Waarom moet ik hier heen?

Hermanus is een van de beste plekken om walvissen te zien. Jaarlijks rond juni komen zuidkapers hier om te rusten met hun jongen. Je kunt ze vanaf de kust zien, maar kan ook op een bootsafari.

Hermanus is een unieke plek in Zuid-Afrika. Dit is de plek waar je rond juni zuidkapers (een soort walvis) kunt zien rusten met hun jongen. Vlak voor de kust, terwijl de mannetjes iets verderop zwemmen en graag hun sprongen laten zien. Zowel vanaf de kust als op een boot; het is bijna altijd raak hier.

De beste excursies voor Hermanus:

Spot walvissen vanaf de kust van Hermanus

Een walvis springt uit het water (in drie stappen).
Een walvis springt uit het water (in drie stappen). Corno van den Berg

Hermanus heeft de naam, maar feitelijk zwemmen langs deze hele kust overal walvissen. Je kunt ze het gehele jaar door zien, maar er zijn pieken.

Bultruggen laten zich vooral zien van juni tot en met augustus, terwijl zuidkapers vanaf begin oktober zich veelvuldig laten zien om een partner te zoeken. Stop langs de kust, kijk uit over het water en je zult ze al snel zien. Het seizoen eindigt zo rond december, als veel dieren weer vertrekken.
 

Ontmoet de Walvisomroeper (Whale Crier) van Hermanus

Hermanus heeft al sinds 1992 de enige walvisomroeper ter wereld. In Hermanus wordt hij liefkozend de Whale Crier genoemd. Hij loopt door het dorp en laat graag van zich horen. Hij is alleen in functie in het hoogseizoen. Als er een walvis is gespot laat hij het horen via zijn trompet. Waarbij hij via een soort morse ook nog aangeeft waar het dier te zien is in de ze. Dus het kan ook nog handig zijn. Het is een kleurrijk persoon die zich graag laat fotograferen.

Beleef het Hermanus Whale Festival

Het jaarlijkse Hermanus Whale Festival is een begrip. Dit meerdaagse festival wordt ter ere van de walvissen gehouden. Er zijn talloze optredens van muzikanten, kooklessen en meer. Maar ook veel lezingen over de dieren en natuurlijk kijken naar de walvissen vanaf de kant. Het kan hier dan wel extreem druk worden, waardoor het vinden van een hotel nog wel eens een uitdaging kan worden.

Zie de Big Marine 5 van Afrika

Hermanus, Zuid-Afrika
Op walvissafari in Hermanus Corno van den Berg

Naast de Big Five op safari kent Afrika ook de Big Marine 5. En de omgeving van Hermanus en Gansbaai is daarvoor dé plek. De vijf te spotten dieren zijn: walvissen, haaien, dolfijnen, pinguïns en pelsrobben. Welke soort walvis maakt niet zo veel uit, zowel de zuidkaper als de bultrug telt bijvoorbeeld. Er zijn specials excursies waarbij je op zoek gaat naar alle vijf. En je hebt een serieuze kans van slagen.

Kajakken op zee tussen de walvissen

Het is de ultieme manier om de walvissen van Walker Bay te ontmoeten. In een kajak peddel je door de baai, waar opvallend veel zuidkapers verblijven. Onder leiding van een gids kom je in de buurt van de dieren, waarna zij zelf kunnen beslissen of ze naar je toe komen of niet. En dit deel bij Hermanus is beroemd om de vele interacties met de dieren, die erg relaxt zijn en vaak nieuwsgierig komen kijken.

Walvissafari vanaf Walker Bay

Wie de walvissen van dichtbij wil bekijken kan het beste een walvissafari boeken in Hermanus. De beste plek is Walker Bay, dat ten oosten van Hermanus ligt. Als een walvis wordt gespot vaart de boot in de richting, waarna de motoren uit gaan. De dieren krijgen de keuze om dichterbij te komen of niet.

Meestal komt er wel één (of twee) kijken naar die gekke toeristen in de boot. Let op de aanwijzingen van de gid, die meestal bioloog is. Zij weten vaak wanneer een dier uit het water gaat springen of dat je een staart krijgt te zien. Wat interessante informatie is om bijvoorbeeld foto’s of een video te maken. Let ook op de achtergrond, die veelal uit duinen of bosschages bestaat. Waardoor de foto’s een passend decor krijgen.

Een walvis komt boven in de wateren van Zuid-Afrika.
Een walvis komt boven in de wateren van Zuid-Afrika. Corno van den Berg

Zie walvissen en haaien vanuit een vliegtuig of micro-light

Een rondvlucht boven de zee is hier meer dan indrukwekkend. Dan pas zie je hoeveel walvissen er hier rondzwemmen in het paarseizoen. Je kunt met een Cessna op pad, maar ook met een microlight, als het weer dat toelaat. Je krijgt op deze unieke vluchten een goed idee van het gehele landschap, met duinen, strand en veel meer.

De piloot helpt je zoeken en zal vooral uitkijken naar jonge dieren die nog opvallend wit zijn. En hou een oog open voor witte haaien die graag in de golven zwemmen. Hun silhouet steekt erg af tegen het witte schuim. Je kunt vertrekken vanuit Hermanus, maar er zijn ook lodges met privélandingsbanen waar ze je op kunnen pikken.

Corno’s reistips:

Je reis naar en door Zuid-Afrika kun je zelf regelen of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Beste tijd voor Hermanus:

Dit gebied is het gehele jaar te bezoeken. Maar er zijn piekmomenten wanneer de meeste diersoorten hier te zien zijn.

  • Bultrug: van juni tot en met augustus.
  • Zuidkaper: van oktober tot begin december.
  • Brydevinvis: gehele jaar.
  • Zwartvoetpinguïns: gehele jaar.
  • Tuimelaars: gehele jaar.

Let op!

Bij een walvissafari kan het er ruig aan toe gaan. De boten ontmoeten hier geregeld stevige golven, vooral door de wind vanuit Antarctica. Zeebenen zijn vereist, en anders is het slim een pilletje tegen bewegingsziekte te nemen.

Wie met een klein vliegtuigje de lucht in gaat kan te maken krijgen met turbulentie. Ook al omdat het vliegtuigje veel rondjes zal maken boven de walvissen moeten mensen die last hebben van dit soort capriolen zeker een pilletje nemen. Anders kun je van dit spektakel niet echt genieten. En dat zou jammer zijn.