Waarom moet ik hier heen?

De moerassen van iSimangaliso behoren tot de meest belangrijke op aarde. Waar talloze dieren afhankelijk zijn van het water, waaronder olifanten en veel roofdieren. Dit gebied heeft ook talloze bijzondere stranden en meren die je kunt ontdekken.

iSimangaliso Wetland Park in Zuid-Afrika is uniek. Het Engelse woord wetland, dat moeras betekent, doet het gebied geen recht. Dit zijn feitelijk meerdere ecosystemen die met elkaar zijn verbonden. Het park beslaat een groot deel van de kust van het oosten van Zuid-Afrika. En het is magisch mooi. Ontdek de beste tips voor jouw reis naar iSimangaliso.

Oude naam: Greater St Lucia Wetland Park

Dit natuurgebied van maar liefst 3.200 vierkante kilometer heette vroeger Greater St Lucia Wetland Park, waardoor het nog verwarrender wordt. De naamsverandering werd juist gedaan om verwarring met het Caribische eiland Saint Lucia te voorkomen.

Dus kreeg het op 1 november 2007 de naam iSimangaliso Wetland Park. Het woord isimangaliso betekent wonder in Zoeloe, de taal van de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika. En ja, zo kun je dit immense natuurgebied wel noemen; een wonder.

Zwemmen in Kosi Bay.
Zwemmen in Kosi Bay. Corno van den Berg

Nelson Mandela

In 2001 zei de toenmalige president Nelson Mandela dat ‘Greater St. Lucia Wetland Park de enige plek in de wereld moet zijn waar ’s werelds oudste landzoogdier (neushoorn) en ’s werelds grootste landzoogdier (de olifant) een ecosysteem delen met ’s werelds oudste vis (coelacanth) en ’s werelds grootste zeezoogdier (walvis)’. Woorden die een grote impact maakten wereldwijd.

En ja, dit is een van de meest unieke gebieden op aarde merkte ik tijdens mijn bezoek. Hier kun je op safari voor de Big Five, zeeschildpadden eieren kunt zien leggen, alsook jonge zeeschildpadjes uit het ei kunt zien komen. Waar je kunt verdwalen in een estuarium met erachter vier wonderlijke meren. Waar je in kunt zwemmen. Of met een boot de moerasgebieden vol dieren kunt verkennen. Alsook heerlijke stranden om te relaxen.

Bezienswaardigheden iSimangaliso

St. Lucia

Het stadje St. Lucia is de perfecte plek om het zuidelijke deel van het park te verkennen. Waar je diverse excursies kunt doen. Waaronder een Hippo Tour; de beroemde nijlpaarden excursie. Alsook voor een safari in het natuurpark, waar je de Big Five kunt zien. Dit kun je met je eigen auto doen, maar ook met een gids en een jeepsafari.

Zie meer informatie over de nijlpaarden excursie in St Lucia.

Cape Vidal

Strand van Cape Vidal.
Het strand van Cape Vidal. Corno van den Berg

Cape Vidal is een van de mooiste stranden van Zuid-Afrika. Hij ligt aan het einde van het park in het zuidelijk deel. De duinen achter het strand zijn hoog, het zand goudgeel van kleur en het water opvallend warm in de zomer. Het is een heerlijke plek voor een picknick of om lekker te zwemmen.

Meer van St Lucia

St Lucia Lake is maar liefst 64 kilometer lang. Het ligt middenin iSimangaliso Wetland Park Het is een meer met veel dieren, waaronder nijlpaarden, flamingo’s en pelikanen. En waar olifanten komen drinken alsook veel andere dieren. Tijdens een safari met je auto kun je op diverse plekken het meer bekijken. Een verrekijker is handig, zodat je meer dieren kunt ontdekken.

Sodwana Bay

Een vis in Sodwana.
Een vis in Sodwana. Corno van den Berg

Sodwana is volgens kenners een van de beste plekken in Afrika om te duiken. Hier vind je diverse duikplekken, waar je talloze dieren als reuzenmanta, diverse soorten haaien en zeeschildpadden kunt tegen komen. En natuurlijk veel soorten vis. De koraalriffen liggen op verschillende dieptes van 9 meter tot en met meer dan 40 meter voor ervaren duikers. Je kunt hier talloze duiken maken bij de lokale PADI-duikscholen.

Zie meer informatie over Sodwana Bay.

Kosi Bay Nature Reserve

Kosi Bay in iSimangaliso.
De schoonheid van Kosi Bay in iSimangaliso. Corno van den Berg

Kosi Bay is een opvallend groot merengebied met een estuarium dat uitmondt in zee. De meren van Kosi Bay zijn perfect om te zwemmen. Ze zijn opvallend warm. In het estuarium zwemmen graag stierhaaien, wat in diverse natuurdocumentaires te zien is. Alsook goudgele stranden en plekken waar je kunt snorkelen met opvallend veel jonge vissen die hier schuilen. Hier kun je ook zien hoe vissers al eeuwenlang met unieke visfuiken vissen vangen.

Lees mijn tips over Kosi Bay.

Lake Sibaya

Lake Sibaya is een van de meren in het natuurgebied. Het Sibaya-meer ligt in het midden van het gebied en is perfect om te zwemmen en te kajakken bijvoorbeeld. Hier vind je minder wilde dieren dan bijvoorbeeld in het meer van St Lucia.

Op safari in iSimangaliso Wetland Park

Het zuidelijke deel van Isimangaliso is perfect voor een safari. Met je eigen auto of meet een georganiseerde safari. Dit kan in het deel bij St Lucia, maar ook in uMkhuze Game Reserve, dat ook vaak Mkhuze wordt genoemd. In dit deel vind je de Big Five, die je allemaal kunt spotten. Al moet je wel wat geluk hebben.

In het deel bij St Lucia vind je de Big Four, hier zijn geen leeuwen. Maar dus wel jachtluipaarden. Ook kun je hier een intrigerende nachtsafari doen. Ik heb zowel dagsafar’s als een nachtsafari gedaan en werd aangenaam verrast.

Zie mijn artikel met tips voor een safari in iSimangaliso.

Zeeschildpadden zien

Een zeeschildpad in Zuid-Afrika.
Een zeeschildpad in Zuid-Afrika. Corno van den Berg

De stranden van iSimangaliso zijn ook beroemd vanwege de diverse soorten schildpadden die hier hun eieren leggen. Waaronder de grootste ter wereld; de lederschildpad. Er zijn diverse excursies waarbij je met een gids op pad kan.

Zie meer informatie over de excursies met zeeschildpadden in Zuid-Afrika.

Walvissafari’s

Je kunt in het stadje St Lucia, maar ook in het dorp Sodwana een bootsafari maken naar de walvissen die hier jaarlijks voorbij trekken. Het zijn met name zuidkapers die hier tussen juni en het einde van december voorbij zwemmen. Met deze walvis excursie kom je erg dichtbij de dieren, zonder ze lastig te vallen. Vraag ter plekke naar de walvissafari’s, de vertrektijden en de prijzen.

Boot safari bij Kosi Bay

Met een speciale boot kun je varen over de meren van Kosi Bay. Waarbij je ook het 10 kilometer lange kanaal bevaart dat de meren met elkaar verbindt. Waarbij je veel dieren ziet, alsook de vissers die hier met hun traditionele visfuiken op vis vangen. Vraag ter plekke naar de mogelijke boot safari’s, vertrektijden en kosten.

Kajakken in iSimangaliso

Het natuurpark telt vele meren. Waar je goed kunt kajakken. Ik deed het ook op Lake Sibaya, een immens zoetwatermeer in het natuurpark. Met een gids die me meenam naar een klein zandstrandje. In het heldere water zie ik talloze vissen zwemmen. Alsook spot ik diverse soorten vogels als aalscholvers, reigers en meer. Er zijn speciale excursies om te kajakken op het meer.

Flamingo’s en pelikanen

Jonge en volwassen flamingo's.
Jonge en volwassen flamingo’s. Corno van den Berg

Lake Sibaya is op bepaalde delen erg ondiep. Wat ongekend veel watervogels aantrekt. Waaronder ook honderden flamingo’s en pelikanen. Hier vind je twee soorten flamingo’s: De gewone flamingo en de kleine flamingo. Maar ook diverse soorten reigers, lepelaars en andere vogels. Via excursies kun je deze dieren van dichtbij bekijken.

UNESCO-Werelderfgoed

iSimangaliso is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Daarmee is dit natuurgebied de eerste die deze eer kreeg in Zuid-Afrika. De reden voor de titel is de diversiteit, alsook het belang voor de landschappen en de dieren die er leven. Het is ook een RAMSAR-moerasgebied. Oftewel een watergebied van internationale betekenis.

Corno’s reistips:
Plan zelf je reis:

Er zijn diverse reisorganisaties die deze excursie aanbieden. Daarnaast heb ik een aantal handige tips verzameld om het zelf te regelen. Van vlucht en huurauto tot hotel in de buurt.

Ook jij kunt dit immense natuurgebied bezoeken tijdens je rondreis. Dit zijn nuttige adressen voor meer informatie:
 

Reis met een gids: www.underafricanskies.africa
Lees meer informatie over het park: www.isimangaliso.com