Waarom moet ik hier heen?

iSimangaliso Wetland Park is een Big Five natuurpark. En minder bekend dan veel andere, maar hier kun je opvallend veel wilde dieren zien. Zeker ook met de nachtsafari, die als een van de beste van Zuid-Afrika bekend staat.

Een safari of nachtsafari in iSimangaliso Wetland Park is bijzonder. Dit natuurpark in Zuid-Afrika is ongekend divers; het bevat zelfs de Big Five. Dus leeuw, luipaard, olifant, Afrikaanse buffel en zowel de witte neushoorn als de zwarte neushoorn. Dit zijn de beste tips voor je safari excursie in het voormalige Greater St Lucia Wetland Park dat tegenwoordig iSimangaliso Wetland Park heet.

Op safari in iSimangaliso Wetland Park

Het zuidelijk deel van het park is perfect voor een safari. Waarbij je allerhande dieren kunt tegen komen. Met naast de Big Five ook zebra’s, giraffes, talloze soorten antilopes zoals koedoe, nyala, bosbok en waterbok. Maar ook tientallen nijlpaarden en nog veel meer dieren.

Met eigen auto

Je kunt het park eenvoudig met een huurauto in. De Bhangazi Gate in het zuiden van het park is de toegangsweg. Er is een hoofdweg, die verhard is. Hooguit bij de verschillende stops moet je af en toe een zandweg op. Maar deze zijn in een goede conditie. Een bijzonder uitkijkpunt is bij het meer van St Lucia, waar vaak nijlpaarden en andere dieren te zien zijn. Ook kun je een rondje rijden langs de rode duinen. Hou je ogen goed open, er leven hier ongekend veel dieren. Die over het algemeen niet echt bang voor je zijn.

Zebra's in iSimangaliso.
Zebra’s in iSimangaliso. Corno van den Berg

Bekende routes zijn de Pan Loop en de Vlei Loop. Deze wegen leveren je gegarandeerd ontmoetingen op met nijlpaarden. Mogelijk zelfs dat op het land rond lopen. En je hebt hier ook de meeste kans op olifanten, giraffes en koedoes. Let dus goed op.

Jeepsafari

Wie liever met een gids op pad gaat, kan een jeepsafari boeken. De gids is tevens chauffeur en kent het gebied op zijn duimpje. Je hoeft dus niet zelf te rijden. Het is daarom comfortabel. De gids kent veel dieren en je zult dus veel meer dieren zien tijdens deze safari. Maar als je zelf rijdt en dan een dier spot, voelt dat heerlijk. Aan jou de keuze hoe je de safari wilt doen. Of beiden, zoals ik deed. Al koos ik bewust voor de nachtsafari.

Groene meerkatten met een jong.
Groene meerkatten met een jong. Corno van den Berg

Uitkijkpunten

Daarnaast zijn er diverse uitkijkpunten, Waar je over het landschap kunt kijken. Sommigen zijn beveiligd, zodat je niet bang hoeft te zijn voor de wilde dieren. Anderen niet, waardoor je tussen de wilde dieren kunt komen te zitten. Denk aan apen als groene meerkatten bijvorobeeld, maar ook koedoes en de guitige wrattenzwijnen.

Mission Rocks

Mission Rocks in iSimangaliso Wetland Park.
Mission Rocks in iSimangaliso Wetland Park. Corno van den Berg

Mission Rocks ligt aan de kust. Je kijkt uit over de Indische Oceaan, waarbij je maar zo walvissen kunt spotten. Deze dieren trekken hier elk jaar massaal voorbij. Met name tussen juli en december heb je een grote kans om deze imposante dieren te zien.

Kwasheleni

Kwasheleni is een uitkijktoren, waarbij je boven de bomen uit kijkt. Vaak kun je hier olifanten zien, alsook andere dieren zoals giraffes en antilopes.

Cape Vidal

Cape Vidal heeft een van de mooiste stranden van Zuid-Afrika. Je ziet veel vissers die hier met hun boot het water in gaan. Ook kun je hier goed wandelen langs de golven. Waarbij je opvallend veel krabben ziet. Het is een heerlijk rustpunt na je ochtendsafari.

Flamingo's tijdens de excursie.
Flamingo’s tijdens de excursie. Corno van den Berg

Catalina Bay Lookout Point

Catalina Bay Lookout Point is een uitkijkpunt aan het meer van St Lucia. Waar je goed over het water kunt kijken. Hier worden geregeld olifanten gespot die komen drinken uit het meer. Alsook flamingo’s en pelikanen die voorbij vliegen.

Een pelikaan in het meer van St Lucia.
Een pelikaan in het meer van St Lucia. Corno van den Berg

Nachtsafari in iSimangaliso

Vanuit St. Lucia kun je een nachtsafari maken met een gids in iSimangaliso. Je wordt als het donker wordt opgepikt bij je accommodatie, waarna je het park in rijdt. De gids vertelt over het gebied. En dat de dieren hier in de avond erg actief zijn, omdat de temperatuur dan erg aangenaam is. Waardoor de dagdieren nog actief zijn en de nachtdieren actief worden.

Ik heb het gedaan en was verbaasd hoeveel wilde dieren ik zag. Veel meer dan overdag. Denk aan tientallen nijlpaarden, buffels, olifanten, talloze soorten antilopes, een stekelvarken op de weg, galago’s en nog veel meer. De gids zocht nog naar het meest bijzondere dier dat hier leeft: Setaro’s dwergkameleon. Dit wonderlijke diertje komt alleen in KwaZulu-Natal voor, waaronder in iSimangaliso.

Een hyena tijdens de avondsafari.
Een hyena tijdens de avondsafari. Corno van den Berg

Ik hoopte een roofdier te zien. Met name het luipaard, dat hier geregeld wordt gespot. Maar dit roofdier liet zich niet zien helaas. Een paar hyena’s wel. En dichtbij ook. Dat is het mooie bij safari; het blijft natuur en je weet nooit wat je gaat zien.

Welke safari moet ik kiezen?

Ik ging een hele dag naar dit deel van het natuurgebied. Vroeg in de ochtend op safari met de eigen auto. Rond de middag naar Cape Vidal om wat te relaxen en te zwemmen. Ik had lunch meegenomen om deze op het strand op te eten. In de avond ging ik op nachtsafari. Een hele lange dag, maar wel een hele bijzondere. Als je één safari wilt doen in dit deel van Zuid-Afrika, kies dan de nachtsafari. Al is het eigenlijk meer een avondsafari.

Corno’s reistips:
Plan zelf je reis:

Er zijn niet veel reisorganisaties die deze excursie aanbieden. Wil je dit toch meemaken, heb ik een aantal handige tips om het te regelen. Van vlucht en huurauto tot hotel in de buurt.

Ook jij kunt deze zeeschildpadden excursie beleven tijdens je rondreis. Online kun je de excursie boeken.
 

Boek een safari online: www.underafricanskies.africa
Lees meer informatie: www.isimangaliso.com