blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Friesland

Friesland heeft zijn eigen karakter en zijn eigen taal, met heerlijke dorpen en elf steden

Friesland is een van de meest bijzondere provincies van Nederland. En perfect voor een vakantie, midweek of weekendje weg. Je vindt hier de bekende Friese meren, natuurlijk de beroemde elf steden, maar ook bossen en natuurlijk de kust. 

De provincie Friesland heeft talloze attracties voor je vakantie. Je kunt er zelfs een rondreis maken. Met de auto, maar ook met de boot. Langs veel natuur en de bekende steden.

Maar wat is er te doen in Friesland? Dit zijn de leukste tips en excursies voor deze provincie in het noorden van ons land. Met bekende, maar ook minder bekende plekken die je kunt bezoeken. Deze lijst is verre van compleet. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Friesland.

Waddeneilanden

Vier van de vijf Waddeneilanden horen bij Friesland. Dit zijn Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Die vanuit Friesland met de veerboot zijn te bereiken vanuit Harlingen, Holwerd en Lauwersoog. Je kunt een bezoek aan een van de eilanden perfect combineren met een paar van de andere attracties op het vasteland. 

Lees mijn tips voor de Waddeneilanden

Terschelling

Terschelling.

Terschelling is een populair Waddeneiland. Het biedt een grote diversiteit voor een weekendje weg of een vakantie. Met veel natuur en de rijke cultuur van de eilanders. Een heerlijk eiland om te wandelen, waarbij je vaak zicht hebt op de beroemde Brandaris vuurtoren. Ontdek de Boschplaat, een voormalige zandplaat. En de Commandeurshuizen van de oude walvisvaarders.

Lees mijn tips voor Terschelling

Schiermonnikoog

De rode vuurtoren van Schiermonnikoog. ©Corno van den Berg

Schiermonnikoog is een uniek eiland in Nederland. Het is autoluw: Je kunt het alleen te voet of per fiets ontdekken. Auto’s zijn er alleen voor de bewoners. Wat opvalt is het aantal verschillende landschappen op zo’n relatief klein oppervlak. Schiermonnikoog is 16 kilometer lang en slechts 4 kilometer breed. Dit eiland heeft het breedste strand van Europa, waar je heerlijk kunt wandelen. Net als op de rest van het eiland.

Lees mijn tips voor Schiermonnikoog

Vlieland

Vlieland

Het eiland Vlieland is perfect voor actieve mensen. Je kunt hier goed wandelen, maar ook bijvoorbeeld op excursie met de Vliehors Expres. Ook kun je zeehonden gaan zoeken, maar ook gaan blokarten. Dit strandzeilen is erg populair en leuk om te doen. Wadvissen is ook bijzonder om een keer mee te maken.

Lees mijn tips voor Vlieland 

Ameland

Hollum op Ameland.

Ameland is een van de jongste eilanden in de Waddenzee. Je mag op dit eiland wel met je auto op. Al kun je hier beter gaan wandelen en fietsen. Er zijn meer dan 100 km aan fietspaden bijvoorbeeld. Het plaatsje Hollum is de moeite waard om te bezoeken. Ook de beroemde vuurtoren van Ameland is fraai om te bekijken. Wie van natuur houdt moet natuurgebieden Het Oerd en De Hôn niet overslaan.

Lees mijn tips voor Ameland

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Fochteloërveen

Kraanvogels in het Fochteloërveen.

Het Fochteloërveen is een bijzonder stuk hoogveen op de grens van Drenthe en Friesland. Het is een heerlijke plek om te wandelen en fietsen, waarbij je kans hebt op een bijzonder dier. De Europese kraanvogel is hier vaste gast, het dier nestelt hier zelfs al sinds 2001.

Lees mijn tips voor het Fochteloërveen

Nationaal Park Lauwersmeer

Lauwersmeer ©Corno van den Berg

Het Lauwersmeer heette vroeger Lauwerszee. Inmiddels is het afgesloten van de zee en is het water van zout water veranderd naar zoet water. Dat talloze bijzondere dieren aantrekt. Met name diverse soorten vogels. Een natuurgebied dat inmiddels zo belangrijk is dat het een nationaal park is. 

Als je hier wandelt zie je waarschijnlijk vanzelf de Konikpaarden. Of de runderen. Deze grote grazers, zoals ze vaak worden genoemd, zorgen ervoor dat struiken en bomen niet de overhand krijgen. Er zijn diverse wandelingen uitgezet. De meest populaire is de Vogelwandeling van iets meer dan 5 kilometer. Waarbij je door de bossen, maar ook door rietlanden loopt. En je hoort waarschijnlijk wel het gewhoomp van de roerdomp. Alsook talloze andere vogels.

Bekijk de leukste accommodaties bij het Lauwersmeer

Leeuwarden

De binnenstad van Leeuwarden wordt vaak één groot openluchtmuseum genoemd. Als je hier rondloopt kijk dan eens goed om je heen. En als je meer over de stad en over Friesland wilt weten is het Fries Museum een goede stop. Je kunt hier eenvoudig een stadswandeling maken, maar ook een boottocht maken over het Nieuwe Kanaal.

Shoppen kan goed in de gezellige Kleine Kerkstraat met zijn lokale speciaalzaken en boetiekjes. Als het lekker weer kun je goed relaxen in het park De Prinsentuin. Ook bijzonder is Blokhuispoort, een oude gevangenis. Tegenwoordig is dit een museum, cultureel centrum en een plek voor kleine bedrijfjes. Maar de sfeer van de gevangenis is nog voelbaar.

Bekijk de leukste accommodaties in Leeuwarden

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Drents Friese Wold.

Het Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. En, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, is het niet alleen maar bos. Je vindt hier ook zandverstuivingen, vennetjes, heide en moeras. Met veel bijzondere planten en dieren. Het gebied is ruim 6.000 hectare groot. Je kunt hier lekker wandelen op een van de vele wandelroutes.

Franeker

Franeker is typisch Fries. Dit stadje is bekend vanwege de historische binnenstad. Met eromheen de Oosterstadsgracht. Het meest bekend zijn het oude Stadhuis uit 1591 en het bekende Korendragershuisje. Ook het bekende Planetarium van Eise Eisinga is de moeite waard. Net als het Cammingahuis, het Klaarkampster Weeshuis en Klein Botnia. Vraag bij de lokale VVV naar een kaart met daarop alle attracties.

Deze stad heeft een lange geschiedenis, waarbij het er zelfs uitzag dat het de hoofdstad van de provincie zou worden. In het Museum Martena kun je het verleden opsnuiven. En talloze informatie krijgen over onder meer wat Karel de Grote, de Hertog van Albrecht en Napoleon hier deden.

Bekijk de leukste accommodaties in Franeker

Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen is ruige natuur. Hier vind je rietlanden, veenmosgebieden en graslanden. Waar bijvoorbeeld veel orchideeën groeien. Een van de meest bekende plekken is Prinsehôf; met kleine en grote plassen. Maar ook kreken en bredere waterwegen. Als je per boot op pad gaat zie hooilanden, polders en boerderijen die alleen met de boot te bereiken zijn. 

Als je hier bent kom je vanzelf molens tegen. De meest bekende is De Ikkers, een spinnenkopmolen uit de 18e eeuw. Ook bekend is de Princehofmolen. Vergeet ook It Eibertshiem, het beroemde ooievaarsdorp. Zeker in het voorjaar zie je hier veel nesten en jonge ooievaars. Het natuurgebied ligt rondom het dorp Eernewoude. Daar vind je ook het bezoekerscentrum. Hier kun je veel informatie krijgen over het gebied, de wandelroutes en de fietsroutes. Alsook over de dieren en planten die je hier kunt vinden. 

Scheepswrak bij Wierum

Wrak Wierum ©Sandra Kuijvenhoven

Bij Wierum ligt al jaren een scheepswrak. Hij ligt op het Wierumer Wad, zo’n 100 meter van de wal. Als het wad doorgvalt is hij opvallend goed te zien. Je moet er wel wat voor doen. De kans is groot dat je smerig wordt en zelfs nat, dus bereid je goed voor. Laarzen zijn een must.

De boot is een praam, een platbodem die werd ingezet voor het vervoer van hout. Hij kwam hier vast te zitten in het slik rond 1955. De boot zal uiteindelijk helemaal verdwijnen. Tot die tijd is het een bijzondere plek. En perfect voor foto’s. Je vindt het wrak direct onder de dijk bij Wierum.

Sneek

De Waterpoort in Sneek.

Sneek is bekend van de fraaie Waterpoort. Het is het symbool van de stad, maar Sneek is veel meer. Het is overduidelijk de watersportstad van Friesland. En bekend van het jaarlijks kampioenschap skûtsjesilen. Terwijl de Sneekweek in hartje zomer is het grootste evenement op binnenwater van Europa. Er zijn talloze zeilwedstrijden en feesten in die week. Maar een bezoek aan Sneek is in elk seizoen interessant. 

Je kunt hier een rondvaart door de grachten maken. Dit gebeurt in een beurtschip, die werd gebruikt om mensen, vracht en vee te verplaatsen over het water. Tijdens deze excursie vaar je bijvoorbeeld onder de Waterpoort door. Het Fries Scheepvaart Museum laat de historie zien. En hoe het verleden van de stad voor rijkdom zorgde. Vergeet ook de winkel Weduwe Joustra niet. Hier wordt al decennialang het drankje Beerenburg gemaakt. Dat je, in variaties, ook kunt proeven.

Bekijk de leukste accommodaties in Sneek

Friese Meren

De Friese Meren zijn overbekend. Het is een gebied voor watersporters. De meest bekende zijn Sneekermeer (Snitser Mar), Tjeukemeer (Tsjûkemar), Groote Brekken (Grutte Brekken), Heegermeer (Hegemer Mar), Fluessen (Fluezen) en het Slotermeer (Sleattemer Mar). 

Omdat de meren niet diep zijn warmt het water hier snel op. Dus kun je hier goed zwemmen op warme zomerdagen. Je kunt hier ook heerlijk zeilen, surfen, SUP-pen, maar ook kajakken en kanoën. Het is populair om een vakantiehuisje aan het water te huren. Waarbij je een fijn uitzicht hebt. En zo het water in kan. Of op kan. De 24 meren liggen in het midden van Friesland.

Bekijk de leukste accommodaties bij de Friese Meren

Gaasterland

Het Gaasterland is bekend van zijn kliffen uit de ijstijd. Het zijn zogeheten keileemruggen, waar later zand overheen is gewaaid. Het hoogste punt is 12,7 meter. Deze glooiende heuvels doen een beetje denken aan Engeland of Normandië. Bovenop vind je Luchtwachttoren 6H3 – Oudemirdum, die in 1953 werd gebouwd.

Met als doel om laagvliegende vliegtuigen te zien. Tegenwoordig kun je hem beklimmen en heb je een goed uitzicht over de omgeving. Het is een fijn wandelgebied met loofbossen, heerlijke vergezichten over het IJsselmeer en gezellige dorpjes zoals Oudemirdum. Je vindt deze streek in in het zuidwesten van Friesland.

Heerenveen

Heerenveen is het oudste veenkanaaldorp van Nederland. Wat je nu nog terug ziet in de historische straatjes. Als je Heerenveen bezoekt kun je meer dan 30 rijksmonumenten zien. Enkele hoogtepunten zijn De Crackstate met zijn gracht eromheen. Volgens velen is dit een van de mooiste huizen van ons land. Het werd in 1648 gebouwd in opdracht van Johannes Sytses Crack.

Ook interessant zijn Oenemastate dat ligt aan het gemeenteplein. Dit pand stamt uit 1640. Vergeet ook Molen Welgelegen niet. De molen is de enige overgebleven molen van de zeventien molens die ooit in Heerenveen stonden. Je kunt hier ook lekker shoppen. Bijvoorbeeld op de dracht, Sieversstraat en de Lindegracht.

Bekijk de leukste accommodaties in Heerenveen

Wadlopen

Wadlopen

De kust van Friesland grenst aan de Waddenzee. Een populaire activiteit is wadlopen. Waarbij je met een gids op pad bij eb. Het is een heerlijke tocht waarbij je veel leert over de dieren die hier leven. Je loopt over de zeebodem, dat erg modderig kan zijn. Maar dat hoort bij deze uitdaging.

Trek laarzen aan of je oude schoenen. Of vraag of je laarzen kunt krijgen voor de excursie. Je zult ze nodig hebben. Net als een regenjas, want je kunt maar zo een bui op je hoofd krijgen. Maar geloof me, dit is heerlijk. 

Lees mijn tips voor het wadlopen

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 97 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen