blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Soča Rivier

Opvallend blauwe rivier in Slovenië

De Soča Rivier is verreweg de mooiste rivier in Slovenië. Het water is vaak opvallend groen of blauw door de vele mineralen, terwijl de rotsen opvallend wit zijn in de omliggende Soča. Het is een goede rivier om te wandelen, raften en andere watersporten te doen. De Soča Rivier stroomt bij Bovec in het bekende Triglav National Park, het enige nationaal park in het land. Dit zijn de bezienswaardigheden voor de Soča Rivier. Ook heb ik mijn beste tips om te wandelen verzameld, met de mooiste wandelroutes. Met ook de leukste excursies en tours om te doen.

Veel reizigers vinden de natuur de meest belangrijke attractie van Slovenië. En de Soča Rivier is dan wel de parel. De rivier worstelt zich door de ruige, rotsachtige omgeving. Je ziet er kleine watervallen, stroomversnellingen en dat alles in een bosachtige omgeving met bergen eromheen. Waar je diverse watervallen kunt bezoeken.

Soča Rivier eindigt in Italië

Deze rivier begint in de bergen en eindigt in Italië, in het natuurgebied Nature Reserve of the Isonzo Mouth bij het plaatsje Monfalcone. Maar het mooiste deel ligt in de bergen van Slovenië. En dan met name de kloven, waar hij door heen stroomt. Ik was echt onder de indruk van de Soča Vallei waar de rivier in ligt.

Great Soča Gorge

De Great Canyon van Soča.

De naam Great Soča Gorge zegt het al een beetje. Dit deel van de Soča kloof is zo'n 750 meter lang, maar slechts een paar meter breed. Waardoor het water zich hier door de rotsen wringt. Met talloze kleine watervallen tot gevolg.

De Great Soča Gorge is het beste te bereiken vanuit Bovec via de weg van Bovec naar Vršič. Na zo'n 11 kilometer zie je borden met Lepena Valley. Volg deze tot de parkeerplaats. Volg het wandelpad door het bos. Dat brengt je bij diverse uitkijkpunten. Hou er rekening mee dat het hier glad kan zijn bij nat weer. 

Small Soča Gorge

De Small Soča Gorge is smal, maar zeker niet minder mooi. Deze kloof is slechts 100 meter lang, maar zeer fotogeniek. De kloof is tot meter diep en op het smalste punt maar 1 meter breed. Je mag hier niet het water op, omdat het te gevaarlijk is.

Je kunt de Small Soča Gorge eenvoudig bezoeken. Er is een parkeerplaats op de weg van Bovec naar Vršič. Neem de afslag naar Vrsnik en Vas na Skali en je ziet de parking vanzelf. Ook doe je de Small Soča Gorge aan als je Soča Trail loopt.

Zo mooi is de Soča rivier.

Soča Trail (28,4 km)

De beroemde Soča Trail loopt van de bron in het Triglav National Park langs de Soča Rivier naar het plaatjes Bovec. Wandelaars zijn erg onder de indruk van deze opvallend makkelijke wandeling. Tijdens deze wandelroute daal je in totaal 455 meter af, zonder serieus te hoeven klimmen.

De tocht is in 8.30 uur te doen. Wat goed in een dag, maar ook in twee kan. De tocht is onderdeel van de 640 kilometer lange Alpe-Adria-Trail, die door Oostenrijk, Italië en Slovenië loopt.

Al kun je natuurlijk ook een deel van de Soča Trail lopen. Het meest populair is van de Great Soča Gorge naar Bovec. Hou er wel rekening mee dat dit een populair gedeelte van de route is. Ga dus vroeg op pad, zodat je de meeste andere wandelaars voor bent.

Canyoning

Deze regio is perfect voor canyoning, oftewel springen, glijden en zwemmen door een rivier. Deze activiteit staat bol van de adrenaline en is erg leuk om te doen. Met een gids en een wetsuit ga je op pad. Je klautert en klimt over rotsen, glijdt door het water en geniet van de omgeving.

Dit is de manier om de Soča Vallei optimaal te beleven. En om het water op een andere manier te zien. En ook echt te voelen. Een van de beste plekken om canyoning te doen is in de Sušec, een zijrivier die uitmondt in de Soča.

Twee andere goede zijrivieren in de buurt zijn Fratarica, Predelica en Globoški Potok. Ook hier worden canyoning tochten aangeboden. Check vooraf de zwaarte van de tocht, er zijn eenvoudige tot moeilijke tours. Kies diegene die het beste bij je past.

Meer informatie: soca-valley.com/canyoning

Rafting

De Soča Rivier is perfect om te raften. Een excursie duurt zo'n twee tot drie uur. Dat is inclusief vervoer, instructies en kleding uitzoeken. De meest populaire route op de rivier is zo'n 10 kilometer lang.

De tocht is niet extreem lastig, dus hij is ook geschikt voor beginners. Je vindt hier Class II, Class III en Class III+, dus uitdagend, maar te doen. Al kun je er altijd uitvallen natuurlijk, zeker met de vele rotsen in het water. Maar bij raften hoort eigenlijk wel een nat pak, toch?

Meer informatie: soca-valley.com/rafting

Kajakken

Als je van avontuur houdt en graag zelf bezig wilt zijn is kajakken een goede keuze. Veel kajakkers hebben de Soča Rivier op hun verlanglijstje staan. Al zijn er ook zijrivieren die zeer geschikt zijn voor deze watersport, waaronder de beroemde Koritnica Rivier. Ook omliggende meren als Most na Soči en Tribaljsko Jezero.

Je vindt hier opvallend veel verschillende zwaartes; van beginners tot zeer ervaren kajakkers. Je hebt een vergunning nodig om op deze wateren te mogen varen. Deze kun je online kopen.

Meer informatie: soca-valley.com/kayak

Zwemmen in de Soča Rivier

Op diverse plaatsen kun je zwemmen in de rivier. Het water is koud, zelfs in de zomer. In het voorjaar is het 7 graden, in de zomer slechts 14 graden. Maar het kan wel verfrissend zijn na een lange dag wandelen in de zon in de zomer. Vanaf het stadje Bovec wordt de stroming minder en kun je veilig zwemmen. De beste plekken zijn tussen Kobarid en Tolmin.

Je hebt genoeg plekken waar je het water in kan. Meestal zie je al anderen in de rivier, maar je kunt ook zelf een plek zoeken. Let wel op de stroming, die met name in het midden van de rivier sterk kan zijn.

Een van de mooiste plekken is de hangende brug bij Magnetic Rock, net buiten het plaatsje Kal-Koritnica. Hier kun je je auto parkeren en dan is het 10 minuten lopen langs de rivier. Ook waar de Soča en Tolmin Rivier samen komen is een goede plek. Net als bij Klinar, waar diverse diepere gedeeltes rond rotsen liggen waar je goed kunt zwemmen.

Boka waterval

De Boka waterval bij de Soča rivier.

De Boka Waterval is maar liefst 144 meter hoog. Slap Boka, zoals hij in het Sloveens heet, ligt vlakbij het dorp Zaga op een kilometer van de Soča rivier. Je kunt hem goed bezoeken, al zie je hem al vanaf de weg. Er is een wandelroute van slechts 15 minuten naar een uitkijkpunt.

Je kunt verder door lopen naar een ander uitkijkpunt. Deze wandeling duurt 45 minuten en dan kom je bij een uitkijkpunt over de waterval. De wandelroute is populair in de weekenden en in hoogzomer. Ga dus vroeg op pad om de anderen voor te zijn. 

Napoleon’s Brug (Kobarid)

De Napolen's Bridge bij Kobarid is een stop waard. De Soča rivier is hier opvallend smal, vandaar dat hier de fraaie brug is gebouwd. De oude brug stamt uit 1750 en Napoleons troepen liepen er ooit overheen, vandaar de naam. In de Eerste Wereldoorlog werd hij opgeblazen, maar weer opgebouwd.

Kozjak Waterval

De fraaie Kozjak waterval.

De Kozjak Waterval (officiële naam is Slap Kozjak) ligt op 200 meter van de Soča Rivier. Hier stort de Kozjak rivier zich naar beneden om te eindigen in de Soča. De waterval is maar 15 meter hoog, maar ligt fraai. Sterker nog, veel mensen vindt dit een van de mooiste van heel Slovenië. Hij ligt midden in een kloof en is via een houten wandelpad bereikbaar. Je kunt je auto parkeren bij de parkeerplaats op de weg naar het plaatsje Drežnica.

Overnachten bij de Soča Rivier

Om dit gebied goed te kunnen verkennen heb je meerdere dagen nodig merkte ik. Dus bleef ik slapen op meerdere locaties. Er zijn niet al te veel hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je online kunt boeken. Wees er dus op tijd bij, dit gebied is het absoluut waard.

Bron van de Soča Rivier

Je kunt de bron van de Soča River bezoeken. Hier zie je het blauwe water uit de rotsen komen. Je moet daarvoor de weg van Bovec naar Vršič volgen. Bij de afslag naar Vršič is er een wandelroute van 15 minuten naar de bron. Het laatste deel is steil, waarbij je via touwen omhoog moet. Maar het is de moeite waard.

Tolmin Gorges

De Tolmin kloof behoort tot de mooiste attracties van de Soča Vallei. Je vindt deze kloof net buiten het plaatsje Tolmin in het zuiden van de rivier. Deze wordt vaak overgeslagen, maar dat is zonde. In de kloof vind je talloze plekken met fraaie namen als Bear’s Head Rock, the Devil’s Bridge en Dante’s Cave.

Boek je excursie online

Soča Rivier bezoeken

De Soča Rivier in Slovenië.

De rivier kun je via de weg 203 van Tolmin naar Kobarid, Zaga, Bovec naar Kal Koritna volgen. Vandaar neem je weg 206 het nationaal park in. Waar je dus de Great Soča Gorge aan kunt doen bijvoorbeeld en de bron van de rivier kunt zien.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Slovenië

Lees mijn Tips

alle 7 artikelen over Slovenië

Bekijk alle artikelen