Wildproeverij op de Veluwe

De excursie Van Bos tot Bord laat zien hoe wild wordt beheerd en geserveerd

Een wildproeverij op de Veluwe is een bijzondere belevenis. En het is eigenlijk veel meer dan een culinaire belevenis merk ik. In een middag krijg je uitleg over het bos en de dieren. Maar ook over de noodzaak van jacht in Nederland. Waarna je uiteindelijk talloze gerechten krijgt te proeven. Die met name in de herfst erg populair zijn.

Bij deze wildproeverij leer je alles over het wild als edelhert en wild zwijn. Maar ook over de achtergrond rond de jacht. En natuurlijk mag je proeven, in allerlei soorten en maten.

Ik schreef me in voor de excursie. Omdat ik meer wilde weten over de natuur en alles wat er bij komt kijken. En om te zien hoe diepgaand de excursie is, want ik wil echt wel meer weten over hoe het geregeld is in ons land.

En ik realiseer me dat niet iedereen gecharmeerd is van deze excursie. De mensen die mee zijn vandaag in ieder geval wel. Ook zij delen de interesse in het verhaal achter de wildproeverij. Een beetje confronterend is de excursie wel, maar ook erg interessant. En lekker.

Van Bos tot Bord

De faunabeheerder legt uit. ©Corno van den Berg

De excursie wordt Van Bos tot Bord genoemd. Waarbij je eerst met een faunabeheerder op pad gaat in de bossen bij Garderen. Met veel uitleg over het Veluwse bos, dat eeuwen geleden door de mens is aangelegd. Dit om de woeste gronden als zandverstuivingen en heidegronden te beteugelen. Alsook voor de productie van hout en papier.

De Veluwe is inmiddels het grootste natuurgebied in Nederland. Waar talloze wilde dieren leven als wild zwijn, ree en edelhert. Die je met name in de vroege ochtend en namiddag best wel kunt tegen komen als je gaat wandelen. Zij eten van het bos; denk aan eikels en beukennootjes maar ook grassen en jonge boompjes. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Verstoord ecosysteem

Het aantal dieren kan in een jaar snel toenemen. Zeker nu onze winters warmer worden. Waardoor er problemen ontstaan volgens de faunabeheerder. Jonge bomen kunnen niet meer groeien, waardoor een bos kan sterven. En veel dieren zoeken dan voedsel bij de omliggende landbouwgebieden wat voor grote overlast zorgt. Want lang niet overal staan hekken. 

Dieren als wild zwijn en edelhert hebben in ons land geen natuurlijke vijanden. Al zijn er natuurlijk inmiddels wel weer wolven op de Veluwe. Maar hun rol is beperkt blijkt uit onderzoek in Duitsland waar wolven al veel langer rond lopen. Ze pakken slechts een klein deel van het jaarlijkse overschot aan jonge dieren. 

De jacht

De hond heeft de buit gevonden. ©Corno van den Berg

De lokale overheden hebben al eeuwen geleden besloten om jacht op deze dieren toe te staan. Eerst voor het plezier, maar tegenwoordig als beheermiddel. Simpelweg omdat het er anders te veel worden. Onderweg krijg je ook uitleg hoe de jacht verloopt. De faunabeheerder vertelt over de jacht van die dag. En laat zien hoe een van zijn honden de buit kan vinden op basis van geur.

Een jachtbitter als we het bos uit komen. ©Corno van den Berg

Ook krijg je te zien hoe de dieren worden ontwijd. Oftewel hoe alle ingewanden er netjes worden uitgehaald. Waarna het vlees een officieel wildmerk krijgt. En aan een professionele slager op de Veluwe worden aangeboden. Deze verkoopt hij in zijn gespecialiseerde winkel in Oene.

Het klaar maken van het wild

Een damhert wordt geslacht. ©Corno van den Berg

Eerst wordt het vlees los gesneden, waarbij je heel veel uitleg krijgt over de diverse delen. Denk aan haasjes, biefstuk, rugfilet en de bovenbil. Slager Herman ter Weele maakt het klaar. De meesterslager is een bekend gezicht op de Veluwe. Die levert aan diverse restaurants met een Michelinster.

De Wildproeverij

Het hoogtepunt komt aan het einde van de excursie. Er verschijnen diverse Veluwse biertjes en goede wijnen op tafel. Bij terugkomst uit het bos kregen we al een kruidenbittertje. Herman gooit het eerste vlees op de barbecue. Dat langzaam aan het garen is. De slager gebruikt een Ofyr, een relatief nieuw soort barbecue waarbij je het vlees naast het vuur legt. En dan zout en eventueel wat kruiden er bij doet. De geur en rook doen de rest.

De Wildproeverij barbecue. ©Corno van den Berg

Lekker overnachten op de Hoge Veluwe

Er is veel te zien in dit deel van ons land. Perfect voor een weekendje weg of midweek. Ontdek de meest gezellige Bed & Breakfasts, knusse kleine hotels en handige appartementen.
Bekijk de leukste accommodaties op de Hoge Veluwe

Dit werd er geserveerd tijdens de Wildproeverij:

– Buffet met groenten en wildstoof
– Vers gemaakte balkenbrei van wild
– Wildburgers van grof gemalen gehakt van hert en zwijn en wildkruiden
– Uiteenlopende delen van zowel edelhert als damhert waaronder rugfilet, bovenbil en haasjes
– Spierstuk en rugfilet van wild zwijn.
Meer informatie op hun website

Meer artikelen over de Veluwe