Grotten van Škocjan

Bijzondere grotten met ondergrondse watervallen

De Grotten van Škocjan behoren tot de mooiste van Slovenië. De officiële naam van de druipsteengrotten is Skocjanske Jama of Skocjan Caves zoals ze ook vaak worden genoemd. Bijzonder is dat je in deze grotten diverse watervallen kunt bewonderen. Waardoor de Grotten van Škocjan extra bijzonder zijn. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Grotten van Škocjan. In dit artikel vind je ook tips voor je excursie.

Deze grotten zijn 5 kilometer lang en meer dan 200 meter diep. Je kunt de Grotten van Škocjan eenvoudig bezoeken met een rondleiding. Er zijn diverse rondleidingen om uit te kiezen. Ook is er een klein museum met veel informatie over de grotten, de geschiedenis en meer.

Volgens veel reizigers zijn het de mooiste grotten van het land. En dus de reis er naar toe meer dan waard. Ze liggen in het zuidwesten van het land, dichtbij de grens met Italië bij de stad Triëst.

De Reka rivier loopt door de grotten

Een van de watervallen in de Grotten van Škocjan.

Sinds 1986 staan de Grotten van Škocjan op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Een van de redenen is de Reka, de rivier die door de grotten stroomt. Hij stroomt door de grot, om meer dan 54 kilometer verder in de Middellandse Zee te eindigen bij Triëst.

De breedte van de rivier varieert van 8 tot 60 meter en valt in 30 kleine en enkele grotere naar beneden. De hoogste waterval is bijna 10 meter. Bijzonder is dat luchtvochtigheid hoog is in de grotten. Daarnaast zorgt het water voor grote temperatuurverschillen.

In de droge grotten is de gemiddelde temperatuur tussen de 10 en 12 graden. Maar als je langs de rivier loopt kan het zelfs 0 of 18 graden zijn. Het is dus handig een trui of jasje mee te nemen.

De rondleidingen

In de Grotten van Škocjan kun je diverse tours boeken. De ene is langer dan de andere, en is dus ook duurder. De rondleidingen starten op verschillende tijden. Het beste kun je op de website kijken voor de meest actuele tijden. Bij slecht weer, en dus kans op overstromingen, kunnen de tours worden geannuleerd.

Dieren in de Grotten van Škocjan

Het meest bijzondere dier dat in de grotten leeft is de olm, die ook wel grottenolm wordt genoemd. Dit opvallend witte dier is een soort salamander, die door het leven in de donkere grotten totaal is geëvolueerd. Vroeger werd gedacht dat deze dieren jonge draken waren.

Als je ze ziet begrijp je waarom. Maar, de kans dat je ze ziet is minimaal. Ook leven hier diverse soorten vleermuizen, die zich af en toe laten zien. Al leven de meesten in de voor toeristen niet toegankelijke delen.

Through the Underground Canyon Tour (3 km)

De Grotten van Škocjan verkennen.

De meest populaire rondleiding is de Through the Underground Canyon Tour. Bij deze excursie loop je langs de rivier met opvallend veel vergezichten. Je wandelt over diverse bruggen en hoort het water stromen. De wandelroute is ongeveer 3 kilometer lang, je doet er ongeveer 1,5 tot 2 uur over.

Following the Reka River Underground Route (2 km)

De Following the Reka River Underground Route kun je goed combineren met voorgaande tour. Daarvoor koop je een combi ticket. Ook hier loop je voornamelijk langs de Reka rivier, dat nog iets ruiger is. Deze route kan in 1 uur worden gedaan, maar ik deed er 1,5 uur over omdat ik het op mijn gemak deed.

Škocjan Education Trail (1,9 km)

Je kunt na de rondleiding een wandeling maken rond de grot. Deze is zeer de moeite waard en een heerlijke afsluiting van je excursie. Je loopt door bossen en kunt her en her de ingangen van de grotten zien. Ook kun je vanaf hier bij zonsondergang de vleermuizen uit de grotten zien komen.

De Škocjan Education Trail is de wandeling in de open lucht langs de grotten. Het is een heerlijke wandeling om het ruige landschap van de grotten te zien. Met enkele fraaie uitkijkpunten. Ik deed er een uur over, dit is inclusief foto's maken. Het vertrekpunt is bij de ingang van de grotten. De route is bewegwijzerd en dus gemakkelijk te volgen.

Het wandelpad door de Grotten van Škocjan.

Overnachten in de omgeving

Ik heb in de buurt 

Verschillen Grotten van Škocjan en Grotten van Postojna

Veel reizigers willen een grot bezoeken op hun reis naar Slovenië en twijfelen over de Grotten van Postojna (de grootste) en de Grotten van Škocjan (volgens velen de mooiste). Dit zijn de overeenkomsten en verschillen, de keuze is aan jou. Ik heb beiden bezocht en had ze geen van beiden willen missen.

- De Grotten van Postojna zijn veel groter dan de Grotten van Škocjan, maar het deel waar de rondleidingen zijn is ongeveer even groot.

- De Grotten van Škocjan hebben een ondergrondse rivier en watervallen. Bij Postojna heb je dit niet.

- In de Grotten van Postojna kun je met een treintje door de grot rijden en dan te voet een wandeling door diverse grotkamers maken.

- In de Grotten van Postojna mag je met een hond (aan de lijn) naar binnen, bij Škocjan niet.

- In de Grotten van Postojna mag je foto's maken, in de Grotten van Škocjan niet.

- Bij Postojna kun je de olm zien, de unieke witte salamander die in de diepte leeft. Dit kan in het speciale Vivarium.

Zie mijn tips voor de Grotten van Postojna

Grotten van Škocjan bezoeken

Je kunt de Grotten van Škocjan het gehele jaar bezoeken. Er zijn dagelijks tours. Bij de grotten is voldoende gratis gelegenheid om te parkeren. Tickets kun je bij de entree kopen, maar ook online. Zodat je zeker bent van een plekje op de rondleiding.

Boek je excursie online

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Slovenië

Lees mijn Tips

alle 7 artikelen over Slovenië

Bekijk alle artikelen