Waarom moet ik hier heen?

De Loen Skylift brengt je in 5 minuten van het dal naar de top van de Noorse fjorden. Deze lift opende in 2017 in het Nordfjord in Noorwegen. Met een ongekend uitzicht over bergen, meren en watervallen als toetje.

Watervallen, bergen en meren: Skylift Loen.
Het uitzicht van Skylift Loen; Watervallen, bergen en meren. Corno van den Berg

Skylift Loen: Toen ik hoorde dat er een nieuwe kabelbaan openging in de Noorse fjorden wist ik het. Die wilde ik proberen en ervaren. De Loen Skylift ging pas eind mei 2017 open en nog geen twee weken later sta ik er. In de vroege ochtend. In het dal bij Loen word ik nog gekleineerd door de machtige bergen om me heen. Even later is het compleet anders.

In ruim 5 minuten ga je van het dal naar de top van het fjord. De lift brengt me in een paar minuten van het dal naar Mount Hoven op 1.011 meter. En ja, deze lift is wel erg stijl. Heerlijk. Dit is In het 106 km lange Nordfjord in Noorwegen.

Het is begin juni, maar ik zie nog sneeuw op de bergtoppen. Ze eindigen in machtige watervallen; het ultieme bewijs dat het voorjaar aan het winnen is.

Het platform vanwaar je uitkijkt over de Noorse fjorden.
Het platform vanwaar je uitkijkt over de Noorse fjorden. Corno van den Berg

De tocht met de lift was intrigerend; het uitzicht over de omliggende bergen en meren nog veel meer. De tocht duurt zeven minuten, maar had wel langer mogen duren. Bovenaan voel ik de frisse wind en loop naar het glazen dek. Kinderen schrikken van het gapende gat achter het glas. Maar hun mond valt ook open.

Een Base-jumper bij Skylift Loen in Noorwegen.
Een Base-jumper springt bij Skylift Loen in Noorwegen. Corno van den Berg

Uitkijkplatform

Een speciaal uitkijkplatform hangt over de rand de rots heen. Over de rand zie ik het machtige landschap van de Noorse Fjorden. Kinderen kijken hun ogen uit en durven niet tot de rand te lopen. Ik zie enkele parapenters van de berg af rennen, hun scherm opent zich langzaam. Ook zie ik enkele basejumpers. Daar wil ik meer van weten….

Tips en prijzen voor Loen Skylift in de Noorse fjorden

Vanaf de berg kun je diverse wandelingen gaan maken; kort en langere. Waaronder naar het dal beneden, maar ook naar de omliggende bergpieken. In het restaurant kun je eten terwijl je eindeloos het fjord in kijkt.

Een uitdaging voor actieve reizigers is de Via Ferrata van Loen. Deze eindigt naast de Loen Skylift. Het is een pittige (en vooral steile) klim over rotsen en een stalen brug. Waarbij je mag uitrusten vanaf het platform. En je naar beneden mag met de Skylift.

Corno’s reistips:
Hoe kom ik hier?
Loen Skylift vind je aan de rand van
het plaatsje Loen. Loen ligt op de route
tussen Geiranger en Jostedalsbreen.
 
Beste tijd:
Loen Skylift is het gehele jaar open.
Het beste kun je in de vroege ochtend
isntappen, zodat je veel tijd bovenop
de berg kunt door brengen. Ook is dan
het licht nog lekker zacht.

 
Meer informatie: Loen Skylift

Gesponsord door: