De wandelroute door de ENCI Groeve is een van de meest populaire wandelingen, al zijn er meer in dit bijzondere deel van ons land. Hij voert langs alle attracties in de groeve en op de Sint Pietersberg. Neem de tijd voor deze wandeling, er is veel te zien. 

Het beste kun je hem rechtsom lopen, oftewel met de klok mee. Zodat je de mooie afdaling in de ENCI kunt doen. Waarbij je een fraai uitzicht hebt over de vallei. Let op de vuursteenlagen in de wanden. Deze zwarte stenen zijn overduidelijk te zien.

Bij het Chalet D'n Observant kun je wat te drinken en te eten kopen. Terwijl je een heerlijk uitzicht hebt over ENCI Groeve. Naast de wandeling dwars door de kloof kom je ook langs de Duivelsgrot, waar veel vleermuizen leven.

Ook kom je langs Groeve de Tombe (ook wel bekend als Duchateau Groeve), loop je door het ENCI-bos en het Jekerdal, zoals de bloemrijke westhelling van de Sint Pietersberg wordt genoemd. Bij Fort Sint Pieter kun je goed parkeren. Het is het beginpunt en het eindpunt van de route. 

Wandelen door het ENCI-bos op de Sint Pietersberg. ©Corno van den Berg

ENCI Groeve bezoeken

Je kunt de groeve het gehele jaar bezoeken. Als je de bijzondere bloemen in bloei wilt zien is het voorjaar het best. Dit is met name de periode van eind mei tot en met eind juni. In het najaar kleuren de blaadjes van de bomen en is een bezoek ook zeer de moeite waard. Dan is het ook vaak opvallend rustig.

In het hoogseizoen en de weekenden kan het hier druk worden. De beste manier om de meeste mensen te vermijden is door vroeg op de dag op pad te gaan. Dan heb je ook de meeste kans op vogels en andere dieren.

Parkeren bij de ENCI Groeve

De parkeerplaats Het oog van Sint-Pieter ligt aan de Luikerweg 77 in Maastricht. Het is hier betaald parkeren. Let op; wees er op tijd, deze parkeerplaats is vaak vol. Via een wandelpad loop je de groeve in.

Bij D'n Observant vind je ook een ingang. Aangezien je een rondje loopt, is dit ook een goede plek om te starten. Je vindt dit restaurant aan de Lage Kanaaldijk 115. Volg simpelweg de bordjes met D'n Observant. Dit is tevens een perfecte plek om na de wandeling wat te drinken.

Meer artikelen over Zuid-Limburg