Waarom moet ik hier heen?

Slovenië is niet het eerste vakantieland waar je waarschijnlijk aan denkt. Maar hier ontmoet de Mediterrane kust de ruige Alpen en de uitgestrekte Pannonische vlakte. En het indrukwekkende Karstlandschap.

Slovenië is ruiger dan wat vaak wordt gedacht. De onbekende Julische Alpen liggen vol met gletsjers, bergmeren en watervallen. Ideaal om te wandelen of om bergsporten te doen. Of voor ‘rusttoerisme’.

Amsterdam is slechts 1000 km ver weg...
Amsterdam is slechts 1000 km ver weg… Corno van den Berg

Lake Bled is inmiddels wereldberoemd. De bergen, het meer, het kasteel op de heuvel. Alles klopt. Een ansichtkaart op elk moment van de dag.

Iets verderop ligt het veel rustigere Meer van Bohinj, in het enige nationale park van het land. Triglav Nationaal Park is vernoemd naar de hoogste berg van 2.864 meter. En de Slovenen geloven dat je pas een echte Sloveen bent als je bovenop de berg hebt gestaan.

Dit gebergte is de bron voor de Soča-Rivier, volgens velen een van de mooiste rivieren van Europa. De reden; het water zit vol mineralen uit de kalksteen waardoor het lichtblauw of zelfs groen wordt. Het water schuurt kloven in het landschap, die als kunstwerken in het landschap liggen. Zoals bij de Tolmin Gorges, maar ook in de omgeving van Kobarid zie ik er genoeg.

Een wijngaard in het westen van Slovenië.
Een wijngaard in het westen van Slovenië. Corno van den Berg

Corno’s reistips:

Slovenië kun je het hele jaar bezoeken. Hierbij een aantal handige tips om je trip te plannen.

Slovenië is een land van wijn; wit en rood. Je kunt het zelf ontdekken; te voet, met de auto, per fiets of andere manieren. Slovenië kent drie grote wijngebieden; in het noordoosten (Podravje), het zuidwesten (Posavje) en het westelijk deel van het land (Primorska).

Plekken om als wijnliefhebber te dwalen van glas naar glas. Tijdens één van de wijnproeverijen komt er zomaar een vraag in me op. Waarom is Sloveense wijn relatief onbekend?

Ik ben zelf meerdere keren naar Slovenië geweest; een keer in het voorjaar en een keer in de herfst. Hieronder vind je mijn reisverhalen:

Hoogtepunten van Slovenië

Op ontdekking in één van de parels van Europa.

Reisverhaal

Slovenië, ik had er vooraf niet echt een beeld bij. En wilde dat zo houden. Dus geen voorbereiding op internet, geen Lonely Planet, maar een vlucht van nog geen twee uur, een auto ter plekke en tientallen tips van lezers van Droomplekken.nl.


De herfstkleuren van Slovenië

Op zoek naar de Indian Summer in Europa

Reisverhaal

Toen ik een aantal jaren geleden in Slovenië was viel me op hoe groen het land is. In een landschap waar de machtige uitlopers van de Alpen heersen. Ditmaal ga ik terug om te zien hoe hier de herfst er uit ziet. En hoe de winter aan de deur klopt. En...