Waarom moet ik hier heen?

Het Meer van Bled in Slovenië is een smaragdgroen meer. Naast het meer vind je op 130 meter hoogte het kasteel van Bled. Het eiland is wereldberoemd.  Het meer wordt omringd door machtige bergen.

Het meer van Bled behoort tot de absolute trekpleisters van Slovenië. En ja, het is net een ansichtkaart, zelfs in slecht weer. Het meer is maar liefst 2.120 m lang en 1.380 m breed en heeft een maximale diepte van 30,6 m. Het wordt omringd door heuvels en de Julische Alpen. Het Kasteel van Bled en het eiland met de kerk maken het sprookje af.

Bezienswaardigheden van Bled

Kasteel van Bled

Het Kasteel van Bled in de herfst.
Het Kasteel van Bled in de herfst. Corno van den Berg

Het Kasteel van Bled is het oudste kasteel van Slovenië. Je kunt relatief eenvoudig zelf de heuvel op wandelen en van het uitzicht genieten. Het kasteel is altijd mooi, zoals in het voorjaar als de bloemen bloeien. Maar vooral in de herfst als de bladeren van de bomen kleuren. En vanaf de top heb je een mooi uitzicht over het meer. Met name in de vroege ochtend. Alsook als de zon onder gaat.

Bezoek het eiland met de kerk

Het beroemde eiland in het meer van Bled.
Het beroemde eiland in het meer van Bled. Corno van den Berg

In het meer van Bled ligt een klein eiland met daarop de Maria Hemelvaartskerk, of ‘Cerkev Marijinega vnebovzetja’ in het Sloveens. Deze stamt uit de 9de eeuw. Het interieur omvat onder meer fresco’s en een gouden altaar. Ook kun je hier een wens doen bij de wensklok.

Wandel rond het meer van Bled

Het beroemde Lake Bled in Slovenië.
Het beroemde Lake Bled in Slovenië. Corno van den Berg

Je kunt via een wandelpad rond het meer lopen, dat kost je iets meer dan een uur (met fotostops). Het is de beste manier om het eiland en de bergen op talloze manieren zien. Maar je kunt ook eenvoudig het beroemde kasteel op de berg bezoeken. Wie hier vroeg in de ochtend gaat rond lopen, ziet geregeld mist over het water glijden. Met name voor foto’s en video’s is dit extra mooi. Daarom is dit de beste tijd om een boot te huren.

Maak een boottocht op het meer van Bled

Motorboten zijn verboden op Lake Bled.
Motorboten zijn verboden op Lake Bled. Corno van den Berg

Een tocht met een boot over het meer is de meest populaire bezigheid in Bled. Daarnaast kun je met de boot het eilandje in het meer aan doen. Wat bijzonder is, want dit kan alleen op menskracht. Motorboten zijn namelijk verboden op het meer. Dus kun je met een traditionele boot op je gemak het meer verkennen.

Vintgarkloof

De Vintgar-kloof.
De Vintgar-kloof. Glenna Barlow

De Vintgarkloof ligt ten noorden van Bled. Hier stroomt de Radovna-rivier tussen de steile hellingen door over een lengte van 1,6 km. Er zijn wandelpaden van hout aangelegd door de steile kloof met helder water. Het is zeer de moeite waard om hier te wandelen.

Pokljuška soteska

Pokljuška soteska (ook wel de Ribščice kloof genoemd) is een 1,5 kilometer lange kloof die ten noordwesten van het meer van Bled ligt. Ook dit is een heerlijk wandelgebied, waarbij je tussen de rotsen loopt. Met wisselende uitzichten tot gevolg.

Corno’s reistips:

Het Meer van Bled kun je vrijwel het hele jaar bezoeken. Hierbij een aantal handige tips om je trip te plannen.

Bekijk de video van Bled in Slovenië:

Beste video Meer van Bled

Beste tijd voor Bled:

Er is geen beste tijd voor het Meer van Bled. In de winter is het hier prachtig, met sneeuw op de omliggende bergen. In het voorjaar ontluiken de bomen, terwijl in de zomer alles groen is. In de herfst kleuren de bladeren bruin en dit geeft alles een geheel andere dimensie.

Bijzonder is dat het meer vol vis zit, waaronder snoek, snoekbaars en opvallend grote karpers. Bij een van de boothuizen vind je informatie over de diverse soorten vis. Buiten het hoogseizoen kun je dan ook vissers zien die hier op de roofvissen jagen met hun hengel.

Let op!

In de zomer kan het hier erg warm en druk worden. Zeker in de weekenden als er veel dagjesmensen naar het meer komen. Een tijd die vaak wordt vergeten is de herfst. Dan is het hier opvallend rustig met mensen, maar zijn de bladeren van de bomen verkleurd met geel en rood. Een machtig mooi gezicht.

Bekijk ook mijn reisverhalen:

Ik ben zelf meerdere keren naar Slovenië geweest; een keer in het voorjaar en een keer in de herfst. En beide keren ben ik bij Bled geweest. Hieronder vind je mijn reisverhalen:

Hoogtepunten van Slovenië

Op ontdekking in één van de parels van Europa.

Reisverhaal

Slovenië, ik had er vooraf niet echt een beeld bij. En wilde dat zo houden. Dus geen voorbereiding op internet, geen Lonely Planet, maar een vlucht van nog geen twee uur, een auto ter plekke en tientallen tips van lezers van Droomplekken.nl.


De herfstkleuren van Slovenië

Op zoek naar de Indian Summer in Europa

Reisverhaal

Toen ik een aantal jaren geleden in Slovenië was viel me op hoe groen het land is. In een landschap waar de machtige uitlopers van de Alpen heersen. Ditmaal ga ik terug om te zien hoe hier de herfst er uit ziet. En hoe de winter aan de deur klopt. En...