Schiereiland Gaspé

Relatief onbekend, maar ruig deel van Oost-Canada

Het schiereiland Gaspé is een bijzondere plek in het oosten van Canada. Het heet eigenlijk schiereiland Gaspésie. Al noemt iedereen het liefkozend Gaspé, net als het stadje op het schiereiland. Dit is een heerlijk gebied; met stranden, kleine vissersdorpen, ruige kusten, opvallend veel wilde dieren en veel verse vis op het menu. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden op schiereiland Gaspé.

Wie een rondreis door Oost-Canada maakt wordt soms verrast. Dit schiereiland is een van de beste verrassingen van Canada. Gaspé is ideaal om zelf te ontdekken met een huurauto. En om af en toe uit te stappen voor een wandeling of een boottocht. Je kunt hier ook goed met de fiets de regio verkennen. Ontdek de belangrijkste attracties van Gaspé. Zodat je dus goed voorbereid op pad gaat. Zodat je optimaal kunt genieten.

Percé Rock

De beroemde Percé Rock bij Gaspé in Canada.

Percé Rock is het symbool van het schiereiland. Deze 88 meter hoge rots voor de kust is onderdeel van een 475 meter lang kalkstenen klif. Bijzonder is het ronde gat in de rots, dat door de erosie steeds groter wordt. Waardoor dit deel uiteindelijk zal instorten denken deskundigen.Bonaventure eiland

Het veel grotere eiland Bonaventure ligt op een paar kilometer van Percé Rock. Dit is een beroemd vogelreservaat, waar meer dan 250.000 vogels broeden. Hier vind je de grootste Jan-van-gent kolonie van heel Noord-Amerika. En diverse andere soorten vogels.

Forillon National Park

Het nabijgelegen Forillon National Park.

Forillion National Park is relatief onbekend. En dat is onterecht. Het park omvat de vele steile kliffen en glooiende oevers langs de kust. Het is niet alleen een spectaculair uitzicht, maar ook een heerlijk gebied om te wandelen. 

Overigens vind je hier direct aan het strand ook een aantal visrokerijen, waar je een heerlijke vismaaltijd kunt krijgen. Ook is er een vuurtoren op Cap Gaspe.

Boottocht naar Percé Rock en Bonaventure

Jan-ven-Genten op Bonaventure eiland.

Wie zowel Percé Rock als Bonaventure eiland wil zien, kan het beste een bootexcursie nemen. Deze start vanuit het nabijgelegen stadje Percé. Waarbij je eerst langs Percé vaart en een goed idee krijgt van hoe groot de rots is.

De boten kunnen hier aanleggen en je kunt een wandeling maken over het eiland. Je kunt ook op de boot blijven en vanaf het dek foto’s maken. Dan zie je de tientallen jan-van-genten aan komen vliegen.
En met enig geluk zie je ze onderweg vissen op hun eigen manier. Oftewel: ze laten zich ineens uit de lucht vallen en schieten als een raket het water in. een machtig gezicht als je ze bij tientallen in het water ziet vallen.

Wandel naar Percé Rock

Het unieke strand naar Percé Rock op Gaspé.

Bij laag water kun je wandelen naar de rots, er vormt zich een zandbank naar de rots toe. Deze is niet extreem lang en eenvoudig te doen. Check vooraf naar de waterstand. En zorg dat je altijd het waterniveau in de gaten houdt.

Zalmvissen op de Bonaventure-rivier

De rivieren in deze regio zijn het leefgebied van diverse soorten zalm. Waarop de Canadezen graag vissen, met name op de Bonaventure-rivier. Ook jij kunt dit doen tussen 1 juni en 30 september. Al heb je wel een vergunning nodig, maar die kun je lokaal regelen.

Of je kunt met een gids een vissafari doen. Je staat in de ongekend heldere rivier, je ziet de vissen zwemmen. En dat in een landschap waar je u tegen zegt. En het enige dat je hoort is het kabbelen van het water. Totdat je beet hebt. 

Ga wandelen in Forillon Nationaal Park

Wie wil wandelen langs de kust kan het beste naar Forillon National Park. De kust is ruig met weinig mensen. En er zijn talloze wandelpaden. Voor een uurtje stappen of juist meerdere dagen.

Garnalen en zalm in Matane

Het dorp Matane bij Gaspé.

Het vissersdorpje Matane was lang relatief onbekend. De lokale bevolking kon de gerookte garnalen en gerookte zalm uit de rivieren hier al decennialang zeer waarderen. Inmiddels is dit de plek voor een heerlijke lunch of een diner. Je kunt ook zien hoe de lokale rokerijen hier werken.

Ontdek Acadië

Acadië was een onderdeel van Nieuw-Frankrijk, zoals een groot deel van Canada in de 17e eeuw heette. Acadië bestond uit delen van Quebec, New Brunswick en Nova Scotia. Maar ook bijvoorbeeld de staat New Engeland tot het zuidelijke Philadelphia in de Verenigde Staten. 

De Acadiërs vestigden zich in het kuststadje Bonaventure. Nu nog zie je de Blauw-wit-rode kleuren van de afstammelingen van de Franse kolonisten in het stadje. In het stadje is ook een museum waar je meer kunt leren over dit bijzondere deel van de Canadese geschiedenis.

Ga op walvissafari

Net als in het beroemde Tadoussac kun je hier een walvissafari maken. Waarbij je diverse soorten walvissen kunt spotten, alsook diverse soorten dolfijnen. Als je iets actievers wilt: Je kunt ook in een kajak met een gids op zoek gaan naar de dieren. Waarbij je soms wel heel dichtbij kunt komen, aangezien geregeld nieuwsgierig naar toeristen toe zwemmen.

Overnachten in en rond Gaspé

De stad is perfect als uitvalsbasis voor een paar dagen om te verblijven. Er zijn kleine hotels, hostels, campings en appartementen online te boeken. Zorg wel dat je op tijd bent tijdens de vakanties en weekenden. Deze regio is erg populair bij Canadezen.

Geschiedenis van Gaspé

Het was hier dat de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier in 1534 voet aan wal zette. Hij was de eerste westerling deze regio en riep het uit tot Nieuw-Frankrijk. Waarna talloze landgenoten volgden. Waardoor dit deel van Canada nu nog steeds een Frans tintje heeft. Of zeg maar gerust; een stevige Franse tint.

Wat velen niet weten is dat deze kust opvallend ruig is. Dit zijn de uitlopers van de Appelachen. Dit is een gebergte dat helemaal doorloopt tot de veel zuidelijker gelegen staat Alabama in de Verenigde Staten. Met de Blue Ridge Mountains als absoluut hoogtepunt.

Beste tijd voor Schiereiland Gaspé

Schiereiland Gaspé is eenvoudig het gehele jaar te bezoeken. Het voorjaar is perfect, met vaak lekker weer. Ook vind je hier dan talloze bloemen in het wild.

De zomer is perfect om walvissen te zien. Deze dieren worden hier van mei tot oktober langs de kust gezien.

De herfst is mooi vanwege de Indian Summer, als de blaadjes van de bomen gaan verkleuren.

In de winter ligt hier geregeld sneeuw. waardoor het gebied een geheel ander karakter krijgt dan in de andere seizoenen.

Hoe kom ik hier?

Het Gaspé-schiereiland is een uithoek van Oost-Canada, al is het wel eenvoudig te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Het stadje Gaspe ligt op ongeveer acht uur rijden van Québec. Je kunt eenvoudig een tussenstop maken om walvissen te kijken in de St. Lawrencebaai in Tadoussac.

alle 53 artikelen over Canada

Bekijk alle artikelen