Deze kerk van Antoni Gaudí is het toonbeeld van Barcelona. De grillig gevormde torens en de ongekend vele decoraties laten een geheel eigen stijl zien. Een stijl die past bij een architect die zowel voor gek als geniaal is versleten.

De symboliek straalt van het gebouw af, met name richting het Christelijk geloof. Elke toren is vernoemd naar een apostel, terwijl de centrale koepel verwijst naar het kruis.

De bouw van de peilers was al begonnen toen Gaudí in november 1883 de leiding overnam. Hij volgde Francisco de Paula del Villar op, die na ruzie met zijn opdrachtgever vertrok.

Gaudí overlijdt in 1925. Hij liep onder een tram en overleed, waarbij de oorzaak onduidelijk was. Mogelijk lette hij niet op, al zijn de meningen daarover verdeeld.

De kunstenaar is begraven in de kerk. Maar het werk aan de kerk gaat door, want Gaudí had bijna alles uitvoerig beschreven. Ooit zal zijn meesterwerk af zijn.

Op 7 november 2010 wijdde paus Benedictus XVI de kerk officieel in, nadat eindelijk het dak op het hoofdschip was gezet. En dat maar liefst 128 jaar na de start van de bouw. Door de inwijding is La Sagrada Família tegenwoordig een basiliek.

Meer informatie: www.sagradafamilia.org