Waarom moet ik hier heen?

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela is wereldberoemd. En populair als meerdaagse wandeltocht. Je volgt dan de route naar het graf van de apostel Jakobus in het stadje Santiago de Compostela in Spanje.

De huidige pelgrimsroute naar Santiago de Compostela is eigenlijk de eeuwenoude Camino Francés. Dit was eigenlijk het verzamelpunt voor meerdere trajecten die uit Frankrijk voeren.

De Camino Francés was de middeleeuwse verkeersas die in Noord-Spanje in de Pyreneeën begint en naar het graf van Jakobus loopt. Deze route loopt onder meer langs de steden Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, León, Astorga en Ponferrada.

De route in Spanje is ruim 700 kilometer. Hij is eenvoudig te volgen. Het deel in Spanje is gemarkeerd met bordjes met daarop een gestileerde sint-jakobsschelp. De ondergrond van het symbool is blauw, met gele geschilderde pijlen.

In veel dorpen kun je als wandelaar goedkoop slapen en eten. Daarvoor heb je wel de pelgrimspas (‘Credencial del Peregrino’) nodig. Je kunt de Camino de Santiago overigens ook per fiets doen. Of te paard.

De oorkonde

De pelgrimspas is noodzakelijk voor de felbegeerde oorkonde; de ‘Compostela’. Onderweg kun je deze op diverse plaatsen laten stempelen, zodat je kunt bewijzen dat je (een deel van) de route hebt gelopen. Je krijgt de oorkonde als je 100 kilometer hebt gelopen…

Corno’s Tips:

De Santiago de Compostela route is het gehele jaar te bewandelen. Afhankelijk van route die je kiest, kun je al dan niet zelf of georganiseerd op pad gaan. Hierbij een aantal tips om je reis goed voor te bereiden: