blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Kasteel van Predjama

Unieke grotburcht in Slovenië

Het Kasteel van Predjama is eigenlijk een burcht die in een grot is gebouwd. Mede daarom wordt hij ook wel Predjamaburcht genoemd, al is de officiële naam Grad Predjama. Hij ligt vlakbij de plaats Postojna in het zuidwesten van Slovenië. Dit zijn de bezienswaardigheden van Predjama Castle. Met in dit artikel ook de beste tips voor je excursie.

Als je aan komt lopen is het een imposant gezicht. In een rots is een opvallend wit kasteel zichtbaar. Dat zowel in als voor de rots lijkt te zijn gebouwd. De burcht werd al in de 12e eew gebouwd. De ingang ligt op een hoogte van 123 meter in de bergwand. Volgens wetenschappers is de grot al veel langer bewoond, mogelijk al zelfs in de steentijd. 

Kasteel van Predjama bezoeken

De fraaie ligging van het Kasteel van Predjama.

Tegenwoordig is het Kasteel van Predjama een museum. Het verkoopt zich al enige nog volledig operationeel zijnde grotkasteel ter wereld. Ook noemt het zich het grootste kasteel in een grot ter wereld. 

Je kunt een rondleiding volgen, waarbij je veel informatie krijgt over de geschiedenis. En dan vooral over de mensen die hier hebben gewoond. Maar ook over hoe het werd verdedig als het werd aangevallen.

Daarnaast hoor je over de kolonie vleermuizen die in de grot onder het kasteel leven. En die 's avonds naar buiten komen. Waardoor het geheel nog wat sinisterder wordt.

Geschiedenis van Kasteel van Predjama

Binnenin de grot bij het Kasteel van Predjama.

De ridder Erazem loopt als een rode draad door de verhalen over Predjama Castle. Hij wordt ook wel de Robin Hood van Slovenië genoemd. Zijn volledige naam is Erazem Lueger en hij stal van de rijken om het aan de armen te geven. Maar nadat hij bij ongeluk een medewerker van het Weense Gerechtshof doodde, vluchtte hij naar het Kasteel van Predjama. 

Maar het kasteel was niet te in te nemen, dus werd besloten om Erazem en zijn compagnons uit te hongeren. Wat meer dan een jaar duurde. Want onder de grot lopen talloze gangen waardoor eten kon worden gesmokkeld. Maar, deze route is nog nooit gevonden. Ook nu nog niet. 

Tijdens de rondleiding hoor je hoe Erazem aan zijn einde kwam. Het buitentoilet was de zwakste plek van het gehele kasteel. Toen hij op het toilet zat werd deze gebombardeerd, mogelijk door verraad van een van zijn naasten. Althans volgens de legende, er zijn genoeg andere verhalen hoe hij het niet overleefde.

Rondleiding door het kasteel

Het fraaie Kasteel van Predjama.

Je kunt online een entreebewijs bestellen met een rondleiding. Waarbij je zowel het kasteel als de grotten bezoekt. En natuurlijk hoor je het verhaal over Erazem, maar ook over de laatste particulieren eigenaren. De familie Windisch-Graetz kregen het in 1846 in handen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het genationaliseerd en werd het een museum.

Overnachten bij het Kasteel van Predjama

Ik heb de nacht doorgebracht in de buurt van het kasteel. Zodat ik ook nog even de omgeving kon ontdekken. Om dan de volgende ochtend het kasteel te bezoeken. Waarbij ik voor de grote groepen arriveerde. Er zijn diverse kleine hotels, hostels, vakantiehuizen en appartementen die je online kunt boeken.  

Combinatie met Grotten van Postojna

Je kunt een bezoek goed combineren met de nabijgelegen Grotten van Postojna. Online kun je een entreebewijs voor beiden kopen, wat een stuk goedkoper is dan losse tickets.

Boek je excursie

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Slovenië

Lees mijn Tips

alle 7 artikelen over Slovenië

Bekijk alle artikelen