Hohe Tauern Panorama Trail

Wandelen door het mooiste landschap

De Hohe Tauern Panorama Trail is een beroemde wandelroute van 275 kilometer in Oostenrijk. Je kunt de gehele route in 17 etappes lopen in het machtige Hohe Tauern National Park. Een van de mooiste delen van deze trail zijn etappe 14 en 15. Dan loop je dwars door het dal van Rauris naar het eind van het dal bij Kolm Saigurn. Lees hier de beste tips om te wandelen op de Hohe Tauern Panorama Trail.

Wandelen in de bergen van de Alpen is heerlijk. Het viel me op in het Hohe Tauern National Park dat je altijd wordt vergezeld door een overweldigend uitzicht. Waarbij je zelfs de kans hebt om diverse wilde dieren tegen te komen, zoals de gems en de steenbok. 

De gletsjerreuzen van het Nationalpark Hohe Tauern laten je klein voelen. Het uitzicht vanaf de zuidelijke Kitzbüheler Alpen over de Pinzgau zal ik niet snel vergeten. Je komt onderweg maar liefst tientallen toppen van meer dan 3.000 meter hoogte tegen. Ze hebben allemaal prachtige namen als Großer Wiesbachhorn tot de beroemde Großglockner. 

Maar je zult ook de minder bekende Kitzsteinhorn en de imposante Großvenediger kunnen zien. Onderweg kom je langs maar liefst 300 bronnen met koel en schoon water. Dit kan een rustig beekje of een denderende waterval zijn: het water is heerlijk verfrissend. Veel bezoekers lopen een paar etappes van deze langeafstandsroute. Ik heb er een aantal uitgehaald die zeer de moeite waard zijn.

Krimmler Watervallen

De Krimmler Watervallen in Oostenrijk.

Op Etappe 1 kom je meteen de Krimmler Watervallen tegen. Dit zijn de grootste in Oostenrijk. Deze waterval is maar liefst 380 meter hoog en valt in drie fases naar beneden. De Hohe Tauern Panorama Trail loopt langs de watervallen, zodat je er optimaal van kunt genieten.
Lees mijn artikel over de Krimmler Watervallen

Katzenkopf en Grubereck

Maar er is nog veel meer te zien op deze langeafstandswandeling. Bij etappe 14 wandel je over twee bergtoppen in zuidelijke richting het fraaie Raurisertal in. Als je de Maria Elendkapel bent gepasseerd klim je over veelal beboste hellingen.

Boven de boomgrens wandel je over de almen van de de Katzenkopf en de Grubereck. Vanaf de Grubereck heb je een heerlijk uitzicht over het dal. Met op de achtergrond de bergen van het Nationalpark Hohe Tauern. De dag wordt afgesloten met een steile en lange afdaling, waarna je kunt genieten van een lekker diner in Rauris.

Zo mooi is wandelen op de Hohe Tauern Panorama Trail

Krumltal

Als je etappe 15 neemt loop je over diverse alpenweiden en het bij vogelliefhebbers bekende Krumltal. Dit is het thuis van zowel lammergieren als vale gieren, die vaak hoog in lucht boven je zweven. Kijk dus af en toe omhoog.

Dit zijn zeldzame vogels die alleen in de steilste stukken van de Alpen te zien zijn. Het zegt iets over het landschap waar je in loopt. Je eindigt bij het Naturfreundehaus Kolm Saigurn. Dit ligt aan de voet van de Goldberg Group, deze zijn zo genoemd omdat daar in het verleden goud werd gewonnen.

Berghutten en herbergen

Een van de berghutten onderweg.

Langs de route kom je talloze alpenhutten tegen. Deze zijn perfect voor een gezellige pauze om even wat te eten en bij te komen. Maar vooral ook om van het landschap te genieten.

Aan het eind van de wandeldag kun je goed overnachten in zelf uitgekozen herbergen. Er is een grote keuze. Zo kun je hoog boven de wolken overnachten, maar ook met alle comfort in de dorpen van het nationale park. Aan jou de keus.

Ook leuk: Wandelen met een parkwachter

Deze excursie heb ik gedaan en kan ik zeer aanraden. Je kunt een excursie boeken met een Nationalpark Ranger, oftewel een parkwachter. Tijdens de wandeling vertelt hij je veel over de omgeving, de dieren, planten en nog veel meer. Vraag ter plekke naar de excursies. Daarnaast zijn er ook speciale thema-exposities. Denk bijvoorbeeld aan de tentoonstelling ‘Im Facettenreich‘ in Rauris/Wörth.

Ga gouddelven

Goud zoeken is een leuke bezigheid.

Al eeuwenlang is Rauris het centrum van het gouddelven in Oostenrijk. Iets wat je tegenwoordig ook nog kunt beleven. Ga zelf op zoek naar goud. het is erg populair bij zowel kinderen als volwassenen. Je kunt in Rauris veel informatie krijgen over deze leuke excursie.

Nationalpark SommerCard

Als je meerdere dagen in het gebied verblijft is de Nationalpark SommerCard een must. Zo kun je optimaal van het Nationalpark Hohe Tauern genieten. Met de kaart kun je van 1 mei tot 31 oktober gratis of met veel korting gebruik maken van zo’n 60 attracties in de regio.

Denk aan de kabelbaan van Rauris, het observatiecentrum voor roofvogels, maar ook het leuke ‘goudzoekgebied’ bij Heimalmen Bodenhaus. De Nationalpark SommerCard krijg je gratis als je bij de partnerbedrijven in de regio overnacht.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 29 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen