Waarom moet ik hier heen?

De Hippo Cruise is een relaxte manier om dieren als nijlpaard en krokodil van dichtbij te zien. Maar ook andere dieren. Het is een zeer populaire excursie bij St Lucia in het oosten van Zuid-Afrika.

Per boot op zoek naar nijlpaarden; het kan in St Lucia. Dit stadje in KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika staat bekend om de Hippo and Crocodile Cruise. Met een speciale boot en gids vaar je door de riviermonding op zoek naar dieren als nijlpaard en nijlkrokodil.

Nijlpaarden en krokodillen

Volgens onderzoekers leven er zo’n 800 nijlpaarden en zo’n 1.000 krokodillen in dit deel van het iSimalangiso Wetland Park, waartoe St Lucia behoort. Sterker nog, hier leven de meeste nijlpaarden van heel Zuid-Afrika. Die je op speciale excursies goed kunt bekijken.

Nijlpaarden door de straten van St Lucia

St Lucia is een stadje in dat middenin in de wetlands ligt, oftewel de moerassen in het oosten van Zuid-Afrika. Waar je iets bijzonders kunt meemaken. Nijlpaarden lopen hier vaak door de straten. Iets waar de lokale bevolking allang gewend aan is geraakt. Het is dus opletten als je hier rondloopt. Want nijlpaarden zijn erg gevaarlijk als je ze in de weg staat. En deze dieren zijn opvallend snel, zowel op het land als in het water.

In en rond St Lucia leven de meeste nijlpaarden van heel Zuid-Afrika. Het is een zeer goede uitvalsplek voor excursies als de Hippo Cruise, maar ook voor een safari in het Isimalingiso Wetland Park en de omliggende duinen.

Nijlpaard excursie bij St Lucia.
De nijlpaard excursie bij St Lucia. Corno van den Berg

De moerassen rondom St Lucia kun je het beste verkennen via diverse excursies. Waaronder een Hippo Cruise, een boottocht langs nijlpaarden. Alsook een nachtsafari naar de Big Five trouwens. Waarbij je de nijlpaarden op het land ziet als ze op zoek gaan naar vers gras. En kun je ze zien grazen in grote aantallen.

Hoe ziet de nijlpaarden excursie er uit?

In het stadje St Lucia kun je ter plekke je excursie boeken. Al kan dit ook online vooraf. Op vaste tijden kun je dan de excursie meemaken. Ik deed hem aan het einde van dag als het licht zachter is. Wat beter is voor foto’s. Het is dan ook koeler, waardoor meer dieren actief zijn.

De boten zijn er in diverse maten; van klein tot groot, met bijvoorbeeld ook een bovendek. Vraag ter plekke naar je voorkeur. Op alle boten heb je de ruimte om rond te lopen, zodat je alles goed van dichtbij kunt zien. En foto’s kunt maken.

Een Nijlkrokodil van drie meter bij St Lucia.
Een Nijlkrokodil van drie meter bij St Lucia. Corno van den Berg

Het schip vaart over een arm in de riviermonding, dat meer op een rivier lijkt. Her en der zie je nijlpaarden uitrusten in het water. Het is erg ondiep, waardoor de dieren hier kunnen staan. De boot vaart naar de groepen toe, zonder ze te verstoren. Om er dan vervolgens een tijdje bij te blijven, zodat je de dieren goed kunt bekijken

Ook zoekt de kapitein naar nijlkrokodillen, die graag in de zon liggen te bakken aan de oever. Waarbij je enig geluk moet hebben. Ik zag er slechts twee, die niet zo heel groot waren. Maar ik hoorde van andere toeristen dat ze een paar hele grote krokodillen hadden gezien. Dat is het mooie van een safari toch?

Het gedrag van nijlpaarden

Soms hebben de nijlpaarden wat onenigheid.
Soms hebben de nijlpaarden wat onenigheid. Corno van den Berg

Tijdens de safari kun je zien hoe de dieren met elkaar leven. Meestal is dit vredig, maar geregeld is er wat onrust. Waarbij een nijlpaard zich moet laten gelden. Wat spectaculaire foto’s oplevert. Ook zie je hoe de dieren slapen, soms met de kop op elkaars rug. En je ziet sommige dieren gapen, waarbij hun meer dan indrukwekkende tanden zichtbaar worden. Waardoor je meteen begrijpt waarom deze dieren als gevaarlijk te boek staan.

Andere dieren

Een wevervogel bij zijn nest.
Een goudwever bij zijn nest. Corno van den Berg

Tijdens deze boot safari zie je ook andere dieren. Met name diverse soorten wevers; de goudwever en de bruinkeelwever. Deze vogels bouwen hun nest hangend in het riet; ongekende staaltjes van architectuur. Deze kleurrijke vogels zijn luid en hoor je al in de verte. De nesten zitten meestal bij elkaar.

Ook zie je diverse soorten ijsvogels, die hier proberen een visje te vangen. Alsook reigers, slangenhalsvogels, aalscholvers en met enig geluk een roofvogel die over vliegt.

Corno’s reistips:
Plan zelf je reis:

Er zijn diverse reisorganisaties die deze excursie aanbieden. Ik heb een aantal handige tips om de rest van je reis te regelen. Van vlucht en huurauto tot hotel in de buurt.

Ook jij kunt deze nijlpaarden en krokodillen excursie beleven tijdens je rondreis. Online kun je de excursie boeken.
 

Boek de excursie online: www.underafricanskies.africa
Lees meer informatie: www.stluciasouthafrica.com