blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Walvishaai

Grootste vis ter wereld

De walvishaai staat vaak torenhoog op het verlanglijstje van veel reizigers. Om dit majestueuze dier te zien is een bijzonder iets. Al heb je een aardige kans op deze plekken.

De walvishaai in het wild zien is magisch. En totaal ongevaarlijk. Deze vriendelijke reuzen variëren in lengte van 8 tot 15 meter. Ze eten geen andere dieren, maar piepkleine plankton. De walvishaai is de grootste vis ter wereld. En het is geen walvis zoals vaak wordt gedacht. Maar het is wel een soort haai. Al hoef je voor dit dier dus totaal niet bang te zijn.

Snorkelen met een walvishaai

Snorkelen met een walvishaai.

Op diverse plekken kun je snorkelen met deze vriendelijke giganten. De dieren zijn vaak super rustig, waardoor je ze goed kan bekijken. Voor veel duikers en snorkelaars is een ontmoeting met dit dier een absoluut hoogtepunt. Dus vraag ter plekke of er meldingen van ontmoetingen zijn. En ga het water in.

Op de populaire plekken kan het erg druk worden. Of het wordt zelfs te druk volgens velen. Dan mag je een half uur het water in met honderden anderen. Wat toch wel wat anders is dan je verwacht. Maar desondanks is de beleving magisch. En wordt het toerisme grotendeels gereguleerd. Al wordt er wel stevig verdiend aan de dieren. Die overigens wel vrij zijn en dus zelf kunnen verterekken als ze dat willen.

Zo eet een walvishaai

Met hun speciale kieuwen zeven walvishaaien het minuscule plankton uit het water. Een walvishaai wordt dan ook vaak zwemmend met zijn bek open gezien. Dit gebeurt meestal vlak onder het wateroppervlak. En vaak in de buurt van vissers, waardoor een bijzondere band is ontstaan tussen de vissers en walvishaaien. Zij voeren de dieren, waar niet iedereen het mee eens is. Dit gebeurt onder meer in Oslob op de Filipijnen.

Wetenschappers weten nog opvallend weinig van dit dier. Inmiddels zijn er onder meer projecten opgezet om foto’s van dieren in te zamelen, zodat misschien achterhaald kan worden of ze bijvoorbeeld migreren. De Engelse naam is whale shark, terwijl hun officiële Latijnse naam rhincodon typus is.

Beste plekken om een walvishaai te zien