Salamanca

Universiteitsstad uit de Middeleeuwen

Salamanca in Spanje; hier zijn de Middeleeuwen voelbaar. Al jaren houdt de gemeente met succes de bouw van moderne gebouwen tegen. En de oprichting van een universiteit, al in 1218, bracht een ongekende rijkdom in dit deel van het land. Wat nog te zien is. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Salamanca.

Dit is terecht één van de meest gefotografeerde steden van Spanje. Wie hier rondloopt begrijpt waarom. Wie het meeste uit zijn bezoek (en foto’s) wil halen, kan het beste vroeg in de ochtend op pad gaan. Dan maakt het zachte zonlicht de gebouwen opvallend geel en kun je zien hoe bijvoorbeeld het leven op gang komt. Een ander goed moment is aan het einde van dag, al zijn er dan vaak wel veel fotovullende toeristen.

Salamanca is een relatief kleine stad. En je kunt eenvoudig de belangrijkste straatjes af lopen. Het is een middeleeuwse stad met een geheel eigen sfeer.

Plaza Mayor

Volgens talloze reisgidsen, en natuurlijk de lokale bevolking van Salamanca, heeft dit stadje het mooiste centrale plein van Spanje. Hij is ontworpen door Alberto Churriguera en ziet er opvallend harmonieus uit. Tot 1992 werden op dit plein geregeld ook stierenvechten georganiseerd. 

Oordeel zelf of dit plein bijvoorbeeld mooier is dan die van Madrid. Je kunt hier ook een terrasje pakken en rustig het dagelijkse leven van Salamanca aanschouwen.

Wie over het Plaza Mayor loopt ziet boven de portieken talloze personen afgebeeld. Hier vind je onder meer Filips II, Filips III en meer beroemde Spanjaarden terug. Opmerkelijk genoeg is de voormalige dictator Francisco Franco hier ook te vinden, al is het in een uithoek van het plein. als je goed kijkt moet je iets opvallen. Talloze afbeeldingen zijn ook inmiddels weg: gestolen of bewust weggehaald. Met name die van Spaanse veroveraars, kijk maar. 

Universiteit van Salamanca

In de rijk bewerkte façade van het beroemde universiteitsgebouw van Salamanca zit al eeuwenlang iets bijzonders. De afbeelding van een kikker houdt al lang de gemoederen bezig. Wie het dier zelf kan spotten, heeft een lang leven. Wie hulp nodig heeft, niet. Aldus de legende.

De inmiddels beroemde astronaut op de gevel van de Catedral Nueva. ©Corno van den Berg

Ook in de extreem rijk bewerkte deur aan de westkant van de Catedral Nueva zit ook een kikker verstopt. En opvallend genoeg ook een ruimtevaarder (ja, echt), want de kerk wilde bij een recente renovatie laten zien met zijn tijd mee te gaan. Wie goed kijkt komt nog meer opmerkelijke beelden tegen die je niet snel verwacht in een kerk.

Iglesia de San Martin

De 12e-eeuwse Iglesia de San Martin is een fraaie romaanse kerk. Je kunt de kerk bezoeken. Al levert hij ook mooie foto’s op.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Casa de las Conchas

Bijzonder is het 15de-eeuwse Casa de las Conchas (huis van de schelpen). Deze valt in het niet bij de kolossale kerk Real Clerica de San Marcos, die ingeklemd zit tussen de diverse straten. Via het nonnenklooster Convento de las Úrsulas kom je uiteindelijk weer bij het Plaza Mayor. Trek er een dag voor uit en kijk vooral goed om je heen.

Een doorkijkje in Salamanca. ©Corno van den Berg

Overnachten in Salamanca

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in de stad, zodat ik alle attracties kon bezoeken. Het is heerlijk om in de ochtend een koffie te kopen. Deze drink ik op een terrasje op, terwijl de inwoners hun boodschappen doen en een praatje maken. Je vindt in en rond het centrum veel kleine hotels, maar ook appartementen om te huren. Zorg wel dat je op tijd boekt.

Wandelen door Salamanca

De beste plek om te beginnen is Plaza Mayor, in het steegje ernaast ligt het 12e-eeuwse Iglesia de San Martin ingesloten tussen de huizen. 

Iets westelijker ligt het Torre del Clavero, een 15e-eeuws fort. Wie door loopt komt drie opmerkelijk fraaie kloosters tegen: Convento de San Clara, Convento de San Esteban en Convento de las Dueñas.

Via de Puerto de la Torre kom je uit bij de Catedral Vieja en Catedral Nuevo, de twee immense basilieken van de stad. In Museo de la Universidad en Museo de Salamanca zijn opvallend veel schilderijen te zien waar met name de invloed van de Italiaanse Renaissance te zien is.

Wandelen door Salamanca.

Hertog van Alva

Salamanca is de stad van Fernando Álvarez de Toledo, bij ons bekend (en verguisd) als de Hertog van Alva. Deze generaal (en later landvoogd) was de grote vijand van Willem van Oranje, zijn bijnaam was ‘IJzeren Hertog’. Alva werd door Philips II aangesteld na de Beeldenstorm in 1566. 

Indirect zorgde zijn komst in de Lage Landen voor de oprichting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hij kwam uit de regio van Salamanca en had hier zijn vakantiehuis. Het uit de 16de-eeuw stammende Palacio de Monterrey is nog steeds in perfecte staat en ligt ten westen van het Plaza Mayor. Opmerkelijk is overigens dat hij niet vertegenwoordigd is met zijn portret op datzelfde Plaza Mayor.

De shcoonheid van Salamanca. ©Corno van den Berg

Overnachten in Salamanca

Ik heb op mijn reis meerdere nachten doorgebracht in de stad. Zodat je heerlijk kunt genieten van lekker eten en drinken in de vele restaurants en bars. Er zijn veel gezellige hotels en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, deze stad wordt steeds populairder.

Tapas en pinchos

Tapas worden in Salamanca vaak pinchos genoemd, wat zoiets betekent als ‘pakkertjes’. Een geliefde bezigheid is om naar een bar te gaan en één of twee lekkere dingetjes te bestellen met een drankje. Daarna ga je naar de volgende en doe je hetzelfde. Zo loop je wat tussen het eten door, wat gezond is, en krijg je goed de diverse smaken mee. Neem de tijd. En, als je ergens tapas ziet staan weet je meteen of je in een toeristenrestaurant zit.

Beste tijd voor Salamanca

Salamanca is het gehele jaar goed te bezoeken, al kan het hier in de zomer erg warm worden.

Let op!

Het kan hier in het hoogseizoen ongezellig druk worden. Het is slimmer om in het voor- en najaar, of zelfs in de winter, te gaan. Meestal is het hier dan nog lekker weer. Hou er rekening mee dat je tijdens de diverse feesten ver van te voren een hotel moet boeken.

Excursies online boeken

<div data-gyg-partner-id="CTVUR1S" data-gyg-number-of-items="3" data-gyg-currency="EUR" data-gyg-locale-code="nl-NL" data-gyg-id="code-example" data-gyg-q="Salamanca" data-gyg-widget="activites" data-gyg-href="https://widget.getyourguide.com/CTVUR1S/activities.frame"></div><script async defer src="https://widget.getyourguide.com/v2/widget.js"></script>

Salamanca bezoeken

Salamanca ligt op 213 kilometer ten oosten van Madrid. De stad is eenvoudig te bereiken met de auto, trein en bus. Een bezoek aan deze stad is goed te combineren met een stedentrip naar Madrid.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen