Grotten van Postojna

Grootste grotten van Slovenië

De Grotten van Postojna behoren tot de hoogtepunten van Slovenië. In het land vind je talloze grotten, maar de Postojna Caves zijn de grootste in het land. Ze zijn uitgesleten door de Pivka rivier. Je vindt hier 12 verschillende grotten met zo'n 24 kilometer aan gangen. Een deel ervan is open voor toeristen. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Grotten van Postojna.

Al in de 13e eeuw werden de grotten ontdekt, waarna ze uitgebreid werden beschreven in de 17e eeuw door een lokale wetenschapper. Maar ze werden pas echt bekend in 1818 door een plaatselijke bewoner. Hij moest een bezoek van de Oostenrijkse keizer Frans I voorbereiden.

De man moest bijvoorbeeld op diverse plekken lampen ophangen. Hij ontdekte bij zijn onderzoek een andere grot. In 1819 ging de grot al open voor het publiek, waardoor dit een van de oudste grotten is die voor toeristen is opengesteld.

De trein voor toeristen

Al in 1872 werd de rails aangelegd voor een treintje, zodat toeristen eenvoudig de grot konden bezoeken. Daarmee is dit de oudste trein in een grot ter wereld. Tegenwoordig is het een beetje suffige toeristentrein. Maar het blijft een goede manier om veel van de grot te zien merkte ik.

Het treintje rijdt 3,5 kilometer door de grot, waarna je nog te voet 1,5 kilometer kunt lopen. Om daarna met het treintje weer terug te gaan. Het treintje rijdt door enkele van de meest bijzondere onderdelen, al is de wandeling ook zeer de moeite waard.

Het treintje door de Grotten van Postojna.

Spaghetti Hall

Tijdens je bezoek wandel je door fraaie kamers met veel druipstenen. Deze hebben namen gekregen als de Spaghetti Kamer, waar stalactieten in slierten van het plafond lijken te vallen. Via een wandelpad loop je door deze immense grot, die fraai met wit licht wordt uitgelicht.  

De schoonheid van de Grotten van Postojna.

White Hall

De Witte Hal is inderdaad opvallend wit van kleur door de vele stalactieten en stalagmieten. Dit zijn druipsteenkegels die zich door de eeuwen heen vormen op de grond. De meest bekende wordt Brilliant genoemd, deze is 5 meter hoog en zeer imposant. Het wandelpad loopt vlak naast deze beroemde stalagmiet.

Concert Hall

Olm: Prehistorisch dier in de grotten

Een olm in de Grotten van Postojna.

De olm (Latijnse naam: Proteus anguinus) is een uniek dier dat leeft in grotten langs de Adriatische kust. In de Grotten van Postojna kun je deze wonderlijke dieren zien in een speciale expositieruimte die Vivarium wordt genoemd. Waar je ook van alles leren over deze dieren die altijd in het donker leven en zich volledig hebben aangepast.

Ze leven op de bodem van de grotten, maar kunnen ook goed zwemmen. In het verleden werd gedacht dat deze salamanders in feite draken babies waren. Als je ze ziet begrijp je wel waarom. Als je van dieren houdt is dit een verplicht nummer. Let op, je moet wel een apart entreebewijs voor het Vivarium kopen.

De drukte vermijden

De Grotten van Postojna zijn erg populair. Dit betekent dat het hier erg druk kan worden. En dat rondleidingen wel met groepen van 40 mensen of meer worden gegeven. Waarbij ik me vaak erger aan mensen. De gids vraagt expliciet of mensen de rotsen niet aan willen raken, maar toch zijn er mensen die overal aan zitten. En dat terwijl de gids uitlegt dat onze vingers bacteriën hebben die de rotsen vernielen. Gelukkig is meer eenvierde van alle Postojna grotten open voor de mens.

Het beste kun je de schoolvakanties en weekenden vermijden. Als dit niet lukt neem dan een rondleiding voeg op de dag. Zodat je de meeste andere bezoekers voor bent. In de omgeving van de grotten liggen nog meer attracties, dus neem de tijd voor dit deel van Slovenië.

Grotten van Postojna bezoeken

De temperatuur in de grotten is rond de 10 graden. Ook op een warme zomerdag, dus neem goede kleding mee. Je krijgt een zaklamp tijdens de tour, zodat je ook zelf tijdens je wandeling alles goed kunt bekijken.

De Grotten van Postojna liggen in het zuidwesten van Slovenië bij het plaatsje Postojna. De grotten vind je op ruim 50 kilometer van de hoofdstad Ljubljana. 

Combitickets met Vivarium en Kasteel van Predjama

Als je ook de dieren die in de grotten leven wil zien en bijvoorbeeld ook het Kasteel van Predjama kun je het beste een combiticket kopen. Dat is een stuk goedkoper. Deze kun je online aanschaffen, zodat je verzekerd bent van een plekje.

Boek een excursie

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Slovenië

Lees mijn Tips

alle 7 artikelen over Slovenië

Bekijk alle artikelen