Vlieland

Het kleinste Waddeneiland is opvallend divers

Vlieland is een eiland om lekker actief te zijn. Waarbij je talloze opties hebt. Om de rijke natuur te combineren met een dagje strand. Of met een dagje varen of andere sporten. Al met al keuze genoeg. Vlieland is het kleinste van alle Waddeneilanden, maar wel een van de leukste.

Het eiland is synoniem voor kilometerslange stranden, ruige duinen, vogels en zeehonden. Maar ook een eiland met een bijzondere geschiedenis. Dat eenvoudig te verkennen is. Dit kan wandelend, maar ook per fiets. Het is een van de vijf Waddeneilanden in Nederland. Het is een eiland waar je geen massatoerisme zult vinden, maar eerder rust en ruimte.

Het eiland behoort net als Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog tot de provincie Friesland. Je kunt Vlieland het best voor een lang weekend of een midweek bezoeken. Al kan een langere vakantie ook. Er is genoeg te doen en te zien. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Vlieland.

Oost-Vlieland

Oost-Vlieland.

Het enige dorp van Vlieland is een beschermd dorpsgezicht. De reden zijn de 39 rijksmonumenten in het dorp. De meesten staan aan de Dorpsstraat. Ze vallen veelal op door de rijk versierde gevels. Een van de bijzonderheden is het voormalige Raadhuis.

Museum Tromp’s Huys

Museum Tromp’s Huys is een van de meest bijzondere huizen op Vlieland. Hier woonden enkele commissarissen van de destijds imposante zeevloot. Nu vind je hier vooral zeekaarten van vroeger, informatie over de geschiedenis van het eiland, de walvisvaart en kunst van een vroegere bewoonster. Alsook over Willem de Vlamingh, een ontdekkingsreiziger uit de 17e eeuw die in het dorp was geboren.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Vuurtoren Vuurduin

De Vuurduin is de vuurtoren van Vlieland. De vuurtoren is slechts 16,8 meter hoog, maar staat op de Vuurboetsduin, die 42 meter hoog is. En is daarmee het hoogste punt van het eiland. Je kunt de vuurtoren beklimmen. En zien hoe de de vuurtorenwachter zijn werk doet. Al gaat alles inmiddels volautomatisch. Er worden rondleidingen gegeven. De gietijzeren trap telt 49 treden, als je de lamp bezoekt moet je er nog 9 nemen.

De stranden van Vlieland

Vlieland telt in totaal 25 kilometer aan stranden. Vlieland is het enige Waddeneiland waar je strekdammen vindt. Deze zijn aangelegd om de stroming te verminderen. Je kunt het beste deze dammen vermijden. Dit zijn de meeste bekende stranden:

Stortemelk

Dit strand ligt in het oosten van het eiland aan de Kampweg.

Paal 53

Dit gezellige familiestrand ligt aan de Fortweg bij Paal 53.

Badhuys

Het Badhuys is een populair strand voor families. Met een strandpaviljoen en strandartikelen die je kunt huren. Hij ligt aan de Badweg.

Havenstrand

Het Havenstrand is niet groot, maar wel knus. Je vindt strand aan het einde van de Havenweg.

Paal 45

Dit strand ligt iets meer afgelegen dan de anderen. En je kunt eindeloos lopen naar links en rechts. Je vindt deze aan het einde van het Pad van Twintig.

Paal 43

Ook dit strand biedt veel ruimte. Het ligt in het hart van het eiland aan de Pas van Zes.

Reddingbootpad

Dit strand is niet bij iedereen bekend. Dit familiestrand biedt een heerlijk uitzicht over de Vliehors. De ingang vind je aan het Reddingbootpad.

Vliehors

De Vliehors is een natuurterrein in het westen van het eiland. Maar het is ook een militair oefenterrein. Doordeweeks kun je slechts een klein deel bezoeken. Maar in het weekend mag je het hele terrein op. Al kan dit ook als je een trip neemt met de Vliehors Expres.

Vliehors Expres

De Vliehors Expres is een stoere truck met extra grote banden voor het rijden op het strand. De chauffeur brengt je naar plekken waar je anders niet komt. Zoals de naam al zegt rij je over de Vliehors. En bezoek je onder meer het Drenkelingenhuisje. Maar je doet ook het meest westelijke puntje van Vlieland aan. Waar je van boord mag. Je kunt Texel opvallend dichtbij zien liggen. Kijk ook goed in het water. Hier worden geregeld zeehonden gespot.

Drenkelingenhuisje

Het beroemde Drenkelingenhuisje was in het verleden een huisje voor gestrande schipbreukelingen. Tegenwoordig is het een museum met talloze voorwerpen die tijdens het jutten zijn gevonden. Je zult verbaasd zijn wat er allemaal aanspoelt op de stranden hier. Waaronder flessenpost.

Drenkelingenhuisje op Vlieland.

Trouwen bij het Drenkelingenhuisje

Je kunt trouwen bij het Drenkelingenhuisje. Het is een populaire trouwlocatie, ook voor buitenlanders. Het is erg afgelegen en zeer kleurrijk door het gele zand, de blauwe lucht (bij mooi weer) en de zee. En denk daar dan een kampvuur en live muziek bij. Oh, en een lokale Vlielandse likeur.
Meer informatie: vliehors-expres.nl

Overnachten op Vlieland

Een weekend of midweek op Vlieland is optimaal genieten. Er zijn talloze mogelijkheden om op het eiland te blijven slapen. Denk aan gezellige Bed & Breakfasts, kleine hotels aan zee en handige appartementen.
Bekijk de leukste accommodaties op Vlieland

Informatiecentrum De Noordwester

Informatiecentrum De Noordwester geeft je veel informatie over het eiland, wat je er kunt doen en meer. Het is ook een zeeaquarium met dieren die je hier in zee kunt tegen komen. Ook kun je hier informatie krijgen over de diverse excursies die worden aangeboden. Waaronder talloze wandelingen met thema’s als wilde bloemen, verhalen over Vlieland en nachtwandelingen. 
Meer informatie: denoordwester.nl

Kroon’s Polders

Een van de mooiste plekken op het eiland is Kroon’s polders. Het is nu een natuurgebied, maar had een heel andere functie. Het werd door opzichter P.A. Kroon aangelegd tussen 1898 en 1934 om te voorkomen dat het eiland in tweeën brak bij een zware storm. Inmiddels is dit een gebied waar je veel vogels kunt zien. waaronder lepelaars, kluten, aalscholvers en eidereenden. Er is een vogelkijkhut waar je op je gemak kunt kijken.

Atlantikwall op Vlieland

Als je door de duinen loopt kom je vanzelf diverse bunkers tegen uit de Tweede Wereldoorlog. Waaronder Stelling H12, die recent is gerestaureerd. En nog in volledige staat is. Het is nu een museum, waar je een excursie kunt krijgen met veel informatie. 
Meer informatie: atlantikwall-wadden.nl/vlieland

Zeehondentocht Vlieland

Zeehond op Vlieland.

Als je graag zeehonden wilt zien is dit de excursie voor jou. Met een wendbare boot ga je naar de Richel of de Engelse Hoek. Dit zijn twee zandplaten waar de dieren graag liggen te rusten in de zon. Het is een perfecte excursie om de dieren goed te zien. En om foto’s te maken. 
Meer informatie: zeehondentochtenvlieland.nl

Blokarten en Strandzeilen

Blokarten is een moderne naam voor strandzeilen. Oftewel, met een klein karretje over het strand rijden met de wind in je zeilen. Onder leiding van een instructeur leer je hoe je de wind moet vangen. En krijg je snel door hoe je moet sturen en vooral remmen. Dit is pure adrenaline die je eens moet voelen.
Meer informatie: bureauvlieland.nl/blokarten

Wadvissen

Wadvissen is aan aparte sport. Die je snel kunt leren. Een instructeur legt je uit hoe een net en andere werktuigen kunt gebruiken. Zo kun je vissen op garnalen, scheermessen en mesheften. Maar je kunt ook zoeken naar mosselen, oesters en alikruiken. Je krijgt een waadpak, al kun je nog steeds vies worden. Trek dus oude kleren aan. Zodat je lekker los kunt in het wad.
Meer informatie: waddenphoca.nl/tochten/wadvissen

Into the Great Wide Open (festival)

Into the Great Wide Open startte in 2009, maar is inmiddels een vermaard muziekfestival op Vlieland. Het is een jaarlijks driedaags popfestival in september. Optredens vinden plaats op diverse locaties op het eiland. 
Meer informatie: intothegreatwideopen.nl

Branding kajakken

Kajakken door de branding is leuk, maar pittig. Je moet de golven lezen en weten hoe je je kajak er door heen stuurt. Wat meestal niet in één keer goed gaat. Onder leiding van een instructeur krijg je de techniek onder de knie. Zodat je de golven kunt overwinnen. Een heerlijke uitdaging. Waarbij je dus waarschijnlijk nat wordt.
Meer informatie: bureauvlieland.nl/branding-kajakken

Powervliegeren en kiten

Als je het gevecht met de wind aan wilt gaan zijn powervliegeren en kiten goede opties. Een instructeur helpt je bij het oplaten van de vlieger. Deze sport gebeurt op het strand. Trek wel kleding aan die eventueel vies mag worden, want het gebeurt soms dat je over het zand glijdt.
Meer informatie: vlielandoutdoorcenter.nl/power-vliegeren 

Buitenritten Vlieland

Paardrijden op Vlieland.

Wie van paardrijden houdt kan los op Vlieland. Onder leiding van een ervaren begeleider kun je een rit maken door de duinen, het bos en langs het strand. Er zijn ritten voor beginners, maar ook voor gevorderde ruiters. 
Meer informatie: taledda.nl/activiteiten en manegedeseeruyter.nl

Wandelen op Vlieland

Er zijn talloze routes op het eiland. En je vindt ze in verschillende afstanden.

Bomenland (4 km)

Bomenland is het oudste bos op het eiland. Met name in de herfst zie je veel paddenstoelen hier en is het heerlijk wandelen.

Vuurboetsduin (6 km)

De Vuurboetsduin is het hoogste punt van Vlieland. Hier begint een wandeling die door de duinen loopt. Waar je voortdurend de vuurtoren in het zicht houdt. Dit is Vlieland ten top.

Wandelroute Kikkersbult (6,5 km)

Wandelen door het ruige deel van het eiland. Waar je veel zicht hebt op de Waddenzee. En op de oesterbank. Het startpunt van deze donkerblauwe route is op de Postweg.

Boswachterspad Posthuiswad (7,5 km)

Dit is een van de meest populaire wandelingen. Volg de donkerblauwe paaltjes onder meer door Kroon’s Polder. Het startpunt is Hotel Posthuys Vlieland.

Fietsen op Vlieland

Een goede manier om het eiland te verkennen is per fiets. Zeker omdat het eiland autoluw is. Er zijn diverse fietspaden door de duinen, door de bossen en langs het strand. Je kunt bij diverse winkels op het eiland een fiets huren voor een dag. Of voor langere tijd. Je kunt daar zowel gewone fietsen als elektrische fietsen huren.

Geschiedenis Vlieland

Het eiland is in feite een levend iets. Door weer en wind verandert het voortdurend. En is de vorm en ligging van het eiland keer op keer anders. Zelfs nu nog. Al heeft de mens de natuur zo goed als bedwongen hier.

In het verleden hebben de inwoners veel moeten vechten tegen het water. Zo was hier ooit nog een tweede dorp: West-Vlieland. Maar het westen van het eiland erodeerde meer en meer door overstromingen. In 1736 werden de laatste huizen voorgoed ontruimd. 

Veerboot naar Vlieland

Vanuit Harlingen kun je met de veerboot naar Vlieland. Je kunt met de snelboot direct naar het eiland. Deze tocht duurt 45 minuten. De gewone veerboot gaat via Terschelling. Waardoor de tocht aanzienlijk langer duurt: 1 uur en 35 minuten. Je kunt deze tochten online boeken. Wat zeer aan te raden is, want in de weekenden zitten beide boten vaak vol.

De boten varen langs de Richel, een zandplaat waar vaak zeehonden liggen te rusten. Die je dus eenvoudig kunt zien tijdens de overtocht.
Meer informatie: rederij-doeksen.nl 

Meer artikelen over de Waddeneilanden