blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Walvissen van Hermanus

Een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten

Hermanus is een unieke plek in Zuid-Afrika. Dit is de plek waar je rond juni zuidkapers (een soort walvis) kunt zien rusten met hun jongen. Vlak voor de kust, terwijl de mannetjes iets verderop zwemmen en graag hun sprongen laten zien. Ook de bultrug laat zich hier vaak zien. Zowel vanaf de kust als op een boot; het is bijna altijd raak in het seizoen. Dit zijn de beste walvisexcursies in Hermanus.

Rond juni in Hermanus komen zuidkapers hier om te rusten met hun jongen. Je kunt ze vanaf de kust zien, maar kan ook op een bootsafari. Ik heb beiden gedaan en was zeer onder de indruk van hoe de mensen hier met de dieren omgaan. iets wat je zelf ook wel zult merken als je hier bent. 

Spot walvissen vanaf de kust van Hermanus

Een walvis springt uit het water (in drie stappen). ©Corno van den Berg

Hermanus heeft de naam, maar feitelijk zwemmen langs deze hele kust overal walvissen. Je kunt ze het gehele jaar door zien, maar er zijn pieken. Als je hier rondreis is het dus slim om geregeld naar de zee te kijken om te zien of je een staart of rug uit het water ziet komen. 

Welke walvissen kan ik zien in Hermanus?

Bultruggen laten zich vooral zien van juni tot en met augustus, terwijl walvissen vanaf begin oktober zich veelvuldig laten zien om een partner te zoeken. Het gaat dan vooral om de zuidkaper, al kun je ook goed de bultrug zien. Stop langs de kust, kijk uit over het water en je zult ze al snel zien. Het seizoen eindigt zo rond december, als veel dieren weer vertrekken.
 

Boot safari naar de walvissen vanaf Walker Bay

Wie de walvissen van dichtbij wil bekijken kan het beste een walvissafari boeken in Hermanus. De beste plek is Walker Bay, dat ten oosten van Hermanus ligt. Als een walvis wordt gespot vaart de boot in de richting, waarna de motoren uit gaan. De dieren krijgen de keuze om dichterbij te komen of niet. 

Meestal komt er wel één (of twee) kijken naar die gekke toeristen in de boot. Let op de aanwijzingen van de gids, die meestal bioloog is. Zij weten vaak wanneer een dier uit het water gaat springen of dat je een staart krijgt te zien. Wat interessante informatie is om bijvoorbeeld foto’s of een video te maken. Let ook op de achtergrond, die veelal uit duinen of bosschages bestaat. Waardoor de foto’s een passend decor krijgen.

Bij een walvissafari kan het er ruig aan toe gaan. De boten ontmoeten hier geregeld stevige golven, vooral door de wind vanuit Antarctica. Zeebenen zijn vereist, en anders is het slim een pilletje tegen bewegingsziekte te nemen.

Een walvis komt boven in de wateren van Zuid-Afrika. ©Corno van den Berg

Kajakken op zee tussen de walvissen

Het is de ultieme manier om de walvissen van Walker Bay te ontmoeten. In een kajak peddel je door de baai, waar opvallend veel zuidkapers verblijven. Onder leiding van een gids kom je in de buurt van de dieren, waarna zij zelf kunnen beslissen of ze naar je toe komen of niet. En dit deel bij Hermanus is beroemd om de vele interacties met de dieren, die erg relaxt zijn en vaak nieuwsgierig komen kijken.

Zie de Big Marine 5 van Afrika

Naast de Big Five op safari kent Afrika ook de Big Marine 5. En de omgeving van Hermanus en Gansbaai is daarvoor dé plek. De vijf te spotten dieren zijn: walvissen, haaien (witte haai), dolfijnen, pinguïns (de zwartvoetpinguïn) en pelsrobben.

Welke soort walvis maakt niet zo veel uit, zowel de zuidkaper als de bultrug telt bijvoorbeeld. Er zijn specials excursies waarbij je op zoek gaat naar alle vijf. En je hebt een serieuze kans van slagen.

Hermanus, Zuid-Afrika ©Corno van den Berg

Overnachten in Hermanus

Dit stadje is zeer de moeite waard om een paar nachten te verblijven merkte ik. En dan kun je de volgende ochtend zo de boulevard oplopen, waarbij je in het seizoen veel kans hebt om walvissen te zien. En opvallend dichtbij. Ik had zelfs een hotel met zicht op zee, zodat ik zelfs vanaf mijn kamer kon spotten. In Hermanus vind je veel kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken.  

Ontmoet de Walvisomroeper (Whale Crier) van Hermanus

Hermanus heeft al sinds 1992 de enige walvisomroeper ter wereld. In Hermanus wordt hij liefkozend de Whale Crier genoemd. Hij loopt door het dorp en laat graag van zich horen. Hij is alleen in functie in het hoogseizoen.

Als er een walvis is gespot laat hij het horen via zijn trompet. Waarbij hij via een soort morse ook nog aangeeft waar het dier te zien is in de ze. Dus het kan ook nog handig zijn. Het is een kleurrijk persoon die zich graag laat fotograferen.

Hermanus Whale Festival

Het jaarlijkse Hermanus Whale Festival is een begrip. Dit meerdaagse festival wordt ter ere van de walvissen gehouden. Er zijn talloze optredens van muzikanten, kooklessen en meer. Maar ook veel lezingen over de dieren en natuurlijk kijken naar de walvissen vanaf de kant. Het kan hier dan wel extreem druk worden, waardoor het vinden van een hotel nog wel eens een uitdaging kan worden.

Zie walvissen en haaien vanuit een vliegtuig of micro-light

Een rondvlucht boven de zee is hier meer dan indrukwekkend. Dan pas zie je hoeveel walvissen er hier rondzwemmen in het paarseizoen. Je kunt met een Cessna op pad, maar ook met een microlight, als het weer dat toelaat. Je krijgt op deze unieke vluchten een goed idee van het gehele landschap, met duinen, strand en veel meer.

 De piloot helpt je zoeken en zal vooral uitkijken naar jonge dieren die nog opvallend wit zijn. En hou een oog open voor witte haaien die graag in de golven zwemmen. Hun silhouet steekt erg af tegen het witte schuim. Je kunt vertrekken vanuit Hermanus, maar er zijn ook lodges met privé landingsbanen waar ze je op kunnen pikken.

Wie met een klein vliegtuigje de lucht in gaat kan te maken krijgen met turbulentie. Ook al omdat het vliegtuigje veel rondjes zal maken boven de walvissen moeten mensen die last hebben van dit soort capriolen zeker een pilletje nemen. Anders kun je van dit spektakel niet echt genieten. En dat zou jammer zijn.

Beste tijd voor Hermanus

Dit gebied is het gehele jaar te bezoeken. Maar er zijn piekmomenten wanneer de meeste diersoorten hier te zien zijn.

  • Bultrug: van juni tot en met augustus
  • Zuidkaper: van oktober tot begin december
  • Brydevinvis: gehele jaar
  • Zwartvoetpinguïn: gehele jaar
  • Tuimelaar: gehele jaar

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zuid-Afrika

Lees mijn Tips

alle 36 artikelen over Zuid-Afrika

Bekijk alle artikelen