Madeira

Portugees eiland dat veel wilder is dan vaak wordt verwacht

Madeira bestaat uit 4 kleine eilanden die behoren tot Portugal. Het eiland is 57 bij 22 km groot. De eilandengroep is eigenlijk een archipel en ligt voor de noordwestelijke kust van Afrika. Het eiland heeft opvallend veel bijzondere bezienswaardigheden. Hierdoor is het klimaat vaak lekker en kun je het eiland het gehele jaar verkennen. Dit zijn de beste tips om Madeira te bezoeken.

Door veel bezoekers wordt Madeira vaak bloemeneiland genoemd. Waardoor het eiland een ietwat oubollig karakter heeft gekregen. Maar wie het eiland bezoekt wordt aangenaam verrast; er is ook een wilde kant met steile kliffen, bossen, watervallen en rivieren die je zelf eenvoudig kunt verkennen.

De ruige kust van Madeira bij zonsondergang. ©Corno van den Berg

Ruwweg drie soorten toeristen reizen naar Madeira: wandelaars, bloemenliefhebbers en levensgenieters. Die ontmoeten elkaar geregeld, letterlijk en figuurlijk. Want de natuur op het eiland is indrukwekkend, er zijn honderden wandelpaden en de levensgenieters zoeken vooral het heerlijke eten en rijden op hun gemak met een auto door het land.

Funchal

De markt van Funchal op Madeira. ©Corno van den Berg

De hoofdstad Funchal is leuk om na aankomst even rond te lopen. Ook heb je hier een leuke markt met veel bloemen en vers fruit dat je kunt proeven. De architectuur is ook de moeite waard, die typisch past bij het eiland. daarnaast vind je er goede restaurants en talloze leuke bars.

Toboggan Run in Monte

In Monte kun je per 'toboggan' naar beneden. ©Corno van den Berg

Een van de meest unieke excursies is de Toboggan Run in het plaatsje Monte. Het vervoermiddel is een vreemd soort slee voor op de gewone weg. Deze glijdt over het asfalt, dat langzaam afloopt. Twee stuurlui helpen je, met name bij de bochten. En ze remmen met hun zolen, indien nodig. Het vervoer gaat hier al jaren zo, al is het tegenwoordig een uitje voor de toeristen. Je kunt ook mee, het is perfect voor foto's en video's.
Boek de excursie hier

Wandelen op de levadas

Mijn gids bij de levada-wandeling. ©Corno van den Berg

Wandelen op de oude irrigatiekanalen van het eiland is een must. Deze oude irrigatiekanalen zijn de beste manier om de natuur van Madeira te ontdekken. Te voet heb je veel keuze uit wandelpaden. Deze vind je over het gehele eiland. Ik heb er talloze gelopen en vindt het een van de mooiste excursies om te doen.
Lees mijn artikel over het Wandelen op de levadas

Fajã dos Padres

Faja dos Padres

Een bijzondere locatie op het eiland is Fajã dos Padres. Deze baai is ideaal als je op zoek bent naar een moment van rust op het eiland. Het strand, de verschillende accommodaties en een heerlijk strandrestaurant zijn alleen te bereiken per kabelbaan en per boot.
Lees mijn artikel over Fajã dos Padres

Wandelen naar de bergpieken

De zonsopgang bij Pico de Arieiro. ©Corno van den Berg

Wandelen naar de bergpieken is een van de beste excursies van het eiland. Je zit vaak boven de wolken, waardoor je een magisch uitzicht hebt over Madeira en de zee. Terwijl de wolken voorbij jagen. Het beklimmen is niet moeilijk, de meeste hebben een wandelpad naar de top. Sommige zelfs een parkeerplaats ernaast. Ik heb meerdere pieken beklommen en dit zijn mijn beste tips
Lees mijn artikel over wandelen in de bergen van Madeira

Dolfijnenexcursie

Dolfijnen op Madeira ©Corno van den Berg

Een van de populaire excursie is een dolfijnentocht. Je gaat met een boot om de dolfijnen die hier leven te spotten. En dat op een veilige afstand voor de dieren. Deze boottocht heeft een bijna honderd procent slagingskans om dolfijnen te zien. Waarbij je ook nog eens kans hebt op walvissen, al moet je daar meer geluk voor hebben. En, je mag met de dolfijnen zwemmen. Dit kan alleen als de dieren rustig zijn, dan komen ze zelfs nieuwsgierig naar je toe.
Lees mijn artikel over de dolfijnenexcursie op Madeira

Ponta de São Lourenço

Ponta de São Lourenço

Als je wilt wandelen, dan is dit en zeer goede plek. Ponta de São Lourenço is het uiterste puntje van het eiland. Dit schiereiland is ongeveer 6 kilometer lang en ligt aan de oostkant van het eiland. Het is een ideaal wandelgebied, waarbij je langs de kust loopt.
Lees mijn artikel over Ponta de São Lourenço

Lokale markt van Funchal

De vismarkt van Madeira. ©Corno van den Berg

De Mercado dos Lavradores in de hoofdstad is een belevenis. Deze markt staat bekend om zijn verse waren, waaronder vis, maar ook groenten en fruit en natuurlijk de beroemde bloemen van Madeira. De markt is elke dag open, behalve op zondag. Het beste kun je vroeg in de ochtend gaan, dan is er veel bedrijvigheid.
Adres: Mercado dos Lavradores, Funchal

Proef de diepzeevis Espada

Een diepzeevis; de espada op Madeira. ©Corno van den Berg

Op de markt kun je een lange zwarte vis zien: espada. De Nederlandse naam is: zwarte haarstaartvis. Deze diepzeevis is zwart omdat hij in het donker leeft. Dit dier wordt op grote diepte gevangen en op de markt met een soort staalborstel schoongemaakt. Dan komt het witte vlees tevoorschijn. In bijna alle restaurants kun je deze vis bestellen. Ik heb hem geproefd en vind hem opvallend lekker. Zeker met het uiterlijk dat deze vis heeft.  

Porto Santo

Porto Santo, Madeira. ©Corno van den Berg

Niet iedereen weet dat naast Madeira nog een eiland ligt: Porto Santo. Ik ging er een dag op onderzoek uit en was aangenaam verrast. De belangrijkste reden zijn de stranden, iets wat Madeira niet heeft. Daarom wordt deze plek steeds populairder bij zonaanbidders. ook kun je er goed wandelen merkte ik. Volgens de verhalen leefde Columbus  hier twee jaar. Dat deed hij voordat hij aan zijn inmiddels wereldberoemde ontdekkingstochten begon. Het huis waar hij woonde is tegenwoordig een museum.

Laurissilva

De steile bergen van Madeira. ©Corno van den Berg

Op het eiland vind je nog bossen van Laurissilva, dit is Spaans voor laurierbos. Dit bos is het oudste van Europa. Je vindt het ook nog op de Canarische Eilanden, de Kaapverdische Eilanden en een klein deel van Noord-Afrika. Madeira heeft het grootste overgebleven deel. In 1999 werden de bossen uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Volgens deskundigen zagen vroeger grote delen van Europa er zo uit, met name rond de Middellandse Zee. Hier leeft onder meer het Madeiragoudhaantje, deze vogelsoort komt alleen hier voor. Ook bijzonder is de Waterval van Risco.

Santana

Traditionele huisjes in Santana. ©Corno van den Berg

Er zijn op het eiland diverse populaire plekken. Santana is er één van, waar je onder meer nog de traditionele woningen van Madeira kunt zien. Deze hadden een rieten dak met een zeer praktische indeling. Helaas zijn de meeste huizen verdwenen.

Proef Poncha

Proosten in de Poncha-bar. ©Corno van den Berg

Poncha is een buitengewoon populair drankje bij de lokale bevolking. De bewoners drinken deze likeur na een dag hard werken, bij een emotionele voetbalwedstrijd, om de zorgen te vergeten, of bij wat dan ook. Je vindt, met name in Funchal, talloze ponchabars. Het recept is als volgt: Een paar citroenen en sinaasappels wordt geperst, er wordt een flinke klont honing in gegooid, waarna alles wordt geroerd. De barman pakt de fles rum van suikerriet. Deze heeft 40% alcohol. Hij draait zich om, zodat ik niet kan zien hoeveel hij er in doet. Gelukkig merken je smaakpapillen het wel. En snel ook. Dit is veel te zwaar voor een 'likeurtje'. Het aroma is sterk, maar zacht.

Overnachten op Madeira

Op het eiland kun je een rondreis maken langs diverse hotels, maar ook simpelweg één hotel nemen en dan meerdere excursies maken. Ik heb op diverse locaties de nacht doorgebracht om het eiland goed te kunnen verkennen. Er zijn talloze hotels, hostels, luxe villa's, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, dit eiland is erg populair. Dit geldt zeker voor de vakantieperiodes. 
Bekijk de leukste accommodaties

Ruige natuur

Door regenwater en laaghangende wolken is overal uitbundige natuur te vinden. Met veel wilde alsook geïmporteerde bloemen. De ruige kust bestaat voornamelijk uit steile rotswanden waar zandstranden schaars zijn. Mede daarom kent Madeira geen massatoerisme. De eilanden hebben een vulkanische oorsprong. De hoogste berg is de Pico Ruivo (1.862 m). Wie op het eiland rond loopt begrijpt waarom veel Engelsen hier al decennia geleden naar toe verhuisden. De natuur is heerlijk.

Klimaat van Madeira

Madeira en ook Porto Santo kent een zeer mild klimaat. De temperatuur ligt vrijwel altijd tussen de 16 °C en 22 °C. Hierdoor kun je het eiland het gehele jaar door goed bezoeken.