Waarom moet ik hier heen?

Ponta de São Lourenço is een schiereiland aan het uiterste einde van Madeira. Dit is een ideaal wandelgebied, waarbij je tussen de oude vulkanen loopt. En bijzondere vogels kunt spotten.

Ponta de São Lourenço is het uiterste puntje van Madeira in Portugal. Dit schiereiland is ongeveer 6 kilometer lang en ligt aan de oostkant van het eiland. Het is een ideaal wandelgebied, waarbij je langs de kust loopt.

Het indrukwekkende natuurgebied begint bij het dorp Caniçal en loopt door tot de eilandjes Ilhéu do Farol en Ilhéu do Desembarcadouro. Het landschap is ruig, met diverse oude vulkanen. Ook is goed te zien hoe hier vroeger de lavastromen uit het landschap kwamen. Sommigen zijn bijna verticaal, met zoveel geweld kwam de lava omhoog. Ook zie je op diverse plekken waar grotten ontstaan door de kracht van het zeewater dat continu op de rotsen beukt. De bekendste is Ponta do Buraco.

Wandelen op Ponta de São Lourenço

Dit schiereiland is perfect om te voet te ontdekken. De officiële naam van de wandelroute is Vereda da Ponta de São Lourenço, of PR8. als je de gehele route wilt doen is het 7.2 kilometer land; heen en terug. Wat je in twee tot drie uur kunt doen. Er zijn onderweg diverse uitkijkpunten, die via wandelpaden zijn verbonden.

Deze wandeling is erg populair. Waardoor het weleens druk kan worden rond het middaguur. Het is daarom slim om vroeg op pad te gaan, zodat je de meeste andere toeristen voor bent. Daarnaast geeft het je de meeste kans om vogels te zien die hier leven.

Wandelen bij Ponta de São Lourenço.
Wandelen bij Ponta de São Lourenço.

Farol da Ponta de São Lourenço

Op het eiland Ilhéu do Farol staat de beroemde vuurtoren Farol da Ponta de São Lourenço. Hij stamt uit 1870, waardoor dit de oudste vuurtoren van Madeira is. Deze is niet te voet te bereiken, maar wel per boot.

Reserva Parcial da Ponta de São Lourenço

Het eilandje behoort tot Reserva Parcial da Ponta de São Lourenço, dit natuurgebied maakt daarmee onderdeel uit van het Madeira Natuurpark. Je zult dus ook geen bebouwing zien, waardoor dit gebied lekker ruig blijft.

Dieren op Ponta de São Lourenço

vogelleifhebbers komen graag naar dit schiereiland. Je kunt hier diverse zeevogels zoals Kuhls pijlstormvogel (Calonectris Borealis), Bulwers stormvogel (Bulweria Bulwerii) en het unieke madeirastormvogeltje (Oceanodroma Castro) voorbij zien vliegen. Laatstgenoemde komt alleen hier voor.

hou tijdens het wandelen ook de bodem in de gaten. Het schiereiland is het leefgebied van de ook bij ons bekende kanarie (Serinus Canaria), maar ook van de rotsmus (Petronia Petronia) en de minder bekende Berthelots pieper (Anthus Berthelotii).

Een strand bij Ponta de São Lourenço.
Een strand bij Ponta de São Lourenço.

Beste tijd:

Het milde klimaat van Madeira zorgt er voor dat het meestal niet boven de dertig graden uit komt. Zeker aan zee, zoals bij Ponta de São Lourenço. Waardoor je hier meestal goede temperaturen hebt om te wandelen.

Maar het kan hier wel spoken, door stevige wind en een pittige regenbui. Zorg dus dat je het weer checkt voordat je op pad gaat. En dat je de juiste kleding bij je hebt.

Corno’s reistips:

Een vakantie op Madeira kun je eenvoudig zelf regelen. Echter, een georganiseerde reis heeft ook zijn voordelen. Hierbij een aantal handige tips om je vakantie te boeken.

Lees ook Mijn Reisverhalen over Madeira:

Wandelen op Madeira

Ik ga dagenlang wandelen op het bloemeneiland Madeira. Langs de kust, langs de beroemde levadas en naar een bergtop.

Reisverhaal

Ik ga voor de tweede keer naar Madeira, ditmaal vooral om te wandelen. Waarbij ik zo'n beetje het gehele eiland over ga. Van de kust omhoog naar de bergpieken. En weer terug.


Eten en drinken op Madeira

Het Portugese eiland heeft talloze gerechten en drankjes die je moet proberen.

Reisverhaal

Voor de tweede keer reis ik af naar Madeira. Om te wandelen, maar ook om de keuken van Madeira opnieuw te ontdekken. Met wonderlijke vissen, heerlijke drankjes en meer. Wat een heerlijk eiland. Lees hier


Madeira: Zo mooi heb je het eiland nog nooit gezien

Madeira wordt bloemeneiland genoemd. En ietwat oubollig. Ik ga kijken of het terecht is. Al snel tref ik de ongekend ruige kant aan.

Reisverhaal
Madeira

Madeira wordt vaak bloemeneiland genoemd. Waardoor het eiland van 57 bij 22 km een ietwat oubollig karakter heeft gekregen. Ik ga kijken of het terecht is. Al snel tref ik de ongekend ruige kant aan. Ideaal voor wandelaars, natuurliefhebbers en...


Porto Santo: Vergeten eiland naast Madeira

Madeira is bekend bij veel reizigers. Maar ken je het naastgelegen Porto Santo ook? Met heerlijke goudgele stranden...

Reisverhaal

Madeira kennen veel reizigers. Maar ken je Porto Santo ook? Een heerlijk eilandje met goudgele stranden. Waar Christoffel Columbus trouwde en waar stervoetballer Ronaldo veel van zijn jeugd doorbracht. En nu ik.

Meer informatie: madeiraallyear.com

Eilanden