Waarom moet ik hier heen?

Madrid is voor liefhebbers van cultuur dé stedentrip. Je kunt moeilijk om de  vele wereldberoemde musea heen. Maar het is ook de stad van Real Madrid, lekker eten en lekker weer.

De hoofdstad van Spanje moet het continu opnemen tegen het bij ons veel populairdere Barcelona. In Madrid is het beste van Spanje te vinden en opvallend veel sfeer. Wie beide steden bezoekt zal merken dat ze elkaar niet in de weg zitten.

Plaza Mayor
Wie op het centrale plein loopt, Plaza Mayor, blikt terug in de tijd. Hier is te zien dat Spanje ooit het middelpunt van de wereld was. In 1561 werd Madrid de hoofdstad van Spanje. Haar schepen voeren toen de wereld over, het land had een ongekende rijkdom. Wat goed terug te zien is in de Habsburgse architectuur op het Plaza Mayor, wat destijds gewoon was. Het indrukwekkende plein is ontworpen door Juan Gómez de Mora. Het werd in 1619 geopend door Philips III, die zichzelf als bronzen ruiter centraal op het plein liet zetten.

Verdrink in Goya, Velázquez en El Greco
De reden voor veel mensen om naar Madrid te gaan zijn wereldberoemde musea als het Prado, Centro de Arte Reina Sofia en Museo Thyssen Bornemisza. In totaal heeft Madrid meer dan vijftig kunstmusea. Maar waar moet je beginnen?

Daarom hier wat tips voor mensen die liefhebber zijn van specifieke kunstenaars:
– El Greco: Prado, Museo Thyssen-Bornemisza
– Goya: Prado, Ermita de San Antonio de la Florida, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando en Museo Municipal
– Velázguez: Prado, Real Academia de – Bellas Artes de San Fernando
– Zurbarán: Prado – Dalí: Centro de Arte Reina Sofia
– Picasso: Centro de Arte Reina Sofia, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Museo Thyssen-Bornemisza
– Miró: Centro de Arte Reina Sofia
– Juan Gris: Real Academia de Bellas Artes de San Fernando
– Joaquín Sorolla: Museo Sorollo
– Van Gogh, Monet, Cesanne en Matisse: Museo Thyssen-Bornemisza

Tip!
De musea van Madrid zijn populair. Je kunt toegangskaarten (vlak) van tevoren online kopen en daarmee direct langs de wachtrij naar binnen lopen:

Mooi treinstation
Estación de Atocha behoort tot de mooiste treinstations ter wereld. Het ontwerp komt van Alberto de Palacio Elissagne, die veel samenwerkte met Gustave Eiffel. Bijzonder is de enorme tropische binnentuin van ruim 4.000m² vol palmen en andere bomen en struiken. Hier vind je talloze terrasjes, boetieks en cafés. Het is ook een plek van rouw. Op 11 april 2004 liet Al Qaida op het station verschillende bommen af gaan, waarbij 191 doden vielen. Op het station kun je je medeleven tonen. Simpelweg door een handafdruk en een persoonlijk bericht achter te laten in het virtuele gastenboek.

De parken van Madrid
Madrid heeft officieel de meeste bomen van alle Europese steden. Wat goed te zien is in de vele parken, maar ook langs belangrijke doorgaande wegen zoals de Paseo del Prado. Wie even moe is van de vele kunstschatten die de stad rijk is, kan hier letterlijk op adem komen. De mogelijkheden zijn legio, maar twee beroemde parken zijn Parque del Buen Retiro en de tuinen van het keizerlijk paleis, de Campo del Moro. Beiden zijn perfect aangelegde tuinen met lanen, bosschages, fonteinen en talloze beelden.

Plan je bezoek aan Madrid:
> Vlieg naar Madrid vanaf €70
> Zoek je hotel
> Bekijk verschillende excursies en tours