Wandelen in Banff National Park

De 10 mooiste wandelroutes

Wandelen in Banff National Park is de beste manier om het gebied te verkennen. Het natuurgebied biedt talloze wandelmogelijkheden. De meeste wandelroutes variëren van korte en gemakkelijke paden tot meerdaagse trekkings. In dit artikel vind je de populairste wandelroutes en tips om te wandelen in Banff National Park.

Dit natuurgebied in Canada is een heerlijke bestemming voor wandelliefhebbers van alle niveaus. Ik heb meerdere hikes in Banff gedaan tijdens mijn twee reizen naar de staat Alberta. Sommigen waren slechts enkele uren, andere routes waren diverse dagen lang. Als je je tochten goed voorbereid kun je optimaal genieten. En kom je op je route veel wilde dieren tegen. Ik ga je proberen te helpen met jouw Banff wandeltochten.

Wat is de beste tijd om te wandelen in Banff?

Het merendeel van de wandelingen zijn alleen in het voorjaar, zomer en herfst te doen. Dit omdat de paden dan doorgaans sneeuwvrij zijn. Het seizoen loopt van eind mei tot begin oktober, al hangt het af van het weer. Daarom kunnen wandelpaden langer dicht of korter dicht zijn. Ook zijn sommige toegangswegen met de auto in het winterseizoen gesloten zoals Moraine Lake Road (veelal gesloten tussen oktober en mei).

Sentinel Pass (12,4 km)

Wandelaars bij de Sentinel Pass. ©Unsplash
 • Niveau: uitdagend
 • Beste tijd: juni tot oktober
 • Start- en eindpunt: Moraine Lake

De Sentinel Pass wandeling is een uitdagende route, die je in 4,5 tot 5,5 uur kan doen. Het wandelpad begint bij het fraaie Moraine Lake. Je begint met een geleidelijke klim langs de oever van Moraine Lake, maar al snel wordt de beklimming een stuk steiler. Onderweg kom je langs de Larch Valley, die in de herfst bekend staat om zijn goudgekleurde lariksen.

Na het passeren van de Sentinel Pass bereik je een uitkijkpunt met panoramisch uitzicht op het omliggende berglandschap. Vanaf hier kun je genieten van indrukwekkende vergezichten op de omliggende bergen, gletsjers en valleien, waaronder uitzicht op de Ten Peaks en Moraine Lake.

Het is een uitdagende wandeling, maar de beloning op de top is de moeite waard. De Sentinel Pass-wandeling heeft een aanzienlijk hoogteverschil. De top van Sentinel Pass ligt op ongeveer 2.611 meter (8.566 voet) boven zeeniveau. Het is belangrijk om rekening te houden met de hoogte en voldoende tijd te nemen om te acclimatiseren.

Johnston Canyon (2,7 - 4,3 km)

 • Niveau: alle niveaus
 • Beste tijd: gehele jaar
 • Start- en eindpunt: De parkeerplaats van Johnston Canyon
De Johnston Canyon is een parel. ©Unsplash

Waarschijnlijk heb je nog nooit van de Johnston Canyon gehoord. Als je een toegankelijke wandeling zoekt is dit een zeer goede optie. Het pad leidt je langs indrukwekkende watervallen en kloven, waardoor deze wandeling anders is dan het omliggende landschap.

Het wandelpad loopt langs de Johnston Creek en door twee spectaculaire kloven. Dit zijn de Lower Canyon en de Upper Canyon. De paden zijn goed onderhouden en bevatten loopbruggen en trappen die zijn bevestigd aan de klifwand. Hierdoor kun je opvallend dicht bij de watervallen komen. Sterker nog, je kan zelfs een beetje nat worden.

Johnston Canyon is het hele jaar door toegankelijk. In de zomer kun je genieten van het stromende water en de groene omgeving, terwijl de winter de kloven transformeert in een betoverend ijswonderland. In de winter kun je overwegen om de bevroren watervallen te bewonderen tijdens een georganiseerde ijswandeling. Delen van het pad kunnen dan ijzig zijn, het dragen van crampons wordt aangeraden.

De totale afstand van de heen- en terugreis naar de Lower Falls (lagere waterval) is ongeveer 2,7 kilometer (1,7 mijl). Als je verder wilt gaan naar de Upper Falls (bovenste waterval), voeg je nog eens 1,6 kilometer (1 mijl) toe aan de totale afstand.

Johnston Canyon is een populaire bestemming, dit geldt zeker tijdens de zomermaanden. Als je de meeste andere toeristen wilt vermijden, is het aan te raden om vroeg in de ochtend op pad te gaan. Het is dan ook nog koeler ook. Je kunt je zwembroek meenemen voor een (zeer) verfrissende duik in het water.

De wandeling begint bij de parkeerplaats van Johnston Canyon. Deze is eenvoudig te bereiken vanaf de Bow Valley Parkway, deze weg ligt tussen Banff en Lake Louise. Johnston Canyon ligt ongeveer 25 kilometer ten westen van het stadje Banff.

Rockbound Lake Trail (17 km)

 • Niveau: uitdagend / ervaren wandelaars
 • Beste tijd: juni t/m september
 • Start- en eindpunt: Moraine Lake Lodge

In Banff vind je talloze minder bekende meren, die je te voet kunt bereiken. Een daarvan is het afgelegen Rockbound Lake, dat wordt omgeven door hoge kliffen en bergen. De uitdagende wandeling baar het meer begint bij het ongekend mooie Moraine Lake. Deze uitdagende wandeling begint bij Moraine Lake Lodge, je ziet de bewegwijzering vanzelf.

Het pad loopt door dennenbossen, open alpiene weiden en rotsachtig terrein. De eerste delen van de wandeling bieden uitzicht op Moraine Lake en de Valley of the Ten Peaks. Naarmate je hoger komt, ontvouwen zich steeds indrukwekkendere uitzichten. Aan het einde van de trail bereik je Rockbound Lake, een schilderachtig bergmeer omgeven door hoge kliffen en bergtoppen. Het is een geweldige plek om even te rusten. Neem wat te eten en drinken mee voor een heerlijke lunch.

De totale afstand naar Rockbound Lake is zo'n 17 kilometer. Tijdens de wandeling moet je een hoogteverschil van 605 meter overwinnen. Het eindpunt, Rockbound Lake, ligt op een hoogte van ongeveer 2.170 meter boven zeeniveau. Ga lekker vroeg op pad, zodat je een volle dag kunt genieten.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Sulphur Mountain Trail (5,5 km)

 • Niveau: uitdagend
 • Beste tijd: gehele jaar
 • Start- en eindpunt: Banff Upper Hot Springs
De schoonheid van Sulphur Mountain.

Deze pittige wandeling begint bij de Banff Upper Hot Springs. Je ziet vanzelf de borden met Sulphur Mountain Trail. De totale afstand is ongeveer 5,5 kilometer (een en terug). De top van Sulphur Mountain ligt op ongeveer 2,281 meter (7,486 voet) boven zeeniveau. Overigens heb je nog een optie: je kunt met de kabelbaan gaan.

De wandeling vanaf Banff Upper Hot Springs heeft een aanzienlijk hoogteverschil van ongeveer 655 meter (2,150 voet). De Sulphur Mountain Trail volgt een goed onderhouden pad dat zigzagt door het bos en open terrein. Onderweg zijn er verschillende uitzichtpunten waar je kunt stoppen en genieten van panoramische uitzichten op Banff en de omliggende bergen.

Het hoogtepunt van de Sulphur Mountain Trail is het panoramische uitzicht vanaf de top van Sulphur Mountain. Op een heldere dag kun je de omliggende bergen, valleien en de stad Banff zien.

De Banff Gondola is een alternatief voor het wandelen. Deze kabelbaan brengt je naar de top van Sulphur Mountain. Vanaf deze berg kun je de Sulphur Mountain Trail volgen. Als je de gondel neemt naar de top van Sulphur Mountain, is de wandeling net iets meer dan 3 kilometer.

Beide wandelingen zijn het hele jaar door mogelijk, maar het pad kan in de winter ijzig zijn. Je kunt sneeuwschoenen of spikes nodig hebben voor veilige passage. Vraag ter plekke bij een bezoekerscentrum wat de mogelijkheden zijn. In de zomer is de Sulphur Mountain Trail een populaire wandeling. Hou er rekening mee dat het druk kan zijn. Dit geldt vooral bij de Banff Gondola, waardoor je soms lang moet wachten om omhoog te kunnen.

Moraine Lake Shoreline Trail (3,8 km)

 • Niveau: alle niveaus
 • Beste tijd: juni t/m september
 • Start- en eindpunt: Moraine Lake Paviljoen
De schoonheid van Moraine Lake Shoreline Trail ©Unsplash

Als je een eenvoudige wandeling zoekt is de Moraine Lake Shoreline Trail zeer geschikt. De wandelroute begint bij het Moraine Lake-paviljoen, aan de noordoostelijke oever van het meer. Het pad voert je langs de oevers van het betoverende Moraine Lake. Onderweg zijn er verschillende uitzichtpunten op het meer. Vergeet ook de strandjes niet om even op je gemak te genieten van het landschap.

Wandelaars roemen op deze hike vooral het uitzicht op het iconische uitzicht op de Ten Peaks. De totale afstand van de Moraine Lake Shoreline Trail is ongeveer 3,8 kilometer (2,4 mijl). Mede hierom is deze relatief korte wandeling geschikt voor alle leeftijden en wandelniveaus.

Maar, Moraine Lake is een populaire toeristische bestemming. Dit geldt vooral voor het hoogseizoen (juli-augustus). De ochtenduren zijn vaak rustiger. Dus als je de drukte wilt vermijden, trek dan vroeg op de dag de wandelschoenen aan. Of ga juist iets later in de avond op pad. Fotografen lopen dit pad vooral rond zonsopgang en zonsondergang.

Cascade Amphitheatre Hike (12 km)

 • Niveau: uitdagend
 • Beste tijd: juni t/m september
 • Start- en eindpunt: Cascade Ponds

Deze wandeling is minder bekend en dus een stuk rustiger. De wandeling begint bij de parkeerplaats van Cascade Ponds. Deze ligt aan de Lake Minnewanka Scenic Drive. Deze wandelroute brengt je over een afwisselend terrein met uitzichten op talloze bergen en een paar watervallen.

Het pad begint geleidelijk en loopt langzaam omhoog door dennenbossen. Onderweg kom je langs de Cascade Ponds, een paar kleinere meren. Het pad loopt door naar het Cascade Amphitheatre, het hoogtepunt van deze trip. Je moet op deze trail een hoogte van ongeveer 520 meter overwinnen. Het hoogste punt van de wandeling ligt op ongeveer 2.050 meter boven zeeniveau.

De Cascade Amphitheatre Hike is perfect voor mensen die rust en afzondering zoeken. Je vindt hier veel minder wandelaars in vergelijking met meer bekende wandelingen in de regio. Het startpunt ligt ongeveer 10 kilometer ten noorden van Banff. Volg de bordjes naar Lake Minnewanka Scenic Drive.

Plain of Six Glaciers Trail (13,8 km)

 • Niveau: matig uitdagend
 • Beste tijd: juni t/m september
 • Start- en eindpunt: Lake Louise
Het eindpunt van de Plain of Six Glaciers Trail.

De naam Plain of Six Glaciers Trail is al indrukwekkend. Deze zeer geliefde wandeling begint bij het beroemde meer Lake Louise. Het wandelpad begint aan de oostkant van Lake Louise. Als je bij het Fairmont Chateau Lake Louise hotel staat zie je borden met de route vanzelf. Het pad leidt je langs de oevers van Lake Louise voordat het zich omhoog slingert door bossen en open velden. Onderweg kom je langs het Abbot Pass Viewpoint. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een indrukwekkend uitzicht op de bergen en gletsjers in de omgeving.

Een van de hoogtepunten van de wandeling is de Plain of Six Glaciers Teahouse. Dit is een schilderachtige berghut, die is gebouwd in 1924. Het is een ideale plek voor een stop. Je kunt hier een kopje thee krijgen, maar ook zelfgemaakt gebak proeven. Kijk ook om je heen voor het spectaculaire uitzicht op de omgeving. Het uiteindelijke doel is het uitkijkpunt Plain of Six Glaciers. Naast zicht op de imposante gletsjers kun je hier talloze dieren tegen komen als sneeuwgeiten, dikhoornschapen, pika's, marmotten en zelfs beren.

Deze 13,8 kilometer (8,6 mijl) lange wandelroute heeft hetzelfde vertrekpunt en eindpunt. De wandeling is geschikt voor de meeste wandelaars. Ik deed er 4,5 uur over, dit is inclusief diverse foto stops. Al kan het terrein soms wat rotsachtig en op enkele stukken steil zijn. De wandeling is goed te doen tussen begin juni tot oktober. Dit is logischerwijs afhankelijk van de weersomstandigheden. Met name sneeuwval kan lastig zijn. In de vroege zomer kun je nog sneeuwvelden tegenkomen, maar later in het seizoen zijn de paden meestal goed begaanbaar.

Bourgeau Lake and Harvey Pass (20 km)

 • Niveau: uitdagend / ervaren wandelaars
 • Beste tijd: juni t/m september
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Trans-Canada Highway

Wie een langere wandeling zoekt kan de Bourgeau Lake and Harvey Pass doen. De totale afstand van de heen- en terugreis naar Harvey Pass is ongeveer 20 kilometer. Dit is een lange dagwandeling, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt zodat je onderweg ook af en toe kunt stoppen.

Je loopt eerst door dennenbossen, over open alpiene weiden waarna het langzaam steiler wordt. Het pad neemt je mee naar het schilderachtige Bourgeau Lake, een bergmeer dat zo goed als onbekend is. Je loopt daarna door naar de Harvey Pass. Vanaf deze bergpas heb je fraaie uitzichten op de omliggende bergen.

De trail heeft een aardig hoogteverschil. Hou rekening met zo'n 745 meter hoogtemeters tot Bourgeau Lake en ongeveer 930 meter tot de Harvey Pass. Het hoogste punt op de wandeling ligt op 2.390 meter boven zeeniveau.

De trailhead naar Bourgeau Lake & Harvey Pass begint op de kleine parkeerplaats vlak bij de Trans-Canada Highway. Deze vind je ongeveer 13 km ten westen van de stad Banff. Let op, er is maar een beperkte ruimte voor auto's. Zorg dus dat je op tijd bent, anders kun je je auto niet parkeren.

Lake Agnes Tea House Hike (7 km)

 • Niveau: matig uitdagend
 • Beste tijd: juni t/m september
 • Start- en eindpunt: Lake Louise
Lake Agnes en het theehuis. ©Unsplash

Deze wandeling begint bij het beroemde Lake Louise. Het pad begint aan de oostkant van het meer, dichtbij het Fairmont Chateau Lake Louise. Het einddoel is het charmante Lake Agnes Tea House. Hier kun je genieten van een kopje thee, eigengemaakte soep, sandwiches en gebak. Terwijl je zit te eten heb je een heerlijk uitzicht op Lake Agnes, een fraai bergmeer. Het is een populaire stop voor wandelaars en terecht.

Het pad leidt je eerst door een dennenbos en biedt prachtige uitzichten op Lake Louise tijdens de klim. Halverwege de wandeling kom je bij Mirror Lake, waar je al een mooi uitzicht hebt. Vervolgens gaat het pad verder naar het hoger gelegen Lake Agnes en het theehuis.

De totale afstand van de heen- en terugreis naar het Lake Agnes Tea House is ongeveer 7 kilometer (4,4 mijl). Je bent ongeveer 2 tot 2,5 uur onderweg. Het pad heeft enkele steile secties. De wandeling heeft een hoogteverschil van ongeveer 400 meter (1.300 voet), waardoor deze wandeling goed te doen is voor de meeste mensen.

Voorbereiding wandelen in Banff

 • De bezoekerscentra van Banff hebben actuele informatie over de vele wandelpaden
 • Ook kunnen ze je helpen met alle voorbereidingen.
 • Controleer via diverse apps de weersvoorspellingen en wees voorbereid op snelle veranderingen in de omstandigheden.
 • Draag geschikte kleding en schoeisel, vooral als je hogere delen van de bergen wilt verkennen.
 • Neem voldoende water, snacks, en een kaart van het gebied mee.
 • Hou afstand van wilde dieren.
 • Canadezen respecteren de natuur zeer, het is slim de richtlijnen voor veilig wandelen in het park te volgen.

Hotels in en bij Banff National Park

In dit natuurgebied moet je meerdere nachten verblijven om alles te ontdekken. Denk aan een verblijf van minimaal drie nachten. Er zijn meerdere hotels die je eenvoudig kunt boeken. Al vind je hier ook bed & breakfasts en vakantiewoningen. Wees er wel op tijd bij, want dit is het meest populaire gebied in West-Canada. Zeker in de vakantieperiodes zijn veel hotels volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties in de omgeving

Meer artikelen over Banff National Park