Texel

Het grootste Waddeneiland van Nederland

Texel is het grootste eiland van de Waddeneilanden. Het is perfect voor een (korte) vakantie. Of een weekendje weg. De diversiteit op het eiland is groot. Waardoor je hier goed kunt wandelen, fietsen en kunt genieten van de vele dieren. Met lekker eten en drinken om van te genieten. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Texel.

Volgens velen is Texel is het meest veelzijdige eiland van Nederland. Je vindt er onder meer dertig kilometer zandstrand. Maar ook eindeloze duinen, zeven leuke dorpen en verrassende natuurgebieden. En het eiland is eenvoudig bereikbaar. In elk seizoen van het jaar kun je er tal van leuke activiteiten doen. Texel is het enige eiland dat hoort bij Noord-Holland.

Het eiland is synoniem voor zeehonden, maar ook schapen. En garnalen. Alsook de vuurtoren in het noorden van het eiland en Texels bier. Maar wat is er allemaal te doen als je naar Texel reist? Dit zijn de beste tips en excursies voor jouw bezoek. Met ook alle attracties die het eiland rijk is.

Vuurtoren van Texel

De vuurtoren van Texel behoort tot de mooiste plekjes van Nederland. Hij stamt uit 1864 en torent dus al ruim 150 jaar uit boven de duinen van Texel. De stalen wenteltrap is nog origineel en een ware attractie. En je kunt dus de vuurtoren beklimmen. 

De vuurtoren is nog in gebruik. Omdat hij nog werkzaam is kun je de lichtkoepel niet bezoeken. Maar je kunt wel uitkijken over het landschap en de zee. Het is de enige vuurtoren in Nederland waar je maar liefst over drie kanten over de zee kunt kijken. Meestal kun je ook Vlieland zien liggen. En dat op 47 meter hoogte. Je moet daarvoor wel 118 traptreden nemen.

Adres:
Vuurtorenweg 184
1795 LN De Cocksdorp

Meer informatie: www.vuurtorentexel.nl 

Molen Het Noorden

Molen Het Noorden op Texel.

Voor fotografen is Molen Het Noorden een must. Deze molen ligt aan het water, waardoor je vaak een weerspiegeling hebt. Hij stamt uit 1878 om het gebied te bemalen. Het gebied is in handen van Natuurmonumenten en is ideaal om te wandelen. Je vindt de molen bij Oosterend in het noordoosten van het eiland.

Zeehondencreche Ecomare

Ecomare is een bekende zeehondencreche. Waar met name jonge dieren worden opgevangen die in de problemen zijn gekomen. En dan niet alleen zeehonden, maar bijvoorbeeld ook bruinvissen. De dieren worden verzorgd tot ze sterk genoeg zijn om weer te worden vrijgelaten in de Waddenzee. Per jaar worden zo’n dertig dieren weer uitgezet. Je kunt tijdens je bezoek het voeren van de dieren meemaken.

Maar Ecomare is meer. Het geeft ook een goed beeld van het ontstaan van Texel, alsook over de natuur van het eiland. Met ook veel informatie over het nationaal park, het ontstaan en meer.

Adres:
Ruijslaan 92
1796AZ De Koog

Meer informatie: www.ecomare.nl

Zeehondentocht

Een gewone zeehond op Texel.

De zeehonden tocht per boot is overbekend. Deze rondvaarten naar de zeehonden kun je op diverse manieren doen.

RIB-boot

Het kan met een RIB-boot, die extra snel is. En waarbij je opvallend dichtbij de dieren kunt komen. Wel zonder ze te storen overigens.
Meer informatie: www.bruuzertexel.nl

Botter

Botters zijn traditionele zeilschepen. Hun routes lopen ook langs de zeehonden kolonie. En kun je de dieren van een afstandje zien.
Meer informatie: www.texelstroom.nl

Motorboot

Ook per motorboot worden boottochten naar de zeehonden georganiseerd.
Meer informatie: www.zeehondenkijkentexel.nl en zeehondentexel.nl

Garnalen vissen met zeehonden

Garnalen vissen vind ik zelf een van de leukste excursies. Met een nog werkende Texelse garnalenkotter ga je de zee op. De netten worden te water gelaten en al snel zie je de eerste garnalen. Die worden gepeld en zijn al klaar voor consumptie. Je mag proeven en krijgt zelfs een beetje mee om op te eten.

Deze excursie wordt gecombineerd met zeehonden kijken. Zodat je eigenlijk twee excursies in één hebt. Je kunt deze excursies het gehele jaar beoken, al zijn er in de winter minder tochten. De tocht duurt zo’n twee uur en vertrekt uit Oudeschild.
Meer informatie: garnalenvissenoptexel.nl

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Polder Waalenburg

Natuur op Texel. ©VVVTexel

Polder Waalenburg is een groep weilanden met talloze weidevogels en molens. Bruine kiekendief, grutto, tureluur en scholekster broeden hier. Maar ook met talloze bloemen als orchideeën, grote ratelaar en echte koekoeksbloemen. 

Je vindt dit kweldergebied in het hart van Texel. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. Vergeet niet te stoppen bij de vogelkijkhut.

Overnachten op Texel

De nacht doorbrengen op het eiland is heerlijk. Je hebt een grote keuze aan kleine hotels, leuke Bed & Breakfasts, hostels en appartementen. Je vindt ze zowel in de dorpen als erbuiten. Boek ze op tijd online, zeker in de vakantieperiodes 
Bekijk de leukste accommodaties op Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Volgens biologen heeft Texel de grootste variatie in landschappen op de vierkante meter. De duinen met natte duinen valleien worden afgewisseld met kleurrijke heidevelden. Daarnaast vind je hier diverse kwelders, maar ook loofbossen en een dennenbos. En natuurlijk de uitgestrekte stranden. Dit zijn de mooiste plekken.

De Slufter

De Slufter is een bijzonder krekenstelsel dat in open verbinding met de Noordzee staat. Waardoor eb en vloed hier vrij spel hebben. De Slufter is een vermaard vogelbroedgebied. Waarbij je vogels als eidereend, bergeend en kluut kunt spotten. 

Alleen het zuidelijke deel van dit gebied is toegankelijk voor wandelaars. Vanaf de bekende Sluftertrap kun je naar het strand lopen. Het Familiepad De Slufter is 0,8 km lang en halfverhard. Voor de kinderen is er de Slufter Speurtocht (2 km) waarbij veel uitleg hoe planten en dieren zich aanpassen aan de wisselende omstandigheden.

De Mokbaai

De Mokbaai wordt door veel inwoners liefkozend De Mok genoemd. Als je met de veerboot naar Texel komt zie je dit gebied links al liggen. Deze baai wordt ook vaak de Waddenzee in het klein genoemd. Je vindt er kwelders, wadplaten en een heuse mosselbank. 

Mede daarom vind je hier veel wadvogels alsook watervogels. Zoals veel steltlopers, grote zilverreiger en diverse soorten sterns. Maar ook roofvogels als bruine kiekendief en sperwer. Je kunt dit gebied het beste zien vanaf de Mokweg. Er is een vogelkijkhut zodat je op je gemak kunt genieten van dit gebied. Met name vroeg in de ochtend is het fraai. Of in de late avond.

Zo mooi kan een zonsondergang op Texel zijn. ©VVVTexel

De Hors

De Hors is een uitgestrekte zandvlakte, of eigenlijk een strandvlakte. Deze plek is een must. Je kunt in deze woestijn aan zee zien hoe duinen ontstaan. De zee brengt zand mee, die kleine heuvels vormen. Als ze hoog genoeg zijn komen er bijzondere planten die tegen zout water kunnen. Zoals zeevenkel, zeewolfsmelk, blauwe zeedistel en zeewind.

Ondertussen wordt de duin groter, totdat er helmgras op gaat groeien. Waardoor nog meer zand blijft liggen. En er zelfs een duinenrij kan ontstaan. Dit is de enige plek op het eiland waar je dit kunt zien.

Je kunt hier vrij wandelen, wat bijzonder is in het natuurpark. Alleen het broedgebied van de dwergsterns mag je niet betreden. Let tijdens het wandelen op de bijzondere reliëfs op het strand. Het is vaak net een kunstwerk. 

De Hors wordt nog weleens gebruikt door zeehonden. Hou dus je ogen open, al zie je ze vaak al vanaf een afstand liggen te zonnebaden. Je vindt De Hors op het zuidpuntje van Texel. Het beste kun je vanaf de parkeerplaats aan de Mokweg naar de Horsmeertjes lopen en dan naar het strand.

Horspolders en Kreeftepolder

De Horspolders liggen ten zuiden van de Mokbaai. Net als de minder bekende Kreeftepolder. Beiden zijn relatief jonge duinvalleien, die opvallend nat zijn. Deze gebieden kennen een ongekend grote plantenrijkdom. Waaronder diverse soorten orchideeën. En dus ook vogels. Zoals bijvoorbeeld blauwborst, roerdomp en baardmannetje. Terwijl je hier ook vaak de nachtegaal kunt horen zingen. En de karekiet.

Een bekende wandeling door de Horspolders is 3,8 km lang. Je hoeft alleen de blauwe paaltjes te volgen. Er zijn meerdere wandelpaden, die je onder meer brengen bij uitkijkpunt De Waterral. Het mooist is uitkijkpunt De Horsmeertjes, dat op een heuvel is geplaatst. Hier heb je een heerlijk uitzicht over de diverse polders. 

Hoogste punt van Texel: Seetingsnol

De Seetingssnollen zijn een duingebied ten zuiden van De Koog. Een van hen, de Seetingsnol, is 24,8 meter hoog. Dit is het hoogste punt van Texel. De naam is wat verwarrend. Nol is Texels voor hoge duin. 

Maar hier vind je ook naaldbos, waar je door heen wandelt en daarna door het duingebied loopt. De route is 6 kilometer lang en loopt langs diverse opvallend steile zandhellingen.

Texel wandelen.

De Geul

De Geul is zeer geliefd bij wandelaars en vogelliefhebbers. En dit komt met name door de lepelaars, die hier rond eind februari neer strijken. De dieren komen dan terug uit Afrika om hier te broeden. Je kunt hier wel honderden paren tellen. Ook kun je hier nesten zien van zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen.

Je kunt hier diverse wandelpaden nemen. In de duinen kom je waarschijnlijk Schotse Hooglanders tegen. En Exmoorpony’s. Beide grazers zijn ingezet om snelgroeiende planten kort te houden. Zodat de diversiteit blijft gewaarborgd. Vergeet niet de vogelkijkhut te bezoeken. Vanwaar je een goed zicht hebt op de lepelaarkolonie, alsook talloze andere vogels.

De Bollekamer

De Bollekamer is bijzonder. Het is een van de oudste duinvalleien van Texel. Waar in het najaar de heide in de duinen volop bloeit. De dopheide maakt het landschap opvallend paars van kleur. En dan met Schotse Hooglanders of Exmoorpony’s wordt het wel heel fraai.

Er zijn hier diverse wandelpaden die je kunt nemen. Dwars door de duinen loopt een wandelroute van 3 kilometer. Je kunt parkeren langs het Hoornderslag en de route volgen. 

Vanaf strandpaviljoen Paal 9 loopt een leuk laarzenpad. Zeker na regen heb je wel laarzen nodig. Het wandelpad voert onder meer langs de hoogste duin van het gebied. Het uitkijkpunt Loodmansduin geeft je een heerlijk zicht over de Bollekamer.

Westerduinen

De Westerduinen staan bekend om de bijzondere mix van landschappelijk schoon en dieren. De duinen hier zijn hoog, fraai golvend en veelal begroeid met meidoorn, heide en jeneverbes. Een zeer typisch Hollands landschap. Bijzonder is de Kampeersnol, een uitkijkpunt bij bospaviljoen Het Turfveld. Vogels die je hier kunt zien zijn blauwe kiekekndief, velduil, maar ook de wulp bijvoorbeeld.

De Mient

De Mient laat goed zien hoe bossen ontstaan op Texel. Dit gebied ligt midden in de bossen, maar omvat ook weilanden, die door de mens zijn aangelegd. Waar de natuur meer en meer de overhand neemt. 

Natuurpad De Mient is 4,4 km lang. Hij neemt je mee over de weilanden, maar ook door het bos. Al heb je hier ook andere wandelroutes. Alsook fietsroutes. Zodat je zelf je route kunt kiezen. Een van de meest bijzondere vogels hier zijn de houtsnip en ransuil.

De Dennen

De bossen op Texel zijn aangeplant aan het begin van de 20e eeuw. Het waren voornamelijk dennen, vandaar de naam. Maar meer en meer bomen maken plaats voor moerasgebieden en open plekken. Alsook loofbomen. Je hebt hier de keuze uit talloze wandelpaden.

Bleekersvallei

De Bleekersvallei is een heerlijk heidegebied met veel schapen en andere grazers. Veel heide hier is al meer dan 200 jaar oud. De bewegwijzerde wandelroute is 3,1 kilometer lang. Hij start bij het parkeerterrein aan de Randweg bij Den Hoorn. Tussen de strandpalen 15 en 17 vind je een kijkhut voor vogels. Het is een perfecte plek om even tot rust te komen. Neem wel je verrekijker mee.

De Muy

De Muy staat bekend om zijn steile duinen en kolonie met lepelaars. Met erachter veel weilanden, die terug zijn gegeven aan de natuur. Zodat hier in het voorjaar opvallend veel orchideeën te zien zijn. Je vindt hier een kolonie lepelaars, die goed zijn te fotograferen.

Eierlandse Duinen

De Eierlandse Duinen liggen in het noorden van Texel. Waarschijnlijk zijn het de oudste duinen van het eiland. Tot het begin van de 17e eeuw was Eierland een apart eiland. dat door de aanleg van een zanddijk werd verbonden met Texel. 

Het noordpunt is bekend bij vogelaars. Hier zijn bijna 400 soorten vogels gezien. Waaronder veel bijzondere soorten die zelden worden gezien. Zoals de dwerguil, Siberische boompieper en Iberische tjiftjaf. En nog veel meer vogels.

Meer informatie: www.npduinenvantexel.nl

Bezoek een strandjutter

Op Texel zijn nog steeds strandjutters actief. Twee van hen kun je bezoeken. Zodat je een kijkje in de keuken van een strandjutter krijgt.

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Dit museum geeft een goed beeld van wat er allemaal op het strand wordt gevonden. Denk aan boeien, flessen met een boodschap, speelgoed, maar ook veel schoenen. En opvallend veel botten van allerhande dieren. Je vindt dit museum tussen Den Buur en De Koog.

Museum Kaap Skil

Ook hier vind je talloze vondsten die jutters op de stranden van Texel hebben gedaan. Maar ook zie je onder meer een oude molen en enkele historische gebouwen van hoe het ooit was. Dit museum bevindt zich in Oudeschild.

Excursies met een boswachter

Wandelen met een boswachter opent je ogen. Op Texel worden veel excursies georganiseerd. Enkele voorbeelden:

Wadexcursie

Ongeveer twee uur wandel je over het wad. waarbij je waarschijnlijk natte voeten krijgt. Dus laarzen zijn handig. Je ontdekt talloze vreemde dieren, tezamen met de gids.

Orchideeën excursie

Met een ervaren gids ga je in het voorjaar op zoek naar orchideeën. In twee uur tijd zoek je diverse soorten, bijvoorbeeld in De Muy.

Schemerexcursie

Vlak voordat het donker wordt ga je op pad. Zodat je kunt zien hoe het nacht wordt op Texel. Het bijzondere is ook dat je in gebied komt waar je alleen met dit soort excursies naar toe mag.

Struinexcursie

Met een gids kun je struinen door de beroemde kreken van Texel. Waarbij je zowel dieren als planten ontdekt. 
Meer informatie over de excursies: www.ecomare.nl/excursies en  www.natuurmonumenten.nl/de-schorren

Wandelen met een lokale gids

NatuurStuûnen is een wandeling met een lokale gids. Dit kan bij diverse natuurgebieden op Texel. Zoals De Hors en De Slufter. Het is een goede manier om veel te zien. Alsook om veel te leren over het gebied en het eiland. En het is ook erg leuk.
Meer informatie: www.txgids.nl

Vogelexcursies

Een velduil op Texel.

Texel is een vogeleiland. Hier worden de meeste soorten vogles van Nederland gezien. Met veel trekvogels, maar ook veel dwaalgasten. Er worden veel speciale excursies georganiseerd voor vogelaars. Als je mee gaat met de gids zul je verbaasd zijn over het aantal soorten dat je in een paar uur ziet.
Meer informatie: vogelexcursiestexel.nl

Parachutespringen op Texel

Als je ooit eens wilt parachutespringen, is een tandemvlucht skydive boven Texel een bijzondere optie. Dat komt met name om het uitzicht over de Waddeneilanden, maar ook over Noord-Holland en Friesland. En de Waddenzee natuurlijk. Dat begint al in het vliegtuig dat je omhoog brengt. 

Al zijn veel mensen met name druk om nerveus te zijn in plaats van naar buiten te kijken. Ik heb meerdere parachutesprongen gemaakt en kan moeilijk beschrijnven hoe uniek het gevoel is. Met name het moment dat de parachute open gaat en je even helemaal niets hoort. Een moment van puur geluk.
Meer informatie: www.paracentrumtexel.nl

Blokarten en strandzeilen

Blokarten is met strandzeilwagen over het strand jagen. De wind zorgt voor de snelheid, jij hoeft alleen te sturen. Het is een activiteit, waar veel adrenaline bij vrij komt. Zeker als je wat snelheid durft te maken. Als je blokarten excursie maakt krijg je eerst uitleg over de techniek en veiligheid. En dan kun je los.
Meer informatie: www.texelactive.nl/blokarten

Paard rijden op Texel

Paard rijden op Texel is lekker over het strand banjeren. Met je haar in de wind. De paarden zijn Belgische trekpaarden die er graag op uit gaan. Je gaat op pad met een ervaren ruiter die je tevens uitleg geeft over alles wat je ziet. Een heerlijke ervaring. 
Meer informatie: www.janpleziertexel.nl/trekpaardrijden

Wadlopen op Texel

Wadlopen is niet mogelijk vanaf Texel. De meeste excursies voor wadlopen worden georganiseerd vanuit Friesland. Waarbij je in de richting van Schiermonnikoog of Ameland loopt. Deze delen zijn extreem modderig en perfect om was te lopen. Bij Texel is de bodem niet zo modderig. 
Bekijk mijn tips voor wadlopen

Fietsroutes op Texel

Texel kent talloze fietsroutes. Waaronder ook door het Nationaal Park Duinen van Texel. Bij de VVV kun je het speciale Fietsknooppuntenkaartje krijgen. Zodat je zelf je route kunt samen stellen. Dit kan zelfs al thuis. Ter plekke kun je Kaart van Texel kopen, waar alle fietsroutes op staan.

Eten en drinken

Texels lam

Dit gerecht is in heel Nederland bekend. Schapen eten hier gras dat een iets zilte smaak heeft. Diverse restaurants serveren gerechten met lam. Mensen komen er speciaal voor naar Texel.

Juttertje

Een juttertje is een kruidenbitter van Texel. Volgens de verhalen is dit het favoriete drankje van jutters. Als ze bij weer en ontij op pad zijn geweest namen ze thuis een juttertje om weer warm te worden. Het alcoholpercentage is 30 %, dus pittig. Je kunt hem puur drinken, maar ook in de koffie.

Skuumkoppe

kuumkoppe zijn de witte koppen op de woeste golven in de zee. Texels Skuumkoppe is een bekend biertje dat lokaal wordt gebrouwen. Die je overal op het eiland kunt proberen. Al zijn er ook andere soorten bier. Proef het zelf.

Waddenveer

Het waddenveer Texel - Vlieland.

Het bekende waddenveer verbindt Texel met Vlieland. Zodat je niet eerst terug moet naar het vasteland. Waardoor eiland hoppen een stuk makkelijker is geworden. De vertreksteiger vind je aan Volharding nr 2a. Dit is tegenover het KNRM gebouw, nabij strandpaal 33 in De Cocksdorp.
Meer informatie: waddenveer.nl

Texel Veerboot

Je kunt Texel het best met de veerboot bereiken. Deze gaat elke dag vanuit Den Helder. Je kunt als voetganger reizen, maar ook met de fiets. En met de auto of motor. Reserveren is niet nodig. De haven ligt aan het Havenplein 3 in Den Helder.

Meer artikelen over de Waddeneilanden