Waarom moet ik hier heen?

Madrid is voor liefhebbers van cultuur dé stedentrip. Je kunt moeilijk om de  vele wereldberoemde musea heen. Maar het is ook de stad van Real Madrid, lekker eten en lekker weer.

De hoofdstad van Spanje moet het continu opnemen tegen het bij ons veel populairdere Barcelona. In Madrid is het beste van Spanje te vinden en opvallend veel sfeer. Wie beide steden bezoekt zal merken dat ze elkaar niet in de weg zitten.

Verdrink in Goya, Velázquez en El Greco

De reden voor veel mensen om naar Madrid te gaan zijn wereldberoemde musea als het Prado, Centro de Arte Reina Sofia en Museo Thyssen Bornemisza. In totaal heeft Madrid meer dan vijftig kunstmusea. Maar waar moet je beginnen?

Daarom hier wat tips voor mensen die liefhebber zijn van specifieke kunstenaars:
– El Greco: Prado, Museo Thyssen-Bornemisza
– Goya: Prado, Ermita de San Antonio de la Florida, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando en Museo Municipal
– Velázguez: Prado, Real Academia de – Bellas Artes de San Fernando
– Zurbarán: Prado – Dalí: Centro de Arte Reina Sofia
– Picasso: Centro de Arte Reina Sofia, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Museo Thyssen-Bornemisza
– Miró: Centro de Arte Reina Sofia
– Juan Gris: Real Academia de Bellas Artes de San Fernando
– Joaquín Sorolla: Museo Sorollo
– Van Gogh, Monet, Cesanne en Matisse: Museo Thyssen-Bornemisza

Ook kun je goed shoppen in Madrid. Met talloze winkels, winkelcentra en winkelstraten. Waarbij de Gran Via wel de meest bekende is. Hier kun je urenlang lang slenteren langs boetiekjes en warenhuizen. Salamanca is de wijk waar de meeste designerwinkels te vinden zijn. De meeste winkels gaan tussen 14.00 en 16.30 uur dicht voor een siësta, maar blijven wel langer open. Minimaal tot 20.00 uur en sommige grotere winkels tot 21.00 uur.

Bezienswaardigheden Madrid:

Plaza Mayor

Filips II op het Plaza Mayor in Madrid.
Filips II op het Plaza Mayor in Madrid. Corno van den Berg

Wie op het centrale plein loopt, Plaza Mayor, blikt terug in de tijd. Hier is te zien dat Spanje ooit het middelpunt van de wereld was. In 1561 werd Madrid de hoofdstad van Spanje. Haar schepen voeren toen de wereld over, het land had een ongekende rijkdom. Wat goed terug te zien is in de Habsburgse architectuur op het Plaza Mayor, wat destijds gewoon was. Het indrukwekkende plein is ontworpen door Juan Gómez de Mora. Het werd in 1619 geopend door Philips III, die zichzelf als bronzen ruiter centraal op het plein liet zetten.

Koninklijk Paleis

Het koninklijk Paleis gezien vanuit Jardines de Sabatini.
Het koninklijk Paleis gezien vanuit Jardines de Sabatini. Corno van den Berg

Het Koninklijk Paleis in Madrid is het grootste koninklijke paleis ter wereld. Het werkpaleis van de koning van Spanje heeft een oppervlakte van maar liefst 135.000 m². Het heeft 3418 kamers en is eigenlijk wel een verplicht nummer. En je komt het vanzelf tegen als je door Madrid struint.

Kabelbaan van Madrid

De beroemde kabelbaan van Madrid, de Teleférico, brengt je van de Paseo naar het grootste park van Madrid, de Casa de Campo (of andersom). Hij laat je de stad vanuit een lucht zien, waardoor je een goed beeld krijgt van de vele historische gebouwen. Maar je kunt bijvoorbeeld een blik werpen in de dierentuin, de rozentuinen van Rosaleda en je ziet de Manzanares-rivier. De kabelbaan is ongeveer 2,5 kilometer lang. De beste tijd om te gaan is in de namiddag als het zonlicht zacht is.

El Rastro: grootste vlooienmarkt ter wereld

El Rastro op zondag.
El Rastro op zondag. Sylvain Bourdos

Op zondag is de El Rastro eigenlijk een verplicht nummer. Dit is grootste vlooienmarkt van Europa. El Rastro betekent de vlek, de weinig elegante naam komt van de slachthuizen die hier ooit op de heuvel stonden. Inmiddels is het al meer dan 50 jaar een immense openluchtmarkt. Je kunt starten bij de metrohalte La Latina en langzaam de Calle de la Ribera de Curtidores af slenteren. Sluit je bezoek af zoals de Madrilenen het doen. Met een aperitief en wat tapas in één van de vele barretjes.

Tempel van Debod

De Tempel de Debod in Madrid.
De Tempel de Debod in Madrid.Corno van den Berg

De Templo de Debod (Tempel van Debod) is één van de weinige Egyptische tempels die buiten Egypte is te vinden. De tempel was in de tweede eeuw voor onze jaartelling een initiatief van de onbekende farao Adikhalamani. Om de god Amon te vereren. En in tegenstelling tot veel Egyptische schatten in het buitenland, is deze tempel niet het resultaat van rooftochten van archeologen in de afgelopen eeuwen. Het was een geschenk van de Egyptische overheid als dank voor de Spaanse hulp bij de bouw van de prestigieuze Aswan-dam in 1960. Waardoor onder meer deze tempel (alsook de beroemde tempel van Aboe Simbel) onder water zou komen te staan. Naast de gebouwen met diverse immense zuilen zijn er binnenin veel fresco’s te zien. Opmerkelijk is dat de diverse poorten van de tempel in een andere volgorde staan dan oorspronkelijk in Egypte. Oude foto’s bewijzen dat.

Estación de Atocha

Estación de Atocha behoort tot de mooiste treinstations ter wereld. Het ontwerp komt van Alberto de Palacio Elissagne, die veel samenwerkte met Gustave Eiffel. Bijzonder is de enorme tropische binnentuin van ruim 4.000m² vol palmen en andere bomen en struiken. Hier vind je talloze terrasjes, boetieks en cafés. Het is ook een plek van rouw. Op 11 april 2004 liet Al Qaida op het station verschillende bommen af gaan, waarbij 191 doden vielen. Op het station kun je je medeleven tonen. Simpelweg door een handafdruk en een persoonlijk bericht achter te laten in het virtuele gastenboek.

De parken van Madrid

Madrid heeft officieel de meeste bomen van alle Europese steden. Wat goed te zien is in de vele parken, maar ook langs belangrijke doorgaande wegen zoals de Paseo del Prado. Wie even moe is van de vele kunstschatten die de stad rijk is, kan hier letterlijk op adem komen. De mogelijkheden zijn legio, maar twee beroemde parken zijn Parque del Buen Retiro en de tuinen van het keizerlijk paleis, de Campo del Moro. Beiden zijn perfect aangelegde tuinen met lanen, bosschages, fonteinen en talloze beelden.

Een sfeerbeeld bij een ondergaande zon in Madrid.
Een sfeerbeeld bij een ondergaande zon in Madrid. Corno van den Berg

Leukste excursies voor Madrid:

Zie de erotiek van het bakkersgilde

Het meest bekende gebouw op het Plaza Mayor is het Casa de la Panadería, het voormalige gebouw van het bakkersgilde. Tegenwoordig kun je binnenin trouwen, maar de buitenkant is opmerkelijk. De fresco’s op de muren zijn half-erotisch en stellen Cibele voor, de Romeinse vereenzelviging van Moeder Aarde. Ze is in de onderwereld op zoek naar haar dochter Proserpina. Ga op één van de terrasjes zitten en bekijk de vele fresco’s zonder gene.

Zie kunst en kerken één worden

Niet alleen de musea van Madrid herbergen veel kunst. Kunstenaars als Goya leefden lang in Madrid en maakten ook veel werken voor kerken. Hij maakte diverse vroege werken voor de San Francisco el Grande, waar ze nu nog hangen. Ook de Ermita de San Antonio de la Florida heeft veel fresco’s van zijn hand. Maar het meest imposant is misschien wel de San Antonio de los Portugueses. In dit voormalig hospitaal uit 1607 hangen ongekend veel werken van Giordano, Ricci en Coello. Meer dan 800 m2 aan fresco’s is in dit van buitenaf weinig indrukwekkende kerkje te zien.

Maak een processie mee

Het Semana Santa in Madrid.
Het Semana Santa in Madrid. Marc

Tijdens Semana Santa (de week voor Pasen) worden in Madrid plechtige processies gehouden. Deze stammen uit de 16e eeuw en werden opgezet om het lijden van Christus uit te beelden. Wat op verschillende manieren gebeurt. Een daarvan is dat de processiegangers een groot kruis bij zich dragen. Daarnaast maken ze muziek en dragen ze een kap over het hoofd. Ook worden beelden van patroonheiligen door de straten gedragen.

Laat je huisdier zegenen

Een hamster wordt gezegend tijdens de Fiesta de San Antón.
Een hamster wordt gezegend tijdens de Fiesta de San Antón. EFA

Het is één van de meest curieuze feesten in Madrid. Het Fiesta de San Antón vindt elk jaar plaats op 17 januari. Madrilenen laten op deze dag in de kerk van San Antón aan de Calle Hortaleza hun dier zegenen door de priester. Wie gaat kijken, ziet tot zijn verbazing van alles voorbij komen. Mensen met huisdieren als vissen, vogels, honden of konijnen. Maar ook geiten of paarden worden gezegend.

Vier het Fiésta van San Isidro

Het Fiésta van San Isidro in Madrid.
Het Fiésta van San Isidro in Madrid. Barcex

San Isidro is de patroonheilige van Madrid. Deze voormalige boer werd heilig verklaard (wanneer en waarom?) en zijn feest wordt op 15 mei massaal gevierd. Er zijn talloze concerten en openbare dansvoorstellingen, maar ook vuurwerk en stierengevechten. Het meest bijzondere is het gezamenlijk eten van ‘cocido’ op de Plaza Mayor. Deze stoofschotel wordt op de zondag voor de 15e opgediend en is één groot feest. De sfeer is ouderwets; de plaatselijke bevolking draagt op deze dag traditionele kleding.

Maak de ‘Begrafenis van de Sardine’ mee

Aswoensdag, ook wel het einde van het carnaval, wordt in Madrid op een bijzondere manier gevierd. De ontberingen van het vasten worden hier al eeuwenlang gesymboliseerd door de Sardine. En deze wordt, in een kistje, jaarlijks ten grave gedragen, wat Entierro de la Sardina wordt genoemd. De massa gaat vanaf de Ermita de San Antonio de la Florida met veel ceremonie en muziek dor de straten. Overigens is het meestal geen echte sardine meer, maar een stuk gemodelleerd varkensvet. Wie het Real Academia de Bellas Artes bezoekt, kan hier Goya’s schilderij vinden waarop dit gebruik al te zien is.

Eten en drinken in Madrid

Proef Madrileense tapas

Wie naar Spanje gaat wil ook de kleine hapjes, de tapas, proeven. In Madrid kun je bijna alle kleine hapjes uit het land krijgen.

Enkele bekende zijn:

  • Tortilla de patata – omelet van aardappel, die op allerlei manieren wordt geserveerd: gesneden, op een broodje of in een broodje. Met of zonder ham, enz.
  • Patatas bravas – een typisch Madrileens gerecht: gefrituurde aardappels in een hete paprikasaus.
  • Iberico – deze ham van de poot van een varken wordt door velen beschouwd als de beste ham ter wereld. Je kunt het in droge, zeer dunne plakjes krijgen, maar ook met olijfolie of tomaten.
  • Revuelto – wat vrij vertaald een stoofpotje is. Meestal bestaat deze uit gebakken ei, spek, aardappelen en soms met ham of uien.
  • Salchicha – staat voor worst, al bestaat er bijvoorbeeld de ook bij ons bekende ‘chorizo’. En ‘salchicon’ wat witte worst is, terwijl ‘morcilla’ bloedworst is.
  • Gambas – in Madrid is het eten van gekookte, maar inmiddels koude garnalen een delicatesse. Een goed tapasrestaurant herken je dan ook aan de vele koppen van garnalen die op de grond liggen.
  • Callos a la Madrileña – voor sommigen en gruwel gerecht, maar Madrilenen zijn dol op slachtafval. Zo kun je hier op talloze plaatsen testikels van stieren, varkensoren en diverse ingewanden voorgeschoteld krijgen. Al zul je soms niet eens door hebben, zo lekker is het klaar gemaakt.

Probeer de vele Spaanse drankjes

Tapas kun je goed wegspoelen met bier of wijn (vino tinto –rood of vino blanco -wit), maar ook populair is droge sherry (vino fino), die vooral uit het zuidelijker gelegen Jerez de la Frontera komt. Maar de Madrilenen zijn vooral trots op de Rioja uit het noorden en je kunt en dag goed beginnen met ‘anis’ (ook wel ‘anisete’ genoemd) een digistief van anijs. Of probeer eens ‘pacharán’ uit Pamplona, kruidenbrandewijnen uit Gallicië of ‘aguardiente’ (vuurwater tussen de 30 en 60 procent alcohol). Voor wie geen alcohol wil, zijn er ook bijzondere drankjes te krijgen: ‘horchata’ (aardappelmelk) en ‘granizada’ (vergruisd ijs van citroensap). Probeer het zelf.

Plan je bezoek aan Madrid:

> Goedkope vliegtickets naar Madrid
> Beste hotels in Madrid
> De beste excursies en tours