Corno van den Berg©2021
Kruger National Park

Top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Afrika

Wat zijn de hoogtepunten van Zuid-Afrika? Na vele reizen door het land zijn dit mijn favoriete plekken.

Lees verder

Corno van den Berg

Over de auteur

Zuid-Afrika behoort tot mijn favoriete landen. De vriendelijke mensen, de vele dieren die je tegen komt, het indrukwekkende landschap en het lekkere eten. Garanties voor een heerlijke reis keer op keer. Ik heb mijn beste tips verzameld; je mag zelf kiezen.

Op reis naar Zuid-Afrika met Van Verre

Wil je net als Corno ook een avontuurlijke reis beleven in Zuid-Afrika?

Bij Van Verre vind je diverse voorbeeldreizen en bouwstenen naar Zuid-Afrika. Je kunt meerdere bouwstenen combineren tot 1 reis en zelfs Zuid-Afrika combineren met Namibië en Botswana.

Je boekt al een 11-daagse reis naar Zuid-Afrika vanaf € 750,- (excl. vliegticket) naar de Kaapse Wijnlanden en een 21-daagse combinatiereis met Namibië al vanaf € 1950,- (exclusief vliegticket).

Bekijk alle individuele rondreizen Zuid-Afrika


Tips voor je reis door Zuid-Afrika

Geregeld krijg ik de vraag wat de beste route voor Zuid-Afrika is. Dan zeg ik: Hangt van je interesses af, de lengte van je reis en het seizoen. Oh, en je portemonnee ook wel een beetje. Maar inmiddels ben ik meer dan 15 keer in Zuid-Afrika geweest en kan ik wel zeggen dat deze 15 bezienswaardigheden absoluut de moeite waard zijn. Aan jou de keus of je ze op je programma stopt.

De route van deze Top 15:

Ik heb de route aangehouden van Kaapstad (in het westen) naar Kruger (in het oosten), met talloze stops. De laatste twee uit deze lijst liggen buiten deze route, maar zijn zeer de moeite waard voor de reiziger die besluit nog eens naar Zuid-Afrika te gaan. Of de reis te combineren met Namibië en/of Botswana bijvoorbeeld.

Zuid-Afrika biedt een ongekende diversiteit van cultuur en natuur. Als je hier rondreist kom je die vanzelf tegen. Waarbij je eenvoudig intrigeert en kennis maakt met de bevolking. Het land is groot; meer dan 30 keer zo groot als Nederland. Daarom kun je op één reis vaak niet alle hoogtepunten aandoen. Deze lijst hoef je dan ook niet aan te houden, maar geeft je een goede indicatie van de diversiteit van het land.


1. Kaapstad

Een kookworkshop bij mensen thuis in Kaapstad.
Een kookworkshop bij mensen thuis in Kaapstad. Corno van den Berg

Kaapstad is perfect om te landen. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Deze relaxte stad biedt alles wat je nodig hebt: strand, wilde dieren, mooie autoroutes, een rijke geschiedenis en lekker eten. Ik heb ter plekke een Cape Malay kookworkshop gevolgd. Heerlijk gezellig bij iemand thuis.

Zo kun je eenvoudig met de huurauto de heerlijke M6 afrijden langs stranden, bergen en dorpjes als Clifton, Camps Bay, Oudekraal, Hout Bay en Sunnydale. En eventueel door naar Kaap de Goede Hoop. Hou langs de kust de zee in de gaten, hier worden geregeld walvissen gespot.

Neem vervolgens de M4 naar Simon’s Town. Waar je de guitige zwartvoetpinguïns kunt bewonderen op het strand van Boulders Beach en, met enig geluk, onder auto’s en huizen. In de haven van Kaapstad zie je vaak pelsrobben die liggen te baden in de zon. Deze zijn niet echt schuw en kun je dus redelijk dichtbij bekijken.

Meer info: Kaapstad


2. Tafelberg

Een Kaapse pelsrob voor de Tafelberg.
Een Kaapse pelsrob voor de Tafelberg. Corno van den Berg

De wereldberoemde Tafelberg ligt bij Kaapstad, maar een bezoek is absoluut een aparte excursie. Je kunt deze iconische berg op diverse manieren ‘doen’. De makkelijkste manier is per kabelbaan. Deze brengt je in een paar minuten naar boven. En weer naar beneden als je wilt.

Maar je kunt ook de berg beklimmen. Wat in ongeveer een kleine twee uur kan. Een heerlijke belevenis, waarbij je door bossen loopt en uiteindelijk boven de boomgrens uit komt. Ik ben vanuit Kirstenbosch Botanical Gardens omhoog geklommen naar de top. En ik ben er later nog een keer geweest met de kabelbaan.

Op de top van de Tafelberg kun je heerlijke wandelingen maken. Hou er wel rekening mee dat het hard kan waaien. En dat het mistig of zelfs compleet bewolkt kan zijn. Kijk goed om je heen of je rotsdassen (ook wel klipdassies genoemd) ziet. Deze knaagdieren hebben erg lange tanden, kijk maar.

Meer info: Beklim de Tafelberg bij Kaapstad


3. Robbeneiland

Een excursie naar Robbeneiland voor de kust van Zuid-Afrika is heftig, intrigerend en indrukwekkend. Dit was het eiland waar Nelson Mandela ruim 18 jaar vast zat. Het is een onwerkelijke plek, een leven hier is bijna niet voor te stellen.
 
En dat alles terwijl het veilige vasteland zo dichtbij lijkt; de afstand is slechts 7 kilometer. Maar gevangen zijn hier was een levende hel, zo blijkt uit diverse overleveringen. En lang niet iedereen overleefde een gevangenisstraf.
 
In 1962 werd Mandela als politieke vluchteling naar Robbeneiland gebracht. Hij had een straf van 5 jaar, maar dit werd in 1964 omgezet tot levenslang. Hij werd op 11 februari 1990 vrij gelaten op verzoek van de toenmalige president Frederik de Klerk. Waarna overal op de wereld een uitzinnige vreugde losbarstte. In 1994 werd hij president van Zuid-Afrika.
 
Je kunt Mandela’s oude cel nog steeds bezoeken. Diverse spullen van hem staan en liggen er nog. Alles wordt bewust intact gehouden. De sfeer op het eiland is ook nu nog beklemmend.
 
Robbeneiland werd bijna 400 jaar gebruikt als gevangenis en de sfeer is nog steeds zeer voelbaar. Een excursie op het eiland bestaat uit een rondleiding, waarbij je uitleg krijgt over de apartheid, de gevangenen en de bijzondere relatie die Mandela had met zijn blanke bewaarders. En dat in de tijd van de Apartheid. Meer dan bijzonder.

Meer info: Robbeneiland

De cel van Mandela op Robbeneiland.
De cel van Mandela. Corno van den Berg


4. Stellenbosch

De Kaaps-Hollandse architectuur in Stellenbosch.
De Kaaps-Hollandse architectuur in Stellenbosch.Corno van den Berg
Stellenbosch is de wijnstad van Zuid-Afrika. Het stadje zelf is al de moeite waard om te bezoeken. Hier vind je eeuwenoude winkels en gebouwen, veelal in Kaaps-Hollandse architectuur. Deze van oorsprong Hollandse gebouwen sieren het landschap.
 
In de nabije omgeving van Stellenbosch liggen tientallen wijngaarden. Je kunt bij de wijntelers vaak een wijnproeverij doen; van witte wijn maar ook rode wijn. Bij diverse wijntelers kun je ook lunchen en dineren, vaak heerlijk in de open lucht. En op deze manier de lokale wijn proeven bij de gerechten.
 
Deze excursie kun je per huurauto doen, maar ook per fiets. Zoals ik deed. Waarbij je het aangename combineert met het sportieve. En lekker buiten bent. In Stellenbosch kun je eenvoudig fietsen huren. Check wel even de remmen en banden voordat je op pad gaat.

Meer info: Stellenbosch

Meer weten over de Zuid-Afrikaanse wijn?

Deze individuele rondreis brengt je langs de Kaapse wijngaarden bij Stellenbosch en ook Franschhoek. Bezoek de wijnhuizen en proef de diverse wijnen en breng zeker een bezoek aan Boschendal, één van de oudste en mooiste wijnboerderijen van Zuid-Afrika. En pak zeker de Franschhoek Wine Tram, deze trein gidst je langs vele wijngaarden en wijnboerderijen.
 
Bekijk de rondreis Kaapse Wijnlanden en Tuinroute
 


5. Garden Route

Garden route
De schoonheid van de Garden Route. Corno van den Berg

De Garden Route is een route van zo’n 200 kilometer langs de kust van Zuid-Afrika. De Tuinroute loopt van Mosselbaai bij Kaapstad tot Port Elizabeth aan de Oost-Kaap. De naam komt van de bloemen die hier tussen juli en december bloeien, zowel in het wild als in de tuinen.

Onderweg heb je talloze interessante stops. Waaronder in Knysna, dat wordt gezien als de hoofdstad van de Garden Route. Hier kun je heerlijk wandelen in de eeuwenoude bossen, terwijl je onderweg ook het beroemde fynbos tegen komt. En rooibos, bekend van de thee.

Onderweg kun je ook Nationaal park Tsitsikamma bezoeken. Hier heeft de opvallend donkergekleurde Storms River een kloof uitgesleten. Perfect om te wandelen. Ook op deze route kun je langs de kust vaak walvissen zien tussen juni en oktober.


6. Walvissen bij Hermanus

Een walvis springt uit het water bij Hermanus.
Een walvis springt uit het water bij Hermanus. Corno van den Berg

Hermanus noemt zich de walvishoofdstad van de wereld. Waarschijnlijk is het iets overdreven, maar zeker is wel dat je hier bijna een honderd procent kans hebt om walvissen te zien tussen mei en oktober. Zelfs vanaf de kade kun je de dieren vaak zien in de maand juni, soms van wel heel dichtbij.

De beste manier om de walvissen te zien is per walvissafari. Deze boten gaan bewust op zoek naar de dieren, zonder ze te storen of te dichtbij te komen. Tijdens deze excursie heb je ook een goede kans op dolfijnen, al komt daar wel enig geluk bij kijken.

In juni loopt door Hermanus de zogeheten ‘Whale Crier’, een soort dorpsomroeper die laat horen waar de walvissen zijn en hoeveel er zijn gezien. Het is een oude traditie. Hermanus is sowieso een leuk, maar wel wat toeristisch stadje om bijvoorbeeld in de avond wat te eten. Waarbij je kunt napraten over de walvissen die je hebt gezien. En hoe dichtbij ze waren.

Meer info: Walvissen van Hermanus


7. Stokstaartjes bij Oudtshoorn

Stokstaartjes bij Oudtshoorn.
Stokstaartjes bij Oudtshoorn. Corno van den Berg

Stokstaartjes zijn guitige dieren die vooral bekend zijn de televisie. In de omgeving van Oudtshoorn kun je met een gids op pad om deze dieren te zien. De excursie vindt plaats in de vroege ochtend, als de dieren nog wakker moeten worden.

Met de gids loop je door het vlakke landschap met opvallend veel struiken. Dit is de Karoo, een droog deel van Zuid-Afrika. De dieren leven hier in ondergrondse holen. Als de zon begint te schijnen komen de dieren tevoorschijn en gaan ze karakteristiek op hun achterpoten staan. Om zich te warmen aan de zon, maar ook om mogelijke roofdieren op tijd te zien.

Ik heb er ruim een uur bij gestaan en vaak moeten glimlachen om deze guitige dieren. Ik zag hoe ze op hun gemak ontwaakten, hoe ze met elkaar spelen en dat ze gezamenlijk op jacht gaan. De gids neemt koffie mee en zelfs stoeltjes. Het is een heerlijke excursie die zijn geld meer dan waard is.

Meer info: Zie de stokstaartjes in Oudtshoorn


8. Addo National Park

Zo ziet waterplezier bij olifanten er uit.
Zo ziet waterplezier bij olifanten er uit. Corno van den Berg

Addo National Park staat vooral bekend om zijn honderden olifanten. Die je dan ook veel ziet. In dit beroemde safarigebied leeft de Big Five. Dus ook dieren als luipaard, neushoorn, leeuw en de Afrikaanse buffel. Maar ook eland, koedoe, zebra’s, bruine hyena en aardwolf.

Je kunt zelf met je huurauto het park verkennen, maar ook met een jeep met gids en chauffeur. Het voordeel als je zelf op pad is dat je extra blij bent als je wat spot. Een gids heeft veel ervaring; mede daarom zie je veel meer dieren. En krijg je uitleg over hetgeen je ziet. Ik doe meestal beiden. Ik ga eerst zelf op pad en dan met een gids.


ƒ

9. Sardine Run aan de Wild Coast

Sardine Run, Zuid-Afrika
De Sardine Run in Zuid-Afrika. South Africa Tourism

De Sardine Run is een van de grootste natuurspektakels op aarde. Maar nog niet echt bekend. De reden hiervoor is dat het lastig te plannen is om mee te maken. En het gebeurt jaarlijks aan de ruige Wild Coast, dat tot de minste bezochte gebieden van Zuid-Afrika behoort. Maar wanneer precies hangt af van de temperatuur van het water.

De Sardine Run draait om miljoenen sardientjes die in de Zuid-Afrikaanse winter naar de oppervlakte komen om te paren. Ze zwemmen dan in een ‘bait ball’; oftewel een grote massa zwemmende vissen. Dolfijnen weten dit en jagen op de dieren, net als tientallen walvissen en duizenden vogels.

Als toerist kun je snorkelend en duikend zien hoe de vissen worden opgejaagd. In een spektakel dat ongekend is op aarde. Ik ben een week op pad geweest om dit te zien en was er stil van. Je weet echt niet waar je moet kijken.


10. Drakensbergen

Drakensbergen, Zuid-Afrika
De Drakensbergen in Zuid-Afrika.Vaiz Ha

De Drakensbergen is het meest woeste deel van Zuid-Afrika. Het ligt op de grens met Lesotho. Deze bergen boven de 2.000 meter zijn perfect voor een heuse ontdekkingstocht. Ik heb het met de auto gedaan, maar vooral te voet. Hier kun je heerlijk wandelen in de bergen, waarbij je ook kans hebt om wilde dieren tegen te komen.

Giant’s Castle is een bergtop op 3.315 meter. Het is een natuurreservaat in de bergen, maar vooral bekend vanwege de uitzichten die je hier hebt. Een ander hoogtepunt is de grensweg met het piepkleine Lesotho. De weg slingert door de bergen; na elke bocht zie je weer wat fraais. Het zijn slechts twee hoogtepunten van dit gebied. Je kunt er zelf nog talloze ontdekken.

Meer info: Drakensbergen


11. Soweto

Het trouwboekje van Nelson Mandela in zijn oude huis.
Het trouwboekje van Nelson Mandela in zijn oude huis. Corno van den Berg

Soweto was een berucht township in Johannesburg. Tegenwoordig is het een beroemde plek. Zowel voor de lokale bevolking, als voor reizigers. Hier woonde Nelson Mandela in de jaren voordat hij gevangen werd gezet. Je kunt het oude huis van hem bezoeken, waar hij destijds met zijn eerste vrouw Winnie leefde.

Lange tijd leidde Mandela vanuit dit huis de protesten tegen de blanke overheersers. Maar in stilte protesteren werd altijd met geweld beantwoord. In 1979 pikte de bevolking van Soweto het niet meer nadat de student Hector Pieterson was doodgeschoten.

Het huis is tegenwoordig een museum; dat herinnert aan de Apartheid en de opstand die daar een einde aan maakte. Een bezoek aan het museum is onderdeel van een rondleiding door het township. Waarbij je ook bij mensen binnen mag kijken en een praatje met ze kunt maken. Meestal bezoek je ook een kleine markt met talloze etenswaren.


 


12. Kruger National Park

De schoonheid van een mannetjesleeuw in de bosjes.
De schoonheid van een mannetjesleeuw in Kruger. Corno van den Berg

Het wereldberoemde Kruger National Park is perfect voor je eerste safari en voor je tiende safari. Het immense natuurgebied is het leefgebied van honderden soorten dieren, die zich vrij eenvoudig laten zien. En vaak ook van dichtbij.

Net als in Addo National Park kun je hier zelf met je huurauto op pad. Over de verharde, maar ook over de zandwegen, waar het vaak veel rustiger is. Het overnachten kan middenin het park, waar je wordt beschermd door hekken. En dus vroeg in de ochtend weer op pad kunt om zoveel mogelijk dieren te spotten.

Meer info: Kruger Nationaal Park


13. Mala Mala en Sabi Sand

Luipaard.
De schoonheid van het luipaard. Corno van den Berg
Kruger kent talloze ‘private game reserves’. Dit zijn natuurreservaten die in particuliere handen zijn. Waar je ook op safari kunt. Waarbij de persoonlijke beleving bovenaan staat. Om eerlijk te zijn; veel beter dan dit wordt het niet.
 
Twee wereldberoemde ‘private game reserves’ in Zuid-Afrika zijn Mala Mala en Sabi Sand. Hier zijn bijvoorbeeld diverse bekende natuurdocumentaires opgenomen. Beide safarigebieden zijn aangesloten op het veel grotere Kruger, oftewel er zijn geen hekken tussen de parken. De dieren kunnen zich vrijuit bewegen. Al hebben ze vaak wel een gebied waar ze geregeld worden gespot.
 
Beide reservaten staan bekend om hun luxe, maar ook om hun ‘sightings’. Met name luipaarden worden hier opvallend vaak gezien, net als veel andere roofdieren. Een verblijf is zeker niet goedkoop, maar deze safari zul je nooit meer vergeten kan ik wel beamen.

Ga op safari in privé-wildreservaten

Een safari in Zuid-Afrika is zo bijzonder, bijna niet uit te leggen. Je wordt vroeg gewekt, misschien al van de eerste dierengeluiden en stapt in een jeep.

Samen met een ervaren ranger speur je het gebied af. Welk dier zul je als eerste zien? Wordt het de leeuw of misschien een kudde olifanten? Geen dag is hetzelfde als je op safari gaat in Zuid-Afrika.
 
Maak je keuze uit deze safari reizen in Zuid-Afrika


14. Namaqualand

Bloemenzee van Namaqualand.
De bloemenzee van Namaqualand. Corno van den Berg

Namaqualand is een onbekende parel in Zuid-Afrika. Het is het gebied boven Kaapstad dat door loopt naar Namibië. Het is een halfwoestijn, waardoor het hier erg droog kan worden. Maar dit gebied kent ook een regenseizoen, waarna de grond verandert in een ware bloemenexplosie. Dit is meestal rond eind augustus, begin september
Het meest bekend is het West-Coast National Park, dat langs de kust ligt. Naast bloemen lopen hier diverse soorten antilopen. Waaronder zeldzame bontebokken, maar ook struisvogels, zebra’s en meer. De kleuren van de bloemen zijn intens. Met vooral geel, oranje, paars en wit. Ik heb het gezien en kon mijn ogen nauwelijks geloven.

Bekijk ook mijn tip: Zie de bloemen in bloei in Namaqualand


15. Kalahari-woestijn

Kalahari
KalahariCorno van den Berg

De Kalahari is een magische naam. Deze woestijn is landschappelijk zeer mooi. Denk aan glooiende heuvels van heuvels met her en der wat struiken. Waarbij je goed moet opletten om niet vast te komen te zitten, maar ook voor wat anders.

Met geluk kom je hier bijzondere dieren tegen. Waaronder de magische Kalaharileeuw; de mannetjes zijn kleiner en hebben opvallend zwarte manen hebben. Maar hier heb je ook een goede kans om luipaarden te zien alsook de grappige stokstaartjes. Gemsbokken zie je geregeld, net als struisvogels. En opvallend weinig toeristen. Dit is puur natuur.

Bekijk ook mijn tip: Kalahari-woestijn