Waarom moet ik hier heen?

La Sagrada Família van Antoni Gaudí is een van de langstlopende projecten van de tegenwoordige tijd. Nog steeds wordt er volop aan de kerk gebouwd, inmiddels al meer dan 125 jaar. Waarbij vooral het geld van de toeristen wordt gebruikt. Ooit zal het af komen...

La Sagrada Família van Antoni Gaudí is het toonbeeld van Barcelona. De grillig gevormde torens en de ongekend vele decoraties laten een geheel eigen stijl zien. Een stijl die past bij een architect die zowel voor gek als geniaal is versleten.

De symboliek straalt van La Sagrada Família af, met name richting het Christelijk geloof. Elke toren is vernoemd naar een apostel, terwijl de centrale koepel verwijst naar het kruis.

Beste tips en prijzen voor La Sagrada Familia

De bouw van de peilers was al begonnen toen Gaudí in november 1883 de leiding overnam. Hij volgde Francisco de Paula del Villar op, die na ruzie met zijn opdrachtgever vertrok.

Corno’s reistip:

Barcelona is een populaire stedentrip en de Sagrada Família een populaire bezienswaardigheid. Het kan dan ook erg druk zijn, met wachtrijen tot gevolg. Koop van tevoren online je toegangskaarten, ontvang deze per e-mail en wandel direct naar binnen.

Koop hier priority entrance tickets vanaf €15

Gaudí overlijdt in 1925. Hij liep onder een tram en overleed, waarbij de oorzaak onduidelijk was. Mogelijk lette hij niet op, al zijn de meningen daarover verdeeld.

De kunstenaar is begraven in de kerk. Maar het werk aan de kerk gaat door, want Gaudí had bijna alles uitvoerig beschreven. Ooit zal zijn meesterwerk af zijn. De laatste planning is ergens rond 2026 of 2027.

Op 7 november 2010 wijdde paus Benedictus XVI de kerk officieel in, nadat eindelijk het dak op het hoofdschip was gezet. En dat maar liefst 128 jaar na de start van de bouw. Door de inwijding is La Sagrada Família tegenwoordig een basiliek.

Meer informatie: www.sagradafamilia.org

Kerken