Slovenië

Het best bewaarde geheim van Europa?

Slovenië is ruiger dan wat vaak wordt gedacht. De onbekende Julische Alpen liggen vol met gletsjers, bergmeren en watervallen. Ideaal om te wandelen of om bergsporten te doen. Of voor ecotoerisme.

Het land Slovenië is waarschijnlijk niet het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij je vakantie. Maar hier ontmoet de Mediterrane kust de ruige Alpen en de uitgestrekte Pannonische vlakte. En het indrukwekkende Karstlandschap.

Slovenië.

Lake Bled is inmiddels wereldberoemd. De bergen, het meer, het kasteel op de heuvel, alles klopt. Dit is een ansichtkaart op elk moment van de dag.

Iets verderop ligt het veel rustigere Meer van Bohinj, in het enige nationale park van het land. Triglav Nationaal Park is vernoemd naar de hoogste berg van 2.864 meter. En de Slovenen geloven dat je pas een echte Sloveen bent als je bovenop de berg hebt gestaan.

Dit gebergte is de bron voor de Soča-Rivier, volgens velen een van de mooiste rivieren van Europa. De reden; het water zit vol mineralen uit de kalksteen waardoor het lichtblauw of zelfs groen wordt. Het water schuurt kloven in het landschap, die als kunstwerken in het landschap liggen. Zoals bij de Tolmin Gorges, maar ook in de omgeving van Kobarid zie ik er genoeg.

Alle 8 Bucket List Tips voor Slovenië