blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Meer van Bohinj

Fraai meer in de bergen van Slovenië

Het Meer van Bohinj is een van de mooiste meren in Slovenië. Het ligt in de vallei van Bohinj en kan op diverse manieren worden bezocht. Het is 4,5 km lang en 1 km breed, waardoor dit het grootste meer van het land is. Je vindt er veel mooie plekken om te bezoeken, de meeste liggen rond het meer of de directe omgeving. Dit zijn de bezienswaardigheden van het Meer van Bohinj.

Het meer ligt in het Triglav National Park. Het is tevens het vertrekpunt voor de wandeling naar de Savica waterval, die uitmondt in het Meer van Bohinj. Ook de Sava Bohinjska rivier mondt uit in het meer. Het meer ligt bij de plaats Jessenice en is in elk seizoen fraai.

De kerk

De kerk in winter.

Als je aan komt rijden zie je de kerk aan de rechterkant. De Johannes de Doper kerk ligt bij het oostelijke puntje van het meer. De kerk is meer dan 700 jaar oud, net als een deel van de stenen brug. Hij is gebouwd in Romeinse stijl, al zie je ook gotische elementen. Je kunt de kerk bezoeken, binnenin vind je fresco's. Ook is er een in hout uitgesneden hoofd van Johannes de Doper uit 1380. Vlak voor het kerkje heb je een heel klein strandje, waar je goed even kunt zitten.

Savica Waterval

De Savica Waterval.

De meest populaire excursie is de wandeling naar de Savica waterval. De bron van het Meer van Bohinj is Savica Slap, of Savica waterval. Deze waterval is 78 meter hoog en met name na regen zeer imposant. In de zomer is hij iets kleiner, maar nog steeds mooi.

Er is een wandelroute naar de waterval, waarbij je onderweg diverse uitkijkpunten hebt. Neem de tijd voor deze hike, het is het waard. Je vindt de wandelroute aan het einde van het Meer van Bohinj. De wandelroute is 1,6 kilometer lang een eenvoudig te doen.

Vogel berg met kabelbaan

The view to the Vogel Cable Car. ©Corno van den Berg

Naast het Meer van Bohinj ligt de steile berg Vogel. Via de kabelbaan kun je de berg op, met een fijn uitzicht over het meer en de omgeving. Op de top kun je goed wandelen met wisselend zicht op het meer. Ook is er nog een stoeltjeslift om nog hoger te gaan. Je ziet de bordjes naar de kabelbaan vanzelf als je het meer bezoekt.

De gems op de steen: Zlatorog

De gietijzeren gems op een steen is overbekend en zie je vanzelf. Er zit een legende aan dit dier vast, dat lokaal Zlatorog wordt genoemd. Volgens de legende heeft het dier gouden hoorns, zoals je ook op het beeld kunt zien. Maar het goud trekt jagers aan. Een schot hagel verwondt Zlatorog erg, en hij bloedt ernstig.

Op de plek van het bloed begint direct een alpenroos te bloeien. Zlatorog eet de bloem op en wordt onsterfelijk. De jager wordt verblind door de gouden hoorns en valt in een ravijn. Het dier is teleurgesteld in de mens en leeft nu teruggetrokken in de bossen rond het Meer van Bohinj. Misschien kom je hem wel tegen.

Mostnica Kloof

De olifant in de Mostnica Gorge.

De Mostnica Kloof is relatief onbekend. Deze kloof ligt op zo'n 8 kilometer van het Meer van Bohinj, voorbij het plaatsje Stara Fuzina. Er loopt een wandelroute door de kloof. Het meest bekend is de Elephant Rock (olifantenrots), je ziet vanzelf waarom.

Het pad voert langs de rivier, waarbij je tevens diverse potholes ziet. Je kunt hetzelfde pad terug lopen, maar ook via de overkant terug wandelen. Er is een brug om je over de rivier te brengen.

Overnachten bij het Meer van Bohinj

Ik heb meerdere nachten doorgebracht bij het meer. Zodat ik genoeg tijd had om alle attracties te bekijken en om te wandelen. Er zijn veel knusse hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Zorg wel dat je op tijd boekt, dit gebied wordt steeds populairder.  

Wandelroutes

Wandelen langs het Meer van Bohinj in Slovenië.

Je vindt hier diverse wandelpaden, van makkelijke tot moeilijke wandelroutes. De meest populaire wandeling is de Bohinj Lake Trail van 11,1 km. Deze wandeling loopt helemaal rond het meer, waarbij je voornamelijk de oever volgt. Je kunt deze wandeling eenvoudig verlengen met de wandeling naar de Savica waterval. Je ziet de bordjes onderweg. Het hoogteverschil van de wandeling is 160 meter.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Zwemmen in het meer

Een zwempartij in het Meer van Bohinj in het noorden van Slovenië. ©Corno van den Berg

In de zomer kun je diverse mensen een duik in het meer zien nemen. Het water is fris, maar verwarmt door de zon wel op. Met name het achterste deel is populair. De omgeving is fraai, waardoor deze zwempartij extra leuk wordt. 

Kamperen

Langs het meer liggen diverse campings. Ze hebben diverse plekken aan het water, al zijn deze natuurlijk wel het meest populair. De meest bekende zijn Camping Bohinj en Camping Danica Bohinj.

Meer van Bohinj bezoeken

Het Meer van Bohinj in de herfst. ©Corno van den Berg

Je kunt dit meer het gehele jaar door bezoeken. Ik ben er zowel in het voorjaar als najaar geweest. De sfeer is dan heel anders, waarbij met name de verkleurde bladeren in de herfst erg mooi zijn.

In het hoogseizoen en de weekenden kan het druk worden, waardoor de relaxte sfeer wel wat afneemt. Het beste kun je dan vroeg op de dag op pad gaan. Of juist aan het einde van de dag. Ook dan is het veel rustiger. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Slovenië

Lees mijn Tips

alle 7 artikelen over Slovenië

Bekijk alle artikelen