blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Meer van Bled

Beroemd meer vanwege het eiland met kerk en de omliggende bergen in Slovenië

Het meer van Bled behoort tot de absolute trekpleisters van Slovenië. En ja, het is net een ansichtkaart, zelfs bij slecht weer. Het meer is maar liefst 2.120 m lang en 1.380 m breed en heeft een maximale diepte van 30,6 m. Lake Bled wordt omringd door heuvels en de Julische Alpen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Bled.

Lake Bled is een opvallend fraai smaragdgroen meer. Naast het meer vind je op 130 meter hoogte het kasteel van Bled. Het eiland is wereldberoemd. Daarnaast wordt het meer wordt omringd door machtige bergen, die je goed te voet kunt verkennen.

In dit artikel vind je de beste tips voor je bezoek, met bijvoorbeeld attracties, excursies en meer. Waardoor je het optimale uit je trip kunt halen.

Kasteel van Bled

Zo ziet het Kasteel van Bled er in de herfst uit. ©Corno van den Berg

Het Kasteel van Bled is het oudste kasteel van Slovenië. Je kunt relatief eenvoudig zelf de heuvel op wandelen en van het uitzicht genieten. Het kasteel is altijd mooi, zoals in het voorjaar als de bloemen bloeien. Maar vooral in de herfst als de bladeren van de bomen kleuren.

En vanaf de top heb je een mooi uitzicht over het meer. Met name in de vroege ochtend, alsook als de zon onder gaat. Doordat dan het licht over omliggende bergen valt. Hoewel het hier ook vaak bewolkt is.

Het eiland met de kerk

Het beroemde eiland in het meer van Bled. ©Corno van den Berg

In het meer van Bled ligt een klein eiland met daarop de Maria Hemelvaartskerk, of Cerkev Marijinega vnebovzetja in het Sloveens. Deze stamt uit de 9de eeuw. Het interieur omvat onder meer fresco’s en een gouden altaar. Ook kun je hier een wens doen bij de wensklok. Het eiland is klein en erg populair, plan dus je bezoek goed.

Hou er rekening mee dat je niet met zwemkleding het eiland op mag. En dus ook niet de kerk mag bezoeken. Neem dus ook andere bedekkende kleding mee om gedoe te voorkomen.

Wandelen rond het meer van Bled

Het beroemde Lake Bled in Slovenië. ©Corno van den Berg

Je kunt via een wandelpad rond het meer lopen, dat kost je iets meer dan een uur (dit is inclusief enkele fotostops). Het is de beste manier om het eiland en de bergen op talloze manieren zien. Maar je kunt ook eenvoudig het beroemde kasteel op de berg bezoeken.

Wie hier vroeg in de ochtend gaat rond lopen, ziet geregeld mist over het water glijden. Met name voor foto’s en video’s is dit extra mooi. Daarom is dit de beste tijd om een boot te huren.

Boottocht op het meer van Bled

Een tocht met een boot over het meer is de meest populaire bezigheid in Bled. Daarnaast kun je met de boot het eilandje in het meer aan doen. Wat bijzonder is, want dit kan alleen op menskracht. Motorboten zijn namelijk verboden op het meer. Dus kun je met een traditionele boot op je gemak het meer verkennen. Daarnaast levert het goede fotomomenten op.

Motorboten zijn verboden op Lake Bled. ©Corno van den Berg

Zelf een boot of SUP huren

Je kunt ook een roeiboot huren of een Stand Up Paddle (SUP). Zodat je zelf op pad kunt en je eigen programma kunt maken. Dit is handig als je de tijd wilt nemen. Of juist even snel heen en weer wilt naar het eiland bijvoorbeeld.

Overnachten bij het Meer van Bled

Ik heb meerdere nachten bij het meer geslapen om alle attracties te bekijken. Er is een groot aantal hotels te vinden. Maar ook zijn er hostels, campings, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zodat je nog veel keuze hebt. Als je langer wacht gaan de prijzen vaak ook omhoog. 

Wandelen naar Mala Osojnica voor het mooiste uitzicht

Mala Osojnica is een beroemde plek voor fotografen. En je hebt hier een heerlijk uitzicht over het meer, het eiland en de bergen erachter. Het is een korte wandeling, al moet je wel even pittig klimmen. De beloning is een heerlijk uitzicht over het meer van Bled. In het bijzonder in de vroege ochtend. Dan ligt er vaak nog mist over het meer. Maar ook zonder mist is het fraai.

De wandeling start aan de westkant van het meer. Bij een bankje is een klein bordje met Mala Osojnica. Je wandelt door het bos omhoog, totdat je bij een open plek komt. En je zult het uitzicht herkennen van de foto’s die je op internet kunt vinden over Lake Bled. Er is nog een reden; je ontwijkt tijdens de wandeling veel toeristen.

Vintgarkloof

De Vintgarkloof bij het Meer van Bled.

De Vintgarkloof ligt ten noorden van Bled. Hier stroomt de Radovna-rivier tussen de steile hellingen door over een lengte van 1,6 km. Er zijn wandelpaden van hout aangelegd door de steile kloof met helder water. Het is zeer de moeite waard om hier te wandelen.

Pokljuška soteska

Pokljuška soteska (ook wel de Ribščice kloof genoemd) is een 1,5 kilometer lange kloof die ten noordwesten van het meer van Bled ligt. Ook dit is een heerlijk wandelgebied, waarbij je tussen de rotsen loopt. Met wisselende uitzichten tot gevolg.

De vele soorten vis in het meer

Bijzonder is dat het meer vol vis zit, waaronder snoek, snoekbaars en opvallend grote karpers. Bij een van de boothuizen vind je informatie over de diverse soorten vis. Buiten het hoogseizoen kun je dan ook vissers zien die hier op de roofvissen jagen met hun hengel. 

Beste tijd voor Bled

Voorjaar

Er is geen beste tijd voor het Meer van Bled. In het voorjaar ontluiken de bomen en kun je hier opvallend veel bloemen zien. Ook zie je dan veel vissers langs de kant staan, die geregeld wat vangen zag ik.

Zomer

In de zomer is alles opvallend groen. Wel is het erg druk en kan het erg warm worden. De beste tijd om het meer te bezoeken is vroeg in de ochtend, dan is het nog sereen. Zorg ook dat je dan als eerste een bootje huurt.

Najaar

In de herfst kleuren de bladeren bruin. Dit geeft alles een geheel andere dimensie merkte ik. Wat je ook wel kunt zien aan sommige foto's op deze pagina. Het is dan ook rustiger, wat deze plek ten goede komt.

Winter

Ook in de winter is het hier prachtig, er ligt dan vaak sneeuw op de omliggende bergen. Het is de favoriete tijd van veel fotografen. Ook is het dan een stuk rustiger met toeristen, wel is het veel frisser. Zorg dus voor goede kleding. 

Zo vermijd je de vele toeristen

In de zomer kan het hier erg warm en druk worden. Zeker in de weekenden als er veel dagjesmensen naar het meer komen. Vermijd de weekenden en schoolvakanties. Als dit niet mogelijk is, ga dan vroeg op de dag. Of als de zon onder gaat. Wanneer je de magie van Lake Bled kunt zien.

Een periode die vaak wordt vergeten is de herfst. Dan is het hier opvallend rustig met mensen, maar zijn de bladeren van de bomen verkleurd met geel en rood. Een machtig mooi gezicht.

alle 7 artikelen over Slovenië

Bekijk alle artikelen