La Sagrada Família

Ultiem meesterwerk van Gaudí

La Sagrada Família van Antoni Gaudí is het toonbeeld van Barcelona. De grillig gevormde torens en de ongekend vele decoraties laten een geheel eigen stijl zien. Een stijl die past bij een architect die zowel voor gek als geniaal is versleten. Je kunt de basiliek op diverse manieren bezoeken. Dit zijn de beste tips voor je bezoek.

De bouw van deze is een van de langstlopende projecten van de tegenwoordige tijd. Nog steeds wordt er volop aan de kerk gebouwd, inmiddels al meer dan 125 jaar. Waarbij vooral het geld van de toeristen wordt gebruikt.

Hoe ziet een bezoek er uit?

De basiliek is extreem populair. Je kunt op de bonnefooi gaan en hopen dat je ter plekke een kaartje kunt kopen. Maar in de drukke weekenden en in het hoogseizoen is dit bijna onmogelijk. Je kunt het beste vooraf een toegangsbewijs kopen online. Ook kun je dan een gids huren die je van alles vertelt over de kunstenaar, de bouw en alle discussies. Met name dat laatste vond ik intrigerend tijdens mijn bezoek.

Het interieur van La Sagrada Familia.

Er is een vaste route die de bezoekers moeten nemen. Waarbij je wel een korte stop kunt maken voor foto’s en video’s. Je loopt door de verschillende lagen van de basiliek, waarbij je elke keer een ander uitzicht hebt op het interieur. Waarbij je opvallend vaak de bijzondere vormen die Antoni Gaudí gebruikte kunt zien.

Museum Sagrada Família

In het gebouw is een museum waar je ongekend veel informatie kunt vinden over de bouw, de gebruikte materialen, de rol van de architecten en de discussies over de bouw. Ook zie je veel oude foto’s van hoe de bouw begon. Dit deel vond ik intrigerend. Dan pas wordt duidelijk hoe lang de bouw al gaande is. 

Het museum is een redelijk alternatief voor het huren van een gids, maar je kunt ook beiden doen als je echt alles wilt weten over La Sagrada Família. Natuurlijk kun je ook alleen de kerk bezoeken. 

Geschiedenis van de bouw

De symboliek straalt van La Sagrada Família af, met name richting het christelijk geloof. Elke toren is vernoemd naar een apostel, terwijl de centrale koepel verwijst naar het kruis. De bouw van de peilers was al begonnen toen Gaudí in november 1883 de leiding overnam. Hij volgde Francisco de Paula del Villar op, die na ruzie met zijn opdrachtgever vertrok. 

Gaudí overlijdt op 10 juni 1926. Hij liep onder een tram en overleed, waarbij de oorzaak onduidelijk was. Mogelijk lette hij niet op, al zijn de meningen daarover nog steeds erg verdeeld. Toen Gaudí overleed was de kerk nog niet half af. 

Detail van La Sagrada Familia.

In de daaropvolgende decennia kende het project veel tegenslagen. Maar vooral: geldgebrek. Nieuwe architecten moesten de bizarre schetsen van Gaudí zelf interpreteren en beslissen hoe verder te gaan. Met geregeld discussies, al zijn de meeste architecten het wel eens over de grote lijnen in het werk van de wereldberoemde kunstenaar.

Gaudí is begraven in de kerk

De kunstenaar is begraven in de kerk. Maar het werk aan de kerk gaat door, want Gaudí had bijna alles uitvoerig beschreven. Ooit zal zijn meesterwerk af zijn.

Op 7 november 2010 wijdde paus Benedictus XVI de kerk officieel in, nadat eindelijk het dak op het hoofdschip was gezet. En dat maar liefst 128 jaar na de start van de bouw. Door de inwijding is La Sagrada Família tegenwoordig een basiliek.

La Sagrada Familia en Barcelona.

Het geld van de toeristen

Voor de bouw wordt vooral het entreegeld van de toeristen gebruikt. Tot in de jaren 80 was een bezoek gratis. En duurde de bouw erg lang. Om de enorme stroom toeristen in te dammen besloot de kerk entreegeld te gaan vragen.

Hierdoor kwam er ineens veel geld beschikbaar, dat aan de bouw kan worden besteed. En de toeristen blijven komen, aangezien de kerk langzaam wordt voltooid. Op dit moment werken zo’n honderd bouwvakkers en vijftien architecten aan het project.

Overnachten in de buurt

Ik ben vijf keer in Barcelona geweest, waarbij ik sliep in diverse hotels. Die varieerden van boetiek tot luxe, maar wel altijd in de leukste wijken. La Sagrada Familia ligt in de wijk Eixample, dus als je te voet op pad wilt kun je hier het beste verblijven. Maar ook het centrum is leuk, net als La Barceloneta en Gracia. Je kunt ook een appartement huren, wat vaak goedkoper is voor langere tijd. Boek wel op tijd, want deze stad is erg populair het gehele jaar door. En hoe minder tijd er is tussen je boeking en trip hoe duurder het vaak is.

Restauratie La Sagrada Família

Doordat de bouw van La Sagrada Família extreem lang duurt, dient zich een nieuw probleem aan. Terwijl nog steeds nieuwe ornamenten verschijnen, zijn sommige oude delen al bijna aan restauratie toe. Veel mensen twijfelen dan ook of de kerk ooit af zal komen. Iets wat bij aanvang ook al werd gedacht toen Gaudí zijn radicale plannen ontvouwde.

Wanneer is La Sagrada Família af?

De laatste planning is ergens rond 2026. Dat is precies honderd jaar na het overlijden van Gaudí. Al kan het ook best 2027 worden.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen