blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Kasteel van Predjama

Unieke grotburcht in Slovenië

Het Kasteel van Predjama in Slovenië is eigenlijk een burcht die in een grot is gebouwd. Hij ligt vlakbij de plaats Postojna in het zuidwesten van het land. Dit zijn de bezienswaardigheden van Predjama Castle. In dit artikel vind je ook de beste tips hoe je het Kasteel van Predjama kunt bezoeken.

Als je aan komt lopen is het een imposant gezicht. In een rots is een opvallend wit kasteel zichtbaar. Het lijkt zowel in als voor de rots te zijn gebouwd. Beiden is waar. De burcht werd in de 12e eew gebouwd, waarna hij in de eeuwen erna werd uitgebreid.

De ingang van het kasteel ligt op een hoogte van 123 meter in de bergwand. Volgens wetenschappers is de grot al veel langer bewoond, mogelijk al sinds het stenen tijdperk. De officiële naam van het kasteel is Grad Predjama, al wordt hij in het Nederlands ook wel Predjamabrucht genoemd.

Kasteel van Predjama bezoeken

De fraaie ligging van het Kasteel van Predjama.

Tegenwoordig is het Kasteel van Predjama een museum. Het verkoopt zich als enige nog volledig operationeel zijnde grotkasteel ter wereld. Ook noemt het zich het grootste kasteel in een grot ter wereld. Zeker is dat een bezoek zeer imposant is. Als je aan komt lopen kijk je al je ogen uit.

Je kunt een rondleiding volgen, waarbij je veel informatie krijgt over de geschiedenis. En dan vooral over de mensen die hier hebben gewoond. Maar ook over hoe het werd verdedig als het werd aangevallen.

Daarnaast hoor je over de grote kolonie vleermuizen die in de grot onder het kasteel leven. En die 's avonds naar buiten komen. Waardoor het geheel nog wat sinisterder wordt.

Geschiedenis van Kasteel van Predjama

Binnenin de grot bij het Kasteel van Predjama.

De ridder Erazem loopt als een rode draad door de verhalen over Predjama Castle. Hij wordt ook wel de Robin Hood van Slovenië genoemd. Zijn volledige naam is Erazem Lueger en hij stal van de rijken om het aan de armen te geven. Maar nadat hij bij ongeluk een medewerker van het Weense Gerechtshof doodde, vluchtte hij naar het Kasteel van Predjama. 

Maar het kasteel was niet te in te nemen, dus werd besloten om Erazem en zijn compagnons uit te hongeren. Wat meer dan een jaar duurde. Want onder de grot lopen talloze gangen waardoor eten kon worden gesmokkeld. Maar, deze route is nog nooit gevonden. Ook nu nog niet. 

Tijdens de rondleiding hoor je hoe Erazem aan zijn einde kwam. Het buitentoilet was de zwakste plek van het gehele kasteel. Toen hij op het toilet zat werd deze gebombardeerd, mogelijk door verraad van een van zijn naasten. Althans volgens de legende, er zijn genoeg andere verhalen hoe hij het niet overleefde.

Rondleiding door het kasteel

Het fraaie Kasteel van Predjama.

Je kunt online een entreebewijs kopen inclusief de rondleiding. Waarbij je zowel het kasteel als de grotten bezoekt. En natuurlijk hoor je het verhaal over Erazem, maar ook over de laatste particuliere eigenaren. De familie Windisch-Graetz kregen het Predjama kasteel in 1846 in handen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het genationaliseerd en werd het een museum.

Overnachten bij het Kasteel van Predjama

Ik heb de nacht doorgebracht in de buurt van het kasteel. Zodat ik ook nog even de omgeving kon ontdekken. Om dan de volgende ochtend het kasteel te bezoeken. Waarbij ik voor de grote groepen arriveerde. Er zijn diverse kleine hotels, hostels, vakantiehuizen en appartementen die je online kunt boeken.  

Combinatie met Grotten van Postojna

Je kunt een bezoek goed combineren met de nabijgelegen Grotten van Postojna. Online kun je een entreebewijs voor beiden kopen, wat een stuk goedkoper is dan losse tickets.

Boek je excursie

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Slovenië

Lees mijn Tips

alle 7 artikelen over Slovenië

Bekijk alle artikelen