Dolfijnen excursie op Madeira

Rond het Portugese eiland leven diverse soorten dolfijnen, die zich gemakkelijk laten zien

Een dolfijnen excursie met een boot op Madeira. Deze boottocht heeft een bijna honderd procent slagingskans om dolfijnen te zien. Waarbij je ook nog eens kans hebt op walvissen, al moet je daar meer geluk voor hebben. En, je mag met de dolfijnen zwemmen. Dit kan alleen als de dieren rustig zijn, dan komen ze zelfs nieuwsgierig naar je toe. Dit zijn de beste tips voor een dolfijnen trip op Madeira.

Dolfijnen en walvissen bekijken bij Madeira. Het is een populaire excursie, maar vooral ook succesvol. De dieren laten zich het gehele jaar zien, waardoor Madeira een hotspot is voor deze dieren. Sterker nog, het is de beste locatie in Portugal om deze dieren te zien.

Hoe ziet de dolfijnen excursie op Madeira er uit?

Vanuit de haven van Funchal vertrekken diverse soorten boten voor deze excursies. Denk aan catamarans, zeilboten, maar ook zodiacs. Deze rubberen boten zijn extreem wendbaar. En je zit heel dicht op het water. Vandaar dat ik deze boot koos voor mijn dolfijnen tocht.

De boten varen bijna allemaal naar de zee tussen Madeira en de Ilhas Desertas, een groep beschermde eilanden. De zee is vaak erg glad, waardoor de lokale bewoners het de bijnaam Oil Sea hebben gegeven. Het verwijst naar het heldere water en weerspiegeling van de lucht in het water. 

Naast een kapitein zit er een zeebioloog aan boord. Deze legt uit welke dieren je allemaal kunt tegen komen. Het aantal hangt een beetje van het seizoen af waar ze naar gaan zoeken, al moet je ook geluk hebben. 

Gelukkig heeft Madeira diverse soorten die je hier het gehele jaar kunt zien, dus je hebt altijd kans. Sterker nog, ze geven je een 99 procent kans. Waarbij je bij de meeste aanbieders de volgende gratis mee mag als je toch niets te zien krijgt.

Welke soorten dolfijnen en walvissen kan ik zien bij Madeira?

Een dolfijn bij Madeira. ©Corno van den Berg

In de wateren rond Madeira komen maar liefst 28 soorten walvissen en dolfijnen voor. Sommigen leven hier vast, en kun je dus het gehele jaar zien. Denk aan dolfijnen als tuimelaar en de griend, een grotere dolfijn.

Anderen worden alleen op doortocht gezien. En dan vaak in specifieke periodes. Geluk speelt hier een grotere rol. Dit geldt onder meer voor de bultrug, de zwarte zwaardwalvis (familie van de orka) en de dwergvinvis. Terwijl andere soorten bijvoorbeeld hier zelden worden gezien, maar je hebt dus wel een kans. 

Want ja, je weet nooit. Het is altijd zinvol om tijdens deze tocht je ogen op het water gericht te houden. Voor je het weet zie je een rugvin of staart boven het water verschijnen. Waarna de boot naar de dieren vaart, maar altijd gepaste afstand houdt. En de dieren niet op hun pad stoort.

Een dolfijn op Madeira. ©Corno van den Berg

Ook mag een boot maar maximaal tien minuten bij een groep dolfijnen blijven. Op het land zitten ‘spotters’ die zoeken naar de dieren, maar ook in de gaten houden of de boten zich aan de regels houden. Een systeem dat goed werkt heb ik gemerkt.

Mediterrane monniksrob

Tijdens je excursie heb je kans op iets nog bijzonders. Op de zwaar beschermde eilanden Ilhas Desertas leven Mediterrane monniksrobben, wat een van allerlaatste plekken is voor dit dier. 

Je mag deze dieren op de eilanden niet bezoeken, maar heel af en toe wordt een monniksrob gezien in de wateren tussen Ilhas Desertas en Madeira.

Overnachten op Madeira

Op het eiland kun je een rondreis maken langs diverse hotels, maar ook simpelweg één hotel nemen en dan meerdere excursies maken. Ik heb op diverse locaties de nacht doorgebracht om het eiland goed te kunnen verkennen. Er zijn talloze hotels, hostels, luxe villa's, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, dit eiland is erg populair. Dit geldt zeker voor de vakantieperiodes.
Bekijk de leukste accommodaties

Beste tijd voor walvissen en dolfijnen bij Madeira?

Er is eigenlijk geen beste tijd, wat goed nieuws is. Want je kunt hier het gehele jaar door dolfijnen zien. Met name de griend, die hier vlak voor de kust leeft, laat zich vaak zien. Dit geldt ook voor de potvis, die je bij Madeira het gehele jaar kunt ontmoeten.

Zwemmen met dolfijnen

Op Madeira kun je zwemmen met dolfijnen. Al zijn hier strikte regels voor. Als de dieren op hun gemak zijn, mag je zachtjes het water in plonsen. Waarbij je je wel aan een touw aan de boot moet vast houden. 

De dieren zijn nieuwsgierig van aard en komen dan vaak naar je toe zwemmen om te kijken wie zich in hun zee vertoont. Je kunt goed zien dat je ze checken en soms wel heel dichtbij komen. De dieren zijn ongevaarlijk, dus er kan niets gebeuren.

Vraag vooraf of bij deze excursie de mogelijkheid tot zwemmen bestaat. Het is met recht een belevenis die je niet snel meer zult vergeten. Het zou zonde zijn als dit niet kan terwijl je bij de dolfijnen bent, toch?

Lees meer artikelen over Madeira