Waarom moet ik hier heen?

La Sagrada Família van Antoni Gaudí is een van de langstlopende projecten van de tegenwoordige tijd. Nog steeds wordt er volop aan de kerk gebouwd, inmiddels al meer dan 125 jaar. Waarbij vooral het geld van de toeristen wordt gebruikt. Ooit zal het af komen...

La Sagrada Família van Antoni Gaudí is het toonbeeld van Barcelona. De grillig gevormde torens en de ongekend vele decoraties laten een geheel eigen stijl zien. Een stijl die past bij een architect die zowel voor gek als geniaal is versleten. Je kunt de basiliek op diverse manieren bezoeken. Dit zijn de beste tips voor je bezoek.

Hoe ziet een bezoek er uit?

De basiliek is extreem populair. Je kunt op de bonnefooi gaan en hopen dat je ter plekke een kaartje kunt kopen, maar in de drukke weekenden en in het hoogseizoen is dit bijna onmogelijk. Je kunt vooraf een toegangsbewijs kopen online. Ook kun je dan een gids huren die je van alles vertelt over de kunstenaar, de bouw en alle discussies. Met name dat laatste vond ik intrigerend tijdens mijn bezoek.

Er is een vaste route die de bezoekers moeten nemen. Waarbij je wel een korte stop kunt maken voor foto’s en video’s. Je loopt door de verschillende lagen van de basiliek, waarbij je elke keer een ander uitzicht hebt op het interieur. Waarbij je opvallend vaak de bijzondere vormen die Antoni Gaudí gebruikte kunt zien.

>h2>Museum Sagrada Família

In het gebouw is een museum waar je ongekend veel informatie kunt vinden over de bouw, de gebruikte materialen, de rol van de architecten en de discussies over de bouw. Ook zie je veel oude foto’s van hoe de bouw begon. Dit deel vond ik intrigerend. Dan pas wordt duidelijk hoe lang de bouw al gaande is.

Het museum is een redelijk alternatief voor het huren van een gids, maar je kunt ook beiden doen als je echt alles wilt weten over La Sagrada Família. Natuurlijk kun je ook alleen de kerk bezoeken.

Geschiedenis van de bouw

De symboliek straalt van La Sagrada Família af, met name richting het christelijk geloof. Elke toren is vernoemd naar een apostel, terwijl de centrale koepel verwijst naar het kruis. De bouw van de peilers was al begonnen toen Gaudí in november 1883 de leiding overnam. Hij volgde Francisco de Paula del Villar op, die na ruzie met zijn opdrachtgever vertrok.

Gaudí overlijdt op 10 juni 1926. Hij liep onder een tram en overleed, waarbij de oorzaak onduidelijk was. Mogelijk lette hij niet op, al zijn de meningen daarover nog steeds erg verdeeld. Toen Gaudí overleed was de kerk nog niet half af.

In de daaropvolgende decennia kende het project veel tegenslagen. Maar vooral: geldgebrek. Nieuwe architecten moesten de bizarre schetsen van Gaudí zelf interpreteren en beslissen hoe verder te gaan. Met geregeld discussies, al zijn de meeste architecten het wel eens over de grote lijnen in het werk van de wereldberoemde kunstenaar.

Gaudí is begraven in de kerk

De kunstenaar is begraven in de kerk. Maar het werk aan de kerk gaat door, want Gaudí had bijna alles uitvoerig beschreven. Ooit zal zijn meesterwerk af zijn. De laatste planning is ergens rond 2026 of 2027.

Op 7 november 2010 wijdde paus Benedictus XVI de kerk officieel in, nadat eindelijk het dak op het hoofdschip was gezet. En dat maar liefst 128 jaar na de start van de bouw. Door de inwijding is La Sagrada Família tegenwoordig een basiliek.

Het geld van de toeristen

La Sagrada Família van Antoni Gaudí is een van de langstlopende projecten van de tegenwoordige tijd. Nog steeds wordt er volop aan de kerk gebouwd, inmiddels al meer dan 125 jaar. Waarbij inmiddels vooral het geld van de toeristen wordt gebruikt.

De ommekeer kwam in de jaren 80. Om de enorme stroom toeristen in te dammen besloot de kerk entreegeld te gaan vragen. Hierdoor kwam er ineens veel geld beschikbaar, dat aan de bouw kan worden besteed. En de toeristen blijven komen, aangezien de kerk langzaam wordt voltooid. Om de opening in 2026 te halen werken nu nog zo’n honderd bouwvakkers en vijftien architecten aan het project.

Restauratie La Sagrada Família

Doordat de bouw van La Sagrada Família extreem lang duurt, dient zich een nieuw probleem aan. Terwijl nog steeds nieuwe ornamenten verschijnen, zijn sommige oude delen al bijna aan restauratie toe. Veel mensen twijfelen dan ook of de kerk ooit af zal komen … Iets wat bij aanvang ook al werd gedacht toen Gaudí zijn radicale plannen ontvouwde. Voorlopig wordt het jaar 2026 aangehouden, precies honderd jaar na het overlijden van Gaudí.

Corno’s reistip:

Barcelona is een populaire stedentrip en de Sagrada Família blijft een grote bezienswaardigheid. Het kan dan ook erg druk zijn, met wachtrijen tot gevolg. Koop van tevoren online je toegangskaarten, ontvang deze per e-mail en wandel direct naar binnen.

Koop hier toegangskaarten vanaf €15

Meer informatie: www.sagradafamilia.org

Corno’s reistips:

Barcelona is een populaire stedentrip. Dit betekent dat het vaak druk is bij de bezienswaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld wachtrijen overslaan door online je toegangskaarten alvast te kopen. Ook zijn er genoeg aantrekkelijke combinatie deals online te vinden.

Kerken