Loen Skylift

De in 2017 geopende Loen Skylift is de steilste kabelbaan ter wereld

De Loen Skylift brengt je in 5 minuten van het dal naar de top van de Noorse fjorden. Deze lift opende in 2017 in het Nordfjord in Noorwegen. Als toetje krijg je een ongekend uitzicht over bergen, meren en watervallen. Dit zijn de beste tips voor de Loen Skylift. 

Deze kabelbaan is magisch. Toen ik hoorde dat er een nieuwe kabelbaan openging in de Noorse fjorden wist ik het. Die wil ik proberen, zien en ervaren. De Loen Skylift ging eind mei 2017 open. Ik sta er in de vroege ochtend.

In het dal bij Loen word ik nog gekleineerd door de machtige bergen om me heen. Even later is het compleet anders als ik boven kom met de lift. Al is het met dit natuurgeweld wel lastig want het is zo immens groot.

Watervallen, bergen en meren: Loen. ©Corno van den Berg

In 5 minuten omhoog

In ruim 5 minuten ga je van het dal naar de top van het fjord. De lift brengt me in een paar minuten van het dal naar Mount Hoven op 1.011 meter. En ja, deze lift is wel erg steil. Heerlijk. Dit is In het 106 km lange Nordfjord in Noorwegen.

Het is begin juni, maar ik zie nog sneeuw op de bergtoppen. Ze eindigen in machtige watervallen; het ultieme bewijs dat het voorjaar aan het winnen is. Links van me zie ik een waterval van enkele honderden meters.

De tocht met de lift is intrigerend; het uitzicht over de omliggende bergen en meren nog veel meer. De tocht duurt zeven minuten, maar mag wat mij betreft wel langer duren. Bovenaan voel ik de frisse wind en loop naar het glazen dek. 

Ik zie kinderen schrikken van het gapende gat achter het glas. Maar hun mond valt ook open. Heerlijk die eerlijke reacties van kinderen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Uitkijkplatform Loen Slylift

Het platform vanwaar je uitkijkt over de Noorse fjorden. ©Corno van den Berg

Een speciaal uitkijkpunt hangt over de rand van de rots heen. Over de rand zie ik het machtige landschap van de Noorse Fjorden. Kinderen kijken hun ogen uit en durven niet tot de rand te lopen.

Basejumpers Skylift Loen

Een Base-jumper in Loen in Noorwegen. ©Corno van den Berg

De Loen Skylift is inmiddels befaamd vanwege de basejumpers. Ik zie enkele basejumpers onder het uitkijkpunt staan op het gras. Met voor hen een grote afgrond. Daar wil ik meer van weten.

Ik loop naar beneden en zie een jonge man zijn pak aan doen. Met vleugels tussen de armen en een helm. Ook zet hij de videocamera aan op zijn helm. En checkt hij voor het laatst zijn uitrusting. 

Hij kijkt de afgrond in, kijkt mij aan en springt. Ik maak een video alsook wat foto’s. Maar er loopt ook een rilling over mijn ruig. Ik doe bungeejumpen, parachutespringen en meer, maar dit niet. Ik volg de man en zie hoe hij veilig landt in een weiland verderop. 

Overnachten in de buurt

Deze regio is zeer de moeite waard om een paar dagen te verblijven. Ik heb hier twee nachten geslapen en vond het magisch. Je vindt in de regio diverse hotels, campings, bed & breakfasts en appartementen die je online kunt boeken. Doe dit wel op tijd, want door de Skylift is dit gebied erg populair.
Bekijk de leukste accommodaties in het plaatsje Loen

Wandelen bij Loen Skylift

Vanaf de berg kun je diverse wandelingen gaan maken; kort en langere. Waaronder naar het dal beneden, maar ook naar de omliggende bergpieken. In het restaurant kun je eten terwijl je eindeloos het fjord in kijkt.

Via Ferrata Loen Skylift

Een uitdaging voor actieve reizigers is de Via Ferrata van Loen. Deze eindigt naast de Loen Skylift. Het is een pittige (en vooral steile) klim over rotsen en een stalen brug. Waarbij je mag uitrusten vanaf het platform. En je naar beneden mag met de Skylift.

Meer artikelen over de Noorse Fjorden