Wandelen in de bergen van Madeira

Zie de zonsopgang vanaf bergtoppen

Wandelen in de bergen van Madeira is een van de beste excursies van het eiland. Je zit vaak boven de wolken, waardoor je een magisch uitzicht hebt over Madeira en de zee. Terwijl de wolken voorbij jagen. Het beklimmen is niet moeilijk, de meeste hebben een wandelpad naar de top. Sommige zelfs een parkeerplaats ernaast. Ik heb meerdere pieken beklommen, wat relatief eenvoudig is. Dit zijn mijn beste tips voor het wandelen in de bergen van Madeira. 

Je vindt diverse bergtoppen op het eiland. Die via goede wandelpaden zijn te bereiken. Waaronder een pad langs de drie hoogste bergpieken. De bergen van Madeira zijn dan ook heerlijk om te wandelen. Je vindt er alle categorieën: van licht tot zwaar. Het laat duidelijk zien waarom Madeira anders is dan de rest van Portugal.

Het centrale hart van Madeira is ruig. Met bergen van ruim 1.500 meter hoogte. Sterker nog, een derde van het eiland is meer dan 1.000 meter hoog. De hoogste berg is Pico Ruivo met 1.862 meter. De Pico das Torres is 1.851 meter, terwijl de bekende Pico do Arieiro 1.818 meter hoog is. Andere hoge bergpieken zijn de Ruivo do Paúl met 1.640 meter en de Bica de Cana 1.620 meter. Op allemaal kun je de zonsopgang mee maken.

Pico Ruivo

De Pico Ruivo op Madeira.

De Pico Ruivo is met 1.862 meter de hoogste berg van Madeira. De weg naar de parkeerplaats bij Achada do Teixeira is steil. De parkeerplaats ligt op 1.592 meter, dus het laatste stuk zul je zelf moeten wandelen. Dit kost je ongeveer een uur, enkele reis. 

Op de top heb je een heerlijk uitzicht over Madeira, en dan met name over Curral das Freiras, de vallei van de nonnen. Dit dorpje ligt in een kraterdal. Bij helder weer kun je zo’n beetje het gehele eiland zien. Hou er rekening mee dat het hier ook hard kan waaien. De weg naar de parkeerplaats begint bij Santana.

Pico de Arieiro

Pico de Arieiro ©Corno van den Berg

De Pico de Arieiro is een populaire berg op Madeira. De reden is simpel: Je kunt tot de top rijden. Vandaar loopt een eenvoudig wandelpad naar de diverse uitkijkpunten. 

De Pico de Arieiro is zeer geschikt om de zonsopgang mee te maken. Ik deed het en werd zeer aangenaam verrast. Door het landschap, het uitzicht, alsook de ruigheid van het gebied. Zorg dat je hier ruim voor de zonsopgang bent. De dageraad zorgt voor een bijzondere horizon met rood en blauw licht, voordat de zon boven de horizon uit komt.

Het beste kun je Pico de Arieiro in de ochtend bezoeken. In de middag wordt het hier vaak bewolkt en is het zicht weg. Al heb je hier altijd kans op, zelfs als het onbewolkt lijkt vanaf de lager gelegen delen. 

Je kunt vooraf op de webcam kijken of het mistig is op de top of niet. En, in de winter kan op de Pico de Arieiro sneeuw liggen. Net als op alle andere bergpieken eigenlijk.

Pico das Torres

De Pico das Torres is 1.851 meter hoog en de op een na hoogste berg op Madeira. Deze is alleen te voet bereikbaar. Hij ligt tussen de Pico Ruivo en de Pico de Arieiro in. Ook hier vind je in de winter sneeuw, wat het landschap een bijzonder karakter geeft.

Wandelen van Pico de Arieiro naar Pico Ruivo

De ruige bergen van Madeira. ©Corno van den Berg

Deze wandeling wordt vaak beschouwd als de mooiste wandeling van Madeira. Je start op 1.818 meter hoogte op de parkeerplaats bij de Pico de Arieiro. Daar start wandelroute PR1. Je wandelt dan langs de Pico do Torres naar de Pico de Ruivo. Zodat je de drie hoogste bergtoppen van Madeira hebt gedaan. In slechts één wandeling. Eentje die je niet snel zult vergeten. 

Deze wandeling is 7 kilometer lang, al is er ook een route van 5,6 kilometer. Het pad is goed onderhouden. Hou er rekening mee dat je wel vaak moet klimmen (vaak via trappen) en ook weer afdalen. Een van de uitkijkpunten onderweg is Ninho da Manta, oftewel het Adelaarsnest. 

Onderweg kom je wel diverse steile afgronden naast je tegen. Zorg dus voor goede wandelschoenen. Denk ook aan goede kleding tegen regen en de wind, want het weer kan ineens omslaan. Neem ook wat te eten mee, want de picknick onderweg is een van de mooiste die er is.

Overnachten op Madeira

Op het eiland kun je een rondreis maken langs diverse hotels, maar ook simpelweg één hotel nemen en dan meerdere excursies maken. Ik heb op diverse locaties de nacht doorgebracht om het eiland goed te kunnen verkennen. Er zijn talloze hotels, hostels, luxe villa's, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, dit eiland is erg populair. Dit geldt zeker voor de vakantieperiodes.
Bekijk de leukste accommodaties

Beste tijd voor Madeira

De bergen van Madeira kun je in elk seizoen bezoeken. Al moet je wel rekening houden met de weergoden. Zo kunnen de bergpieken in de winter vol liggen met sneeuw, waardoor de paden moeilijk te begaan zijn. Of zelfs zijn afgesloten. dit kan ook voorkomen na zware regens. Check dus altijd vooraf ter plekke of een wandelpad goed toegankelijk is. Dit kun je doen bij de lokale VVV in Funchal bijvoorbeeld.

Een ander probleem is de wind. Door de grote hoogte kan het hier ongehoord hard waaien. Wat levensgevaarlijk kan zijn als je letterlijk van de rotsen wordt geblazen. 

Lees meer artikelen over Madeira