Sodwana Bay

Deze duikplek is perfect om vissen, haaien, zeeschildpadden en walvissen te ontmoeten

Sodwana Bay is een beroemde baai in het oosten van Zuid-Afrika. Volgens kenners is het een van de beste plekken om te duiken in het land. Waar je in het ongekend heldere water opvallend veel vissen en andere zeedieren kunt zien. Dit zijn de beste duikplekken in Sodwana Bay. In dit artikel benoem ik ook de bezienswaardigheden die je kunt zien, met informatie over excursies die je kunt maken. Dit is zowel om te snorkelen als om te duiken.

Sodwana is perfect voor duikers; voor zowel beginners als ervaren duikers. Je vindt hier diverse koraalriffen en opvallende vissen, maar ook dieren als de reuzenmanta. En diverse soorten zeeschildpadden, haaien en roggen. Je zult niet teleurgesteld zijn.

Het bij duikers populaire Sodwana Bay is onderdeel van Sodwana Bay Nationaal Park. Dat weer onderdeel is van het immense iSimangaliso Wetland Park, dat vroeger St Lucia Wetland Park heette. Het park bestaat uit goudgele stranden met erachter bossen en het koraalrif in zee.  Het beschermde Sodwana Bay ligt aan de noordkust van KwaZulu Natal. Deze regio wordt niet al te veel bezocht, wat zonde is. 

Sodwana Bay van bovenaf.

Quarter Mile

Maximum diepte: 14 meter, Gemiddelde diepte: 9 meter
Quater Mile is het minst ondiepe koraalrif in Sodwana Bay. En ook het meest toegankelijk. Het ligt op zo’n 500 meter van de plek waar je met de boot te water gaat. 

Dieren die je hier kunt zien zijn onder meer zeeschildpadden. Deze magische dieren worden hier vaak gespot. Alsook diverse soorten roggen. Ook dit rif wordt geregeld bezocht door haaien. Waaronder de Zambezihaai, tijgerhaai en zwartpuntrifhaai. In de zomer kun je hier de vreemd uitziende zandtijgerhaai zien. Kijk dus goed om je heen. 

Stringer

Maximum diepte: 13 meter, Gemiddelde diepte: 10 meter
Stringer is een van de meest toegankelijke plekken in Sodwana Bay. Het staat vooral bekend als kinderkamer voor veel vissoorten. Daarnaast zie je opvallend veel vreemde vissoorten die nog geen Nederlandse naam hebben. Zoals frogfish en de wonderlijke ghost pipe fish. Maar ook de guitige clownsvissen, roggen, murenes en zeeschildpadden.

9 Mile

Maximum diepte: 22 meter, Gemiddelde diepte: 14 meter
9 Mile ligt op de grens van het Sodwana Nationaal Park. Het ligt 14 kilometer van Jesser Point, vandaar de naam. En zo’n 500 meter uit de kust. Je doet er zo’n 20 tot 40 minuten over om deze duikplek per boot te bereiken. 

Volgens kenners is de zogeheten Green Tree een groot koraalrif. Waar je zult worden omringd met goldies, kleurrijke vissen die wij kennen als rode vlagbaars. Ten zuiden van 9 Mile is een spectaculair stelsel met grotten, overhangende rotsen en plekken waar je door de rotsen kunt zwemmen.

Ramseys

Maximum diepte: 18 meter, Gemiddelde diepte: 14 meter
Dit ongerept koraalrif is vernoemd naar Dr. Ramsey die jarenlang onderzoek deed naar de groei van het koraal in dit deel van Zuid-Afrika. Het is een goede plek voor het zien van roggen, koraalduivel en murenes. Het is opvallend goed voor het maken van onderwaterfoto’s.

Duiken in Sodwana Bay.

7 Mile

Maximum diepte: 22 meter, Gemiddelde diepte: 16 meter
Het 7 Mile koraalrif is de meest populaire van de meer afgelegen riffen. De bodem ligt op 22 meter, terwijl de top op 15 meter diepte ligt. Deze plek is beroemd voor zwartpuntrifhaaien, talloze zeeschildpadden en opvallend grotere andere vissen. En je ziet hier veel kleurrijk koraal. Kenners noemen 7 Mile een van de beste duiklocaties van Afrika. En het ligt, zoals te verwachten, op 7 Mile (12 kilometer) van Jesser Point.

Snappers College

Maximum diepte: 25 meter, Gemiddelde diepte: 22 meter
Snappers College is een pas ontdekt koraalrif in Sodwana. De naam komt van de snappers die hier veel worden gezien. Deze baarzen kunnen ruim een meter worden en zijn zeer imposant. Je kunt diverse soorten zien hier. Ook bijzonder is de hoeveelheid zwart koraal die hier leeft.

Pothole

Maximum diepte: 22 meter, Gemiddelde diepte: 17 meter
Pothole is de meest bekende plek van het 5 Mile-koraalrif. Deze naam komt van de krater die altijd gevuld is met vis. En met een overdaad aan koraal, in talloze soorten. Het is een van de meest diverse plekken in Afrika. Met hoornkoralen, paddestoelkoralen en opvallend grote schijfkoralen. Soms worden hier luipaardhaaien, witpuntrifhaaien en zwartpuntrifhaaien gezien.

Lettuce

Maximum diepte: 31 meter, Gemiddelde diepte: 25 meter
Lettuce is vernoemd naar de grote hoeveelheid lettuce coral die je hier kunt vinden. Het is een van de diepste duikplekken van Sodwana. En dus alleen geschikt voor Advanced Open Water Divers. Een kleurrijke verschijning is het juffertje met zijn opvallend blauwgele kleuren. Ook worden hier vaak Zambezihaaien gezien. alsook Adelaarsroggen en af en toe mantaroggen.

Ribbon

Maximum diepte: 20 meter, Gemiddelde diepte: 16 meter
Dit duikgebeid ligt bij het 5 Mile-rif, waartoe onder andere ook duiklocaties als Pothole en Lettuce behoren. Ribbon bestaat uit twee kleinere reefs, waar veel scholen vis te zien zijn. Ook vin je hier veel roofvissen zoals barracuda, geelstaart koningsvis en diverse soorten haaien. Veel fotografen bezoeken deze plek vanwege de vele mogelijkheden.

Gotham

Maximum diepte: 40 meter
De duiklocatie Gotham is vernoemd naar de unieke batfish die hier leven. En dus is de vergelijking met Gotham City van Batman toepasselijk. Deze wonderlijke dieren staan op het wensenlijstje van elke duiker. De duik gaat tot 40 meter diepte, al gaat deze enorme richel nog veel dieper. Voor deze duik heb je een diploma Deep Diver nodig.

Hotspot

Maximum diepte: 30 meter, Gemiddelde diepte: 25 meter
Hotspot is een toepasselijke naam voor deze duikplek in Sodwana. Op ongeveer 25 meter diepte bevindt zich een opvallend plat koraalrif. Met een rand, waarna je de diepte in kijkt. Hier vind je talloze grote vissoorten die op zoek zijn naar een maaltijd. 

Dit is de plek waar talloze garden eels te zien zijn, die hier massaal leven in het zand. Maar de kans is groot dat je hier haaien, zeeschildpadden, roggen en zelfs dolfijnen kunt ontmoeten.

Snorkelen in Sodwana

Snorkelen in Sodwana Bay.

Quarter Mile

Maximum diepte: 14 meter, Gemiddelde diepte: 9 meter
Quater Mile is het minst ondiepe koraalrif in Sodwana. En ook het meest toegankelijk. Het is ook een plek waar je bij mooi weer kunt snorkelen. Al moet je opletten met de golven merkte ik.

Het is een plek waar vaak zeeschildpadden worden gespot. Alsook diverse soorten roggen, die je ook vanaf het wateroppervlak kunt zien. Net als haaien zoals Zambezihaai, tijgerhaai en zwartpuntrifhaai. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Jesser Point

Jesser Point is de beste plek om te snorkelen in Sodwana. Deze richel van rotsen is beschermd tegen de golven, waardoor je hier op je gemak kunt snorkelen. Naast veel jonge dieren zie je hier ook veel murenes, roggen, doktersvissen en veel meer.

Unieke vis: Coelacanth

De coelacanth is een uniek dier. Deze prehistorische vis leefde ten tijde van dinosaurussen. Wetenschappers dachten dat deze wonderlijke was uitgestorven, maar inmiddels zijn deze vissen op een paar plekken gezien. Waaronder dus ook in de wateren van Sodwana Bay. De dieren leven op grote diepte, dus de kans dat je ze zult zien is klein.

Een octopus laat zich zien. ©Corno van den Berg

Dieren van Sodwana

Sodwana is volgens kenners een van de beste plekken in Afrika om te duiken. Hier vind je diverse duikplekken, waar je talloze dieren als reuzenmanta, diverse soorten haaien en zeeschildpadden kunt tegen komen. En natuurlijk veel soorten vis. De koraalriffen liggen op verschillende dieptes van 9 meter tot en met meer dan 40 meter voor ervaren duikers. Je kunt hier talloze duiken maken bij de lokale PADI-duikscholen.

Overnachten in Sodwana Bay

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in de omgeving van Sodwana Bay. Zodat ik de volgende ochtend vroeg op pad kon om te snorkelen bijvoorbeeld. Je vindt in de nabijheid diverse hotels, lodges en guesthouses die je eenvoudig online kunt boeken. Ze liggen veelal in de natuur of zelfs aan het strand. 

Walvissen Sodwana Bay

Walvissen trekken aan Sodwana voorbij tussen de maanden juli en december. Het zijn vooral een bepaalde soort; de zuidkaper. Deze soort zwemt elk jaar naar Antarctica en terug om zich te voeden met bijvoorbeeld krill. Het is dezelfde walvis die zich voortplant in de wateren van Zuid-Afrika. Lees hier mijn tips voor de beroemde walvissafari in Hermanus.

Meer artikelen over iSimangaliso Wetland Park