Ponta de São Lourenço

Ruige wandelroute langs de kust van Madeira

Ponta de São Lourenço is het uiterste puntje van Madeira in Portugal. Dit schiereiland is ongeveer 6 kilometer lang en ligt aan de oostkant van het eiland. Het is een ideaal wandelgebied, waarbij je langs de kust loopt. Dit zijn de beste tips om Ponta de São Lourenço te bezoeken.

Het indrukwekkende natuurgebied begint bij het dorp Caniçal en loopt door tot de eilandjes Ilhéu do Farol en Ilhéu do Desembarcadouro. Het landschap is ruig, met diverse oude vulkanen. Ook is goed te zien hoe hier vroeger de lavastromen uit het landschap kwamen.

Sommigen zijn bijna verticaal, met zoveel geweld kwam de lava omhoog. Ook zie je op diverse plekken waar grotten ontstaan door de kracht van het zeewater dat continu op de rotsen beukt. De bekendste is Ponta do Buraco.

Wandelen op Ponta de São Lourenço

Wandelen bij Ponta de São Lourenço.

Dit schiereiland is perfect om te voet te ontdekken. De officiële naam van de wandelroute is Vereda da Ponta de São Lourenço, of PR8. als je de gehele route wilt doen is het 7.2 kilometer land; heen en terug. Wat je in twee tot drie uur kunt doen. Er zijn onderweg diverse uitkijkpunten, die via wandelpaden zijn verbonden. 

Deze wandeling is erg populair. Waardoor het weleens druk kan worden rond het middaguur. Het is daarom slim om vroeg op pad te gaan, zodat je de meeste andere toeristen voor bent. Daarnaast geeft het je de meeste kans om vogels te zien die hier leven.

Farol da Ponta de São Lourenço

Op het eiland Ilhéu do Farol staat de beroemde vuurtoren Farol da Ponta de São Lourenço. Hij stamt uit 1870, waardoor dit de oudste vuurtoren van Madeira is. Deze is niet te voet te bereiken, maar wel per boot.

Reserva Parcial da Ponta de São Lourenço

Het eilandje behoort tot Reserva Parcial da Ponta de São Lourenço, dit natuurgebied maakt daarmee onderdeel uit van het Madeira Natuurpark. Je zult dus ook geen bebouwing zien, waardoor dit gebied lekker ruig blijft.

Overnachten op Madeira

Op het eiland kun je een rondreis maken langs diverse hotels, maar ook simpelweg één hotel nemen en dan meerdere excursies maken. Ik heb op diverse locaties de nacht doorgebracht om het eiland goed te kunnen verkennen. Er zijn talloze hotels, hostels, luxe villa's, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, dit eiland is erg populair. Dit geldt zeker voor de vakantieperiodes.
Bekijk de leukste accommodaties

Dieren op Ponta de São Lourenço

Vogelliefhebbers komen graag naar dit schiereiland. Je kunt hier diverse zeevogels zoals Kuhls pijlstormvogel (Calonectris Borealis), Bulwers stormvogel (Bulweria Bulwerii) en het unieke madeirastormvogeltje (Oceanodroma Castro) voorbij zien vliegen. Laatstgenoemde komt alleen hier voor. 

hou tijdens het wandelen ook de bodem in de gaten. Het schiereiland is het leefgebied van de ook bij ons bekende kanarie (Serinus Canaria), maar ook van de rotsmus (Petronia Petronia) en de minder bekende Berthelots pieper (Anthus Berthelotii). 

Beste tijd voor Madeira

Een strand bij Ponta de São Lourenço.

Het milde klimaat van Madeira zorgt er voor dat het meestal niet boven de dertig graden uit komt. Zeker aan zee, zoals bij Ponta de São Lourenço. Waardoor je hier meestal goede temperaturen hebt om te wandelen. 

Maar het kan hier wel spoken, door stevige wind en een pittige regenbui. Zorg dus dat je het weer checkt voordat je op pad gaat. En dat je de juiste kleding bij je hebt.

Lees meer artikelen over Madeira