Zie de rode krabben migratie op Christmas Island

Jaarlijks trekken 150 miljoen rode krabben massaal over het eiland

Miljoenen rode krabben trekken jaarlijks op Christmas Island in Australië. Dit natuurspektakel behoort tot de grootste migraties van dieren op aarde. Miljoenen krabben zoeken elkaar jaarlijks op om te paren. Deze jaarlijkse trek levert een ongekende rode zee aan krabben met miljoenen poten en scharen op.

Dit is één van de grootste migraties van dieren op aarde. Zo'n 150 miljoen rode krabben gaan jaarlijks in het regenseizoen op pad. De dieren trekken van bos naar strand om te paren en hun eieren te leggen.

Christmaseiland is in 1643 door een Britse Oost-Indiëvaarder ontdekt. Toeval wilde dat het op dat moment kerst was en dat verklaart meteen de naam van het eiland.

Een rode krab op Christmas Island.

Er wonen zo’n 2.000 mensen op het eiland waarvan de overgrote meerderheid van Chinese afkomst is. Christmas Island, gelegen ten zuiden van Java (Indonesië), behoort tot het gemenebest van Australië en sinds 1992 wordt er ook de Australische wetgeving toegepast.

Beste tijd voor Christmas Island:

Jaarlijks in oktober, november of december trekken zo’n 150 miljoen rode krabben massaal naar de zee om te paren. In een enorme grote rode optocht die als een deken over het land trekt, lopen de krabben in ongeveer 5 dagen vanuit de binnenlanden naar de kust. 

Zodra de wandel vijfdaagse is begonnen verandert het hele eiland in een grote rode zee van krabben. Bosgebieden, wegen, golfbanen en sportvelden, alles wordt door de kleine rode beestjes onder de voet gelopen. 

In enorme roodgekleurde groepen bewegen ze over het eiland en hun trektocht kan wel tot 18 dagen duren. Na de paring vertrekken de mannetjes weer als eerste terug naar het binnenland waar ze hoofdzakelijk van fruit leven. De krabben kunnen wel 16 cm groot worden. 

Duiken en snorkelen

En als je hier toch naar toe gaat… Christmas Island is daarnaast ook nog een van de mooiste duik- en snorkelspots ter wereld. 

Naast opvallend helder water, een ongerepte onderwaterwereld en wel 200 verschillende koraalsoorten zou je hier zomaar een walvishaai tegen kunnen komen. Want de walvishaai is een van de weinige diersoorten die deze krab op zijn menu heeft staan…

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Australië

Lees mijn Tips

alle 22 artikelen over Australië

Bekijk alle artikelen