Wandel de Santiago de Compostela route

De beroemdste pelgrimsroute van Europa

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela is wereldberoemd. En populair als meerdaagse wandeltocht. Je volgt dan de route naar het graf van de apostel Jakobus in het stadje Santiago de Compostela in Spanje. Dit zijn de beste tips als je de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela wilt lopen.

De huidige pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje is eigenlijk de eeuwenoude Camino Francés. Dit was eigenlijk het verzamelpunt voor meerdere trajecten die uit Frankrijk voeren. 

De Camino Francés was de middeleeuwse verkeersas die in het noord-Spanje begint. En wel op een bijzondere plek; in de Pyreneeën. Waarna je naar het graf van Jakobus loopt. Deze route loopt onder meer langs de steden Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, León, Astorga en Ponferrada.

De Santiago de Compostela bij Finisterra.

De route in Spanje is ruim 700 kilometer. Hij is eenvoudig te volgen. Het deel in Spanje is gemarkeerd met bordjes met daarop een gestileerde sint-jakobsschelp. De ondergrond van het symbool is blauw, met gele geschilderde pijlen.

De route van Santiago de Compostela

In veel dorpen kun je als wandelaar goedkoop slapen en eten. Daarvoor heb je wel de pelgrimspas voor nodig. Deze wordt lokaal de Credencial del Peregrino genoemd. Je kunt de Camino de Santiago overigens ook per fiets doen. Of te paard.

Overnachten onderweg

Als je je trip goed wilt voorbereiden is het slim om de plekken om te verblijven vooraf vast te leggen. Dit kan eenvoudig online, zodat je tijdens de reis geen zorgen hebt.   

Bekijk de leukste accommodaties in Compostela, maar ook in Estella,  PamplonaLogroñoLeónAstorga en Ponferrada

De oorkonde

Een wandelaar op de Santiago de Compostela.

De pelgrimspas is noodzakelijk voor de felbegeerde oorkonde; de ‘Compostela’. Onderweg kun je deze op diverse plaatsen laten stempelen, zodat je kunt bewijzen dat je (een deel van) de route hebt gelopen. Je krijgt de oorkonde als je 100 kilometer hebt gelopen.

Boek je excursie online

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen