Flamingo’s bij Lake St Lucia

Lake St. Lucia is de beste plek in Zuid-Afrika om flamingo's te bekijken

Lake St Lucia in Zuid-Afrika zit vol met flamingo's, pelikanen en andere dieren. Er zijn speciale excursies om de honderden flamingo's te zien van dichtbij. Wat een zeer kleurrijk en fraai spektakel is. Maar er zijn veel meer vogels zag ik. Dit is een bijzondere excursie.

Flamingo’s en pelikanen kun je op een paar plekken zien in Zuid-Afrika. Waaronder Kamfers Dam, maar Lake St Lucia is volgens kenners de beste plek. Hier kun je relatief dichtbij de vogels komen. Zodat je ze goed kunt zien. Alsook goed kunt fotograferen. 

Waarbij je opvallend veel natuurlijk gedrag kunt zien. Zoals hoe de dieren eten. Maar ook hoe ze met elkaar om gaan. En hoe ze met andere vogels leven hier. Waaronder pelikanen, talloze soorten reigers, lepelaars en tientallen andere soorten vogels. Dit meer maakt onderdeel uit van het beroemde iSimangaliso Wetland Park.

Excursie naar de flamingo’s

Het St Lucia-meer is maar liefst 350 km². En flamingo’s zie je hier niet overal. Ik ging naar Nibela Lake Lodge, vanwaar ze jeepsafari’s organiseren naar de flamingo’s en pelikanen. Met een jeep en gids rij je naar diverse plekken, waar deze dieren zich graag op houden.

Ik bezocht twee plekken met honderden dieren. De afstand was zo’n 40 meter. Op een andere plek was het bijna honderd meter. Bijzonder was dat er ook koeien liepen, die hier op hun gemak grazen van het gras op de drogere plekken. De diverse soorten flamingo’s staan overigens door elkaar. Kijk maar dan zie je vanzelf de verschillen. 

Jonge en volwassen flamingo’s. ©Corno van den Berg

Diverse soorten flamingo’s en pelikanen

In Lake St Lucia leven honderden flamingo’s. Het meer, dat ook bekend staat als Lake Sibaya, is op talloze plaatsen ondiep. Zodat hier watervogels op zoek kunnen gaan naar voedsel. Zoals visjes, of in het geval van de flamingo’s, kleine waterkreeftjes. Waardoor ze hun roze kleur krijgen. Daarom zie je bij jonge dieren de roze kleur niet. Deze zijn meestal nog grijs van kleur. Met hun poten schoppen de flamingo’s door de bodem, waarna ze de kreeftjes kunnen opeten. Dit doen ze meestal massaal, zoals je kunt zien.

Kleine flamingo

De kleine flamingo wordt ook wel dwergflamingo genoemd. De Engelse naam is lesser flamingo, terwijl de Latijn naam phoenicopterus minor is. De kleine flamingo is de meest voorkomende soort van alle flamingo’s. Maar het is tevens een bedreigde soort, wat vooral komt door de gevoeligheid van de soort voor veranderingen.

Het is de kleinste flamingo ter wereld, als ze recht op staan zijn ze een meter hoog. Ze eten vooral kleine bacteriën, die ze met hun snavel uit het water zeven. Deze diertjes geeft flamingo’s hun kenmerkende roze kleur.

Sfeerbeeld van het St Lucia Lake. ©Corno van den Berg

Gewone flamingo

De gewone flamingo wordt ook Europese flamingo genoemd. De gewone flamingo komt in Europa voor, maar ook in het noorden van Afrika en Zuidoost-Azië. De Engelse naam greater flamingo, terwijl de Latijnse naam is phoenicopterus roseus. Ze zijn te onderscheiden van de kleine flamingo door een kleine zwarte vlek op de snavel. En het formaat.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Roze pelikaan

Een pelikaan in het meer van St Lucia. ©Corno van den Berg

De roze pelikaan heeft een verwarrende naam. In het Engels heet hij echter great white pelican, in het Latijn is het Pelecanus onocrotalus. De roze pelikaan is een echte wereldburger en komt voor in Zuid-Europa, Afrika en Azië. Hij is te herkennen aan het witte verenkleed met een gelige borst.

Tijdens het broedseizoen komt er een roze zweem over het wit. De roze pelikaan leeft het liefst in kolonies. De gehele groep broedt de eieren uit. Als een jong oud genoeg is gaat het naar de crèche, die wordt gerund door enkele volwassen vogels.

Kleine pelikaan

De kleine pelikaan is een stuk kleiner. Hij wordt ook wel roodrugpelikaan genoemd, waardoor je meteen weet hoe je deze vogels kunt herkennen. Ook de Engelse naam heeft er mee te maken: Pink-backed pelican. Je ziet ze hier af en toe. Deze dieren blijven meestal iets verder weg dan de flamingo’s.

Zwarte reiger

De zwarte reiger, Egretta ardesiaca, jaagt op een hele bijzondere manier. Hij gooit zijn vleugels, waardoor er een schaduwplek ontstaat. Waar vissen graag willen schuilen. Alleen is dat precies waar de reiger op wacht. Het is de enige vogel die zo jaagt. En een bijzonder iets om te zien. Deze vogels komen in grote delen van het vasteland van Afrika voor, waaronder dit meer. Maar ook op het Arabische schiereiland en op Madagaskar.

Andere vogels

Afrikaanse lepelaars in de lucht. ©Corno van den Berg

Als je hier bent zie je waarschijnlijk ook andere bijzondere vogels. Zoals de Afrikaanse lepelaar, Afrikaanse nimmerzat, Afrikaanse zeearend, witwangstern, grijskopmeeuw, Kaapse slobeend en kluut.

Overnachten in St Lucia

Dit stadje ligt in de buurt en is gezellig. Het is ook populair omdat je hier in de avond nijlpaarden op straat kunt zien lopen. Alleen al daarom wilde ik hier meerdere nachten doorbrengen. Mijn geduld werd beloond, wat een unieke belevenis is. Je vindt in St Lucia diverse kleine hotels, luxe lodges en knusse guesthouses. Je kunt ze eenvoudig online vergelijken en boeken. Wees er wel op tijd bij, want dit stadje is erg gewild.
Bekijk de leukste accommodaties

Meer artikelen over iSimangaliso Wetland Park