Waarom moet ik hier heen?

Na de jaarlijkse regenbuien in Namaqualand veranderen de droge velden in een ongekende bloemenzee. Een spektakel dat lastig is te plannen, maar ongekend is in kleuren.

Namaqualand ligt in het westen van Zuid-Afrika is synoniem voor zand. En dan ineens een kleurenpracht die zijn weerga niet kent. Geel, wit en oranje overheersen. Maar ook blauw, paars en rood. Een tapijt van bloemen. Dat slechts een paar weken te zien is, waarna het zand het weer overneemt. Wat een wondere wereld. Dit zijn

Bloemen langs de kust van Namaqualand in Zuid-Afrika.
Bloemen langs de kust van Namaqualand in Zuid-Afrika. Corno van den Berg

Locatie van Namaqualand:

Het relatief onbekende Namaqualand ligt boven Kaapstad op de weg naar Namibië. Bij navraag blijken de beste plekken het stadje Darling, West-Coast National Park, Namaqualand National Park en de omgeving van de stad Springbok te zijn. Maar feitelijk kun je overal op die route velden vol met bloemen zien. Ik reis eerst langs de kust en duik dan het binnenland in.

West-Coast National Park

West-Coast NP is extra bijzonder. Hier kun je wilde dieren in de bloemenvelden zien. Dat blijkt nog een aardige klus. Hier lopen struisvogels, zebra’s, springbokken en nog veel meer Afrikaans wild. Al zie je ze niet te vaak in de bloemen. De reden; de meesten zijn graseters. Al hebben enkele dieren ook wel een bloem op hun menu staan.

Twee bijna uitgestorven bontebokken in Namaqualand.
Twee bijna uitgestorven bontebokken in Namaqualand. Corno van den Berg

Wie goed kijkt ziet tussen de felgekleurde bloemen weer kleinere bloemen groeien. Soms met alleen maar een bloem en extreem kleine bladeren.

De plant geeft al zijn energie om te bloeien, zodat er volgend jaar weer een bloem te zien is. Al met al zijn het honderden soorten bloemen, waaronder veel asters.

Bijna uitgestorven diersoort: Bontebok

Bijzonder in dit gebied zijn de bontebok. Dit dier komt slechts in een klein deel van Afrika voor. Voor mijn neus ontmoeten meerdere bijzondere verhalen elkaar. De bloemenzee is door toeristen pas een paar jaar geleden ontdekt, terwijl de bonte bok op dat moment bijna was uitgestorven.

Een bloem in het droge zand in Namaqualand.
Een bloem in het droge zand in Namaqualand. Corno van den Berg

De bloemen vormen ook een mooi contrast met de blauwe zee. Hoog tijd voor een picknick. Ondertussen hou ik mijn ogen op de zee gericht. En al snel is het weer raak. Een paar walvissen komen voorbij zwemmen in de zee, ze laten zelfs de staart en al zien.

Wie naar het noorden reist, merkt dat het landschap steeds droger wordt. Wonderlijk dat dit over een paar weken weer helemaal verdwenen zal zijn. De bloemenpracht van Namaqualand is kort, maar hevig.

Extreem kleurrijke bloemen in Namaqualand.
Extreem kleurrijke bloemen in Namaqualand. Corno van den Berg

Corno’s reistips:

Je reis naar en door Zuid-Afrika kun je zelf regelen of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Beste tijd:

Sommige reizen zijn lastig te plannen. Zoals deze naar de immense bloemenzee die jaarlijks in het droge deel van Zuid-Afrika verschijnt. Al ben je afhankelijk van het weer. Als de winter langzaam plaatsmaakt voor het voorjaar komen er grote regenbuien. Dit is grofweg eind augustus, begin september.