blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Duiken met witte haai bij Gansbaai

Kijk een witte haai in de ogen in Zuid-Afrika

Duiken met een witte haai van dichtbij; het kan in Gansbaai in Zuid-Afrika. Je stapt daarvoor in een kooi op het moment als de haai in de buurt is.

Gansbaai is wereldberoemd geworden door het kooiduiken met witte haaien. De dieren komen hier vooral om te jagen op hun favoriete maal (zeeleeuwen). Je gaat met een boot het water op en als een haai opduikt gaat de kooi te water. En dan jij. Ineens sta je oog in oog met het gevaarlijkste roofdier van de zee.

De witte haai is eng, maar ook erg intrigerend. Deze roofdieren kun je zien in hun leefomgeving op eigenlijk maar een plek. Gansbaai in Zuid-Afrika is wereldberoemd vanwege de witte haaien die er leven. 

En je kunt met deze dieren duiken. Of snorkelen als je niet kunt (of wilt) duiken. Al is het meer staan in een kooi, totdat het dier voorbij komt zwemmen.

Diverse touroperators bieden boottochten aan naar Dyer Island, het thuis van vele duizenden pelsrobben. De bekendste plekken zijn Geyser Rock en Shark Alley, de namen zeggen genoeg. Op (en rond) Geyser Rock leven honderden zeeleeuwen. En dit trekt witte haaien aan.

Een witte haai van dichtbij.

Hoe ziet een duik met een witte haai bij Gansbaai er uit?

Met een speciale zodiac (rubberboot van hard plastic) ga je er op uit. Je vaart naar Dyers Island, waar deze roofdieren graag jagen. De kooi hangt op het achterdek en wordt pas te water gelaten als er een witte haai wordt gezien. Dan is het ineens haasten. Je moet de wetsuit aan doen, de snorkelmasker op en de kooi in. En dan zie je de haai, als het mee zit.

Het is meestal een dagvullende excursie, aangezien je niet weet wanneer een witte haai op zal duiken. En soms laten ze zich helemaal niet zien. Deze intrigerende dieren worden gelokt met voedsel, dat in combinatie met een ruige zee je snel zeeziek kan maken. 

Wees voorbereid op hectische momenten als een haai rond de boot gaat zwemmen. Dan moet je snel in je wetsuit klimmen en de kooi in. Want de haai kan snel kan weer weg zijn.

Het water is koud, maar meestal kun je wel redelijk ver zien. Een onderwatercamera is handig, al kun je vaak ook wel foto’s maken als het dier langs de boot zwemt en probeert een stuk vis van het aas af te bijten.

Let op!

Het kan zijn dat je bij de haaiensafari een dag op het water dobbert, maar geen haai ziet. Meestal mag je dan de volgende dag opnieuw mee, gratis. Hou daar wel rekening mee in je planning als deze excursie voor jou erg belangrijk is.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zuid-Afrika

Lees mijn Tips

alle 34 artikelen over Zuid-Afrika

Bekijk alle artikelen