Walvissen in St Lawrence-baai bij Tadoussac

Oost-Canada is een absolute hotspot voor walvissen en dolfijnen

De walvissen in de St Lawrence-baai bij Tadoussac zijn wereldberoemd. Het stadje in Canada is een hotspot voor walvissafari’s. De reden: De Saint-Lawrence rivier bevat zout water en is opvallend diep. Hier komen zout en zoet water bij elkaar, waardoor er allerlei stromingen ontstaan. Dit is een ideale kweekvijver voor kleine diertjes als krill en kreeftachtigen. En dat is het favoriete voedsel van allerlei soorten walvissen. Dit zijn de beste tips als je de walvisexcursie bij Tadoussac wilt doen. 

Deze regio staat bekend om zijn vele walvissen en dolfijnen. Je kunt hier maar liefst 13 verschillende soorten walvissen en dolfijnen ontmoeten. Onder andere de imposante bultruggen die tot aan de ingang van Saguenay Fjord zwemmen om te eten.

Hoe ziet een excursie er uit?

De beste plek om dit mee te maken is Tadoussac. Hier zijn in het seizoen dagelijks excursies naar de walvissen. Met speciale boten ga je er op uit en krijg je meestal ongekende ervaringen met deze unieke dieren. 

De regels in Canada zijn strikt voor het benaderen van deze dieren, dus je hoeft niet bang te zijn dat de dieren schrikken. Sterker nog, ze komen zelf vaak naar boot uit nieuwsgierigheid. Een safari duurt gemiddeld zo’n drie tot vier uur.

Kajakken met de walvissen

Kajakken bij Tadoussac met een walvis.

Wie dichter bij de dieren wil komen kan gaan kajakken met de walvissen. Met een gids ga je op pad. Ook hier gelden strenge regels, dus je kunt niet zomaar naar de dieren toe peddelen. Het gebeurt wel geregeld dat de dieren uit nieuwsgierigheid naar je toe komen. Wat een meer dan indrukwekkende belevenis is. Dus wat let je?

Wandelen met walvissen

Vanuit Tadoussac kun je diverse wandelpaden volgen. De Sentier-de-la-Coupe Trail is een pad naar de top van de heuvel Anse-à-l’Eau. Dit is in een half uurtje te doen. Het loopt iets bergopwaarts. Vanaf de heuvel kijk je uit over een deel van het Saguenay-fjord.

Wandelen met walvissen in Tadoussac.

Maar om walvissen te zien is de Sentier de korte la Pointe-de-l’Islet Trail het beste. Dit is een aangelegd wandelpad langs de kust naar Islet Point. Kijk over het water; je hebt een redelijke kans de dieren te zien. Ook deze route start in het centrum van Tadoussac.

Ook leuk: Centre d’Interprétation des Mammifères Marins

Het CIMM is een bezoekerscentrum dat laat zien waarom in dit deel van Canada zoveel walvissen te zien zijn. Het is erg leerzaam en je kunt er diverse video’s bekijken van het spektakel. Daarnaast kun je al je vragen kwijt aan walvisdeskundigen. Het CIMM is geopend van mei tot begin november.

Overnachten in Tadoussac

De stad is perfect als uitvalsbasis voor de diverse excursies. Je vindt hier knusse hotels, hostels en appartementen die je online kunt boeken. Zorg wel dat je op tijd bent, want het is snel volgeboekt in de zomer.

De vele soorten walvissen die je hier kunt zien

Het meest bijzondere is de blauwe vinvis, het grootste dier op aarde. Dit dier is zeldzaam en wordt maar op een paar plekken gezien. Ook de bultrug, gewone vinvis en dwergvinvis kun je tegen komen. Alsook diverse soorten dolfijnen, waaronder de speelse witte dolfijn (of beloega) die hier geregeld wordt gespot.

Een walvisstaart in St. Lawrence in Canada.

Beste tijd voor Tadoussac

Je kunt het stadje en de baai het gehele jaar bezoeken. De speelse witte dolfijn (of beloega) komt hier het hele jaar voor en wordt geregeld gespot. Mits je wel wat geluk hebt.De beste tijd om veel walvissen te zien is in de periode tussen mei en oktober. Dan worden niet alleen de meeste walvissen gezien, maar ook de meeste soorten.

Met boten ga je er op uit en krijg je meestal ongekende ervaringen met deze unieke dieren.

Hoe kom ik hier?

Het stadje Tadoussac ligt op zo’n drie uur rijden van Québec. Het ligt handig op de route naar het schiereiland Gaspé, een van de minder bekende parels van Oost-Canada. Je kunt eenvoudig met de lokale veerpont over, waardoor je opnieuw kans hebt op walvissen. Kortom, kans genoeg.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Canada

Lees mijn Tips

alle 53 artikelen over Canada

Bekijk alle artikelen