Gran Canaria

Vulkanisch eiland dat populair is bij zonaanbidders en wandelaars

Gran Canaria is een van de meest bekende Canarische Eilanden in Spanje. Naast veel bezienswaardigheden heeft het eiland een heerlijk klimaat, fijne stranden, beroemde duinen en een uitgedoofde vulkaan in het midden. Mede door de lekkere keuken is het een ideale plek voor een vakantie. Terwijl je langs de kust vrij eenvoudig dolfijnen en grienden kunt spotten. En met wat geluk zelfs een zeeschildpad. In dit artikel vind je ook de leukste excursies om te maken.

Volgens velen is Gran Canaria zon, zee en strand. Maar wie iets verder kijkt ziet het ruige binnenland. Waar je perfect kunt wandelen. Terwijl in het zuiden gezellige dorpjes te vinden zijn. En in het noorden de steilste bergen van het eiland. En een weg die zeer de moeite waard is.

Sterker nog, Gran Canaria behoort tot de meest diverse van de Canarische Eilanden. Dat je zelf eenvoudig kunt ontdekken. Ik heb de mooiste bezienswaardigheden van Gran Canaria verzameld. Met ook enkele leuke excursies om te doen.

Maspalomas

Maspalomas is misschien wel het bekendste stadje van Gran Canaria. Naast veel grote hotels vind je hier veel restaurants en winkels. Maar het meest bijzondere is Playa del Inglés, het strand van Las Maspalomas. Dat eigenlijk een uitloper is van de duinen. En dus wit, of eigenlijk geel zand, heeft.

Duinen van Maspalomas

De duinen van Maspalomas. ©Corno van den Berg

De duinen van Maspalomas zijn een wonderlijk stuk natuur in het dichtbevolkte zuiden van Gran Canaria. Het is een beschermd natuurgebied, dat ongeveer vijf vierkante kilometer groot is. Je kunt hier opvallend goed wandelen, er zijn meerdere wandelroutes.
Lees mijn artikel over de Duinen van Maspalomas

Vuurtoren van Maspalomas

De vuurtoren van Maspalomas is 56 meter hoog en staat op het meest zuidelijk gelegen puntje van Gran Canaria. Hij zorgde in het verleden als oriëntatiepunt voor schepen. De vuurtoren ligt op de grens van de stad en de beroemde duinen. Het is een ideaal vertrekpunt voor een wandeling door de duinen.

Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria wordt vaak afgekort tot Las Palmas. Het is de hoofdstad van het eiland Gran Canaria. Hij ligt in het noorden van het Gran Canaria. Omdat de luchthaven ver buiten de stad ligt wordt hij vaak overgeslagen. Wat onterecht is. Het is groot en dus moet je een keuze maken wat je wilt zien. Waarbij de wijk Vegueta een goede keuze is. Net als het Playa de Las Canteras.

Mercado Vegueta in Las Palmas

Fruit in Mercado de Vegueta. ©Corno van den Berg

De wijk Vegueta is een van de oudste in Las Palmas. Waar je onder meer de Mercado Vegueta hebt, de markt van Vegueta. Dit is een heerlijke plek om rond te lopen. En om bijvoorbeeld talloze soorten fruit te proeven, met diverse bij ons onbekende mixsoorten.

Overnachten op Gran Canaria

Ik heb een rondreis over het eiland gemaakt, waarbij ik op verschillende locaties heb geslapen. Er zijn talloze kleine hotels, maar ook luxe villa's, goedkope hostels en handige appartementen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zodat je niet mis grijpt.
Bekijk de leukste accommodaties

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Playa de Las Canteras

Playa de Las Canteras in Las Palmas. ©Corno van den Berg

Het strand Playa de Las Canteras is het beste stadsstrand van Las Palmas. Het is maar liefst twee kilometer lang en heeft goudgeel zand. Dit is zo’n heerlijk strand waar altijd wel wat gebeurd. Jongeren komen hier volleybal spelen, anderen joggen en veel mensen lopen het hele strand af als een soort workout. 

Het is misschien wel meest ondergewaardeerde strand van Gran Canaria. Je kunt hier natuurlijk relaxen in het zand. Maar ook goed eten en drinken op de boulevard. En mensen kijken hier is dus leuk.

Puerto de Mogan

De straatjes van Puerto Mogan. ©Corno van den berg

Puerto de Mogan is letterlijk de haven van Mogan. Het is een aparte stad aan zee, waarvan een groot deel speciaal voor het toerisme is gebouwd. De kleurrijke huisjes met opvallend veel bloemen in het voorjaar bevatten veel hotels en bed & breakfasts, maar ook restaurants en bars.

Pico de las Nieves

Pico de las Nieves is het hoogste punt van Gran Canaria. De top ligt op 1.949 meter hoogte. Het is geen echte bergtop, waardoor wandelen naar de top van Pico de las Nieves niet vaak wordt gedaan. 

Wel zijn er diverse uitzichtpunten (Miradors) waarbij je de berg kan zien. Al deze uitkijkpunten zijn meer dan moeite waard. Een van de bekendste is Mirador del Pico de Los Pozos de Las Nieves. Je kunt hier parkeren en dan via een trap naar het uitkijkpunt lopen. Je hebt hier een heerlijk 360 graden uitzicht over Gran Canaria.

Rogue Nublo

Rogue Nublo. ©Corno van den Berg

Rogue Nublo is het symbool van Gran Canaria. Deze rechtopstaande rots staat op het einde van een heuvel. Waardoor hij erg opvalt in het ruige landschap. Je kunt er relatief eenvoudig naar toe wandelen in een half uurtje, al is een deel bergop. Het uitzicht is fenomenaal, met name aan de linkerkant. Kijk maar tussen de rotsen door, waar nog een uitkijkpunt is waar je naar toe kunt klimmen.

Het strand van Tufia

Het strand van Tufia. ©Corno van den berg

Tufia is een klein plaatsje aan de oostkant van Gran Canaria. Het heeft witte huisjes en een lavazwart strand. Het is een heerlijke plek om te relaxen, aan het strand te liggen en te zwemmen. 

Neem wel zelf al je spullen mee, want hier is opvallend weinig voorhanden. Overigens is aan de andere kant van de weg nog een strand, waar het opvallend rustig is. Je moet wel wat klimmen en klauteren, maar de kans is groot dat je alleen bent.

Teror

Teror op Gran Canaria. ©Corno van den berg

Teror is een van van de leukste stadjes op Gran Canaria. En een van de meest authentieke. Je vindt hier nog opvallend veel houten balkons die ooit heel gewoon waren op de Canarische Eilanden. Het leven gebeurt hier op straat, dus ga zitten op het plein, neem een koffie en zie hoe het leven hier voorbij gaat.

Als je door Teror wandelt zie je talloze statige huizen en kerken. Dit was ooit een rijk stadje wat nog goed te zien is. De kerk op het plein is ook de moeite waard om van binnen te bekijken. Hou er wel rekening mee dat het hier druk kan worden met toeristen. Het beste kun je hier vroeg in de ochtend zijn, dan ontwaakt de stad.

Agaete

Een strandbad bij Agueda. ©Corno van den berg

Agaete is een kuststad op Gran Canaria. Het ligt tussen de steile rotsen in, maar was vooral bekend vanwege de Dedo de Dios, oftewel de Vinger van God. Het was een opvallend steile rotspunt in de haven van Agaete. Eind 2005 brak zo’n 20 meter af van de Finger of God af. Waardoor er bijna niets meer over is. 

Maar dit stadje is nog steeds populair door de natuurbaden die hier zijn aangelegd. Aan de kust liggen diverse zwembaden waar het water door de zon wordt verwarmd. En je hebt geen last van de soms ruige golven hier. Ideaal toch?

Ook vind je bij Agaete het natuurpark van Tamadaba, hier vind je hoge toppen alsook het grootste pijnboombos van Gran Canaria. Een heerlijk gebied om te wandelen. Er zijn diverse route uitgezet.

Agüimes

Een schilder aan het werk in Aguimes. ©Corno van den Berg

Het stadje Agüimes is bekend vanwege de kleurrijke huisjes en smalle straatjes. Hier zie je eigenlijk wel iemand schilderen. Het is een goede plek om rond te lopen, wat te drinken en te eten in een van vele bars of restaurants. Let ook op de parochiekerk van San Sebastián, die erg opvalt tussen de huizen. Je vindt op diverse plekken standbeelden van bekende mensen, maar bijvoorbeeld ook een kameel.

Walvissen en dolfijnen excursie

Dolfijnen bij Gran Canaria.

Gran Canaria is een van de beste plekken om walvissen en dolfijnen te zien. Rond dit eiland leven diverse soorten groepen dolfijnen, terwijl ook diverse walvissoorten hier het gehele jaar te zien zijn. In totaal zijn hier 27 verschillende soorten gezien, van de in totaal 79 die er op de wereld rond zwemmen. Je kans om in ieder geval één soort te zien tijdens de walvis- en dolfijnen excursie is ruim 90 %, al kan het natuurlijk altijd dat je pech hebt. De plek waar de boten vertrekken is Puerto Rico.

De keuze aan excursies is best groot. Zo kun je met relaxte grote boten op pad. Maar dit kan ook met zodiacs, zodat je opvallend dichtbij kan komen. Mits de dieren dat willen natuurlijk. Alle boten hebben een bioloog aan boord die aangeeft hoe dicht je bij de dieren mag komen. De boten moeten afstand houden; de dieren komen geregeld naar de boten toe om te kijken wat er gebeurt. Waarbij je zelfs het water in kunt om te zwemmen met ze. Vraag vooraf of dit kan.

GC-200: mooiste weg van Gran Canaria

De GC-200 loopt van Agaete naar Puerto de Mogan. Het is de mooiste, maar vooral ruigste route van Gran Canaria. Je doet er, zonder stoppen, zo’n anderhalf uur over. Maar dit is een heerlijke dagtrip, met diverse stops. De weg slingert langs de bergen langs de kust, met diverse uitkijkpunten. Het eerste deel gaat door Parque Natureal Tamadaba, onder meer door de Barranco de Guayedra. Waar ook enkele kleine stranden zijn.

Vergeet niet te stoppen bij Mirador del Balcón, waar je uitkijkt over de bergen en de zee. Daarna gaat de weg het binnenland in. Met talloze scherpe bochten en een wisselend uitzicht. Je kunt weer naar de kust rijden, maar relatief onbekende stranden als Playa Descojonado, Playa de Tasarte en Playa del Ambar. Dit is het minder bekende deel van Gran Canaria, al weet de lokale bevolking wel de weg hier.

Beste tijd voor Gran Canaria

Gran Canaria (en eigenlijk alle Canarische Eilanden) kun je het gehele jaar goed bezoeken. Met name in het voorjaar en het najaar is de temperatuur erg aangenaam om lekker actief te zijn, de stadjes te verkennen en op zoek te gaan naar de verborgen plekjes.

Gran Canaria bezoeken

Het eiland ligt ten zuidoosten van Tenerife en ten westen van Fuerteventura. Het ligt dichterbij Afrika dan Europa. De noordwestkust van Afrika ligt op ongeveer 150 km afstand, terwijl het vasteland van Europa zo’n 1.350 km ver weg is. 

De oppervlakte van Gran Canaria bedraagt zo’n 1.560 km². Het eiland heeft een ronde vorm, met een diameter van ongeveer 50 km. Gran Canaria is een ideaal eiland voor zonaanbidders, maar zeker ook voor wandelaars.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen