Waarom moet ik hier heen?

Madeira wordt vaak bloemeneiland genoemd. Waardoor het eiland een ietwat oubollig karakter heeft gekregen. Maar wie Madeira bezoekt wordt aangenaam verrast; er is ook een wilde kant met steile kliffen, bossen, watervallen en rivieren die je zelf eenvoudig kunt verkennen.

De ruige kant van Madeira. Corno van den Berg

Madeira bestaat uit 4 kleine eilanden die behoren tot Portugal. Madeira zelf is 57 bij 22 km groot. De eilandengroep is eigenlijk een archipel en ligt voor de noordwestelijke kust van Afrika. Hierdoor is het eigenlijk altijd lekker weer en is Madeira het gehele jaar te bezoeken.

Wandelen langs een levada op Madeira.
Wandelen langs een levada op Madeira. Corno van den Berg

Ruwweg drie soorten toeristen reizen naar Madeira: wandelaars, bloemenliefhebbers en levensgenieters. Die ontmoeten elkaar geregeld, letterlijk en figuurlijk. Want de natuur op het eiland is indrukwekkend, er zijn honderden wandelpaden en de levensgenieters zoeken vooral het heerlijke eten en rijden op hun gemak met een auto door het land.

Traditionele huisjes in Santana.
Traditionele huisjes in Santana. Corno van den Berg

Madeira (en ook Porto Santo) kent een zeer mild klimaat. De temperatuur ligt vrijwel altijd tussen de 16 °C en 22 °C. Waardoor je het eiland het gehele jaar goed kunt bezoeken.

De uitdrukking ‘vier seizoenen in een dag’ slaat op deze twee eilanden. Het regent hier geregeld, maar daarna breekt de zon vaak weer door. En ruikt alles heerlijk fris.

Het kilometerslange strand van Porto Santo.
Het kilometerslange strand van Porto Santo. Corno van den Berg

Door regenwater en laaghangende wolken is overal uitbundige natuur te vinden. Met veel wilde alsook geïmporteerde bloemen. De ruige kust bestaat voornamelijk uit steile rotswanden waar zandstranden schaars zijn. Mede daarom kent Madeira geen massatoerisme. De eilanden hebben een vulkanische oorsprong. De hoogste berg is de Pico Ruivo (1.862 m).

Wie op Madeira rond loopt begrijpt waarom veel Engelsen hier al decennia geleden naar toe verhuisden. Het geeft dit eiland een extra sfeer.

Zo mooi heb je Madeira nog nooit gezien

Madeira wordt bloemeneiland genoemd. En ietwat oubollig. Ik ga kijken of het terecht is. Al snel tref ik de ongekend ruige kant aan.

Reisverhaal

Madeira wordt vaak bloemeneiland genoemd. Waardoor het eiland van 57 bij 22 km een ietwat oubollig karakter heeft gekregen. Ik ga kijken of het terecht is. Al snel tref ik de ongekend ruige kant aan. Ideaal voor wandelaars, natuurliefhebbers en...

Corno’s reistips:

Een vakantie op Madeira kun je eenvoudig zelf regelen. Echter, een georganiseerde reis heeft ook zijn voordelen. Hierbij een aantal handige tips om je vakantie te boeken.

Eilanden