Ga wadlopen

Ervaar het Waddengebied op een unieke manier

Wadlopen is optimaal genieten van het buitenleven. Je loopt over de bodem van de Waddenzee, alsook over zandbanken. Met je voeten in de modder, de kop in de wind en de geur van zilt om je heen. En ja, je wordt vies. En toch is dit een van de meest populaire excursies in het Waddengebied.

Lopen op het wad bij laagwater, dat is wadlopen. Deze heerlijke excursie gebeurt vooral bij de Waddeneilanden. Oftewel je moet niet bang zijn nat te worden en de modder te voelen.

Je kunt deze excursie zelf doen, maar je kunt ook met een gids op pad. Als je zelf op pad gaat, hou dan wel de getijdenstroom goed in de gaten. Als je met een gids gaat krijg je veel informatie over het wad, de dieren die hier leven en meer.

Verschillende soorten excursies wadlopen

Op bijna alle Waddeneilanden worden geregeld tochten georganiseerd. En, in alle seizoenen. De meeste tochten worden in het noorden van Friesland en Groningen aangeboden. Waarbij je bijvoorbeeld naar Ameland, Terschelling of Texel kunt lopen. Of slechts een stuk, om dan om te keren.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Sommige tochten zijn een paar uur, maar je hebt ze ook van een dag. Of zelfs dagenlang. Sommige zijn eenvoudig (lees: nog steeds vermoeiend, maar zonder obstakels), maar er zijn tochten waarbij je moet waden door ondiep water. Aan jou de keus.

Welke schoenen doe ik aan?

Het beste kun je sportschoenen aan doen. En dan vooral hoge, die gaan moeilijker uit als je vastzit in de modder. Het gebruik van laarzen wordt afgeraden, omdat je dan vrij makkelijk uit je laars schiet als deze vast zit. Hou er wel rekening mee dat de schoenen vies en nat worden. Maar je kunt ze tegenwoordig eenvoudig in de wasmachine stoppen.
Enkele websites die tochten aanbieden:
www.wadlopen-pieterburen.nl, waddenschipper.com en www.wadlopen.net

Meer artikelen over de Waddeneilanden