Nijlpaarden excursie St Lucia

In de moerassen van iSimalangiso Wetland Park kun je op Hippo Cruise

De Hippo Cruise in St Lucia is een populaire excursie. Dit stadje in het oosten van Zuid-Afrika staat bekend om de Hippo and Crocodile Cruise. Met een boot ga je de rivier op en zie je al snel een groep nijlpaarden in het water. De dieren leven hier al honderden jaren. Dit zijn de beste tips voor de Hippo Cruise excursie bij St Lucia.

Per boot ga je op zoek naar dieren als nijlpaard en nijlkrokodil. Maar ook andere dieren. Die je van dichtbij kunt zien. Het stadje St Lucia in KwaZulu-Natal is het vertrekpunt voor deze cruise. Met een speciale boot en gids vaar je door de riviermonding op zoek naar dieren. St Lucia behoort tot het iSimalangiso Wetland Park.

Nijlpaarden door de straten van St Lucia

St Lucia is een stadje in dat middenin in de wetlands ligt, oftewel de moerassen in het oosten van Zuid-Afrika. Waar je iets bijzonders kunt meemaken. Nijlpaarden lopen hier vaak door de straten. Iets waar de lokale bevolking allang gewend aan is geraakt. Het is dus opletten als je hier rondloopt. Want nijlpaarden zijn erg gevaarlijk als je ze in de weg staat. En deze dieren zijn opvallend snel, zowel op het land als in het water.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Nijlpaarden en krokodillen

Nijlpaard excursie bij St Lucia. ©Corno van den Berg

Volgens onderzoekers leven er zo’n 800 nijlpaarden en zo’n 1.000 krokodillen in dit deel van het iSimalangiso Wetland Park, waartoe St Lucia behoort. Sterker nog, hier leven de meeste nijlpaarden van heel Zuid-Afrika. Die je op speciale excursies goed kunt bekijken.

In en rond St Lucia leven de meeste nijlpaarden van heel Zuid-Afrika. Het is een zeer goede uitvalsplek voor excursies als de Hippo Cruise, maar ook voor een safari in het Isimalingiso Wetland Park en de omliggende duinen.

De moerassen rondom St Lucia kun je het beste verkennen via diverse excursies. Waaronder een Hippo Cruise, een boottocht langs nijlpaarden. Alsook een nachtsafari naar de Big Five trouwens. Waarbij je de nijlpaarden op het land ziet als ze op zoek gaan naar vers gras. En kun je ze zien grazen in grote aantallen.

Hoe ziet de nijlpaarden excursie er uit?

In het stadje St Lucia kun je ter plekke je excursie boeken. Al kan dit ook online vooraf. Op vaste tijden kun je dan de excursie meemaken. Ik deed hem aan het einde van dag als het licht zachter is. Wat beter is voor foto’s. Het is dan ook koeler, waardoor meer dieren actief zijn. 

De boten zijn er in diverse maten; van klein tot groot, met bijvoorbeeld ook een bovendek. Vraag ter plekke naar je voorkeur. Op alle boten heb je de ruimte om rond te lopen, zodat je alles goed van dichtbij kunt zien. En foto’s kunt maken. 

Een Nijlkrokodil van drie meter bij St Lucia. ©Corno van den Berg

Het schip vaart over een arm in de riviermonding, dat meer op een rivier lijkt. Her en der zie je nijlpaarden uitrusten in het water. Het is erg ondiep, waardoor de dieren hier kunnen staan. De boot vaart naar de groepen toe, zonder ze te verstoren. Om er dan vervolgens een tijdje bij te blijven, zodat je de dieren goed kunt bekijken

Ook zoekt de kapitein naar nijlkrokodillen, die graag in de zon liggen te bakken aan de oever. Waarbij je enig geluk moet hebben. Ik zag er slechts twee, die niet zo heel groot waren. Maar ik hoorde van andere toeristen dat ze een paar hele grote krokodillen hadden gezien. Dat is het mooie van een safari toch?

Overnachten in St Lucia

Dit stadje is gezellig, maar vooral ook interessant omdat je hier in de avond nijlpaarden op straat kunt zien lopen. Alleen al daarom wilde ik hier meerdere nachten doorbrengen. Mijn geduld werd beloond, wat een unieke belevenis is. Je vindt in St Lucia diverse kleine hotels, luxe lodges en knusse guesthouses. Je kunt ze eenvoudig online vergelijken en boeken. Wees er wel op tijd bij, want dit stadje is erg gewild.
Bekijk de leukste accommodaties

Het gedrag van nijlpaarden

Soms hebben de nijlpaarden wat onenigheid. ©Corno van den Berg

Tijdens de safari kun je zien hoe de dieren met elkaar leven. Meestal is dit vredig, maar geregeld is er wat onrust. Waarbij een nijlpaard zich moet laten gelden. Wat spectaculaire foto’s oplevert. Ook zie je hoe de dieren slapen, soms met de kop op elkaars rug. En je ziet sommige dieren gapen, waarbij hun meer dan indrukwekkende tanden zichtbaar worden. Waardoor je meteen begrijpt waarom deze dieren als gevaarlijk te boek staan.

Andere dieren

Een wevervogel bij zijn nest. ©Corno van den Berg

Tijdens deze boot safari zie je ook andere dieren. Met name diverse soorten wevers; de goudwever en de bruinkeelwever. Deze vogels bouwen hun nest hangend in het riet; dit zijn ongekende staaltjes van architectuur. Deze kleurrijke vogels zijn luid en hoor je al in de verte. De nesten zitten meestal bij elkaar.

Ook zie je diverse soorten ijsvogels, die hier proberen een visje te vangen. Alsook reigers, slangenhalsvogels, aalscholvers en met enig geluk een roofvogel die over vliegt. 

Meer artikelen over iSimangaliso Wetland Park