Quebec

Deze stad is Canadees en toch ook Frans

De stad Quebec heeft iets, zo kun je het gevoel het beste omschrijven. De sfeer, het verleden en de mensen die er leven. Je kunt hier lekker relaxt rond lopen in een fijne mix van Canada met een fikse Franse invloed. Waarbij je overal Frans en Engels door elkaar hoort. Ontdek de beste attracties en excursies voor je bezoek. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden voor Quebec.

Als je in Quebec rondloopt zie je vanzelf waarom je je eigenlijk in twee werelddelen tegelijk bevindt. Ook qua architectuur loopt het in Quebec continu door elkaar heen. Bijzonder is dat het de enige stad is in Noord-Amerika die door een stadsmuur wordt omgeven. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige Franstalige provincie.

Er zijn maar weinig steden die in elk seizoen prachtig zijn, maar Quebec is er een van. Je kunt heerlijk dwalen door de kleine straatjes in het oude stadscentrum. En, 's avonds lekker uit eten in een van de vele restaurantjes.

Al met al is dit één van de best bewaarde koloniale steden ter wereld. Met diverse heerlijke stadsparken en meren. Waar je je reis door Oost-Canada kunt beginnen, maar ook kunt eindigen. Het is een stad waar een dag veel te kort is voor een bezoek.

De Oude Stad of Le Vieux-Québec

Het oude deel van Quebec.

Het historische centrum, met de fraaie naam le Vieux Québec, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Le Vieux-Québec is de koloniale, en zeer indrukwekkende binnenstad van Quebec. Deze is opvallend goed bewaard gebleven in de afgelopen eeuwen. Les Remparts zijn de hoge stadsmuur en vestingwerken. Met name het westelijke deel van de stadsmuur nog goed intact. Als je hier rond loopt waan je je half in het Oude Frankrijk.

De oude stad is verdeeld in Haute-Ville (Upper Town) en Basse-Ville (Lower Town. Haute-Ville was vroeger het leefgedeelte voor de hogere sociale klassen, zoals adellijken en priesters. Basse-Ville was daarentegen de woonplaats van het gewone volk. De huizen zijn hier veel kleiner. Als je hier rond loopt kun je maar zo verdwalen in de vele smalle straatjes. 

Om hier te komen kun je de steile trap Escalier Casse-Cou nemen. Wat een aardige uitdaging is. Makkelijker is de funiculaire, een kabelspoorweg tussen Rue Petit-Champlain (Basse-Ville) en het Terrasse Dufferin (Haute-Ville). 

Het Oude Fort of La Citadelle

La Citadelle is een bijzonder stervormig bastion. Het behoort tot de grootste vestingen van Noord-Amerika. De bouw begon in 1673 en werd afgerond in 1690. Naast dat je hier goed kunt rond dwalen, heb je hier een heerlijk uitzicht over de stad.

In de zomermaanden kun je hier om tien uur de wisseling van de wacht zien. Want een deel van het fort wordt nog steeds gebruikt door het Canadese leger. Je moet wel een kaartje kopen, waarmee je ook toegang krijgt tot het museum met militaire historische voorwerpen. En, als je wilt, kun je een rondleiding door het Oude Fort krijgen.

Château Frontenac

Het Château Frontenac in Quebec.

Wie dit gebouw ziet zal denken; wat een mooi kasteel. En zeker als je de naam hoort. Maar dat is het niet. Het is een luxehotel, dat werd ontworpen in opdracht van de Canadian Pacific Railway. Het hotel is sowieso mooi om te zien, zeker ook van buitenaf.

Als je hier rond loopt pak dan ook even het Terrasse Dufferin mee. Dit is een brede boulevard langs de St. Lawrence-rivier. Dit is een zeer levendige plek in de zomer. Denk aan diverse straatartiesten en kunstenaars. 

De oude haven

De oude haven van Quebec is nog steeds een heerlijke plek om rond te struinen. Met onder meer het historische treinstation en een 50 km (!) lang wandelpad van Quebec-stad naar Montmorence Falls. Bijzonder is ook Québec Public Market, waar je allerlei verse groenten en fruit kunt kopen, maar ook kunt lunchen.

Notre-Dame-de-Québec

De Notre-Dame de Québec.

De kathedraal van Quebec is imposant. Hij stamt uit de 18e eeuw. Dit is de oudste zetel van de rooms-katholieke kerk in Noord-Amerika. Opvallend zijn de glas-in-lood ramen links en rechts.

Maar het meest bijzondere is de crypte. Dit was ooit de eerste begraafplaats van Quebec. Hier liggen meer dan 900 mensen begraven, onder wie twintig bisschoppen en vier gouverneurs van Nieuw-Frankrijk. De crypte kun je alleen via speciale rondleidingen bezoeken.

Place-Royale

De Place-Royale is het oudste stuk van de stad. Alsook het deel dat het meest Europese uitstraling heeft. Dit is de plek waar ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1608 een fort stichtte. Wat volgens de geschiedenisboeken de allereerste permanent bewoonde Franse nederzetting ooit in Noord-Amerika is. 

In het Musée de la Place-Royale kun je duiken in het verleden van de stad alsook de eerste inwoners van Quebec. Hier vind je ook de kleine Église Notre-Dame-des Victoires, die stamt uit het einde van de 17e eeuw. Het Maison Chevalier is beroemd om zijn architectuur. Dit huis uit 1752 is opengesteld voor het publiek.

Overnachten in Quebec

De stad leent zich voor meerdere dagen, bijvoorbeeld aan het begin van een rondreis. Er zijn talloze knusse hotels, goede hostels, bed & breakfasts en handige appartementen. Deze kun je eenvoudig online boeken. Zorg wel dat je op tijd bent, want deze stad wordt veel bezocht. En terecht zul je al snel merken.

De leukste excursies 

Quebec heeft middenin een stad een heuse rodelbaan in de winter. Van half december tot ongeveer half maart kun je bij de Terrasse Dufferin naar beneden. Deze baan is inmiddels al meer dan een eeuw oud is, waardoor het een van de oudste rodelbanen ter wereld is. Hier kun je met snelheden van 70 km per uur naar beneden razen.

Beste tijd voor Québec

Québec kun je het gehele jaar bezoeken, maar in de winter zijn de dagen een stuk korter. Maar je kunt hier dan wel schaatsen op de rivieren. En er is een speciale rodelbaan.

Het voorjaar begint hier in mei. Het is dan vaak lekker weer. Ook zijn er diverse festivals.

De zomer is perfect om Québec te ontdekken. Met vaak een lekker zonnetje en lange dagen. Deze periode is het meest optimaal qua temperatuur betreft. Dan kun je hier vaak lekker zitten in de parken en de terrasjes.

De herfst is voor natuurliefhebbers de beste tijd. Denk aan de Indian Summer. En nog opvallend zacht weer.

Quebec in de winter.

Maar in de winter ligt hier geregeld sneeuw. waardoor de stad een extra uitstraling krijgt. Zeker in de tijd voor Kerst. Ook kun je hier dan schaatsen en andere wintersporten doen.

Hoe kom ik hier?

Québec is net als Montréal, Toronto en Ottawa een perfect startpunt voor een rondreis door Canada. Je kun ook in de ene stad landen en dan vertrekken vanuit een andere.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Canada

Lees mijn Tips

alle 53 artikelen over Canada

Bekijk alle artikelen