Triglav National Park

Meest bekende natuurgebied van Slovenië

Triglav National Park is een van de parels van Slovenië. Het natuurgebied herbergt talloze bekende attracties zoals het Meer van Bohinj en de fraaie Soča rivier. Het park is eenvoudig te bezoeken. Je kunt hier goed wandelen; van een paar uur tot meerdere dagen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Triglav National Park.

De officiële Sloveense naam van het park is Triglavski Narodni Park. Het is het enige nationale park in Slovenië. Er zijn meerdere ingangen, waarbij je elke keer een ander deel van de natuur kunt beleven.

Dit zijn de uitlopers van de Julische Alpen. Deze horen volgens geologen nog bij de veel noordelijker gelegen Alpen. Dit zijn de bezienswaardigheden van het Triglav National Park. Met de mooiste attracties en veel tips voor excursies en tours.

Soča Vallei en Soča Rivier

De beroemde Soča Vallei met de Soča Rivier.

De Soča Vallei behoort tot de mooiste kloven van Europa. Met de opvallend blauw gekleurde Soča Rivier die zich een weg baant door de rotsen. De kleur komt van de vele mineralen in het water. Volgens velen is dit een van de mooiste rivieren van Europa. Waar je opvallend veel leuke dingen kunt doen.

De beste manieren om de Soča Rivier te beleven is het water op te gaan. Dit kan via diverse excursies om te kajakken of raften. Maar je kunt er ook zwemmen en vooral goed wandelen langs de oever van de rivier. Zodat je de mooiste plekken kunt zien. Het mooiste deel van de rivier is volgens veel mensen Velika Korita, dat ook wel de Grand Canyon van Soča wordt genoemd.

Lees mijn tips voor de Soča Rivier

Meer van Bohinj

De kerk bij het Meer van Bohinj.

Het Meer van Bohinj is rustiek, ongekend magnifiek en perfect om zelf te ontdekken. Met name de kerk langs het meer is erg fotogeniek. Je kunt hier wandelen langs het meer, maar het mooiste is wandelen in de bossen, waarbij je diverse uitkijkpunten hebt op het meer. Ook vanuit de kabelbaan naar de top van de berg heb je een goed uitzicht op het meer.

Lees mijn tips voor het Meer van Bohinj

Savica Waterval

De Savica Waterval.

De bron van het Meer van Bohinj is Savica Slap, of Savica waterval. Deze waterval is 78 meter hoog en met name na regen zeer imposant. In de zomer is hij iets kleiner, maar nog steeds mooi.

Er is een wandelroute naar de waterval, waarbij je onderweg diverse uitkijkpunten hebt. Neem de tijd voor deze hike, het is het waard. Je vindt de wandelroute aan het einde van het Meer van Bohinj. 

Vintgarkloof

Wandelen in de Vintgarkloof.

De Vintgarkloof is een kloof die je te voet kunt ontdekken. Er is een houten wandelpad aangelegd zodat je de kloof  goed kunt ontdekken. Het water is extreem helder, je kunt met wat speuren de forellen zien zwemmen.

Het wandelpad van 1,5 kilometer is eenvoudig en is dus ook voor kinderen goed te doen. Let op de spoorwegbrug die ruim 50 meter boven de kloof hangt. Af en toe komt er een trein voorbij. Het eindpunt van de kloof is de Sum Slap, of Sum waterval. Met mooi weer kun je een regenboog in het vallende water zien. De Vintgar Kloof ligt in de buurt van het Meer van Bled.

Berg Triglav beklimmen

Overnachten op weg naar de top van Triglav.

De naam van het park komt van de berg Triglav. Deze berg is 2.864 meter hoog en vormt het hoogste punt van Slovenië. Deze berg kun je relatief eenvoudig beklimmen, al moet je het laatste deel over rotsen klimmen, terwijl je gezekerd zit aan kabels.

Er zijn diverse routes die je het beste met een gids kunt doen. De makkelijkste route is vanaf de Krma Valley, vanwaar je in twee dagen de top bereikt. En weer terug loopt.

Je kunt ook via de North Face lopen, maar deze is veel pittiger. Je start in de Vrata Vallei en neem je diverse Via Ferrata routes. Je kunt Triglav ook bereiken via een meerdaagse huttentocht. Kenners roemen de Seven Lakes Hike, die je voert langs de zeven meren die rond Triglav liggen.

Je overnacht tijdens deze tochten in een berghut. Deze moet je zeker in de zomer vooraf regelen, anders is de accommodatie volgeboekt. Al kun je ook kamperen onderweg. Kijk maar onderweg, je ziet her en der wat tentjes.

Vogel Kabelbaan Triglav

The view to the Vogel Cable Car. ©Corno van den Berg

Een van de meest populaire excursies is de Vogel kabelbaan met uitzicht op het Meer van Bohinj. Deze brengt je naar de top van de berg, onderweg heb je een bijzonder uitzicht over de omgeving.

De top verandert in de winter in het skigebied Vogel. In de zomer kun je op de top talloze wandelingen maken of nog hoger de berg op gaan. De startplek van de kabelbaan is aan de oever van het meer in de Bohinj Vallei.

Overnachten in de omgeving van Triglav

In en rond Bohinj kun je goed overnachten als je dit natuurgebied wilt verkennen. Ik heb meerdere nachten doorgebracht in deze regio en vond het een van de mooiste van Slovenië. Hier vind je talloze kleine hotels, leuke vakantiewoningen en handige appartementen om te slapen. Dit gebied wordt wel steeds populairder, dus zorg dat je op tijd boekt.

Triglav National Park bezoeken

Zo mooi is de herfst in Triglav National Park.

De meeste mensen trekken weinig tijd uit voor een bezoek aan Triglav National Park. Wat zonde is, want het gebied heeft veel te bieden. 

Beste tijd voor Triglav

Je kunt Triglav National Park het gehele jaar bezoeken. het zijn vier totaal verschillende seizoenen. Ik ben er in het voorjaar en in het najaar geweest en zag mooie verschillen. Zo waren er in het voorjaar veel bloemen en was in de herfst de eerste sneeuw al gevallen.

In de zomer kan het bij de grote attracties erg druk worden. Waardoor wel iets van de beleving teniet wordt gedaan. Ga vroeg op pad om de meeste mensen voor te zijn. Je zult worden beloond met landschappen die je niet snel zult vergeten. 

Boek je excursie online

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Slovenië

Lees mijn Tips

alle 7 artikelen over Slovenië

Bekijk alle artikelen