Madrid

Deze stad heeft het grootste aantal kwalitatieve musea van heel Europa

Madrid is voor liefhebbers van cultuur dé stedentrip. Je kunt moeilijk om de  vele wereldberoemde musea heen. Maar het is ook de stad van Real Madrid, lekker eten en lekker weer.

De hoofdstad van Spanje moet het continu opnemen tegen de populaire andere steden in het land. In Madrid is het beste van Spanje te vinden en opvallend veel sfeer. Wie de diverse steden bezoekt zal merken dat ze elkaar niet in de weg zitten.

Verdrink in Goya, Velázquez en El Grec

De reden voor veel mensen om naar Madrid te gaan zijn wereldberoemde musea als het Prado, Centro de Arte Reina Sofia en Museo Thyssen Bornemisza. In totaal heeft Madrid meer dan vijftig kunstmusea. Maar waar moet je beginnen? dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Madrid.

Prado

Het Prado in Madrid.

Het Prado behoort tot de meest populaire musea ter wereld. Het aantal werken is bijna duizelingwekkend. Je vindt hier werken van El Greco, Goya, Velázguez, Zurbarán, maar ook van veel grote meesters.

Adres: Calle de Ruiz de Alarcón 23

Real Academia de Bellas Artes de San Fernando

Het Real Academia de Bellas Artes de San Fernando is feitelijk een wetenschappelijk instituut. waar door de jaren heen de werken van talloze meesters zijn verzameld. Het is vooral een museum voor Spaanse meesters als Picasso, Juan Gris, Goya, Zurbarán, Murillo, de Ribera, Pacheco en Sorolla. Al vind je hier bijvoorbeeld ook werk van Rubens en Bellini.

Adres: Calle de Alcalá 13

Museo Thyssen-Bornemisza

Les Vessenots in Auvers van Van Gogh in Museo Thyssen-Bornemisza.

Het Museo Thyssen-Bornemisza is toonaangevend, maar vooral indrukwekkend. Je vindt hier werken van El Greco, Van Gogh, Monet, Cesanne en Matisse. En nog veel meer. Neem de tijd voor dit imposante museum.

Adres: Paseo del Prado 8

Ermita de San Antonio de la Florida

Het Ermita de San Antonio de la Florida is een kerk, maar vooral beroemd door de fresco’s van Goya die hier in 1798 maakte. De fresco’s tonen de wonderen die heilige Antonius verrichtte. Inmiddels is de kerk een populair museum. Ook vind je hier de stoffelijke resten van Goya, al ontbreekt zijn hoofd. 

Adres: Glorieta San Antonio de la Florida 5

Centro de Arte Reina Sofia

Het Centro de Arte Reina Sofia is vooral gericht op de moderne en hedendaagse kunst, en dan vooral die uit Spanje. Zo vind je hier het meesterwerk Guernica van Pablo Picasso. Je vindt hier veel werken van Picasso, alsook van Salvador Dali. Net als werken van Juan Gris, Joan Miró, Gargallo, Tàpies en Oteiza.

Adres: Calle de Santa Isabel 52

Museo de Historia de Madrid

Het Museo de Historia de Madrid heette vroeger Museo Municipal. Het is een natuurhistorisch museum over met name Madrid. Hier kun je zien hoe de stad uitgroeide tot de hoofdstad, wat gebeurde in 1561. In het museum zie je diverse werken van lokale meesters als Goya en Juan de la Corte. 

Adres: Calle de Fuencarral 78

Plaza Mayor

Plaza Mayor in Madrid.

Wie op het centrale plein loopt, Plaza Mayor, blikt terug in de tijd. Hier is te zien dat Spanje ooit het middelpunt van de wereld was. In 1561 werd Madrid de hoofdstad van Spanje. Haar schepen voeren toen de wereld over, het land had een ongekende rijkdom.

Wat goed terug te zien is in de Habsburgse architectuur op het Plaza Mayor, wat destijds gewoon was. Het indrukwekkende plein is ontworpen door Juan Gómez de Mora. Het werd in 1619 geopend door Philips III, die zichzelf als bronzen ruiter centraal op het plein liet zetten.

Het meest bekende gebouw op het Plaza Mayor is het Casa de la Panadería, het voormalige gebouw van het bakkersgilde. Tegenwoordig kun je binnenin trouwen, maar de buitenkant is opmerkelijk. De fresco’s op de muren zijn half-erotisch en stellen Cibele voor, de Romeinse vereenzelviging van Moeder Aarde. Ze is in de onderwereld op zoek naar haar dochter Proserpina. Ga op één van de terrasjes zitten en bekijk de vele fresco’s zonder gene.

Oudste restaurant ter wereld

Restaurant Sobrino de Botín in Madrid.

Het restaurant Sobrino de Botín in Madrid is wereldberoemd. Dit restaurant heeft zoveel geschiedenis; je kunt er avonden mee vullen. Zo heeft de wereldberoemde artiest Francisco de Goya hier nog als bediende gewerkt. 

Het Guiness Book of Records is er duidelijk in. Botín bij het Plaza Mayor in Madrid is het oudste nog bestaande restaurant ter wereld. Het werd opgericht in 1725 als kleine eetgelegenheid. En je kunt er nog steeds eten.

Zie mijn tips voor het oudste restaurant ter wereld

Lekker overnachten in Madrid

De stad is perfect voor een stedentrip, om alles te kunnen zien heb je meerdere dagen nodig. Je kunt in de meeste wijken van Madrid genoeg hotels en appartementen vinden. Deze kun je eenvoudig online boeken. Zorg wel dat je op tijd boekt, anders zitten de meeste vol.  

Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis in Madrid.

Kabelbaan van Madrid

De beroemde kabelbaan van Madrid, de Teleférico, brengt je van de Paseo naar het grootste park van Madrid, de Casa de Campo (of andersom). Hij laat je de stad vanuit een lucht zien, waardoor je een goed beeld krijgt van de vele historische gebouwen. Maar je kunt bijvoorbeeld een blik werpen in de dierentuin, de rozentuinen van Rosaleda en je ziet de Manzanares-rivier. De kabelbaan is ongeveer 2,5 kilometer lang. De beste tijd om te gaan is in de namiddag als het zonlicht zacht is.

El Rastro: grootste vlooienmarkt ter wereld

Op zondag is de El Rastro eigenlijk een verplicht nummer. Dit is grootste vlooienmarkt van Europa. El Rastro betekent de vlek, de weinig elegante naam komt van de slachthuizen die hier ooit op de heuvel stonden. Inmiddels is het al meer dan 50 jaar een immense openluchtmarkt.

Je kunt starten bij de metrohalte La Latina en langzaam de Calle de la Ribera de Curtidores af slenteren. Sluit je bezoek af zoals de Madrilenen het doen. Met een aperitief en wat tapas in één van de vele barretjes.

Tempel van Debod

De Templo de Debod in Madrid. ©Corno van den Berg

De Templo de Debod (Tempel van Debod) is één van de weinige Egyptische tempels die buiten Egypte is te vinden. De tempel was in de tweede eeuw voor onze jaartelling een initiatief van de onbekende farao Adikhalamani. Om de god Amon te vereren.

En in tegenstelling tot veel Egyptische schatten in het buitenland, is deze tempel niet het resultaat van rooftochten van archeologen in de afgelopen eeuwen. Het was een geschenk van de Egyptische overheid als dank voor de Spaanse hulp bij de bouw van de prestigieuze Aswan-dam in 1960. Waardoor onder meer deze tempel (alsook de beroemde tempel van Aboe Simbel) onder water zou komen te staan.

Naast de gebouwen met diverse immense zuilen zijn er binnenin veel fresco’s te zien. Opmerkelijk is dat de diverse poorten van de tempel in een andere volgorde staan dan oorspronkelijk in Egypte. Oude foto’s bewijzen dat.

Estación de Atocha

Estación de Atocha behoort tot de mooiste treinstations ter wereld. Het ontwerp komt van Alberto de Palacio Elissagne, die veel samenwerkte met Gustave Eiffel. Bijzonder is de enorme tropische binnentuin van ruim 4.000m² vol palmen en andere bomen en struiken. Hier vind je talloze terrasjes, boetieks en cafés. Het is ook een plek van rouw. Op 11 april 2004 liet Al Qaida op het station verschillende bommen af gaan, waarbij 191 doden vielen. Op het station kun je je medeleven tonen. Simpelweg door een handafdruk en een persoonlijk bericht achter te laten in het virtuele gastenboek.

De parken van Madrid

Madrid heeft officieel de meeste bomen van alle Europese steden. Wat goed te zien is in de vele parken, maar ook langs belangrijke doorgaande wegen zoals de Paseo del Prado. Wie even moe is van de vele kunstschatten die de stad rijk is, kan hier letterlijk op adem komen. De mogelijkheden zijn legio, maar twee beroemde parken zijn Parque del Buen Retiro en de tuinen van het keizerlijk paleis, de Campo del Moro. Beiden zijn perfect aangelegde tuinen met lanen, bosschages, fonteinen en talloze beelden.

Winkelen in Madrid

Mercado San Miguel in Madrid.

Ook kun je goed shoppen in Madrid. Met talloze winkels, winkelcentra en winkelstraten. Waarbij de Gran Via wel de meest bekende is. Hier kun je urenlang lang slenteren langs boetiekjes en warenhuizen. Salamanca is de wijk waar de meeste designerwinkels te vinden zijn.

De meeste winkels gaan tussen 14.00 en 16.30 uur dicht voor een siësta, maar blijven wel langer open. Minimaal tot 20.00 uur en sommige grotere winkels tot 21.00 uur. en zoals de lokale bevolking het ook doet moet je dus eigenlijk ook wat eten en drinken tijdens het shoppen. Of erna. Of beiden.

Mooiste kerken met kunst

Niet alleen de musea van Madrid herbergen veel kunst. Kunstenaars als Goya leefden lang in Madrid en maakten ook veel werken voor kerken. Hij maakte diverse vroege werken voor de San Francisco el Grande, waar ze nu nog hangen. Ook de Ermita de San Antonio de la Florida heeft veel fresco’s van zijn hand.

Maar het meest imposant is misschien wel de San Antonio de los Portugueses. In dit voormalig hospitaal uit 1607 hangen ongekend veel werken van Giordano, Ricci en Coello. Meer dan 800 m2 aan fresco’s is in dit van buitenaf weinig indrukwekkende kerkje te zien.

Processie Semana Santa in Madrid

Semana Santa in Madrid.

Tijdens Semana Santa (de week voor Pasen) worden in Madrid plechtige processies gehouden. Deze stammen uit de 16e eeuw en werden opgezet om het lijden van Christus uit te beelden. Wat op verschillende manieren gebeurt. Een daarvan is dat de processie gangers een groot kruis bij zich dragen. Daarnaast maken ze muziek en dragen ze een kap over het hoofd. Ook worden beelden van patroonheiligen door de straten gedragen.

Fiesta de San Antón

Het is één van de meest curieuze feesten in Madrid. Het Fiesta de San Antón vindt elk jaar plaats op 17 januari. Madrilenen laten op deze dag in de kerk van San Antón aan de Calle Hortaleza hun dier zegenen door de priester. Wie gaat kijken, ziet tot zijn verbazing van alles voorbij komen. Mensen met huisdieren als vissen, vogels, honden of konijnen. Maar ook geiten of paarden worden gezegend.

Fiésta van San Isidro

San Isidro is de patroonheilige van Madrid. Deze voormalige boer werd heilig verklaard (wanneer en waarom?) en zijn feest wordt op 15 mei massaal gevierd. Er zijn talloze concerten en openbare dansvoorstellingen, maar ook vuurwerk en stierengevechten.

Het meest bijzondere is het gezamenlijk eten van cocido op de Plaza Mayor. Deze stoofschotel wordt op de zondag voor de 15e opgediend en is één groot feest. De sfeer is ouderwets; de plaatselijke bevolking draagt op deze dag traditionele kleding.

Maak de Begrafenis van de Sardine mee

De wonderlijke Begrafenis van de Sardine in Madrid.

Aswoensdag, ook wel het einde van het carnaval, wordt in Madrid op een bijzondere manier gevierd. De ontberingen van het vasten worden hier al eeuwenlang gesymboliseerd door de Sardine. En deze wordt, in een kistje, jaarlijks ten grave gedragen, wat Entierro de la Sardina wordt genoemd.

De massa gaat vanaf de Ermita de San Antonio de la Florida met veel ceremonie en muziek dor de straten. Overigens is het meestal geen echte sardine meer, maar een stuk gemodelleerd varkensvet. Wie het Real Academia de Bellas Artes bezoekt, kan hier Goya’s schilderij vinden waarop dit gebruik al te zien is. 

Proef Madrileense tapas

Tapas proeven in Madrid.

Wie naar Spanje gaat wil ook de kleine hapjes, de tapas, proeven. In Madrid kun je bijna alle kleine hapjes uit het land krijgen. 

Enkele bekende zijn:

  • Tortilla de patata – omelet van aardappel, die op allerlei manieren wordt geserveerd: gesneden, op een broodje of in een broodje. Met of zonder ham, enz.
  • Patatas bravas – een typisch Madrileens gerecht: gefrituurde aardappels in een hete paprikasaus. 
  • Iberico – deze ham van de poot van een varken wordt door velen beschouwd als de beste ham ter wereld. Je kunt het in droge, zeer dunne plakjes krijgen, maar ook met olijfolie of tomaten.
  • Revuelto – wat vrij vertaald een stoofpotje is. Meestal bestaat deze uit gebakken ei, spek, aardappelen en soms met ham of uien. 
  • Salchicha – staat voor worst, al bestaat er bijvoorbeeld de ook bij ons bekende ‘chorizo’. En ‘salchicon’ wat witte worst is, terwijl ‘morcilla’ bloedworst is. 
  • Gambas – in Madrid is het eten van gekookte, maar inmiddels koude garnalen een delicatesse. Een goed tapasrestaurant herken je dan ook aan de vele koppen van garnalen die op de grond liggen. 
  • Callos a la Madrileña – voor sommigen en gruwel gerecht, maar Madrilenen zijn dol op slachtafval. Zo kun je hier op talloze plaatsen testikels van stieren, varkensoren en diverse ingewanden voorgeschoteld krijgen. Al zul je soms niet eens door hebben, zo lekker is het klaar gemaakt. 

Lekkere drankjes in Madrid

Tapas kun je goed wegspoelen met bier of wijn (vino tinto –rood of vino blanco -wit), maar ook populair is droge sherry (vino fino), die vooral uit het zuidelijker gelegen Jerez de la Frontera komt. Maar de Madrilenen zijn vooral trots op de Rioja uit het noorden en je kunt en dag goed beginnen met anis (ook wel anisete genoemd) een digestief van anijs. 

Of probeer eens pacharán uit Pamplona, kruidenbrandewijnen uit Gallicië of aguardiente (vuurwater tussen de 30 en 60 procent alcohol). Voor wie geen alcohol wil, zijn er ook bijzondere drankjes te krijgen: horchata (aardappelmelk) en granizada (vergruisd ijs van citroensap). Probeer het zelf. 

Boek je excursies vooraf

Maak het voetbal van Madrid mee

Wedstrijd Real Madrid bezoeken.

Het Spaanse voetbal herbergt enkele van de grootste voetballers op aarde. Met teams die zowel in Europa als op de rest van de wereld toonaangevend zijn en veel prijzen winnen. Waaronder Real Madrid en het iets kleinere broertje Atletico Madrid.

Lees mijn tips voor Maak het voetbal van Madrid mee

Mijn Tips

Alle tips voor Spanje

Lees mijn tips

alle 41 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen