Route 66

Dit is de meest historische autoroute in Noord-Amerika

Route 66 is de meest beroemde weg in de Verenigde Staten. En als je een rondreis maakt door het westen van Amerika kom je hem vanzelf tegen. Deze weg liep van Chicago naar Los Angeles. Al werd hij in 1985 officieel gesloten, je kunt nog talloze herinneringen aan de weg vinden. Dit zijn de bezienswaardigheden van Route 66.

Route 66 ken je waarschijnlijk van films en tv-series. Logisch, want de weg speelde een grote rol in de ontwikkeling van Amerika. De eerste delen van de weg werden in de jaren 20 van de vorige eeuw aangelegd; de laatste in de zestiger jaren. 

Het is een unieke historische autoweg, al heeft hij geen officiële status meer. De autoroute begon in Chicago en eindigde aan het strand van de Stille Oceaan in Santa Monica bij Los Angeles. En grote delen kun je nog steeds rijden.

Onderweg op Route 66.

Zo volg je Route 66

De weg loopt van oost naar west en is maar liefst 3.940 kilometer lang. De historische Route begint bij Chicago. En loopt dan via de US55 naar St. Louis. De weg gaat vanaf daar over in de US44 tot aan Oklahoma City. De I-40 volgt vervolgens het grootste deel van de oorspronkelijke route. Vanaf Barstow rij je dan over de US15 via San Bernardino naar Santa Monica. Met name het deel in Arizona, New-Mexico, Texas en Californië is erg populair. 

Deze iconische weg moet je ooit met een auto of motor hebben gereden. Althans een stuk van Route 66 zeker. De weg heeft drukke delen, maar ook nog stukken waar je alleen bent. Een heerlijke weg om zelf te ontdekken, te stoppen in de talloze dorpjes, de diverse musea te bezoeken en te eten in de nostalgische diners, oftewel restaurants.

Route 66 Hall of Fame Museum (Illinois)

Het Route 66 Hall of Fame Museum is een must als je van deze weg houdt. Je vindt er talloze memorabilia. Denk aan oude benzinepompen en heel veel wegwijzers. Ook vind je er ongekend veel informatie over de Route 66. Het is typisch Amerikaans, maar wel bijzonder. Je vindt het Route 66 Hall of Fame Museum in het plaatsje Pontiac.

Meramec Caverns (Missouri)

De Meramec Caverns langs de Route 66.

De Meramec Caverns is een grottensysteem van zo’n 7.4 kilometer. Het ligt in de zogeheten Ozarks direct langs de Route 66. Het zijn indrukwekkende grotten in de kalksteen. Je kunt een rondleiding met een gids krijgen. Er zijn ook diverse lichtshows.

Midpoint Cafe (Texas)

Midpoint Café langs de Route 66.

Het Midpoint Cafe ligt precies in het midden van Route 66. Dus tussen Chicago en Los Angeles in. Het is een restaurant en souvenirshop. Het café werd in 1928 gebouwd en was 24 uur per dag open. Bijzonder is dat vorige eigenaar Fran Houser centraal stond voor Flo in de beroemde animatiefilm Cars van Pixar en Disney. Haar Flo’s V-8 Café is gebaseerd op dit café. Je komt het Midpoint Café vanzelf tegen in het plaatsje Adrian.

Cadillac Ranch (Texas)

Cadillac Ranch langs de Route 66.

De Cadillac Ranch is een kunstwerk langs Route 66. Hier staan tien Cadillacs recht overeind het hun neus in de grond. Het zijn Cadillacs met bouwjaren tussen 1948 en 1963 die onder de graffiti staan. En, je mag zelf ook spuiten. Neem dus een spuitbus verf mee. En wees creatief. Je vindt de Cadillac Ranch bij afslag 62 op de I-40.

Petrified Forest National Park (Arizona)

Petrified Forest National Park langs Route 66.

Het Petrified Forest National Park is wonderlijk. Hier vind je talloze versteende bomen in de uitgedroogde grond. Die vaak opvallende kleuren hebben. Zo’n 225 miljoen jaar geleden was dit een immens bos met de beroemde Sequoia’s van ruim honderd meter hoog. Waarschijnlijk was er een vulkaanuitbarsting die de bomen onder een dikke laag as bedekte. waarna ze langzaam versteenden. Ook zijn hier veel fossielen van dinosauriërs gevonden. Het is een magische plek, want ook de ligging is zeer fraai.

Seligman (Arizona)

Het plaatsje Seligman langs Route 66.

Seligman is een plaatsje waar je de originele sfeer van Route 66 nog goed kunt proeven. Hier zie je talloze historische neonreclames, oude auto’s en nog veel meer. Het is een paradijs voor fotografen. 

Delgadillo’s Snow Cap Drive-In is een van de meest beroemde diners langs de weg. Met een hilarisch menu. Het kan in Seligman wel druk worden met toeristen, dus plan je bezoek goed. Ga bijvoorbeeld vroeg op de dag. 

The Painted Desert (Indian Wells, Arizona)

Rijden naar de Painted Desert langs Route 66.

De Painted Desert is zeer fraai, maar sneeuw vaak onder in al het andere natuurgeweld hier. Wat zonde is, want dit natuurverschijnsel is zeer fraai. Zoals de naam al doet vermoeden zie je hier talloze kleuren in de stenen. Met name in de vroege ochtend en late namiddag is het hier ongekend kleurrijk. En een perfecte stop voor foto’s.

Overige bezienswaardigheden van Route 66

Als je een deel van de route kom je in de buurt van talloze bekende plekken. Denk bijvoorbeeld aan: Grand Canyon, Las Vegas en Joshua Tree National Park.

Langs Route 66 liggen nog veel meer attracties. Klik op een ‘marker’ om te zien welke attractie of bezienswaardigheid je er kunt vinden. Het zijn er veel…

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen