Tuimelaar

Eén van de meest voorkomende dolfijn soorten

De tuimelaar is één van de meest voorkomende dolfijn soorten ter wereld. Zo leeft hij bijvoorbeeld ook in onze Waddenzee. Deze sierlijke dolfijnen zijn speels en vaak nieuwsgierig naar boten en de mensen die er op zitten.

De tuimelaar is een populaire dolfijn en vooral bekend van de tv-serie Flipper. Deze dolfijn komt in zo’n beetje alle tropische en gematigde zeeën voor. Waarbij ze graag voor de kust leven en daar dus ook via speciale excursies vaak worden gespot.

Deze dieren zijn gemiddeld zo’n 2 meter lang, al zijn tuimelaars van bijna 4 meter gespot. In dolfinaria kom je meestal deze soort tegen, omdat ze extreem slim zijn. Gelukkig verdwijnen meer en meer dolfinaria zodat dit vermaak langzaamaan verdwijnt.

Graag geziene gast

Tuimelaars zwemmen graag in de slipstream van boten. Dus je hebt altijd kans ze te zien. Het beste kun je dan ook redelijk achteraan in een boot gaan zitten, zodat je zicht hebt op de motoren. Ikzelf zit altijd over het water te turen als ik op zee zit, in de hoop de bekende dolfijnenvinnen te spotten. Die van de tuimelaar is redelijk makkelijk te herkennen; ze zijn sikkelvormig. Ik kijk ook als het geen dolfijnenexcursie is. En heb zo al diverse scholen met dolfijnen gespot. Waaronder ook tuimelaars.

De Engelse naam voor deze dolfijn is bottlenose dolphin, terwijl de Latijnse naam tursiops truncatus is. Als je een excursie in het buitenland maakt zul je deze namen vaak horen. Deze dieren worden behoorlijk zwaar; tot wel 500 kilo.

Wat eten tuimelaars?

In Nederland kwamen de tuimelaars graag naar de Waddenzee om de Zuiderzeeharing te eten. Maar toen deze vis grotendeels verdween, verdwenen ook de tuimelaars. Bijzonder is onderzoek heeft aangetoond dat deze dolfijnen bij Engeland graag kabeljauw, koolvis en wijting eten. Maar bij Schotland eten ze ook graag zalm en inktvis. Het lijkt er op alsof tuimelaars zich erg goed kunnen aanpassen aan de lokale omstandigheden. Dat verklaart dus waarom de dieren in een groot deel van de wereldzeeën voorkomen.

Beste plekken om de tuimelaar te zien