Waddeneilanden

De vijf eilanden in het noorden van ons land zijn anders dan anders, met elk een eigen sfeer

De Waddeneilanden zijn uniek in Nederland. Ze hebben allemaal een eigen karakter. Met vooral veel natuur en dieren die je tegen kunt komen. En veel lekker eten en drinken. Deze eilanden geven diepte aan het woord genieten.

Deze eilanden bestaan uit stranden, duinen, bossen en natuurlijk de Waddenzee. Waar je lekker kunt wandelen, fietsen en natuurlijk ook zonnebaden. Elk eiland heeft een eigen geschiedenis en bijzondere kenmerken. En vooral veel leuke plekjes om zelf te ontdekken.

De eilanden liggen boven twee provincies: Noord-Holland en Friesland. Je kunt ze eenvoudig via een ezelsbruggetje onthouden. De eerste letters van de eilanden vormen van links naar rechts het woord tv-tas.

De 5 Waddeneilanden

Ik heb de afgelopen tijd mijn tips voor alle Waddeneilanden verzameld. Met tal van excursies en tips voor jouw bezoek. En je kunt dus zelf kijken welk eiland jij het liefste bezoekt. Of allemaal natuurlijk, want eiland hoppen is eenvoudig. Waardoor je eenvoudig van eiland naar eiland kunt reizen met de veerboot.

Texel

Texel wandelen.

Texel is niet alleen het grootste Waddeneiland in Nederland, maar ook van Duitsland en Denemarken. Met opvallend veel bekende stranden, zoals De Hors. Met leuke attracties als de vuurtoren uit 1864, de zeehondencreche Ecomare en De Mokbaai. En veel natuur, zoals het Nationaal Park Duinen van Texel. Maar je vindt hier nog veel plekken waar je bijvoorbeeld veel vogels kunt zien. Waaronder lepelaars.
Lees mijn tips voor Texel

Vlieland

Het waddenveer Texel - Vlieland.

Vlieland is het kleinste Waddeneiland. Het heeft één dorp: Oost-Vlieland. Hier vind je de hoogste duin van alle eilanden: De Vuurboetsduin met 45 meter. Ook hier kun je diverse bijzondere excursies maken, zoals de Vliehors Expres met het Drenkelingenhuisje. Waar je ook kunt trouwen. Vlieland is populair bij adrenaline-junkies. Zo kun je hier blokarten, branding kajakken en powervliegeren. Maar ook heerlijk wandelen door Kroon’s Polders. 
Lees mijn tips voor Vlieland

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Terschelling

Commandeurshuizen in West-Terschelling.

Terschelling is het op één na de grootste eiland. Een van de bekendste inwoners was de beroemde ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. De Brandaris is de oudste werkende vuurtoren van Nederland. Net als de andere eilanden kent het een verleden van walvisvaart. Dat nog te zien is aan de rijk versierde gevels van huizen uit de 17e eeuw. Ook hier kun je de zeehonden gaan bekijken met een speciale excursie.
Lees mijn tips voor Terschelling

Ameland

Wilde paarden op Ameland.

Ameland is het jongste Waddeneiland. Je vindt hier diverse dorpen als Hollum, Nes en Ballum die verspreid over het eiland liggen. Ook is het populair om de natuurgebieden te ontdekken, waaronder De Hôn en Het Oerd. De paarden die een reddingboot uit het water trekken zijn erg beroemd. Dit geldt ook voor het jaarlijkse Rôggefestival.
Lees mijn tips voor Ameland

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog ©Corno van den Berg

Schiermonnikoog is de laatste in de rij Nederlandse Waddeneilanden. Het Oosterstrand is het breedste strand van Europa, waar je heerlijk kunt dwalen. De Balgexpres is een tractor die je over het strand naar het uiterste puntje aan de oostkant van het eiland brengt.

Het Drenkelingenkerkhof Vredenhof werd gebouwd door lokale bewoners. Hij ligt vlakbij de bunker Wassermann. Maar als je dwaalt over dit eiland ontdek je vanzelf meer.
Lees mijn tips voor Schiermonnikoog

Meer artikelen over de Waddeneilanden